Skillception

Асертивност

Намалете стреса с повишена асертивност Обикновено съветите за намаляване на стреса се въртят около упражняване или изговаряне. Асертивността обикновено не […]

Асертивност

Намалете стреса с повишена асертивност

Обикновено съветите за намаляване на стреса се въртят около упражняване или изговаряне. Асертивността обикновено не е в списъка с начини за намаляване на стреса. Въпреки това може да се изненадате от това как като станете по-асертивни можете да промените настроението си.

Какво е асертивност?

Асертивността е способността да изразявате чувствата си и да отстоявате правата си, като същевременно зачитате чувствата и правата на другите. Асертивната комуникация е подходящо пряка, отворена, честна и изяснява вашите нужди с човека, с когото комуникирате.

Да бъдеш асертивен е естествено умение за някои хора, но това е и умение, което може да се научи. Да развиете своято асертивност означава да усвоите умение, което си заслужава усилията, и то за цял живот.

Ползи от това да бъдеш асертивен

Асертивните хора са склонни да имат по-малко конфликти в отношенията си с другите хора. Това води до по-малко стрес в ежедневието им. Те удовлетворяват нуждите си (което се равнява на по-малко разочарование от незадоволените нужди) и помагат на другите да задоволят и техните нужди.

Наличието на по-силни и по-подкрепящи взаимоотношения несъмнено означава, че между хората съществува силна връзка, и могат да разчитат един на друг. Това също помага за управление на стреса и дори води до по-здраво тяло.

Също така проучванията установяват, че асертивността има положителна корелация със самочувствието. С други думи, колкото сте по-асертивни, толкова по-добре ще се възприемате.

Асертивност спрямо други поведения

Понякога хората бъркат асертивността с други поведения, основани на отношения. Как по-конкретно да разграничим това да бъдеш асертивен от това да бъдеш агресивен или пасивен?

Асертивност спрямо други поведения

Асертивност срещу агресия

Асертивността може да се обърка с агресивността, тъй като и двата вида поведение включват отстояване на правата на човека и изразяване на неговите нужди. Ключовата разлика между двата стила е, че хората, които се държат асертивно, се изразяват по начини, които уважават другия човек.

За разлика от това, хората, които се държат агресивно, са склонни да използват тактики, които са неуважителни, манипулативни, унизителни или обидни. Те често правят отрицателни предположения за мотивите на другите и мислят с отмъщение или изобщо не мислят за гледната точка на другия.

Агресивността може да отчужди другите и да създаде ненужен стрес. Тези хора, които се сблъскват с агресивно поведение, често се чувстват нападнати и в резултат на това избягват агресивния индивид.

С течение на времето хората, които се държат агресивно, могат да имат поредица от неуспешни връзки и малко социална подкрепа. Те не винаги разбират, че това е свързано със собственото им поведение. По ирония на съдбата те самите могат да се чувстват като жертви.

Асертивност в сравнение с пасивност

Пасивните индивиди са пряката противоположност на асертивните. Те не знаят как да предадат адекватно чувствата си и са склонни да се страхуват толкова много от конфликт, че да не разкриват емоциите си, за да „запазят мира“. Те оставят нуждите си незадоволени, така че другите печелят, докато те губят.

Пасивното поведение уврежда отношенията в дългосрочен план, понякога ги превръща в токсични. Като избягвате конфронтация, лесно можете да станете все по-ядосани, така че когато най-накрая кажете нещо, то излиза агресивно.

Ако през повечето време стоите тихо, отсрещната страна често дори не знае, че има проблем, докато не избухнете. Това води до лоши чувства, по-слаби взаимоотношения и още по-голяма пасивност (за да се избегне конфликтът отново) в бъдеще.

Пасивната агресивност е някъде по средата

Някои хора са пасивно-агресивни, което означава, че изглеждат пасивни, но показват агресивност косвено. Пример за това е да се чувствате наранени от партньора си, така че вече да не готвите храната им и не перете дрехите им.

Този тип комуникационен стил може да навреди на връзките ви. Пасивната асертивност изпраща смесени съобщения, защото думите ви казват, че сте добре, но действията ви подсказват, че не сте.

Как изглежда асертивността?

Ето някои често срещани сценарии с примери за всеки стил на поведение:

Сценарий А: Някой се прережда пред вас в супермаркета.

Агресивен отговор на тази ситуация би бил да се предположи, че човекът го е направили нарочно. Тогава агресивен отговор би бил: „Ало, господине, какъв сте вие! Тук има ред! ”

Пасивният отговор би бил да оставите човека да стои пред вас и да не кажете нищо.

Пасивно-агресивен отговор би бил да оставите човека да стои пред вас, но да въздъхнете силно, за да покажете отвращението си.

Асертивният отговор би бил да се приеме, че може човекът да не е видял опашката и учтиво да кажете: „Извинете, мога ли да ви помогна?“

Сценарий Б: Ваш приятел се обажда, за да ви разкаже за ужасния си ден. За съжаление ви предстои много работа и нямате време да говорите.

Агресивен отговор би бил да се ядосате, защото очевидно приятелят ви неуважава времето ви. Съответно вие отговяряте леко саркастично: „Добре де, преодолей го! И аз си имам проблеми, но не те занимавам!“

Пасивният отговор би бил да оставите приятеля си да говори толкова дълго, колкото е необходимо, с ясната представа, че закъснявате.

Пасивно-агресивният отговор би бил да му позволите да говори, но въпреки това от време на време да подхвърляте леки намеци, като например: „Разбирам, че си стресиран и че ти се случва точно сега, когато си супер зает. Аз съм в същата ситуация и не мога да свърша нищо, защото постоянно му трябвам на някой.“

Асертивният отговор би бил да слушате минута или две, след това да кажете състрадателно: „Уау, звучи сякаш наистина си имал труден ден! Бих искал да говоря с теб за това, но в момента нямам време. Може ли да разговаряме по-късно днес? ”

7 стъпки към положителна асертивност

Защо положителната асертивност е важна?

Положителната асертивност може да ви помогне да:

• Станете по-добър лидер.

• Намалите конфликта – намалите разочарованието.

• Облекчаване на стреса.

• Повишете качеството на взаимоотношенията си както на работното място, така и в личния си живот.

• Вземете повече от това, което искате в живота.

Стъпки към постигане на положителна асертивност

1. Предоставям на другите моите очаквания, нужди и желания. Положително асертивните хора и асертивните лидери дават на другите шанс да отговорят на техните нужди и очаквания, като ги съобщават ясно.

2. Чувствайте, че заслужавате нуждите ви да бъдат задоволени. Може би някои хора вярват, че нуждите на другите хора, трябва да се поставят пред нашите. Вярването в това може да създаде негодувание, фрустрация и чувство на лишения, което може да бъде изразено чрез пасивно агресивно или саморазрушително поведение. Всяко човешко същество заслужава потребностите му да бъдат задоволени и вие сте отговорни за това, че вашите собствени нужди са задоволени.

Потърсете печеливши решения

3. Когато вашите желания или нужди са в конфликт с тези на някой друг, потърсете печеливши решения. Положителната асертивност означава да работите за задоволяване на вашите нужди и, ако е възможно, да отговаряте и на нуждите на другите.

4. Избягвайте да реагирате на другите. Поемете отговорност за вашите чувства, мисли, мнения и действия. Вашият шеф не може да ви разгневи, вие си позволявате да бъдете ядосани. Като възрастен имате избор: можете да изберете да приемете поведението на шефа си (защото няма друга подходяща алтернатива), можете да му кажете, че неговото поведение е неприемливо, можете да се оттеглите временно от ситуацията, можете да се оттеглите за постоянно, или можете да изберете да реагитерате остро.

Намесете се в отрицателното поведение

5. Когато е възможно, намесете се в поведение, което е обидно, агресивно или критично към вас. Позволявате ли на някой да ви малтретира, да ви критикува или да бъде агресивен с вас? Ако е възможно, трябва да се намесите в неприемливото им поведение, за да защитите себе си и своята психика. Пример за положителна асертивност: „Тонът на гласа, който използвате, е неприемлив за мен. Моля, понижете гласа си.“

6. Ако не променят поведението си, избягвайте онези, които са агресивни, обидни или критични към вас. Ако сте поискали промяна в поведението и не настъпи промяна, вие я дължите на себе си, намалете или премахнете контакта си с това лице. Техните негативни мисли навлизат в психиката ви и влияят върху способността ви да бъдете най-добрите, които можете да бъдете.

7. Обградете се с хора, които ви дават енергия. Заменете негативните хора в живота си с хора, които ви помагат да изградите вашата енергия, увереност и емоционални резерви. Техните положителни мисли, вярвания и чувства са заразни и ще ви поставят на пътя към това да бъдете най-доброто ви аз.

Как да станете по-асертивни

Как да станете по-асертивни

Първата стъпка към това да станете по-асертивни е да погледнете честно себе си и как общувате. Отговорите на следните въпроси могат да ви помогнат да разберете по-добре дали сте достатъчно асертивни в общуването си.

• Питали ли сте се дали имате затруднения с приемането на конструктивна критика, вследствие на което се вцепенявате и изключвате?

• Смятате ли, че казвате „да“ на молбите, на които наистина трябва да кажете „не“, само за да избегнете разочарованието на хората?

• А имате ли проблеми с изразяването на различно мнение с другите. Или се чувствате нападнати, когато те не мислят същото, така че обикновено изобщо не споделяте мнението си?

• Вашият стил на общуване има ли тенденция да отчуждава другите, когато не сте съгласни с тях?

Ако сте отговорили на няколко от въпросите по-горе, може да се възползвате от изучаването на няколко умения за асертивност. Използването на „Аз“ твърдения, например, е начин да споделите как се чувствате, без да вменявате вина. Пример за това е определението: „Чувствам се като нападнат, когато споделя мнението си с вас“.

Вариант на това е да се каже: „Имам чувството, че не сте съгласни с това, което казвам, а вие продължавате да ме слушате. Има ли смисъл да продължавам?“ Това позволява на другия човек да знае как се чувствате, като същевременно му позволява да коригира всякакви заблуди, които може да имате относно поведението или мотивите му.

Прочетете още за Емоционалната интелигентност

Често задавани въпроси

Какво означава асертивност?Отговор: Това, че сте асертивни, показва, че уважавате себе си, защото сте готови да отстоявате интересите си и да изразявате мислите и чувствата си. Това също така показва, че сте наясно с правата на другите и сте готови да работите за разрешаване на конфликти.
Какви са уменията за асертивност?Отговор: Асертивността е умение, което редовно се споменава в обученията по социални и комуникативни умения. Да бъдеш асертивен означава да можеш да отстояваш собствените си или правата на други хора по спокоен и позитивен начин, без нито да си агресивен, нито пасивно да приемаш „грешно“ мнение.
Кои 3 неща описват асертивен човек?Отговор: Асертивното поведение включва да бъдеш активен слушател; поведение, което включва добър зрителен контакт, не прекъсване, когато другият говори, и отразяване на това, което току-що е казано, за да се потвърди, че информацията е чута правилно.
Кога асертивността е положителна или отрицателна?Отговор: Съществува много тънка граница между това, което се счита за категорично и това, което се смята за агресивно. Тъй като и двете неща представят твърда позиция, трябва да се знае, че да сте категорични е положително поведение, а агресивността е отрицателно поведение.
Как мога да развия асертивност?Отговор: Да се научим да бъдем по-асертивни:
1. Оценете стила си. Изказвате ли своите мнения или мълчите?
2. Използвайте изявления „Аз“. Използването на изявления „Аз“ позволява на другите да знаят какво мислите или чувствате, без да звучи обвинително.
3. Тренирайте да казвате „не“.
4. Репетирайте какво искате да кажете.
5. Използвайте езика на тялото.
6. Поддържайте емоциите под контрол.
7. Започнете с малко. Не се опитвайте да прилагате асертивно поведение още от първия ден.