Skillception

Грешки при избора на летен лагер

Лятото често поставя родителите пред дилема. Вие искате детето ви да излезе навън, да играе и да има възможност да […]

летен лагер

Лятото често поставя родителите пред дилема. Вие искате детето ви да излезе навън, да играе и да има възможност да се наслаждава на ваканцията си. От друга страна, знаете колко е важно детето ви да е готово да започне следващата учебна година, подготвено.

Докато децата наистина се нуждаят от известно време за почивка и презареждане, то загубата на знания през това време е документирано явление. Националната Асоциация за Лятно Обучение в Съединените щати е установила, че почивката на децата през лятото ги кара да се измъкнат средно за два месеца от училище. Това е равносилно на загубата на едно учебно ниво. Ето защо, ако искате вашето дете да запази постиженията си от предходната учебна година, е важно да се уверите, че ще продължат да учат и мислят през лятото.

За много родители летните дневни лагери могат да бъдат идеалното решение. Децата ви не само запазват рутината да ходят на училище. Но непрекъснато ги предизвикват да усвояват нови умения и да използват способностите си за решаване на проблеми. Най-хубавото е, че много деца дори не осъзнават колко много учат, когато посещават летни програми, обогатени със забавни теми, вариращи от 3D печат до Minecraft, бойни изкуства, роботика и дори плетене.

Най-честите грешки, които родителите правят при избора на дневен летен лагер

Ето седемте най-често срещани грешки на родителите, когато избират летния дневен лагер на детето си.

1. Да позволим на децата да останат в зоната си на комфорт

Децата, особено най-малките, са известни с това, че се съпротивляват на промените. Те искат да чуят една и съща история преди лягане или искат да ядат същите храни за вечеря. Но децата се развиват, когато са предизвикани. Най-добрите летни лагери запознават децата с нови преживявания и модерни възможности за обучение.

2. Да пренебрегваме интересите на детето си

Ангажирането е от ключово значение за ученето – тогава, какъв е най-добрият начин да се осигури ангажираност? Отговорът – избор на нещо, което детето иска да направи. За да постигнете добър баланс между летен лагер, който ще предизвика интереса във вашето дете и в същото време ще го накара на учи, тогава  говорете с детето си какво иска да прави това лято. Използвайте това знание, за да подберете правилно няколко добри летни лагера, които отговарят на интереса на детето. А вашето дете обожава ли да е навън?

Ако е така, помислете за летни лагери с атлетични занимания или природни програми. А може би дъщеря ви е начинаещ инженер, който винаги измисля нови идеи? Помислете за дневен лагер, който дава възможност на децата да играят с 3D принтери. Или да учат техническо чертане. Колкото повече дейностите на летния лагер се доближават до интересите на вашето дете, толкова по-голяма е вероятността то да се хвърли с всички сили в него.

3. Избор на лагер на базата на това, което иска да прави най-доброто приятелче на вашето дете

Кое дете не би искало да прекарва лятото на лагер с най-добрия си приятел? Ако изберете летен лагер въз основа на това, което правят приятелите на вашето дете, те могат да пропуснат шанса да разширят интересите и социалния си кръг. Летният лагер е чудесна възможност децата да се научат как да създават нови приятели и да разширят социалния си кръг. Когато изпратите детето си в летен лагер само защото техният приятел отива в този лагер, можете да ги лишите от важна възможност за развитие.

4. Пренебрегвайки значението на STEAM

Много летни лагери се съсредоточават върху традиционните дейности за топло време като плуване, туризъм и водни спортове. В тези лагери децата могат да прекарват времето си на открито. Както и да се научат да оценяват природния свят и дори могат да придобият умения за оцеляване. Ние обаче живеем в бързо променяща се световна икономика. Децата трябва да развият своите умения в областта на науката, технологиите, инженерството, изкуството и математиката, за да успеят в живота. Помислете за търсене на летни лагери, които дават възможност на децата да придобият практически опит в обучението по теми STEAM като компютърно програмиране, правене на филми, дигитални медии и роботика.

5. Не се проверява квалификацията на персонала

Важно е да проучите квалификацията на персонала във всеки лагер, който обмисляте сериозно. Лагерът наема ли професионален персонал или просто запълват позиции с местни тийнейджъри? Докато тийнейджърите със сигурност могат да добавят младежка енергия към програмите, които ръководят, и да бъдат модели за подражание на по-малките деца, самите програми трябва да се разработват от професионалисти в образованието или детската психология.

6. Пренебрегване на вашите нужди като родител

Разбира се, искате вашето дете да ходи на летен лагер, който ще хареса, но някои родители забравят, че и техните нужди имат значение. Когато разглеждате опциите за летен ден, не забравяйте да вземете предвид собствения си работен график и семейните задължения. Ако лагерът е твърде далеч, завършва рано през деня, когато не сте на разположение да вземете детето си или имате други задължения, които ще направят лятото ви стресиращо, може да не е най-добрият вариант. Лятото е време за релакс, и ако извеждането на вашето дете на лагер ви стресира, детето ви ще поеме от вашето напрежение и ще се наслаждава на изживяването по-малко.

7. Акцент върху намирането на „перфектния“ летен лагер

Макар че е важно да помогнете на детето си да намери летен лагер, който да се хареса, всъщност няма перфектен лагер. Има много фантастични варианти за летен лагер за деца – от футболен лагер до шахматен лагер и дори лагер Minecraft. Детето ви може да се забавлява през лятото, независимо дали се учи на природния свят, изследва артистичната си страна или практикува нови умения. В същия дух, не се паникьосвайте, ако първият им избор се запълни. Летните лагери са възможност да изследвате различни интереси – вашето дете може да има невероятно лято в лагер, от който никога не е очаквал.

Как да изберете страхотен летен лагер

Когато търсите летен лагер за детето си, важно е да говорите с детето. За неговите интереси и да направите своите проучвания. Трябва да потърсите лагер, който ще предизвика вашето дете да продължи да учи в забавна среда. Като същевременно се обръща внимание и на квалификацията на инструкторите. По този начин вашето дете може да се наслади на лятната си ваканция, като същевременно поддържа мозъка си ангажиран и готов да започне следващата учебна година на пълни обороти.