Skillception

Дихателна практика за развитие на майндфулнес

5-минутна дихателна практика за развитие на майндфулнес Практика за развитие на майндфулнес. Намалете стреса, безпокойството и негативните емоции, успокойте се, […]

практика за развитие на майндфулнес

5-минутна дихателна практика за развитие на майндфулнес

Практика за развитие на майндфулнес. Намалете стреса, безпокойството и негативните емоции, успокойте се, когато възбудата ви пламне, като същевременно изострите уменията си за концентрация.

Как да развиете умението майндфулнес? Един от начините е да медитирате. Основен метод е да съсредоточите вниманието си върху собственото си дишане – практика, наречена просто „внимателно дишане“. След като отделите време за упражняване на внимателно дишане, ще ви е по-лесно да съсредоточите вниманието си върху дъха си в ежедневието. Това е важно умение, което да ви помогне да се справите със стреса, безпокойството и негативните емоции. Също така ще ви помогне да се успокоите, когато възбудата ви пламне, като същевремненно изострите способността си да се концентрирате.

Необходимо време:

15 минути дневно в продължение на поне седмица (въпреки че доказателствата сочат, че майндфулнес се развива все повече и повече, когато го практикувате постоянно).

Как да практикуваме дишането си

Най-основният начин да правите внимателно дишане е просто да фокусирате вниманието върху дъха си, вдишването и издишването. Можете да направите това, докато стоите, но в идеалния случай ще седите или дори ще лежите в удобна позиция. Очите ви може да са отворени или затворени, но може да ви е по-лесно да поддържате фокуса си, ако затворите очи. Може да ви помогне да отделите определено време за това упражнение, но може и да го практикувате, когато се чувствате особено стресирани или тревожни. Експертите смятат, че редовната практика на внимателно дишане може да улесни това в трудни ситуации.

Понякога, особено когато се опитвате да се успокоите в стресов момент, може да ви помогне да започнете, като поемете много дълбоко вдишване: дълбоко вдишване през ноздрите (3 секунди), задържане на дъха (2 секунди) и дълго издишване през устата (4 секунди). В противен случай просто наблюдавайте всеки дъх, без да се опитвате да го коригирате; може да помогне да се съсредоточите върху издигането и падането на гърдите или усещането през ноздрите. Докато го правите, може да откриете, че умът ви се разхожда, разсеян от мисли или телесни усещания. Това е добре. Просто забележете, че това се случва и внимателно върнете вниманието към дъха си.

Спокойна, удобна поза

Намерете спокойна, удобна поза. Можете да седнете на стол или на пода на възглавница. Дръжте гърба си изправен, но не прекалено стегнат. Ръцете почиват навсякъде, където им е удобно.

Нагодете и отпуснете тялото си. Опитайте се да забележите формата на тялото си, теглото му. Позволете си да се отпуснете и да станете любопитни за вашето тяло, седнало тук – усещанията, които изпитва, допирът, връзката с пода или стола. Отпуснете всички зони на стягане или напрежение. Просто дишай.

Настройте дъха си. Почувствайте естествения поток на дъха – навътре, навън. Не е нужно да правите нищо на дъха си. Не дълго, не кратко, просто естествено. Забележете къде усещате дъха си в тялото си. Може да е в корема ви. Може да е в гърдите или гърлото, или в ноздрите. Вижте дали можете да почувствате усещанията за дишане, един по един дъх. Когато един дъх приключи, започва следващият дъх.

Бъдете добри към скитащия си ум

• докато правите това, може да забележите, че умът ви може да започне да се лута. Може да започнете да мислите за други неща. Ако това се случи, не е проблем. Това е много естествено. Просто забележете, че умът ви се е скитал. Можете да кажете в главата си „мислене“ или „скитане“. И след това внимателно пренасочете вниманието си обратно към дишането.

Останете тук за пет до седем минути. Следете дъха си в тишината. От време на време ще се изгубите в мислите си, след което ще се върнете отново към дъха си.

Проверете, преди да се освободите. След няколко минути отново забележете тялото си, цялото си тяло, седнало тук. Оставете се да се отпуснете още по-дълбоко и след това да си благодарите за това, че правите тази практика днес.

Може да откриете, че умът ви се скита, разсеян от мисли или телесни усещания. Това е добре. Просто забележете, че това се случва, и внимателно върнете вниманието си към дъха ви.

Опитайте тази проста практика на внимателно дишане и ще усетите как подчинявате ума и тялото си.