Skillception

Какви са видовете емпатия и каква е разликата между тях?

Знаете ли кои са трите вида емпатия и как да ги изразите? Емпатията е умение, което трябва да се научи, […]

емпатията

Знаете ли кои са трите вида емпатия и как да ги изразите? Емпатията е умение, което трябва да се научи, защото внася повече лекота и разбиране в живота и взаимоотношенията ви!

Когато ученик ви каже, че е претоварен или партньорът ви работи от вкъщи и се стресира – отговаряте ли с емпатия? Или реагирате? Или как бихте реагирали, ако партньорът ви изрази страх, тъга и гняв, като ви каже, че е бил освободен от работа?

А сега си го представете, че се случва точно в момета, когато сте изхарчили всичките си спестявания, за ремонт по апартамента! Идеалният случай би бил да отговорим замислено и съпричастно, но за съжаление много от нас реагират, вместо да разбират.

Работата е там, че не всяка емпатия изглежда и се чувства еднакво. Точно както не всяка тъга е еднаква, или щастие, или страх.

Може би си задавате въпроси като: „Може ли човек да има твърде много емпатия?“ Или „Ако давам съпричастност, ще поема ли емоциите на другия човек? Или „Как мога да дам съпричастност, без човекът да стане още по-емоционален? В този блог ще покрием различните видове емпатия, за да можете да изберете какво е подходящо за различни взаимоотношения и ситуации.

Емпатията означава да се изразява състрадание

Това е тема, по която сме запалени в Skillception, особено защото емпатията е толкова неразделна част от емоционалната интелигентност (EQ), да бъдеш състрадателен и да се свързваш с хората, които обичаш и с които работиш.

Помислете за аспекитите на щастието, което изпитвате през уикенда когато сте със семейството си, или удоволствието от добре свършената работа или радостта от сватбата ви. Емпатията също има различни аспекти. Всъщност емпатията също идва от немската дума Einfühlung, което означава „усещане“. И точно както има много начини за усещане има и много начини да изпитате емпатия.

И така, нека започнем с основите: „Какво е определението за емпатия?“

От гледна точка на емоционалния изследовател, това е способността да усещате емоциите на другите хора, съчетана със способността да си представите какво може да мисли или чувства някой друг.

От гледна точка на човека и уязвимостта и според Брене Браун – „Емпатията е предаване на това невероятно лечебно послание „Не си сам““.

Трите типа емпатия, дефинирани от психолозите, са: когнитивна, емоционална и соматична.

Като нотка, заслужава да се отбележи, че емпатията е сравнително нова идея и все още се дефинира от социални и когнитивни психолози. Както се посочва в редица източници, терминът „емпатия“ съществува само от около век, но в хода на съществуването му значението му непрекъснато се променя. Ако емпатията е мътно понятие за вас, прочетете нашата статия „Какво е емпатия?“

Емпатията е важна и типът емпатия, който изразявате или изпитвате, също има значение.

Когнитивната, емоционалната и соматичната емпатия се проявяват по различни начини. Размишлявайки върху собствения си опит у дома, в офиса или с приятели и семейство, вероятно няма да отнеме много време да забележите различните типове в собствения си живот. Има много примери по телевизията, в политиката и в културата, от които също да черпите знание, обаче много от тях показват и липса на емоционална интелигентност.

ВИДОВЕ ЕМПАТИЯ

Когнитивна емпатия

Ето какво е определението за когнитивна емпатия от самият Гоулман: „Просто да знам как се чувства другият човек и какво може да си мисли. Понякога се нарича вземане на перспектива” – Даниел Гоулман, известен психолог и автор на книгата „Емоционална интелигентност“ от 1995 г.

С какво се занимава когнитивната емпатия: Мисъл, разбиране, интелект.

Какви са предимствата на когнитивната емпатия: Помага при преговори, мотивиране на други хора, разбиране на различни гледни точки и е идеална за виртуални срещи.

Какви са недостатъците на когнитивната емпатия: Хората използващи когнитивна емпатия, могат да бъдат прекъснати или игнорирани от тези, които изпитват дълбоки емоции. Когнитивната емпатия не те поставя на мястото на друг в смисъла на емоционалното усещане.

Когнитивната емпатия се отнася толкова до мисълта, колкото и до емоциите. Определя се чрез познаване или разбиране на интелектуално ниво. Както повечето от нас знаят, да разбереш тъгата не е същото нещо като да се чувстваш тъжен.

Например: „Подозирам, че ако се прибера вкъщи разстроен от загубата на работа, партньорът ми ще реагира по този начин. По същия начин, по който лекарят може да погледне болен пациент и да се опита да разбере частите на болестта, вместо да се потопи в емоциите на пациента“ – тоест, когнитивната емпатия реагира на проблема с мозъчната сила. Да вземем друг пример: В напрегната, стресова ситуация, строителен инженер, може да фокусира мисловната си дейност, за да разреши проблем . Може да се каже, че това е начинът, по който някои хора са свързани, за да разберат емоциите от гледна точка на това защо те имат смисъл за хората в определени ситуации.

Този тип емпатия може да бъде огромно предимство при обстоятелства, при които трябва да „влезете в главата на друг човек“ или да взаимодействате в синхрон и разбиране. От друга страна, когнитивната емпатия е по някакъв начин като смесването на ябълки и круши. За да разберете наистина чувствата на друг човек, не трябва ли в някакъв смисъл да можете сами да ги усетите? Следователно тези, които отговарят с когнитивна емпатия, могат да рискуват да изглеждат студени или твърде откъснати.

Свързана тема: „Какво е емоционална интелигентност?“

Емоционална емпатия

Какво е определението за емоционална емпатия, идва отново от Гоулман: „Когато се чувствате физически заедно с другия човек, сякаш емоциите му са заразни“, Даниел Гоулман.

С какво се занимава емоционалната емпатия: чувства, физическо усещане, огледални неврони в мозъка.

Какви са ползите от емоционалната емпатия: Помага в близките междуличностни отношения и кариери като коучинг, маркетинг, мениджмънт и човешки ресурси.

Какви са недостатъциет на емоционалната емпатия: Изразяването на емоционална емпатия, може да бъде непосилно или неподходящо, при определени обстоятелства.

Емоционалната емпатия, точно като звуците, включва пряко усещане на емоциите, които изпитва друг човек. Вероятно сте чували за термина „емпат“, което означава човек със способността да поеме напълно емоционалното и психическото състояние на друг човек.

Този тип реакция може да изглежда отделена от мозъка и мисленето. Но както посочва Гоулман, емоционалната емпатия всъщност е дълбоко вкоренена в огледалните неврони на човека. Всички животни имат неврони, които се задействат по определен начин, когато видят друго животно да действа, което ги кара да се свържат с това действие в собственото си тяло и мозък. Емоционалната емпатия прави точно това с чувствата, които някой изпитва в реакция на дадена ситуация.

Когато вашият партньор или някой, когото дълбоко обичате – се разплаква, това е естествена реакция да почувствате това притегляне върху струните на сърцето си. Подобно на плач по време на сватба или въздействаща мелодия. Или когато някой си удари пръста на крака, това е дълбоко вкоренена, описваща се още като коремна реакция, която често се чувства като висцерална човешка реакция. Свързването с друг човек по този начин е интимно и може да създаде силна връзка.

Подобно на когнитивната емпатия, емоционалната емпатия има и обратната страна. „Един недостатък на емоционалната емпатия се появява, когато хората нямат способността да управляват собствените си тревожни емоции“, казва Голман. „Това може да се види в психологическото изтощение, което води до прегаряне (бърнаут)“. Чувството на твърде много емоции може да направи дори малките взаимодействия с хората, поразителни.

Състрадателна емпатия (соматична емпатия)

Какво е определението за соматична емпатия: „С този вид емпатия ние не само разбираме затруднението на човека и се чувстваме също като него, но и спонтанно сме подтиквани да помогнем, ако е необходимо.“ – Гоулман

С какво се занимава соматичната емпатия: интелект, емоция и действие.

Какви са предимствата на соматичната емпатия: Цялостно разбиране за състоянието и чувствата на човека.

Какви са недостатъците на соматичната емпатия: Като цяло, няма недостатъци – това е типът емпатия, към който обикновено се стремим!

  • През по-голямата част от времето състрадателната (соматичната)  емпатия е идеална. Когнитивната емпатия може да е подходяща за работното място, преговорите в сделки или в докторските кабинети.
  •  Емоционалната емпатия може да бъде първият отговор към децата и нашите близки.
  • Състрадателната емпатия постига мощен баланс между двете. Всъщност може да се използва дори и днес за вашия тийнейджър. Който прекарва часове училищна работа онлайн и се чувства претоварен и заседнал у дома от пандемията.

Чувствата на сърцето и мислите на мозъка не са противоположни. Всъщност те са сложно свързани.

Състрадателната (соматичната) емпатия протича, като естествената връзка. Като взема предвид както чувствата, така и интелектуалната ситуация на друг човек, без да губи своя център.

Когато вашият любим човек дойде при вас, облян в сълзи, вие искате да разберете защо е разстроен и също така искате да осигурите утеха, като споделите неговото емоционално преживяване. В същото време се надявате да му помогнете да се излекува от чувствата си. Да, това е тежко за понасяне!

Много от нас се разчитат, прекалено много на една или друга страна: повече мислене или повече чувства; по-фиксиращо или по-съчувстващо поведение.

Състрадателната емпатия е заемане на средата и използване на вашата емоционална интелигентност, за да реагирате ефективно на ситуацията с любяща позиция. Ние не изсмукваме и не поемаме тежестта или чувствата на човека. Ние балансираме вниманието със състрадателна грижа и можем да се считаме за състрадателни, когато го изразяваме искрено.

Вашият партньор просто трябва да бъде подкрепен? Ситуацията изисква ли бързи действия? Без да бъдете обхванати от тъга или да се опитвате да поправите нещата с действия, състраданието внася внимателно докосване в трудни ситуации.

Горните три типа емпатия се определят като основополагащи. Може да чуете други имена, препратки и употреби на емпатия. Като афективна емпатия (друг начин за идентифициране на емоционална емпатия). Соматична емпатия (когато физически усещаме в тялото си опита на другите), оценъчна емпатия и перцептивна емпатия. Обикновено това са ненужни отклонения за повечето хора и в ежедневната употреба. Така че не сме ги включили в този текст.

Да бъдеш себе си, когато даваш емпатия

Истината е, че не всички ситуации са еднакви, както не всички видове емпатия са еднакви.

Можете ли да се сетите за един пример за всеки тип емпатия в собствения си живот? Вероятно повече от един. Надяваме се, че сте срещнали състрадателна емпатия в някакъв момент!

Всеки тип емпатия изисква емоция и практика – точно като всеки балансиращ акт. Когато намерите онази среда, където можете да съчувствате ефективно. Независимо дали се справяте с препятствие на работното място или утешавате любим човек, вече ще знаете, че усилието ви си заслужава.

В нашият блог ще намерите 5 начина да подобрите емоционалното си благосъстояние