Skillception

Какво е алтруизъм?

Какво е алтруизъм? Алтруизмът е безкористната грижа за другите хора. Правенето на нещата просто от желание да помогнеш, а не […]

алтруизъм

Какво е алтруизъм?

Алтруизмът е безкористната грижа за другите хора. Правенето на нещата просто от желание да помогнеш, а не защото се чувстваш длъжен да изпълняваш определени задължения, да показваш лоялност или да спазваш религиозни догми. Алтруизмът включва действия, породени от загриженост за благосъстоянието на другите хора.

В някои случаи тези актове на алтруизъм карат хората да застрашат собственото си здраве и благополучие, за да помогнат на другите. Такива поведения често се извършват безкористно и без никакви очаквания за награда. Други случаи, известни като реципрочен алтруизъм, включват предприемане на действия, за да се помогне на другите, с очакването, че те предлагат помощ в замяна.

Признаци на алтруизъм

Ежедневието е изпълнено с малки актове на алтруизъм – от задържането на вратата за непознати хора, до даването на пари на бездомните. Новините често се фокусират върху по-големи случаи на алтруизъм, като човек, който се гмурка в ледена река, за да спаси давещ се непознат, или дарител, който дава хиляди долари на местна благотворителна организация.

Някои признаци на алтруизъм включват:

• Правете нещо, за да помогнете на друг човек, без да очаквате награда;

• Прекратяване на неща, които могат да донесат лични облаги, ако създават разходи за другите;

• Помощ за някого въпреки личните разходи или рискове;

• Споделяне на ресурси дори при недостиг;

• Проявяване на загриженост за чуждото благосъстояние.

Въпреки че може да сме запознати с алтруизма, социалните психолози се интересуват от това да разберат защо възниква той. Какво вдъхновява тези прояви на доброта? Какво мотивира хората да рискуват собствения си живот, за да спасят напълно непознат?

Алтруизмът е един аспект на това, което социалните психолози наричат ​​просоциално поведение. Просоциалното поведение се отнася до всяко действие, което е от полза за други хора, без значение какъв е мотивът или как даряващият се възползва от действието. Някои хора разграничават просоциалното поведение от това, което понякога се нарича чист алтруизъм, което включва истинска безкористност, без очакване или желание за лична изгода.

Докато всички алтруистични действия са просоциални, не всички просоциални поведения са напълно алтруистични. Можем да помогнем на други хора поради различни причини като вина, по задължение, чувство за дълг или дори за награди.

Видове алтруизъм

Има няколко различни вида алтруизъм. Те включват:

• Генетичен алтруизъм: Както подсказва името, този тип алтруизъм включва участие в алтруистични действия, които са в полза на близки членове на семейството. Например родителите и другите членове на семейството често се принасят в жертва, за да осигурят нуждите на членовете на семейството.

• Взаимен алтруизъм: Този тип алтруизъм се основава на взаимно даване и вземане. Това включва помощ на друг човек сега, защото един ден той може да успее да върне услугата.

• Алтруизъм, избран от група: Този тип алтруизъм включва ангажиране в алтруистични действия за хора въз основа на тяхната групова принадлежност. Вместо да възпитават деца или други генетично свързани индивиди, хората могат да насочат усилията си към подпомагане на други хора или подпомагане на социални каузи, които са в полза на други, които са част от тяхната социална група.

• Чист алтруизъм: Известен също като морален алтруизъм, тази форма включва помощ на някой друг, дори когато е рисковано, без никаква награда. Той е мотивиран от вътрешни ценности и морал.

Какво е обяснението за алтруизма

Психолозите предлагат редица различни обяснения защо алтруизмът съществува. Някои теории включват:

Какво е обяснението за аутруизма

Еволюция

Психолозите отдавна спорят дали някои хора са просто родени с естествена склонност да помагат на другите хора, теория, която предполага, че алтруизмът може да бъде повлиян от генетиката.

Селекцията на рода е еволюционна теория, която предполага, че хората са по-склонни да помагат на тези, които са кръвни роднини, защото това ще увеличи шансовете за предаване на гени на бъдещите поколения. Теорията предполага, че алтруизмът към близки роднини се случва, за да се осигури продължаването на споделени гени. Колкото по-тясно са свързани хората, толкова по-вероятно е хората да помогнат.

Изследванията също така показват, че просоциалното поведение като алтруизъм, кооперативност и емпатия имат генетична основа

Награди, основани на мозъка

Алтруизмът активира центровете за възнаграждение в мозъка. Невробиолозите са установили, че когато човек участва в алтруистичен акт, центровете за удоволствие в мозъка му стават по-активни.

Едно проучване от 2014 г., публикувано в списание Social Cognitive and Affective Neuroscience, установява, че ангажирането със състрадателни действия активира областите на мозъка, свързани със системата за възнаграждение, включително допаминергичната вентрална тегментална зона и вентралния стриатум, които засилват алтруистичното поведение.

Околен свят

Едно проучване предполага, че взаимодействията и взаимоотношенията с другите оказват голямо влияние върху алтруистичното поведение. Проучването установява, че социализацията има значително влияние върху алтруистичните действия при деца на една и две години.

Децата, които наблюдават прости взаимни актове на алтруизъм, са много по-склонни да проявяват алтруистични действия. От друга страна, приятелските, но не алтруистично моделирани действия не вдъхновяват същите резултати.

Такива изследвания показват, че моделирането на алтруистични действия може да бъде важен начин за насърчаване на просоциални и състрадателни действия при децата.

Социални норми

Правилата, нормите и очакванията на обществото също могат да повлияят върху това дали хората се включват в алтруистично поведение. Нормата на реципрочност например е социално очакване, в което се чувстваме принудени да помогнем на другите, ако те вече са направили нещо за нас.

Например ако вашият приятел ви е дал назаем пари за обяд преди няколко седмици, вероятно ще се почувствате принудени да отвърнете със същото, когато ви попитат дали могат да вземат назаем 50 лева. Или иначе казано, те направиха нещо за теб и сега се чувстваш длъжен да направиш нещо в замяна.

Стимули

Докато дефиницията на алтруизъм включва да правим нещо за другите без награда, все пак може да има когнитивни стимули, които не са очевидни. Например можем да помогнем на другите да облекчат собствения ни стрес, или защото проявяването на доброта към другите поддържа възгледа ни за себе си като добри, съпричастни хора. Други когнитивни обяснения включват:

• Емпатия: Изследователите предполагат, че хората са по-склонни да участват в алтруистично поведение, когато изпитват съпричастност към човека, който е в беда, предположение, известно като хипотезата за емпатия-алтруизъм. Изследователите установяват, че децата са склонни да стават по-алтруистични като се развива чувство за съпричастност.

• Помощ за облекчаване на негативните чувства: Други експерти предполагат, че алтруистичните действия спомогнат за облекчаване на негативните чувства, създадени чрез наблюдение на някой друг в беда, идея, наречена модел за облекчаване на негативното състояние. По същество виждането на друг човек в беда ни кара да се чувстваме разстроени, притеснени или неудобно, така че помагането на човек в беда помага да се намалят тези негативни чувства.

Защо да бъдеш добър към другите също ти носи полза

Въздействие на алтруизма

Въздействие на алтруизма

Докато алтруизмът може да има някои недостатъци, когато бъде доведен до крайности, важно е да запомните, че това е положителна сила, която може да бъде от полза както за вас, така и за другите. Изследванията показват, че алтруизмът има широк спектър от ползи, които могат да помогнат на хората да станат по-щастливи и по-здрави.

Някои от ефектите на алтруизма включват:

• По-добро здраве: Изследванията са установили, че алтруистичното поведение, може да подобри физическото здраве по различни начини. Установено е, че хората, които участват като доброволци, имат по-добро общо здраве и редовното участие е свързано със значително по-малък риск от смърт.

• По-добро психическо благосъстояние: Правенето на добри неща за други хора, може да ви накара да се чувствате добре за себе си и света. Проучванията показват, че хората изпитват повишено щастие, след като правят добри неща за други хора

• По-добри романтични връзки: Състраданието може да доведе и до по-добри отношения с партньора ви. Изследователите са открили, че добротата е едно от най-важните качества, които хората от всички култури търсят в един романтичен партньор.

В допълнение към тези предимства, участието в алтруизъм може също да помогне за подобряване на социалните връзки и взаимоотношения, което, в крайна сметка, може да изиграе роля за подобряване на здравето и благосъстоянието.

Съвети и трикове, свързани с алтруизма

Докато някои хора могат да бъдат естествени алтруисти, то има неща, които можете да направите, за да помогнете за насърчаване на полезно поведение в себе си и хората около вас. Някои неща, които можете да направите, за да подпомогнете на алтруистичното поведение у вас, включват:

• Намерете вдъхновение: Потърсете вдъхновяващи хора, които участват в алтруистични действия. Виждайки как други работят за активно подобряване на живота на отделни хора и общности, може да се вдъхновите да действате алтруистично в собствения си живот.

• Практикувайте съпричастност: Вместо да се дистанцирате от другите, поработете върху изграждането на връзка и поставете човешкото лице върху проблемите, които виждате. Помислете как бихте се почувствали в тази ситуация и помислете за неща, които можете да направите, които биха могли да ви помогнат.

• Поставете си цел: Намерете начини, по които можете редовно да извършвате произволни прояви на доброта към другите. Огледайте се около вас в хората в живота си, които може да се нуждаят от помощ, или потърсете начини да се включите като доброволец във вашата общност. Подарете храна за някого в ​​нужда, помогнете на приятел в домашната му работа, дарете кръв за хората в нужда или прекарайте известно време като доброволец за местна организация.

Потенциални проблеми от алтруизма

Докато алтруизмът обикновено се смята за положителна сила, трябва да се има предвид, че може да има и някои възможни недостатъци или трудности. Някои възможни недостатъци са:

• Понякога може да създаде риск. Хората могат да участват в алтруистични действия, които могат да ги изложат на опасност.

• Понякога може да накара хората да пренебрегват собствените си нужди, за да се грижат за другите.

• Въпреки че може да се води от добри намерения, актовете на алтруизъм не винаги водят до положителни резултати.

• Това може да накара хората да съсредоточат усилията си върху една кауза, като същевременно пренебрегват другите.

• Това може да доведе до лични проблеми, ако пренебрегвате своите здравни, социални или финансови нужди.

Алтруизмът като цяло е положителна черта, но твърде много от него може да доведе до сериозни проблеми. Например хората, които имат помощни професии, могат да намерят самите себе си, емоционално обзети от грижа и помощ на другите. В по-тежък пример, човек, който алтруистично осиновява животни, може да премине към съхраняване на животни, достигайки точка, в която вече не може да настанява или да се грижи за животните, които е взел.

В обобщение за алтруизма

Основните причини, които стоят зад алтруизма, както и въпросът дали наистина съществува такова нещо като „чист“ алтруизъм, са два въпроса, обсъждани от социалните психолози и до ден днешен. Ангажираме ли се някога да помагаме на другите по истински алтруистични причини или има скрити подбуди, които ръководят нашето алтруистично поведение?

Някои социални психолози вярват, че докато хората често се държат алтруистично по егоистични причини, истинският алтруизъм е възможен. Други, вместо това, предполагат, че съпричастността към другите често се ръководи от желанието да си помогнете. Каквито и да са причините за това, нашият свят би бил много по-тъжно място без алтруизъм.