Skillception

Какво е бизнес мениджмънт?

Какво е бизнес мениджмънт? Като бизнес мениджър, вие имате пълната отговорност да управлявате административните процеси на фирмата. От вас може […]

бизнес мениджмънт

Какво е бизнес мениджмънт?

Като бизнес мениджър, вие имате пълната отговорност да управлявате административните процеси на фирмата. От вас може да се очаква и да помагате, при изпълнението на маркетинговата програма на дружеството. Бизнес мениджърът може да изпълнява и бюджетни анализи с цел да се открият възможности за намаляване на разходите. За целта са ви необходими добри умения по счетоводство, маркетинг и административни процедури, достатъчни за да се управлява даден бизнес.

Конкуренцията за позиция бизнес мениджър може да бъде жестока. За това, ако искате да получите желаната позиция, ще ви е нужно образование по бизнес администрация, счетоводство или маркетинг.

Какво заплащане да очаквате на позиция бизнес мениджър?

Заплащането за бизнес мениджър е по-високо от средното за страната. Прогнозата за тази позиция е да има разтеж в заплащането от поне 15% през следващите 10 години. Бизнесът като цяло ще има нарастващи нужди поради ускорената дигитализация. Ако специализирате в сферата на онлайн търговията, тогава за вас може да бъде много по-лесно да получите позицията на бизнес мениджър. Също така имайте предвид, че дружествата търсят хора със счетоводен опит, които могат да регулират разходите на фирмата.

Какво образование ви е нужно?

За да бъдете бизнес мениджър е от решаващо значение да имате бакалаварска степен по администрация, счетоводство, финанси или маркетинг. Ако притежавате и професионален сертификат като CPA или ACCA, тогава със сигурност ще сте няколко крачки пред другите кандидати за позицията на бизнес мениджър. Наблюдава се тенденция компаниите да наемат хора, които могат да асистират в ежедневните финансови операции. Поради това, може да ви се наложи да проверявате документацията на фирмата във връзка с финансовата регулация. По този начин компаниите се насочват и към хора, притежаващи магистърска степен по бизнес или счетоводство, което дава ясен знак, че следваща стъпка в обучението ви трябва да е MBA програма по мениджмънт или счетоводство.

Какви умения са ви необходими?

За да сте добър бизнес мениджър е от решаващо значение да имате силни, аналитични умения. Трябва да може да предвиждате нуждите на компанията в бъдеще и да имате умения за работа в екип. Много е важно да поемате отговорност и да вършите няколко неща едновременно, защото колегите ви ще се обръщат към вас за мотивация и съвети. Важно е да вдъхновявате колегите си да стават по-добри в работата си, особено в ситуация на силен стрес. Също така може да са ви необходими стабилни знания по счетоводство, ако от вас се изисква ежемесечна работа с бюджети и финансови операции.

Отговорности.

Обикновено, отговорностите на един бизнес мениджър включват ръководене на ежедневните операции, следене и контрол на договорите, както и помагане на служителите да увеличат продуктивността си. Не е рядкост, бизнес мениджърът да бъде отговорен за обученията и развитието на персонала. Като цяло бизнес мениджърът на компанията е от изключителна важност и за неговата личност е основополагащо да може да се справя с големи количества стрес.

История на бизнес мениджмънта

Получаването на желано повишение е може би едно от най-очакваните неща, които могат ви се случат в кариерата, особено ако е в сферата на бизнес мениджмънт, финанси или счетоводство. Да работите усилено, за да запазите тази позиция и да продължите да се развивате от това ниво, зависи изцяло от вас. Много компании обаче следят персонала си чрез управление на ефективността и оценки на изпълнението, за да определят кой трябва да бъде повишен. В тази връзка е много интересно да разберем от къде идват идеите за оценяване в бизнеса.

История и зараждане на бизнес мениджмънта

Исторически погледнато управлението на целите, разбира се извън контекстна на бизнеса, произхожда от „Изкуството на войната“ на Сун Дзъ. Книгата разказва, че за да се успее във войната, човек трябва да определи собствените си силни и слаби страни, преди да определи силните и слабите страни на своя враг. Липсата на която и да е силна страна, присъща на врага, ще означава поражение. Тази теория е на практика успоредна с предизвикателствата в света на бизнеса и самият бизнес мениджмънт. Например събиране и сравняване на информация, анализ на данни. Както и откриване на модели и значение в данните, и съответно прилагане на наученото.

Преди бизнесът да започне да автоматизира данните си, събирането на информация беше трудоемка работа и много често управленски решения се вземаха въз основа на интуицията. След навлизането в информационната ера през XX век, с разработватането на автоматизираните системи, извличането и обработването на големи бази данни, е много по-лесно. Дори създаването на доклади и отчети става светкавично. А това прави решенията на всеки бизнес мениджър много по-адекватни.

В съвремието обученията по бизнес мениджмънт следват идеологиите на военния стил за постигане на успех. Най-добрите фирми, които създават безмилостни и строги стратегии, за да надминат своите конкуренти, полагат големи усилия, за да разузнават и събират данни от конкуренцията. Това се прави с цел да създадат най-добрите стратегии и тактики, за да победят в бизнеса. Военните библии са били движещата сила за развитието на повечето бизнеси, като в последствие са се породили ключови показатели за ефективност (KPI). Такива са например анализ на риска и ниво на интеграция на бизнес приложения.

Каква е нуждата от качествен бизнес мениджмънт

През 2021 г. бизнес света е много напреднал и конкуренцията е по-силна от всякога. Това прави нуждата от качествен бизнес мениджмънт по-нужна и по-стойностна. Повечето компании предлагат редовни вътрешни обучения и стратегии за изграждане на екип, за да поддържат нивото си на успех. През 1989 г. Хауърд Дрезнер популяризира термина „Бизнес разузнаване“, за да подобри бизнес решенията, като използва системи за подкрепа основани на факти. Понятието бизнес мениджмънт обединява концепцията за бизнес разузнаване в цикъла на корпоративното планиране. Както и контрол на предприятието.

Ключът към успешната организация

Ключът към успешната организация е подготовката и планирането преди да се предприемат следващите действия. Съвременният бизнес непрекъснато изследва нови начини за събиране на данни и намиране на актуални технически решения, за да увеличи печалбата си. Също така е важно всяко предприятие да разбере неговите цели и задачи, които могат да бъдат анализирани чрез ключови показатели за ефективност (KPI). С тези показатели и прилагането на адекватен бизнес мениджмънт (управителите на бизнеса), могат да оценяват текущото състояние на извършваната дейност и да измерват ефективността на взетите решения. Голяма част от по-големите фирми следят измерваните KPI на седмична или ежедневна база, което означава, че данните се предоставят в рамките на 24 часа. Следователно значението на поддържането и актуализирането на автоматизирани ИТ системи е от съществена важност за ефективен бизнес мениджмънт.

Съвети за ефективен бизнес мениджмънт

Управляването на собствен бизнес е свързано с много учене и вървене по неотъпкан път. Независимо дали сте едноличен търговец или имате персонал, който управлявате, има толкова много неща, които трябва да знаете, когато става въпрос за бизнес мениджмънт. Ако сте нов предприемач, може да се чувствате малко неуверен в това, което трябва да правите, за да постигнете успех. Опитните бизнес мениджъри също трябва да следят за начини, чрез които да подобрят производителността на компанията или да оптимизират процеси.

В тази статия ще ви предоставим някои от любимите ни съвети за успешен бизнес мениджмънт. Въпреки че бизнесите са мното разнородни, почти всички фирми са изправени пред подобни препятствия. Вижте нашите най-добри съвети за финанси, управление на времето и маркетинг.

Финансови съвети

Когато притежавате бизнес, вероятно сте експерт във вашата конкретна сфера. Следователно има голяма вероятност да не сте съвсем експерт и в управлението на финанси. Разбирането на финансовите недостатъци в бизнес мениджмънта е едно от най-често срещаните главоболия за собствениците на бизнес. Ето как ще направите така, че парите да ви говорят повече.

Говорете с други собственици на бизнес – свържете се с други успешни предприемачи и поискайте съветите им относно управлението на техните бизнес акаунти. Помислете дали да не ги попитате какъв софтуер използват, за да проследяват приходите и разходите си.

Наемете професионален счетоводител – опитен и професионален счетоводител може да ви насочи при вземането на интелигентни решения относно вашите бизнес финанси. Те са активни в изчислението на даниците и могат да ви помогнат при вземането на решения и спестяването на пари.

Създайте отделни сметки – опитайте да не комбинирате вашата бизнес сметка и личната ви такава. Наличието на отделни сметки улеснява проследяването на вашите приходи и разходи и ще опрости живота ви.

Плащайте данъците си навреме – ако плащате данъците си навреме и не отлагате паричния поток за по-късно, вие всъщност се фокусирате върху резулататите от дейността ви. Винаги питайте вашия счетоводител дали плащането на определени данъци по-рано е, правилното решение за вас и вашия бизнес.

Маркетингови съвети

Някои собственици на бизнес обичат маркетинга и да говорят за своя бизнес, докато други намират маркетинга за стресиращ. Маркетингът на вашия бизнес може да бъде забавен и вълнуващ процес. Когато се направи правилно, това трябва да увеличи вашия успех. Новите и утвърдени собственици на бизнес могат да се възползват от изучаването и прилагането на маркетингови стратегии. Помислете да направите следното, за да ви помогне да постигнете успех и с вашата маркетингова стратегия.

Използвайте Google My Business – не е тайна, че наличието на онлайн присъствие е необходимост за всеки бизнес. Ако сте местен бизнес и още не сте го направили, уверете се, че сте настроили точно обявата в Google My Business. Този безплатен ресурс ви позволява да бъдете открити от потенциални клиенти и когато се използва правилно, отговаря на много от често задаваните въпроси, като работното ви време и местоположение. Също така може да ви спечели доверие въз основа на отзиви от предишните ви клиенти.

Наемете професионалист

Често има толкова много неща, които можете да направите сами преди да имате нужда от помощта на професионалист. Помислете за наемането на професионалист, който да ви помогне да внедрите и управлявате рекламни кампании, както и да подхранвате присъствието си онлайн. Въпреки че можете да си направите сами много от маркетинга в социалните медии или чрез изследвания, получаването на помощ от професионалист може да ви помогне да увеличите успеха си и да развиете авторитет във вашия бизнес.

Бъдете автентични – може лесно да се увлечете в това, което правят всички останали, що се отнася до дигиталния и традиционния маркетинг. Винаги помнете, че най-важното нещо, което можете да направите, когато представяте бизнеса си, е да бъдете себе си. Правете това, което ви се струва правилно и се подчинява на основните ви убеждения. Това ще засили чувствата ви за успех и реализация, докато премахвате стреса от опитите да бъдете нещо, което не сте.

Съвети за управление на времето

Една от най-често срещаните области за подобряване в личния или професионалния живот на всеки е управлението на времето. Загубата на представа за времето или неспособността да управлявате ефективно натоварването си може да бъде предизвикателство дори за най-организираните хора. За да процъфтявате във вашия бизнес и личен живот, имате нужда от силни умения за управление на времето. Вижте нашите съвети по-долу, за да се възползвате максимално от времето си както в офиса, така и извън него.

Поставете граници – границите са важни и имате нужда от граници около времето си както в офиса, така и извън него. Задайте работно време и се придържайте към него. Опитайте се да не оставяте работата ви отнема от времето ви извън офиса. Ако работите от вкъщи, уверете се, че хората около вас спазват работното ви време и се уверете, че работното ви време остава посветено на работата.

Започнете рано – това, че сте предприемач, често може да означава, че вие ​​сами определяте работното си време. Въпреки че не е нужно да започвате деня си в 5 ч. сутринта, помислете за начален старт. Настройте се за успех, като започнете работния си ден по едно и също време всеки ден и помислете за прилагане на рутина, която ви оставя съсредоточени и готови да завладеете деня.

Планирайте всичко – не просто планирайте срещите си с клиенти. Планирайте всичко, за което можете да се сетите през деня си. Планирайте почивки през целия си ден и се придържайте към тях. Ако нещо е важно за вас, уверете се, че е в графика ви. След това спазвайте границите на графика си и изпълнете списъка си със задачи!

Поемете контрола над вашия успех

Притежаването и управлението на собствен бизнес е трудно. Има какво да научите и винаги трябва да разширявате знанията си, за да бъдете възможно най-успешната версия на себе си. Що се отнася до бизнес мениджмънт на вашия собствен бизнес, най-важното нещо, което трябва да запомните, е че трябва да контролирате това, което можете, и да поискате помощ, когато имате нужда от нея. Можете да направите всичко, но най-вероятно не можете да го направите сами. Приемете и помолете за помощ, когато имате нужда от нея, и винаги уважавайте времето си.

Често задавани въпроси

Как да стана бизнес мениджър?Отговор: Има няколко начина да станете бизнес мениджър, но повечето организации изискват минимум бакалавърска степен по управление на бизнеса. Това обикновено са 3-годишни курсове, обхващащи теми като теория и практика на управлението, бюджетиране и планиране, лидерски умения и организационно поведение.
Заслужава ли си да уча бизнес мениждмънт?Отговор: Ако сте работещ професионалист, който иска да напредне в кариерата си в бизнеса, обучението по бизнем мениждмънт ще ви е от огромна полза. Сертификация или учебен курс по бизнес мениджъмънт, може да увеличи перспективите ви за работа, да създаде възможности за напредък и да увеличи вашата заплата и доходи през целия ви живот. Това е полезна инвестиция в кариерата ви, сега и за в бъдеще.
Какво включва бизнес мениджмънта?Отговор: Обикновено отговорностите на бизнес мениджърите включват надзор върху операциите, преразглеждане на договорите и подпомагане на служителите да достигнат своите най-високи нива на производителност. Бизнес мениджър може също да бъде призован да контролира или обучава нови служители. Той или тя може също да се наложи да съдейства при планирането на определени събития за дадена компания.
Колко време отнема обучението по бизнес мениджмънт?Отговор: Средно четири години Бакалавърска степен по бизнес мениджмънт обикновено изисква 120 кредита и отнема на редовни студенти четири години. Поради своя интердисциплинарен характер, завършилите бизнес мениджмънт завършват с курсови работи в области като маркетинг, икономика, бизнес и счетоводство.
Какви умения са необходими за бизнес мениджмънт?Отговор: Ето няколко умения, които са от съществено значение: • Финансово управление. Възможността за ефективно управление на вашите финанси е от решаващо значение.
• Маркетинг, продажби и обслужване на клиенти.
• Комуникация и преговори.
• Лидерство.
• Управление и планиране на проекти.
• Делегиране и управление на времето.
• Решаване на проблеми.
• Работа в мрежа.