Skillception

Как да се учим от грешките си?

Как да се учим от грешките си? „Умният човек прави грешка, учи се от нея и никога повече не допуска […]

Как да се учим от грешките

Как да се учим от грешките си?

„Умният човек прави грешка, учи се от нея и никога повече не допуска тази грешка.“ – Рой Х. Уилямс (1958 г.), американски автор и маркетинг експерт.

Как да се учим от грешките си? Помислете за последната грешка, която сте допуснали по време на работа. Дори и да е незначителна, като разливане на кафе върху документ секунди преди да го представите, вероятно ще почувствате прилив на паника и след това ще имате неудобството да оправите нещата.

Никой не е имунизиран да прави грешки, все пак сме хора и се учим от грешките! Но ако просто се извиним и продължим както преди, има опасност да повторим същите грешки.

Когато не се учим от грешките си, ние нанасяме ненужен стрес на себе си и колегите си. По този начин рискуваме да загубим и доверието на хората до нас. В тази статия разглеждаме как да гарантираме, че ще вземем тези уроци на борда и след това ще използваме наученото.

Как да спрем да повтаряме грешките си

Ето пет стъпки, които ще ви помогнат да се поучите от грешките си и да приложите това, което сте научили и на практика.

Забележка: „Грешка“ не е същото като „неуспех“. Неуспехът е резултат от грешно действие, докато грешката обикновено е грешно действие. Така че, когато направите грешка, можете да се поучите от нея и да я поправите, докато от провал, можете само да се поучите.

1. Притежавайте грешките си.

Не можете да научите нищо от грешка, докато не признаете, че сте я направили. Така че, поемете дълбоко въздух и признайте своята грешка, а след това поемете и отговорността от за нея. Информирайте тези, които трябва да знаят, извинете се и им кажете, че работите по решение.

Казването на „извинявай“ изисква смелост. Но е много по-добре да се извиниш, отколкото да скриеш грешката си или, още по-лошо, да обвиняваш другите за нея. В дългосрочен план хората ще помнят вашата смелост и почтеност, дълго след като са забравили първоначалната грешка.

Ако обаче чуят за това от друг източник, репутацията ви ще пострада и може да не получите друга възможност да се научите.

2. Преформулирайте грешката.

Начинът, по който виждате грешките си, определя начина, по който реагирате на тях и какво правите след това.

Истината е, че ще разглеждате грешката си в чисто отрицателна светлина, докато все още сте в първоначалния шок и дискомфорт от нея. Но ако можете да преформулирате грешката си като възможност да научите нещо, ще се мотивирате да станете по-знаещи и издръжливи.

Когато признаете грешката си, помислете какво бихте могли да направите, за да не се повтори. Например, ако не сте следвали правилно процес, помислете за въвеждане на по-надежден контролен, списък или по-ясен документ за процеса.

Спрете да се борите с дискомфорта, направете пауза за момент, за да се замислите и започнете да мислите как може да спечелите от ситуацията.

Съвет: Вашето мислене играе съществена роля в начина, по който гледате на грешките си, което е важно, за това как реагирате на тях.

Ако вие практикувате начин на мислене за „растеж“, вероятно виждате грешките си като възможност за подобрение, а не като нещо, което сте обречени да повтаряте. Това е така, защото вашето мислене е „фиксирано“ върху убеждението, че можете да станете по-добри.

Забележка: Възможността за учене не е същото като извинение за небрежно поведение!

Признаването на грешките ви възможно по-скоро и показването, че сте се поучили от тях, може да помогне на другите да разберат, че допускането на грешки, всъщност е нормално. Тоест, стига да действате интелигентно, добросъвестно и да държите поемането на риска в нормални граници, грешките са допустими.

Моделирайте този подход, за да насърчите хората да поемат отговорни рискове и да бъдат по-креативни.

3. Анализирайте грешката си.

Като следваща стъпка, трябва да анализирате грешката си честно и обективно. Задайте си следните въпроси:

• Какво се опитвах да направя?

• Какво се обърка?

• Кога се обърка?

• Защо се обърка?

Провеждането на този диалог със себе си, трябва да разкрие какво е довело до грешката и да подчертае какво трябва да се промени, за да се избегне повторение.

4. Приложете научените уроци на практика

Опасността на този етап е, че работният натиск ви принуждава да се върнете към рутинните си задачи и привичното си поведение. Уроците, които разгледахме в стъпка 3, биха могли да останат, неизпълнени, просто като добри намерения. С други думи, ученето на уроци е едно, но прилагането им на практика е съвсем друго!

Идеята е, че ако действате според това, което сте научили, ще са необходими дисциплина и мотивация, за да промените навиците си или да промените начина, по който работи вашият екип. Това ще ви помогне да избегнете самосаботаж в бъдеще и ще ви позволи да извлечете ползите от прилагането на по-добри работни практики.

Тук трябва да идентифицирате уменията, знанията, ресурсите или инструментите, които ще ви предпазят от повторение на грешката.

Правете го обаче внимателно, защото „бързите корекции“ вероятно ще доведат до допълнителни грешки. Всички действия, които предприемате, за да приложите обучението си, трябва да бъдат трайни и нещо, с което трябва да се ангажирате.

Независимо дали грешката ви е била незначителна или по-сериозна, личните цели и плановете за действие ще поставят основите за прилагане на научените от вас уроци. Те могат да ви дадат времеви мащаб за работа и списък със задачите, които ще трябва да изпълните.

Конкретните инструменти, които използвате оттам, ще зависят от конкретните уроци, които трябва да приложите на практика.

Например, ако сте научили, че е възникнала грешка поради вашата забрава, липсата на записки или римайндър, тогава повече внимание към детайлите може да ви помогне. Ако установите, че вашите организационни умения са под нужното нивото, цифровите плановици и електронни таблици биха били полезни.

Ако сте открили, че е възникнала грешка поради междукултурно недоразумение, вашите комуникативни умения може да се нуждаят от надграждане или просто от припомняне.

Ако грешката е по-скоро организационна, отколкото лична, може да се наложи да приложите обучението си по по-мащабен начин. Писането на по-ясни процедури, например, би могло да помогне да се гарантира, че повече неща ще се правят без грешки.

Разбирането на 10-те фатални лидерски недостатъци на Zenger и Folkman може да помогне за справяне с грешките, като допълнителнен пътеводител. Всъщност неученето от грешки е един от 10-те недостатъка и предоставянето на ясна и конкретна обратна връзка е един от начините за противодействие на този недостатък.

И ако сте разбрали, че вашият нов продукт не е достатъчно отличителен, за да бъде успешен, може да се наложи да преразгледате цялата си стратегия.

Съвет 1:

Ученето от грешки и прилагането на това на практика, включва промяна. Ако тази промяна ще повлияе на други хора, моделът за управление на промените ADKAR може да ви помогне да ги вкарате в релси и да ги управлявате.

Съвет 2:

Не се страхувайте да помолите колеги или вашия мениджър за помощ, ако не сте сигурни коя тактика или инструмент ще бъде най-ефективен за предотвратяване на допълнителни грешки.

Включването на други хора е чудесен начин да ги накарате да се чувстват нужни. Като това може да бъде особено важно, когато се допускат грешки на ниво екип или организация. Така че, насърчавайте средата, в която хората се чувстват комфортно, за да изразяват своите идеи.

5: Следете напредъка си.

Може да се наложи да изпробвате няколко начина, за да приложите обучението си на практика. Преди да намерите такъв, който успешно ви пречи да повтаряте минали грешки. Цикълът Plan-Do-Check-Act е чудесен инструмент за определяне на най-ефективните решения.

Така ще можете да наблюдавате ефикасността на избраната от вас тактика. Като преглеждате броя и естеството на грешките, които правите или не правите. Ако имате треньор или ментор, който да ви държи отговорен може да ви помогне да останете отдадени на новия си начин на действие.

Ключова точка

Да грешим е човешко и не е нужно да се наказваме за грешките, които допускаме. Те могат да бъдат чудесни възможности за учене и за развити, както на лично, така и на организационно ниво. Просто трябва да се поучим от тях и да приложим това обучение на практика.

Прочетете: Какво представлява бързото четете?

Често задавани въпроси

Как можем да се поучим от грешките си?Отговор: Ключови точки:
1. Признайте грешката си.
2. Гледайте на грешката си като на възможност за учене и развитие.
3. Анализирайте какво се е объркало, за да разберете и да се поучите от грешката си.
4. Определете уменията, знанията, ресурсите или инструментите, които ще ви предпазят от повторение на грешката.
5. Следете напредъка си.
Какво мога да науча от най-големите си грешки?Отговор: Не се страхувайте от провал: Ето няколко мощни урока, които можем да научим от грешките си:
• Грешките ни учат да изясняваме какво наистина искаме и как искаме да живеем.
• Грешките ни учат да приемаме себе си и че може имаме недостатъци все пак да бъдем обичани.
• Грешките ни учат да приемаме своята грешност и да се изправяме пред страха си.
Защо е важно да се учите от грешките си?Отговор: Правенето на грешки ви позволява да научите какво цените, какво харесвате, какво не искате и от какво не се нуждаете. Когато промените мисленето си, това ви позволява да разберете, че всъщност няма грешки, а само уроци и възможности за учене.
Какви са ползите от грешките?Отговор: Ето някои ползи от грешките:
• Децата се учат от грешките си.
• Грешките насърчават отговорността и независимостта.
• Преживяването на неуспех прави успеха по-сладък!
• Грешките намаляват напрежението в дългосрочен план.
• Грешките помагат на учениците да станат по-добри в решаването на проблеми и ги учи на критично мислене.
• Правенето на грешки подобрява паметта, а с това дългосрочното запаметяване на наученото.
Какво ще стане, ако не се поучите от грешките си?Отговор: Ако не се поучите от грешките си, те се превръщат в нещо за което ще съжалявате.