Skillception

Как да станете по-внимателни в ежедневието си с майндфулнес

По-внимателни в ежедневието си с майндфулнес Практиката на майндфулнес – насочване на цялото ви внимание и осъзнаване към настоящето – […]

майндфулнес

По-внимателни в ежедневието си с майндфулнес

Практиката на майндфулнес – насочване на цялото ви внимание и осъзнаване към настоящето – може да донесе много ползи за вашето емоционално и физическо здраве, както и за взаимоотношенията в живота ви.

Сред многото си предимства, ежедневното практикуване на майндфулнес може:

• Да ви извади от негативната низходяща спирала, която може да бъде причинена от твърде много ежедневен стрес, твърде много лоши настроения или навици на размишление.

• Да ви помогне да правите по-малко грешни разсъждения и избори в живота ви.

• Да ви помогне да поставите стресиращите събития в перспектива и да изградите устойчивост, така че да сте по-малко затрупани от тях в бъдеще.

И въпреки че има много упражнения за майндфулнес, които може да практикувате редовно, да се научите как да „присъствате“ в момента също така е и начин на живот. С течение на практиката можете да се научите да живеете по-внимателен живот, който ви позволява да станете по-съзнателни за всичко, което правите.

Това може да е трудно, особенно в днешния забързан свят обаче да спреш и да присъстваш с цялото си съзнание в дадения момент, е нещо променящо живота. В крайна сметка има много неща, които се конкурират за вашето внимание и има голям натиск за многозадачност, но само от вас зависи, какви решения ще вземете.

Но ако умишлено сте по-внимателни през ежедневието си, можете да живеете с по-ясна цел и повече щастие.

Хранете се с внимание!

Независимо дали ядете, докато прелиствате телефона си или посягате към храна за емоционален комфорт, безсмисленото хранене е често срещано явление. И може да допринесе за множество проблеми, като преяждане и консумация на твърде много захар.

Практикувайте да бъдете по-внимателни в това как захранвате тялото си. Устоявайте на желанието да изпълнявате няколко задачи, докато ядете. Когато ядете, присъствайте с храната си.

Обърнете внимание на всяка хапка, която приемате. Дъвчете храната си бавно и се насладете на вкуса.

Забележете сигналите на тялото си за това кога се насища и обърнете повече внимание на това, което има в чинията ви. Когато станете по-преднамерени за това, което ядете, ще бъдете по-добре подготвени да се съсредоточите върху захранването на тялото си с храната, от която се нуждае.

Бъдете внимателни във вашите взаимодействия

Независимо дали общувате с партньора си, децата си или с колега, внимателното взаимодействие е важно.

Внимателността в една връзка е да наблюдавате какво прави другият човек по неосъждащ начин. Става дума и за това да останете в момента по време на вашите разговори. Така че вместо да превъртате през телефона си, докато сте с някого, отделете му цялото си внимание. И вместо да изработвате опровержението си, докато те споделят мнението си, опитайте се наистина да чуете тяхното послание. Можете да станете по-внимателни, като обърнете внимание на начина, по който се чувствате, слушате внимателно и се научите да отговаряте на другите по по-внимателен начин (вместо да реагирате от гняв).

Занимавайте се с дейности, внимателно.

Случвало ли ви се е да  забравите дали вече сте измили косата си, когато сте още под душа? Или понякога забравяте защо сте влезли в определена стая? Това са признаци, че имате много неща, които се случват в ума ви и не сте внимателни.

За щастие можете да подобрите това и има много възможности да практикувате майндфулнес през целия ден. Разходките, градинарството, яденето на шоколад и много други дейности могат да бъдат възможности за практикуване на майндфулнес. Просто трябва да ги изпълнявате с повишено чувство на осъзнатост.

Това означава да се фокусирате върху настоящия момент, да се настроите към физически усещания, да сте напълно наясно с всичко, което правите и да се освободите от мислите за бъдещето или безпокойството за миналото. Вземете например почистването на къщата. Започнете, като гледате на работата си като на положително събитие – упражнение за саморазбиране и облекчаване на стреса, а не просто като работа. След това, докато почиствате, се съсредоточете върху това, което правите, докато го правите и нищо друго.

Почувствайте топлата сапунена вода върху ръцете си, докато миете чиниите; изпитайте вибрациите на прахосмукачката, докато я бутате върху пода; насладете се на топлината на прясното пране от сушилнята, докато го сгъвате; почувствайте свободата да пуснете в кутия, ненужните дрехи и обувки.

Друга възможност да практикувате майндфулнес в ежедневието си е, когато слушате музика. Съсредоточете се наистина върху звука и вибрацията на всяка нота, чувствата, които музиката предизвиква във вас, и други моментни усещания. През целия си ден търсете възможности да бъдете по-внимателни. Независимо дали се возите в метрото или си взимате горещ душ, опитайте се да сте напълно наясно какво правите и какво се случва около вас.

Когато умът ви се лута, поздравете се, че сте забелязали и внимателно върнете вниманието си към текущия момент.

Пауза през целия ден

майндфулнес 2

Докато преминавате от една дейност към друга през деня, може да е трудно да останете внимателни. Можете да се върнете на правилния път, като направите пауза, независимо през коя част на деня, за да практикувате няколко основни упражнения за майндфулнес.

Може да си създадете навик да отделяте няколко минути на внимание в определени часове от деня, например по време на хранене или когато шофирате с колата. Или можете да насрочите време за практикуване на медитация или йога.

Също така, може да си създадете навик да практикувате фокусиране върху дишането си, когато сте разстроени или разтревожени. Дихателните техники могат да имат успокояващ ефект и да ви помогнат да останете заземени в настоящия момент.

Прогресивната мускулна релаксация е друго упражнение, което може да практикувате през целия ден. Просто работете върху напрягането и отпускането на мускулите, една мускулна група в даден момент. С практиката ще се научите да разпознавате кога напрягате определени части от тялото си.

Майндфулнес изисква практика и усилия. Никой не е добър в нещо, когато го прави за първи път. Вероятно умът ви ще блуждае многократно, но с практика и търпение ще се справите бързо. В крайна сметка ще разберете, че живеете по-внимателен живот и ще бъдете свободни да се наслаждавате на ползи, като намален стрес, по-добро психично здраве, по-добри взаимоотношения и по-голямо общо щастие.