Skillception

Как работи обратното менторство

Обратното менторство е събирането на старши мениджъри с високоефективни младши колеги. Високите мениджърски позиции влизат в ролята на наставлявани от […]

обратното менторство

Обратното менторство е събирането на старши мениджъри с високоефективни младши колеги. Високите мениджърски позиции влизат в ролята на наставлявани от младшите таланти.  В процеса на съвместна работа те обменят умения, поведения и прозрения за управлението.

Докато традиционното наставничество е от доста по-дълго време, обратното наставничество е вероятно само на 20 години. То е популяризирано главно от изпълнителния директор на General Electric Джак Уелч, който в неговия неподражаем стил го определя като „преобръщане на организацията с главата надолу“.

Счита се, че Уелч създава наставническата схема на GE през 90-те години за обмен на знания за интернет от различните поколения. Съвсем наскоро компании като Cisco, Target и BNP Paribas Personal Finance започнаха да правят програми за обратно наставничество.

Как работи обратното менторство

Съвременните лидери са изправени пред много инструменти, които твърдят, че предлагат иновации в области като автоматизация на процесите, business intelligence и обработка на плащания.

Поколенията, израснали с дигиталните решения, могат да помогнат на ръководителите да изберат опции и да внедрят промените с реални резултати.

Това е опитът на Кунвар Чада, FCMA, CGMA, финансов директор на ChannelSight, базирана в Ирландия – технологична компания за електронна търговия. „На моята настояща роля в ChannelSight наскоро разработихме роботизирана автоматизация на процесите, която ни спести пет дни на счетоводна работа на месец“, каза Чада. „Идеята за това дойде от по-млад познат. Въпреки че това не беше по програма за обратно наставничество, със сигурност мога да видя ползата от създаването на структурирани програми за това в организациите. „

В Unilever Франция обратното наставничество е използвано за подобряване на гъвкавото/ agile/ мислене на борда, заяви Ердинк Укан, ACMA, CGMA, бивш вицепрезидент на компанията в страната. „Промяната е толкова бърза във всяка отделна област, че външната осведоменост никога не е била толкова жизненоважна за компаниите“, каза Укан. „Теми като дигитални технологии, социални медии, променящи се тенденции, нововъзникващи бизнеси и рискове се засичат повече от по-младите хора, които с обратното наставничество могат да актуализират мениджмънта и да създадат, и ръководят програми за вътрешни промени.“

Обратното наставничество може да бъде един от методите за задържане на служителите от поколението Милениали. Почти половината от това поколение планират да прекарат по-малко от две години в сегашната си работа, според глобалното проучване на хилядолетието на Deloitte 2019. На въпроса защо смятат да напуснат, в списъка с причините служителите Милениали изброяват липсата на професионално развитие и кариерно израстване.

3 съвета за провеждане на правилно обратното менторство

Малко е вероятно програмите да дадат правилните резултати, ако участниците не са подготвени правилно, групирани несъвместимо или работят върху поведения, които не са свързани с ясна стратегия на компанията. Погрешното събиране наставник и наставляван може да загуби ресурси, време и средства.

Експертите и консултантите по лидерство предлагат редица начини да се гарантира, че програмите за обратно наставничество работят за всички участващи.

Съберете различни професионалисти

В идеалния случай обратните ментори трябва да са хора с висок потенциал, чийто пол, възраст, сексуална ориентация или етническа принадлежност са различни от тези на техния наставляван. Това е съветът на Ian Dodds, консултант със седалище във Великобритания в областта на лидерството, разнообразието и приобщаването.

Додс каза, че обратните наставници трябва да бъдат обучени, за да дадат на своите старши наставлявани обратната връзка, от която те имат нужда, и да обяснят как функционират техните ролеви модели на поведение, за да управляват стратегията си. „Наставниците също правят предложения, спрямо своите наблюдения върху човека в реални бизнес ситуации за това, какво трябва да прави техният наставляван повече или по-малко, за да бъде по-ефективен модел за подражание“, каза Додс.

Обучете и двамата предварително

Дженифър Джордан, професор по лидерско и организационно поведение в IMD Business School в Швейцария, е изследвала обратното наставничество със своя колега по IMD Майкъл Сорел. Джордан казва, че обучението на менторите е от решаващо значение за успеха на обратното менторството.

Наставниците вероятно ще се нуждаят от насоки как да структурират сесиите с висшите ръководители, как да се запази конфиденциалност и как ефективно да споделят най-добрите практики. „Установихме, че компаниите, които придружават програмата [обратно наставничество] с обучение, имат по-голям шанс за успех в програмата“, каза Джордан.

Поставете акцента върху ученето

За Джули Нянжом, преподавател в Училището за бизнес и право в университета Едит Коуан в Австралия, навлизането и използването на обратното наставничество е отражение на начина, по който се променя обучението.

„Традиционното наставничество – очакването, че менторите трябва да са по-възрастни, а наставляваните по-млади – вече не може да се спазва“, казва Нянжом. „Ученето през целия живот означава, че хората ще учат нови неща през целия си живот, независимо от хронологичната им възраст или статус в организацията. Подобно на други сфери на живота, менторската практика трябва да бъде приобщаваща. „

Към „Ментална аритметика