Skillception

Кой език за програмиране да избера за детето си: Scratch, Python или Javascript?

Изборът на първия език за кодиране за децата ни, може да бъде доста сложна задача. Но ние сме тук, за […]

език за програмиране

Изборът на първия език за кодиране за децата ни, може да бъде доста сложна задача. Но ние сме тук, за да помогнем! Днес ще разкрием дали Scratch, Python или Javascript е най-добрият първи език за програмиране за всяко дете.

Напрежението да се обучават студентите по компютърни науки нарасна бързо, тъй като ползата от ранното изучаване на кодиращ език е огромна. Помагането на детето ви да избере най-добрия език за тях е жизненоважно за непосредствения им успех и в крайна сметка за интереса им към компютърните науки.

Избор на първи език за кодиране за деца

език за програмиране-1

Тук ще обсъдим три от най-често предпочитаните езици, които новите кодери усвояват, а именно Scratch, Python и Javascript. Ще очертаем няколко съображения, при избора на език за програмиране и ще ви помогнем да изберете най-добрия език за първо кодиране за вашето дете, въз основа на техните интереси и предишен опит.

1. Какъв е предишният учебен опит на вашето дете?

Scratch, Python и Javascript имат различни нива на първоначална трудност. За ученици с малък опит в кодирането, Scratch е чудесен избор за начало.

Scratch е език за кодиране на блокове, което означава, че учениците кодират чрез плъзгане и подреждане на логически блокове върху празно простнантсво. Въпреки че приложенията му в крайна сметка са по-ограничени от другите два езика, Scratch споделя много основи на кодирането, като цикли, условни зависимости и променливи.

Прекарването на поне четири часа седмично за около един месец ще бъде ценно за развитието на интуицията на детето ви, уменията му за логическо мислене и това ще насърчи вълнението от това да създаде негови собствени проекти. Редовните посещения в часове по програмиране, също могат да помогнат на детето ви бързо да научи Scratch. Средно напреднали ученици ще се справят добре със Scratch, докато учениците от по-началните класове трябва да учат Scratch програмиране за деца.

За разлика от Scratch, Python и Javascript са писмени езици, което означава, че децата въвеждат целия си код. Въвеждането често е по-скоро естествена бариера за много деца, защото има повече място за грешки и кодиращият синтаксис може да бъде по-голяма първоначална бариера за преодоляване. Средно напреднали учениеци могат да постигнат много успехи в Python и Javascript, но се препоръчва те да имат предишен опит в кодирането с език като Scratch.

Като се има предвид това, ако вашето дете се ангажира да научи писмен език за програмиране, Python е по-лесен за използване по отношение на синтаксиса си от Javascript. Python е известен като един от по-ориентираните към човека езици и четенето на кода ще бъде по-лесно в Python, отколкото в Javascript.

Последна бележка относно Javascript, като език за уеб разработка. Той има тенденция да се използва заедно с езици за форматиране като HTML или CSS. Ако детето ви вече е запознато с HTML или CSS, Javascript ще му позволи да разшири това, което вече може да прави.

език на програмиране-3

2. Кой стил на обучение предпочита вашето дете?

Друг фактор, който трябва да имате предвид при избора между тези езици, е предпочитаният стил на учене на вашето дете. Голямо преимущество в полза на Scratch е, че той е изключително приятелски настроен за визуално и кинестетично ориентираните ученици. Блоковете са цветно кодирани и са проектирани да се движат лесно по екрана. Сложната концепция на Python като „код за влагане“ например, е по-достъпна в Scratch. Ако детето ви е по-малко уверено в кодиращите концепции като логика и структура. Той или тя ще се възползва много от цветния, забавен подход на Scratch.

Обича ли вашият ученик логически пъзели и аналитично мислене? Python или Javascript са чудесни опции, които им позволяват да променят логиката в кода си. Както и да контролират как точно се държи той и в крайна сметка да имат по-творчески контрол върху крайния продукт.

Без значение какъв език изберете, детето ви ще получи практика с основи и умения в областта на компютърните науки, като използва и двете страни на мозъка си за изграждане на проекти.

3. Защо детето ви иска да се научи да кодира?

Изучаването на компютърни науки е най-значимо за учениците, когато е мотивирано от приложенията му в реалния свят. По този начин е разумно да се избере първи език, който им позволява да преследват своите интереси и да създават проекти, които ги интересуват.

Обича ли детето ви да разказва истории? Scratch е чудесен избор, защото ще ги вдъхнови да създават игри, анимации и други силно визуални проекти.

Ако детето ви наистина иска да създаде уебсайт или приложение, Javascript е добър език за учене. Javascript позволява цялото динамично (четене: преместване, промяна) съдържание онлайн. Може да се използва заедно с HTML/CSS за създаване на забавни, и изключително персонализирани страници. Javascript също може да осигури отлична отправна точка за студенти, които се интересуват от разработването на приложения.

Вълнува ли се детето ви от data science или разработването на софтуер? Python за деца е чудесно място за начало. Библиотеките Python са златният стандарт за анализ на данни. Могат да се използват за всичко – от създаване на графики за научен проект до разработване на усъвършенствани модели за данни.

Изберете първия език за кодиране за деца и ги настройте за успех!

език за програмиране-2

Надяваме се, че това ръководство ви помага да разберете по-добре потенциалните възможности за кодиране и бъдещето на вашето дете. Без значение кой от тези езици в крайна сметка избирате вие и вашето дете.

Можете да намерите къде да започнете с програмирането или дигитални умения за деца чрез Skillception.