Коучинг и коучинг подход

Коучинг и коучинг подход: каква е разликата? Eдно от предизвикателствата в света на коучинга е объркването около терминологията. Как точно […]

Коучинг

Коучинг и коучинг подход: каква е разликата?

Eдно от предизвикателствата в света на коучинга е объркването около терминологията. Как точно коучингът се различава или е подобен на други подходи, които влияят чрез разговор? Например, подходи като менторство, обучение и консултиране. По този въпрос е написано много и може да прочетете различни определения, но ето едно добро предложение за дефиниция:

Коучинг е индивидуален разговор, фокусиран върху подобрение на ученето и развитието чрез повишаване на самосъзнанието и чувството за лична отговорност. Коуча насърчава самоизучаването в индивида, чрез задаване на въпроси, активно слушане и предизвикване. Всичко това се случва в подходяща, подкрепяща и насърчаваща среда.

Важно е всеки от термините, свързани с влиянието чрез комуникация да бъдат дефинирани възможно най-ясно поради няколко причини:

  • Ако присъствате на организирани коучинг събития или обучения, с цел да научите повече за самия коучинг подход, тогава е важно да знаете какъв вид обучение ще бъде. Дали всъщност ще присъствате на коучинг сесия или ще е по-скоро като менторство? Също така, коучинг събитието може и да е нещо съвсем различно от това, което очаквате.
  • Често компаниите започват вътрешни програми като ги наричат „коучинг програма“, но всъщност е менторинг с коучинг подход или обучение.
  • Думата коучинг е особено модерна през последното десетилетие и се използва често без да е нужно. Но когато знаете разликата между коучинг, обучение, менторство и консултиране, ще се ориентирате много лесно в материала, който четете или контекста на разговора.

Когато използваме термина „коучинг за лидерство“, възниква още едно предизвикателство

Могат ли ръководителите наистина да коучват членовете на екипа си по начина, по който предполага самият коучинг подход? Да, те могат, въпреки че има някои специфични предизвикателства в тази връзка. Може би най-голямото предизвикателство тук е в реалната и осезаема разлика във властта. Ако лидера има директни или косвени ръководни отговорности към член на екипа, това ще се отрази до известна степен върху естеството на отношенията в коучинга.

В тази ситуация е полезно да се изясни каква е разликата между коучинга и използване на коучинг подход. Тогава, могат ли лидерите да коучват членовете на екипа си? Имайки предвид разликата във властта и всичко, което това може да означава, може би е по-добре да се намери друг коуч за членовете на екипа. В други ситуации е възможно ръководителят на екипа да води коучинга, но несъмнено професионалните връзки между хората в екипа ще окажат влияние върху процеса. Това което е сигурно е, че всички лидери могат да внесат коучинг подход към разговорите за развитие и обучение.

Какво се има на предвид под „коучинг подход“?

Може да го определим като използване на елементи на коучинга, по време на разговори, където това може да е подходящо и полезно.

Някои от тези споделени елементи на коучинг включват:

  • Фокус върху ученето;
  • Акцент върху това, което е желано да се постигне;
  • Фокусиране върху настоящето и бъдещето;
  • Акцент върху нарастващото самоосъзнаване и лична отговорност;
  • Концентрация върху плана за развитие на самия човек и неговото управление;
  • Фокус върху предоставянето както на подкрепа, така и на предизвикателство.

Всичко това е в допълнение към уменията за активно слушане и задаване на въпроси, които провокират така наречените „аха“ моменти. Също така, се допълват уменията за майнфулнес сред другите коучинг умения, всички от които ще допринесат положително за всяко човешко взаимодействие.

Много от тези съществени елементи на коучинга могат да бъдат включени в коучинг подхода. Със сигурност е възможно, но и много желателно, ако лидерите използват тези коучинг елементи, за да подпомогнат растежа и обучението на членовете на екипа. Следователно лидерът може да внесе коучинг подход, когато има явни йерархични различия във властта. Например, при работа с групи в контекста на официалната оценка на резултатите от коучинга.

През подследните години, ефективните лидери включват този вид практики в своя лидерски подход. Сигурно е, че фокусът върху коучинг уменията и модели, добавят още по-голяма стойност към процесът на обучение.

Ползите от коучинг

Наблюдавали ли сте някога професионални голф играчи? Разстоянието, от което тези хора удрят топката за голф и олучват целта си, може да бъде умопомрачително. Лекотата, с която, при удар извиват или оформят топката наляво и надясно и контролират траекторията (т.е. височината на топката в полет) с всяко замахване е невероятна гледка.

Колкото и да са добри тези професионални голфъри, сигурно сте забелязали, че до тях винаги има треньор, особенно докато тренират. Интригуващо е, че повечето от най-добрите спортисти в света, независимо от спорта, имат лични треньори, които да им помагат, докато допълнително изострят своите умения. А дали някога сте се  чудели, защо тази концепция не е прихванала останалите от нас, които сме лекари, адвокати, инженери, учени, професори, учители, бизнесмени, лидери, мениджъри и т.н.? Със сигурност, това е обсъждано от много лидери в треньорската област. Все пак идеята за личен коуч за всеки служител, независимо от ролята му в организацията, все още е рядка.

Какво всъщност е треньорът изобщо? Налични са много определения; този, който най-много ни харесва обаче, е от книгата „Коучинг за изпълнение“ на Джон Уитмор. В тази книга Уитмор описва как Тимоти Галуей, автор на поредицата от книги „Вътрешната игра“, правилно дефинира коучинга, както следва:

„… Gallwey беше сложил пръст на същността на треньорството. Коучингът отключва потенциала на човек да максимизира собственото си представяне. Помага им да учат, вместо да ги учи.“ (Whitmore, 2002, стр. 8)

Представете си дали средните професионалисти са използвали личен треньор или някой, който може да им помогне непрекъснато да усъвършенства уменията си.

Точно както правят личните треньори за спортисти, в същия дух добрият коуч може да:

• Помогне на хората да продължат да усъвършенстват своя занаят;

• Осигури безпристрастна обратна връзка за представянето на индивида;

• Изгради инструменти и техники за преодоляване на препятствия, когато треньорът не е наоколо;

• Насърчи мотивация, когато това е най-необходимо.

Налични са много жанрове на лични треньори като треньори за лидерство, за живот и за кариерно развитие. Тази статия обаче се фокусира върху стойността на треньорите за кариерно развитие, където основната цел, наред с други неща, е да помогне на хората да извлекат максимума от кариерата си.

Повечето хора мислят, че ако се справят отлично в училище и се обградят със съмишленици, успели хора, тогава ще имат възможности да се справят много добре в кариерата си. Като цяло това е вярно. Според житейските факти, упоритата работа, решителност, постоянство и талант определено ще ви тласнат далеч в кариерата ви. Въпреки това, много от нас все още се нуждаят от насоки и съвети от професионалист, който може да бъде нашият съветник, да предостави обратна връзка, да ни помогне да бъдем отговорни и да се изпълним с мотивация, когато това е най-необходимо.

Кой се възползва от коучинг за кариерно развитие?

Тренингът за кариерно развитие помага на хората да разгърнат пълния си потенциал и да постигнат много от целите, които са мечтали да постигнат в кариерата си. Традиционно хората, които завършват университет, получават някои незначителни съвети за кариерно развитие, но не и продължително обучение по време на кариерата си. Обучението за кариерно развитие обаче не е предназначено само за онези, които тепърва тръгват по пътя на избраната кариера; той е насочен и към онези, които са навлезли дълбоко в кариерата си и тези от най-високите нива на корпорациите.

Ръководителите се нуждаят от коучинг за кариерно развитие отвъд екзекутивният коучинг

Въпреки че е по-рядко, ръководителите, които са лидери в компании по целия свят, също се нуждаят от коучинг, за да продължат успешно да напредват в кариерата си. Може би си мислите, че не е толкова важно за ръководителите да изискват обучение за кариерно развитие, защото те вече са достигнали своя връх. Независимо от това, това със сигурност не е така и, честно казано, това е така, защото ръководителите от най-високо ниво често нямат на кого да се доверят или са твърде заети, за да поискат помощ.

Мениджърите често се сблъскват с много предизвикателства в кариерата си, заедно с факта, че те също поемат цялата тежест на компанията. В допълнение към своите отговорности, ръководителите обикновено се справят с предизвикателствата, пред които са изправени служителите. Следователно тяхното развитие и прогресиране могат лесно да бъдат пренебрегнати и те могат да започнат да се чувстват в застой в рамките на кариерата си. Следователно коучът за кариерно развитие може да помогне на изпълнителния директор да намери нови и иновативни начини за справяне с предизвикателствата, пред които може да се изправи.

Правейки това, те ще бъдат в състояние да направят предизвикателствата по-малко влиятелни в ежедневието си. Следователно това им позволява да се концентрират върху това да вършат работата си доколкото е възможно. Впоследствие те ще започнат да процъфтяват, ще станат още по-добри като професионалист и индивидуалност. Те също могат да рискуват и да продължат напред в кариерата си и да бъдат щастливи.

Защо коучингът за кариерно развитие е важен за всеки

Ако изпълнителен директор, който вече е постигнал значителен успех в кариерата си, се нуждае от коучинг за кариерно развитие, тогава е напълно разумно всички останали също да се възползват значително от коучинг за кариерно развитие. Хората на всички нива в една компания могат да се сблъскат с проблеми, що се отнася до кариерата им. Например, понякога хората могат да почувстват, че няма налични пътища за прогресия или че вече не са предизвикани в настоящите си роли. Когато това се случи, в повечето случаи е изгодно да има някой, с когото тези предизвикателства могат да бъдат обсъдени, или някой, който може просто да даде обективно мнение.

С обучението за кариерно развитие хората, които се борят в кариерата си, ще могат да постигнат повече, отколкото биха могли да си представят. Това е така, защото треньорът за кариерно развитие ще им помогне да ги преведе през препятствията, ще им помогне да поставят цели, за да стимулират ума им и да ги мотивират да бъдат най-добрият професионалист, който могат да бъдат. Тогава това ще позволи на хората да се представят последователно и да се развиват като професионалисти, за да си осигурят повече отговорност и по-важното да станат по-щастливи в настоящата си роля.

Освен че насърчават хората да продължават да напредват в своята професия, коучовете за кариерно развитие могат също да помогнат на хората да определят подходяща положителна посока, в която да се впуснат в кариерата си. Когато някой е недоволен от настоящата си роля, може да бъде предизвикателно или объркващо да знае какво да прави по-нататък, особено ако човекът е бил в това положение в продължение на много години. В такива ситуации уменията, интересите и амбициите на този човек ще бъдат взети под внимание, за да се определи следващата му стъпка.

Защо обучението на служители за кариерно развитие също е важно за компаниите

Компаниите също се възползват от своите служители, които имат треньори за кариерно развитие. Обикновено служителите и членовете на екипа, които използват коучинг за кариерно развитие, намират смисъл в работата си, тъй като изглежда, че притежават различна перспектива, придобита от техните коучинг сесии. С подновено чувство за цел те са по-щастливи на работа. Това често води до следните постижения на ниво компания:

• По-ниско общо отсъствие от работа;

• По-висока производителност;

• По-висок морал;

• Повишено качество на извършената работа;

• Повече независимост, водеща до по-малко надзор от страна на мениджърите.

Всички тези постижения могат лесно да бъдат измерени, така че компаниите да могат да определят количествено положителното въздействие, получено от техните служители, използващи треньор за кариерно развитие.

В заключение за коучинга

Най-общо казано, точно както в случая с треньорите за професионални спортисти, има много предимства, свързани с обучението за кариерно развитие както за отделния човек, така и за компанията. В крайна сметка кариерата отнема значителна част от нечий живот. Ако има помощ от треньор за кариерно развитие, която да ни направи малко по-щастливи, доволни от кариерата си, съвсем логично е да се възползваме от нея.

Често задавани въпроси

Какво се случва по време на коучинг сесия?Отговор: Личният ви треньор ще зададе редица смислени въпроси, които са предназначени да ви помогнат да определите какво наистина искате в живота. Вашият треньор също ще ви помоли да откриете какви убеждения или навици може да ви възпрепятстват да постигнете целите, които сте си поставили.
Кои са основните принципи на коучинга?Отговор:
• Треньорският дух.
• Връзки и доверие.
• Задаване на въпроси и любопитство.
• Слушане и интуиция.
• Обратна връзка и осведоменост.
• Предложения и опростяване.
• Цели и планове за действие.
• Отчетност и постижения.
Какви са коучинг въпросите?Отговор:
• Какво се случва?
• Какво е предизвикателството в това?
• Какво сте правили, опитвали или обмисляли?
• Какво е въздействието върху вас, вашия екип или бизнес?
• Какви са вашите идеални резултати?
• Какво биха искали да се случи – главен изпълнителен директор, съвет или акционери?
• Какво трябва да се промени, за да се случи това?
Как да се подготвите за коучинг сесия?Отговор:
1. Определете целите си и/или зоната на фокус. Най-важното е да имате фокус и да си поставяте цели, с които да работите с вашия треньор.
2. Водете дневник.
3. Бъдете отворени.
4. Бъдете готови да бъдете предизвикани.
5. Очаквайте промяна.
Какви са стъпките в коучинга?Отговор:
1. Първа стъпка: Анализирайте. Събирайте и интерпретирайте данните за ефективността и сегментирайте служителите по ефективност.
2. Стъпка втора: Подгответе се.
3. Стъпка трета: Поведение.
4. Стъпка четвърта: Документиране.
5. Стъпка пета: Проследете.