Skillception

Коучинг и коучинг подход

Коучинг и коучинг подход: каква е разликата? Eдно от предизвикателствата в света на коучинга е объркването около терминологията. Как точно […]

Коучинг

Коучинг и коучинг подход: каква е разликата?

Eдно от предизвикателствата в света на коучинга е объркването около терминологията. Как точно коучингът се различава или е подобен на други подходи, които влияят чрез разговор? Например подходи като менторство, обучение и консултиране. По този въпрос е написано много и може да прочетете различни определения, но ето едно добро предложение за дефиниция:

Коучинг е индивидуален разговор, фокусиран върху подобрение на ученето и развитието чрез повишаване на самосъзнанието и чувството за лична отговорност. Коучът насърчава самоизучаването в индивида чрез задаване на въпроси, активно слушане и предизвикване. Всичко това се случва в подходяща, подкрепяща и насърчаваща среда.

Важно е всеки от термините, свързани с влиянието чрез комуникация, да бъдат дефинирани възможно най-ясно поради няколко причини:

  • Ако присъствате на организирани коучинг събития или обучения с цел да научите повече за самия коучинг подход, тогава е важно да знаете какъв вид обучение ще бъде. Дали всъщност ще присъствате на коучинг сесия или ще е по-скоро като менторство? Също така, коучинг събитието може и да е нещо съвсем различно от това, което очаквате.
  • Често компаниите започват вътрешни програми като ги наричат „коучинг програма“, но всъщност е менторинг с коучинг подход или обучение.
  • Думата коучинг е особено модерна през последното десетилетие и се използва често без да е нужно. Но когато знаете разликата между коучинг, обучение, менторство и консултиране, ще се ориентирате много лесно в материала, който четете, или контекста на разговора.

Когато използваме термина „коучинг за лидерство“, възниква още едно предизвикателство

Могат ли ръководителите наистина да коучват членовете на екипа си по начина, по който предполага самият коучинг подход? Да, те могат, въпреки че има някои специфични предизвикателства в тази връзка. Може би най-голямото предизвикателство тук е в реалната и осезаема разлика във властта. Ако лидерът има директни или косвени ръководни отговорности към член на екипа, това ще се отрази до известна степен върху естеството на отношенията в коучинга.

В тази ситуация е полезно да се изясни каква е разликата между коучинга и използване на коучинг подход. Тогава могат ли лидерите да коучват членовете на екипа си? Имайки предвид разликата във властта и всичко, което това може да означава, може би е по-добре да се намери друг коуч за членовете на екипа. В други ситуации е възможно ръководителят на екипа да води коучинга, но несъмнено професионалните връзки между хората в екипа ще окажат влияние върху процеса. Това, което е сигурно, е че всички лидери могат да внесат коучинг подход към разговорите за развитие и обучение.

Какво се има на предвид под „коучинг подход“?

Може да го определим като използване на елементи на коучинга по време на разговори, където това може да е подходящо и полезно.

Някои от тези споделени елементи на коучинг включват:

  • Фокус върху ученето;
  • Акцент върху това, което е желано да се постигне;
  • Фокусиране върху настоящето и бъдещето;
  • Акцент върху нарастващото самоосъзнаване и лична отговорност;
  • Концентрация върху плана за развитие на самия човек и неговото управление;
  • Фокус върху предоставянето както на подкрепа, така и на предизвикателство.

Всичко това е в допълнение към уменията за активно слушане и задаване на въпроси, които провокират така наречените „аха“ моменти. Също така се допълват уменията за майнфулнес сред другите коучинг умения, всички от които ще допринесат положително за всяко човешко взаимодействие.

Много от тези съществени елементи на коучинга могат да бъдат включени в коучинг подхода. Със сигурност е възможно, но и много желателно, ако лидерите използват тези коучинг елементи, за да подпомогнат растежа и обучението на членовете на екипа. Следователно лидерът може да внесе коучинг подход, когато има явни йерархични различия във властта. Например при работа с групи в контекста на официалната оценка на резултатите от коучинга.

През подследните години ефективните лидери включват този вид практики в своя лидерски подход. Сигурно е, че фокусът върху коучинг уменията и моделите добавят още по-голяма стойност към процесa на обучение.

Ползите от коучинг

Наблюдавали ли сте някога професионални голф играчи? Разстоянието, от което тези хора удрят топката за голф и улучват целта си, може да бъде умопомрачително. Лекотата, с която при удар извиват или оформят топката наляво и надясно и контролират траекторията (т.е. височината на топката в полет) с всяко замахване, е невероятна гледка.

Колкото и да са добри тези професионални голфъри, сигурно сте забелязали, че до тях винаги има треньор, особено докато тренират. Интригуващо е, че повечето от най-добрите спортисти в света, независимо от спорта, имат лични треньори, които да им помагат докато допълнително изострят своите умения. А дали някога сте се  чудили защо тази концепция не е прихванала останалите от нас, които сме лекари, адвокати, инженери, учени, професори, учители, бизнесмени, лидери, мениджъри и т.н.? Със сигурност това е обсъждано от много лидери в треньорската област. Все пак идеята за личен коуч за всеки служител, независимо от ролята му в организацията, все още е рядка.

Какво всъщност е треньорът изобщо? Налични са много определения; този, който най-много ни харесва обаче, е от книгата „Коучинг за изпълнение“ на Джон Уитмор. В тази книга Уитмор описва как Тимоти Галуей, автор на поредицата от книги „Вътрешната игра“, правилно дефинира коучинга, както следва:

„… Gallwey беше сложил пръст на същността на треньорството. Коучингът отключва потенциала на човек да максимизира собственото си представяне. Помага им да учат, вместо да ги учи.“ (Whitmore, 2002, стр. 8)

Представете си дали средните професионалисти са използвали личен треньор или някой, който може да им помогне непрекъснато да усъвършенства уменията си.

Точно както правят личните треньори за спортисти, в същия дух добрият коуч може да:

• Помогне на хората да продължат да усъвършенстват своя занаят;

• Осигури безпристрастна обратна връзка за представянето на индивида;

• Изгради инструменти и техники за преодоляване на препятствия, когато треньорът не е наоколо;

• Насърчи мотивация, когато това е най-необходимо.

Налични са много жанрове на лични треньори, като треньори за лидерство, за живот и за кариерно развитие. Тази статия обаче се фокусира върху стойността на треньорите за кариерно развитие, където основната цел, наред с други неща, е да помогне на хората да извлекат максимума от кариерата си.

Повечето хора мислят, че ако се справят отлично в училище и се обградят със съмишленици успели хора, тогава ще имат възможности да се справят много добре в кариерата си. Като цяло това е вярно. Според житейските факти упоритата работа, решителност, постоянство и талант определено ще ви тласнат далеч в кариерата ви. Въпреки това, много от нас все още се нуждаят от насоки и съвети от професионалист, който може да бъде нашият съветник, да предостави обратна връзка, да ни помогне да бъдем отговорни и да се изпълним с мотивация, когато това е най-необходимо.

Кой се възползва от коучинг за кариерно развитие?

Тренингът за кариерно развитие помага на хората да разгърнат пълния си потенциал и да постигнат много от целите, които са мечтали да постигнат в кариерата си. Традиционно хората, които завършват университет, получават някои незначителни съвети за кариерно развитие, но не и продължително обучение по време на кариерата си. Обучението за кариерно развитие обаче не е предназначено само за онези, които тепърва тръгват по пътя на избраната кариера; той е насочен и към онези, които са навлезли дълбоко в кариерата си, и тези от най-високите нива на корпорациите.

Ръководителите се нуждаят от коучинг за кариерно развитие отвъд екзекутивния коучинг

Въпреки че е по-рядко, ръководителите, които са лидери в компании по целия свят, също се нуждаят от коучинг, за да продължат успешно да напредват в кариерата си. Може би си мислите, че не е толкова важно за ръководителите да изискват обучение за кариерно развитие, защото те вече са достигнали своя връх. Независимо от това, това със сигурност не е така и честно казано това е така, защото ръководителите от най-високо ниво често нямат на кого да се доверят или са твърде заети, за да поискат помощ.

Мениджърите често се сблъскват с много предизвикателства в кариерата си заедно с факта, че те също поемат цялата тежест на компанията. В допълнение към своите отговорности, ръководителите обикновено се справят с предизвикателствата, пред които са изправени служителите. Следователно тяхното развитие и прогресиране могат лесно да бъдат пренебрегнати и те могат да започнат да се чувстват в застой в рамките на кариерата си. Следователно коучът за кариерно развитие може да помогне на изпълнителния директор да намери нови и иновативни начини за справяне с предизвикателствата, пред които може да се изправи.

Правейки това, те ще бъдат в състояние да направят предизвикателствата по-малко влиятелни в ежедневието си. Следователно това им позволява да се концентрират върху това да вършат работата си, доколкото е възможно. Впоследствие те ще започнат да процъфтяват, ще станат още по-добри като професионалист и индивидуалност. Те също могат да рискуват и да продължат напред в кариерата си и да бъдат щастливи.

Защо коучингът за кариерно развитие е важен за всеки

Ако изпълнителен директор, който вече е постигнал значителен успех в кариерата си, се нуждае от коучинг за кариерно развитие, тогава е напълно разумно всички останали също да се възползват значително от коучинг за кариерно развитие. Хората на всички нива в една компания могат да се сблъскат с проблеми, що се отнася до кариерата им. Например понякога хората могат да почувстват, че няма налични пътища за прогресия, или че вече не са предизвикани в настоящите си роли. Когато това се случи, в повечето случаи е изгодно да има някой, с когото тези предизвикателства могат да бъдат обсъдени, или някой, който може просто да даде обективно мнение.

С обучението за кариерно развитие хората, които се борят в кариерата си, ще могат да постигнат повече, отколкото биха могли да си представят. Това е така, защото треньорът за кариерно развитие ще им помогне да ги преведе през препятствията, ще им помогне да поставят цели, за да стимулират ума им и да ги мотивират да бъдат най-добрият професионалист, който могат да бъдат. Тогава това ще позволи на хората да се представят последователно и да се развиват като професионалисти, за да си осигурят повече отговорност и по-важното – да станат по-щастливи в настоящата си роля.

Освен че насърчават хората да продължават да напредват в своята професия, коучовете за кариерно развитие могат също да помогнат на хората да определят подходяща положителна посока, в която да се впуснат в кариерата си. Когато някой е недоволен от настоящата си роля, може да бъде предизвикателно или объркващо да знае какво да прави по-нататък, особено ако човекът е бил в това положение в продължение на много години. В такива ситуации уменията, интересите и амбициите на този човек ще бъдат взети под внимание, за да се определи следващата му стъпка.

Защо обучението на служители за кариерно развитие също е важно за компаниите

Компаниите също се възползват от своите служители, които имат треньори за кариерно развитие. Обикновено служителите и членовете на екипа, които използват коучинг за кариерно развитие, намират смисъл в работата си, тъй като изглежда, че притежават различна перспектива, придобита от техните коучинг сесии. С подновено чувство за цел те са по-щастливи на работа. Това често води до следните постижения на ниво компания:

• По-ниско общо отсъствие от работа;

• По-висока производителност;

• По-висок морал;

• Повишено качество на извършената работа;

• Повече независимост, водеща до по-малко надзор от страна на мениджърите.

Всички тези постижения могат лесно да бъдат измерени, така че компаниите да могат да определят количествено положителното въздействие, получено от техните служители, използващи треньор за кариерно развитие.

Но какво е коучинг и как работи?

Както вече знаем, коучингът е метод за постигане на поставени цели. Коучът, чрез диалог, помага на клиента си да постави правилните цели, да намери най-добрия начин за постигането им и да разкрие истинския си потенциал за развитие. Коучът не казва как да постигнете успех, но задава въпроси, чрез които сами да намерите решението на собствените си задачи. Речникът в Кеймбридж дефинира думата „коучинг“ като „работата или дейността по осигуряване на обучение за хората или помощ за подготовката им за нещо“. Но определението не е съвсем правилно, защото коучингът не е обучение или подготовка. Той помага и подкрепя по пътя към постигането на целта.

Ето и малко история на коучнига.

Родоначалникът на коучинга се счита, че са античните училища по философия, където знанията не са били прехвърляни директно от учителя към ученика. Учителят задавал водещи въпроси, а ученикът сам достигал до отговора.

Модерен коучинг – Тимъти Галуей и Джон Уитмор.

Тимъти Галуей.

Общоприето е, че коучингът се появява през 70-те години като продължение на идеите на „Движението на човешкия потенциал“. Първата фундаментална публикация за коучинга е написана от Тимъти Галуей и е наречена „Вътрешната игра на тенис“, която е публикувана през 1974 г. Галуей описва принципите на работа на спортния треньор със своите спортисти и как тези принципи могат да бъдат пренесени от спорта в други части на живота.

Джон Уитмор.

Уитмор е бил професионален състезателен пилот, а след завършване на спортната си кариера, успешен бизнесмен. През 1971 г. се среща с Тимъти Галуей и започва да учи коучинг с него и помага за популяризирането на принципите на „Вътрешната игра“. През 1979 г. Уитмор популяризира принципите на „Вътрешната игра“ в Англия. В края на 80-те години Уитмор разработва модела GROW (Цел, Реалност, Опции, Какво). През 1992 г. публикува книгата „Coaching of Performance“, която се превръща в основното ръководство за коучинг. Джон Уитмор е основният теоретик на съвременния коучинг.

От средата на 90-те години коучингът се превръща в отделно течение и започват да се появяват първите международни организации: „Асоциация за коучинг“, „Международна федерация на треньорите“. Тези организации са разработили стандарти за обучение на треньори.

Какво е коучинг

Коучингът се основава на 5 принципа:

1. Всичко в хората е наред. Няма сбъркани хора.

2. В човека, изначало, има сила за постигане на целта.

3. Всички действия се извършват с положителни намерения.

4. Хората се променят непрекъснато и този процес е неизбежен.

5. Човек се стреми да избере най-добрия вариант от наличните му възможности.

Видове коучинг

Няма точно разделение на треньорите по формата и вида на дейността, но има три установени категории, които са общи:

• Лайф коучинг.

• Бизнес коучинг.

• Спортен треньор.

Какъв е коучинг процесът

Взаимодействието между треньора и неговия клиент се нарича треньорска сесия или коучинг сесия. На сесията треньорът основно слуша клиента и понякога му задава въпроси. Клиентът сам отговаря на тези въпроси и в процеса на намиране на отговори на въпросите намира решения за постигане на целта си. Обикновено ефектът от такива сесии действа на два етапа – първичен, който се забелязва веднага, и скрит, под формата на общо подобряване на качеството на живота на клиента, повишаване на мотивацията и самочувствието му.

Как да станете треньор

Основното погрешно схващане на хората, които искат да станат треньори – „за да съм коуч трябва да успея в сферата, където искам да бъда треньор“. Успехът във всяка област е добре дошъл. Но задачата на коуча не е да разкаже как е постигнал успех, а да помогне на клиента да активира вътрешния си потенциал, да разкрие скритите възможности на човека и да му помогне да постигне целта си.

За коучинг трябва да се учи, да преминете курс и да получите сертификат. Но само курсът и сертификатът не са достатъчни. За да станете добър треньор, вие трябва да:

• Развиете лични качества: наблюдателност, отговорност, общителност, креативност, жизнерадост, смелост, емоционална стабилност, точност;

• Не се страхувате от публиката;

• Бъдете спокойни;

• Бъдете ерудирани и разнообразни;

• Притежавате качеството на самоусъвършенстване;

• Имате активна житейска позиция;

• Обичате да помагате на хората и да вярвате в собствения си бизнес.

Характеристики и разлики на коучинга.

Тази професия има няколко отличителни черти:

От треньора не се изисква да разбира всички правила на областта, в която клиентът му се опитва да успее, и не отговаря директно на въпросите, а помага на клиента да намери отговорите сам, използвайки собствените си умения.

Прилики и разлики в сравнение с психотерапията.

Коучингът и психотерапията споделят следните прилики: и в двата случая клиентът се третира такъв, какъвто е, без илюзии и не се подчинява на общи правила и модели. Създава се комфортна и поверителна атмосфера за клиента, в която той може напълно да се разкрие.

И коучингът, и психотерапията са насочени към реализиране на истинските мотиви, ценности и емоции на клиента по отношение на текущия проблем.

Но при подобни методи целите за коучинг и психотерапия са различни. Психотерапевтът работи с миналото на клиента, за да подобри днешната ситуация. Психотерапията повдига и помага за преодоляване на стресови моменти от миналото, които засягат настоящето. Психотерапията е насочена към миналото, за да подобри настоящето. Докато работи с клиента, треньорът му помага да активира вътрешния си потенциал и да намери най-ефективния начин за постигане на целта. Коучинг работи от настоящето към бъдещето.

Треньорът не се опитва да излекува клиента си, той смята всеки за пълноценен, здрав и способен.

Прилики и разлики с менторството.

Коучингът и менторството са насочени към постигане на подобен резултат – професионално или личностно израстване на клиента. Но методите за постигане на целите се различават. Менторът е човек, който е постигнал успех в своята област и сега помага и споделя опита си с клиента. Предава умения, помага за излизане от трудни ситуации, дава насоки и предоставя пряка помощ на клиента. Коучът не дава съвети директно, но помага на клиента да намери отговорите на актуалните въпроси.

В заключение за коучинга

Най-общо казано, точно както в случая с треньорите за професионални спортисти, има много предимства, свързани с обучението за кариерно развитие както за отделния човек, така и за компанията. В крайна сметка кариерата отнема значителна част от нечий живот. Ако има помощ от треньор за кариерно развитие, която да ни направи малко по-щастливи, доволни от кариерата си, съвсем логично е да се възползваме от нея.

Често задавани въпроси

Какви са видовете коучинг?Отговор: Кой е най-често срещаният тип коучинг?
Ето някои от най-често срещаните видове коучинг:
• Лайф коучинг. Аудитория: Лица от всякакъв тип, възраст или професия.
• Бизнес коучинг. Аудитория: Предприемачи и собственици на бизнес.
• Екзекутивен коучинг. Аудитория: Бизнес мениджъри или висши лидери.
• Кариерен коучинг.
• Коучинг за лидерство.
• Вътрешен коучинг.
Какво е коучинг?Отговор: Казано по-просто, коучингът е процес, който има за цел да подобри резултатите ви и се фокусира върху „тук и сега“, а не върху далечното минало или бъдеще. Коучингът отключва потенциала на човек да максимизира собственото си представяне. Помага им да учат, вместо да ги учи.
Какви коучинг техники има?Отговор: 10 коучинг техники, от които всеки мениджър се нуждае:
• Слушане. Най-важното умение за ефективно обучение е способността да слушате другите.
• Задаване на отворени въпроси.
• Сътрудничество.
• Използване на времето добре.
• Създаване на екипи.
• Емоционална интелигентност.
• Комуникация.
• Поставяне на SMART цели.
• Добра преценка.
• Проследяване.
Какво се случва по време на коучинг сесия?Отговор: Личният ви треньор ще зададе редица смислени въпроси, които са предназначени да ви помогнат да определите какво наистина искате в живота. Вашият треньор също ще ви помоли да откриете какви убеждения или навици може да ви възпрепятстват да постигнете целите, които сте си поставили.
Кои са основните принципи на коучинга?Отговор:
• Треньорският дух.
• Връзки и доверие.
• Задаване на въпроси и любопитство.
• Слушане и интуиция.
• Обратна връзка и осведоменост.
• Предложения и опростяване.
• Цели и планове за действие.
• Отчетност и постижения.
Какви са коучинг въпросите?Отговор:
• Какво се случва?
• Какво е предизвикателството в това?
• Какво сте правили, опитвали или обмисляли?
• Какво е въздействието върху вас, вашия екип или бизнес?
• Какви са вашите идеални резултати?
• Какво биха искали да се случи – главен изпълнителен директор, съвет или акционери?
• Какво трябва да се промени, за да се случи това?
Как да се подготвите за коучинг сесия?Отговор:
1. Определете целите си и/или зоната на фокус. Най-важното е да имате фокус и да си поставяте цели, с които да работите с вашия треньор.
2. Водете дневник.
3. Бъдете отворени.
4. Бъдете готови да бъдете предизвикани.
5. Очаквайте промяна.
Какви са стъпките в коучинга?Отговор:
1. Първа стъпка: Анализирайте. Събирайте и интерпретирайте данните за ефективността и сегментирайте служителите по ефективност.
2. Стъпка втора: Подгответе се.
3. Стъпка трета: Поведение.
4. Стъпка четвърта: Документиране.
5. Стъпка пета: Проследете.