Skillception

Кaкво е кариерен коучинг?

Все още има много хора, които не знаят или не разбират какво е кариерен коучинг. Поради това, пред тях стои проблемът, […]

кариерен коучинг

Все още има много хора, които не знаят или не разбират какво е кариерен коучинг. Поради това, пред тях стои проблемът, как да изберат добър треньор.

Хората постоянно търсят  някой, който да обясня какво е кариерен коуч, кои са добрите треньори или как да определят кой коуч е подходящият за тях.

Ако и вие имате същите въпроси, продължете да четете, защото по-долу са отговорите!

какво е кариерен коуч?

Кариерното консултиране е свързано с получаването на нужната ви подкрепа, помощ и насоки, за да постигнете крайните си кариерни цели. Кариерният коуч е на разположение, за да задава въпроси, да ви дава насоки и да ви помага да преодолеете предизвикателствата, пред които сте изправени в търсенето на работа.

В отношенията коуч / клиен, трябва да се придържате към установен график. Вашият треньор е обучен и квалифициран, за да ви осигури прозрение, подкрепа и посоката, от която се нуждаете, за да постигнете кариерните си цели. С други думи, с кариерен коуч ще постигнете целите си по-рано отколкото, когато се опитвате да го направите сами.

Когато обстоятелствата около избора на кариерен път са твърде много и целите ви изглеждат неясни, тогава трябва да се определи фокус на коучинг сесиите ви.

Продължителната връзка между треньор и клиент ускорява процеса на осъзнаване на целите ви, изяснява препрятствията пред тях и ви помага да ги преодолеете възможно най-бързо.

Кариерният коуч ви помага да поставите реалистични цели и да откриете решения на предизвикателствата, пред които сте изправени. С негова помощ ще разработите планове за действие ще изградите самочувствие и ще ви мотивира да действате. За разлика от много търсещи работа хора, които правят минимума и се надяват на най-доброто, вие ще имате всички гореизброени предпоставки за успех.

Отговорността за кариерата ви е изцяло ваша, а не на някой друг.

Работата с професионален коуч е работа с човек, който истински споделя същата крайна цел, която имате и вие, създавайки и добавяйки вълнение по време на процеса! Индивидуалният кариерен коучинг е отличен начин за:

• получаване на персонализирани съвети, подкрепа и насоки при вземане на решения за кариера;

• определяне на какви стъпки да предприемете и какви стратегии да използвате;

• изготвяне на персонализиран план, който ще ви води към постигане на това, което сте си поставили за цел.

Какво не е кариерен коучинг

Кариерният коуч не е съветник или терапевт. Кариерният треньор помага да развиете умения, докато съветниците или терапевтите ви помагат да преодолете препятствията.

Терапевтите често се занимават с историята на човека и „защо“ е сте стигнали до дадена ситуация; коучингът се занимава с бъдещето и „как“ правим бъдещето да стане това, което клиентът иска да стане.

Страдащите от депресия, тревожност или проблеми, които пречат на житейските ситуации, трябва да потърсят професионална консултация. Кариерните коучове не казват на клиентите си какво да правят с живота си.

За да се възползвате от кариерния треньор, трябва да сте готови да бъдете като него. Това означава, че сте отворени за нови идеи, желаете да направите промени, приветствате конструктивна критика и сте готови да предприемете действия. Резултатите идват от предприемането на действия, които правят всичката ви упорита работа и усилия полезни!

Какво ще направи за вас кариерният коучинг? Кариерният коуч ще:

• предизвика и вдъхнови да направите всичко възможно;

• бъде там, за да ви подкрепя на всяка стъпка от вашият път към успеха.

• ви даде обратна връзка и ще откликне, когато времената станат трудни, и ще бъде честен и открит;

• държи отговорни;

• представи фактите такива, каквито са – за да не позволява да се отказвате лесно, когато става въпрос за трудни и решения и начинания (за разлика от приятели, колеги и съпрузи).

Кариерният коуч е вашият личен адвокат и е до вас през време, което често е изпълнено със стрес, съмнения и страх.

Кариерен коучинг ще ви служи най-добре, АКО сте готови да;

• положите усилия и имате желание за работа;

• оставите треньора да ви тренира;

• изпробвате нови концепции или различни начини за правене на нещата.

• елиминиране деструктивното, самокритично поведение, което ограничава вашия успех;

• действате по собствено желание (не по поръчка на други);

• готови да поеме ангажимента за постигане на целите си;

• сериозно гледате напред в кариерата си и правите промени за постигане на целите си;

Как да изберете кариерен коуч?

Само вие можете да определите и да вземете решение кого да изберете за свой треньор. Вие знаете най-добре нуждите си и според тях ще подберете правилният треньор. На пазара има хиляди карирни коучове, за това си направете труда и си напишете домашното.

Услугата по кариерен коучинг може да бъде много скъпа и не всички коучове са правилните за вас. Хората търсещи работа или тези коуто сериозно обмислят да инвестират своето време и пари, работейки с кариерен коуч, трябва да имат ясното разбиране за това каква е добавената стойност на услугата.

Отново си направете домашното и не се задоволявайте с нито един треньор. Вземете информирано решение.

Ето 4 съвета за започване на кариерен коучинг:

• Търсете треньори, които са специализирани в областта, в която търсите помощ в кариерата (т.е. стратегии за търсене на работа, интервюта, работа в мрежа и т.н.).

• Разгледайте уебсайта им, прочетете препоръките им и прегледайте предлаганите от тях услуги и процеса на обучение. Какво впечатление остава у вас? Има ли съответствие с това, което предлагат и това, което търсите? По какво се различава техният коучинг процес от останалите треньори, които сте проверили?

• Много кариерни треньори предлагат безплатна 15 или 30 минутна коучинг сесия – възползвайте се от тази възможност. Това ви дава шанс да говорите лично с тях и да научите повече за това как те могат да ви помогнат. По-важното е, че можете да разберете дали химията е налице, което прави този коуч подходящ. Ако вашите личности се сблъскат, по-добре е да разберете сега, преди да се ангажирате да работите заедно.

• Ако треньорът каже, че е сертифициран, проверете го. За съжаление, някои треньори твърдят, че са сертифицирани и показват сертификационните лога на уебсайта си, но е възможно да е измама. Ако работата със сертифициран кариерен коуч е важна за вас, направете допълнителната стъпка и проверете.

След като вече знаете какво е кариерен коучинг и как да изберете кариерен коуч, е време да вземете кариерата си в ръце и да действате!

Готови ли сте на кариерен коучинг?

Често задавани въпроси

Какво включва кариерния коучинг?Отговор: Треньорите, специализирани в кариерен коучинг са експерти в умения като планиране на кариерата, изграждане на автобиография, преговори и интервюта. Въпреки че може да търсите, просто съвет за текущата си работа или превключвате на ново ниво в живота си, тези професионалисти са в крак с текущите практики за рекрутмънт, защото непрекъснато работят, за да помогнат на търсещите работа.
Кои са „мощните“ коучинг въпроси?Отговор: Големите кариерни коучове се интересуват от вас: задават мощни въпроси, така че могат да се възползват от собствените ви знания и опит.
Задайте посока.
• Какъв е възможно най-добрият резултат?
• Какво се опитвате да постигнете?
• Какво искате да се случи по-нататък?
• Как изглежда успехът?
• Как ще разберете дали сте успели?
Какви инструменти се използват в кариерния коучинг?Отговор: Инструментите за обучение са форми, работни листове или упражнения, дадени на клиента, за да му помогнат да се придвижи напред, да научи нещо ново или да предприеме действия. Всеки инструмент за коучинг ще обхваща определена тема.
Кои са 3-те основни коучинг стилове?Отговор: Има три общоприети стила в коучинга: автократичен, демократичен и холистичен. Всеки стил има своите предимства и недостатъци и е важно да разберете и трите.