Стареенето на тялото не може да не повлияе на интелектуалните способности. Тялото губи своята еластичност, сила и издръжливост. Кръвоносните съдове, нервните влакна, включително тези, разположени в мозъка, губят своята еластичност. Мозъкът става по-малко активен. В резултат на унищожаването на нервните клетки страда паметта, възникват трудности с концентрацията.

Можем ли да говорим за възможността за усвояване на ментална аритметика за възрастни при такива условия?

 Може би единствената пречка за усвояване на абака за хората в зряла възраст са собствените им предразсъдъци относно тази програма.

Направено е проучване, което показало:

Принципът на обучение по Ментална аритметика за възрастни хора над 55 години не се различава от програмата за развитие на децата. Възрастните студенти посещавали часове с учител веднъж седмично и всеки ден изпълнявли домашните си задачи. Показателите за основните умствени функции на мозъка били оценени в началото и в края на тренировъчната програма. И ето какво показа проучването:

  • Подобрено състояние на краткосрочната и дългосрочната памет;
  • Повишаване нивото на доброволно внимание;
  • Увеличение на показателите за постоянна концентрация;
  • Увеличаване на количеството на визуалната памет.
  • Споделяния за промени в личното състояние:
  • Пръстите, благодарение на работата със сметалото, станали по-подвижни;
  • По-редки са случаите, когато мозъкът отказва да запомни необходимата информация;
  • Дати, рецепти, имена – след практикуване на ментална аритметика се записват лесно и трайно в паметта;
  • Мозъкът работи по-активно, реакцията става по-бърза;
  • Събужда се творческият потенциал.

Но най-вече възрастните ученици казват, че менталната аритметика отново им възвръща увереността, радостта от живота, дава им сили да живеят пълноценно, интересно, да преодолеят трудностите на възрастта.

Нов поглед върху развитието на мозъка

Разбира се, възрастните не може да се състезава по бързина и ефективност на обучението с децата. Децата развиват нервни връзки по-бързо, въображението им работи по-добре. В същото време възрастният ученик ясно разбира какво иска, има голяма мотивация и резултатите от обучението имат положителна стойност.

Менталната аритметика за възрастни удължава младостта на ума. Курсовете за възрастни по ментална аритметика вече активно се използват в европейските страни като превантивна мярка срещу развитието на заболявания като сенилна деменция, болестта на Алцхаймер. И смисълът не е само в тренировката на двете полукълба. Заниманията повдигат самочувствието, изпълват живота със смисъл и събуждат когнитивно вълнение. А жизненият потенциал на всяка възраст зависи от отношението на човека към себе си и какво прави.