Пост

Пост.

Ментална аритметика за възрастни

Ментална аритметика за възрастни

Стареенето на тялото не може да не повлияе на интелектуалните способности. Тялото губи своята еластичност, сила и издръжливост. Кръвоносните съдове, нервните влакна, включително тези, разположени в мозъка, губят своята еластичност. Мозъкът става по-малко активен. В резултат на унищожаването на нервните клетки страда паметта, възникват трудности с концентрацията.

Можем ли да говорим за възможността за усвояване на ментална аритметика за възрастни при такива условия?

 Може би единствената пречка за усвояване на абака за хората в зряла възраст са собствените им предразсъдъци относно тази програма.

Направено е проучване, което показало:

Принципът на обучение по Ментална аритметика за възрастни хора над 55 години не се различава от програмата за развитие на децата. Възрастните студенти посещавали часове с учител веднъж седмично и всеки ден изпълнявли домашните си задачи. Показателите за основните умствени функции на мозъка били оценени в началото и в края на тренировъчната програма. И ето какво показа проучването:

 • Подобрено състояние на краткосрочната и дългосрочната памет;
 • Повишаване нивото на доброволно внимание;
 • Увеличение на показателите за постоянна концентрация;
 • Увеличаване на количеството на визуалната памет.
 • Споделяния за промени в личното състояние:
 • Пръстите, благодарение на работата със сметалото, станали по-подвижни;
 • По-редки са случаите, когато мозъкът отказва да запомни необходимата информация;
 • Дати, рецепти, имена – след практикуване на ментална аритметика се записват лесно и трайно в паметта;
 • Мозъкът работи по-активно, реакцията става по-бърза;
 • Събужда се творческият потенциал.

Но най-вече възрастните ученици казват, че менталната аритметика отново им възвръща увереността, радостта от живота, дава им сили да живеят пълноценно, интересно, да преодолеят трудностите на възрастта.

Нов поглед върху развитието на мозъка

Разбира се, възрастните не може да се състезава по бързина и ефективност на обучението с децата. Децата развиват нервни връзки по-бързо, въображението им работи по-добре. В същото време възрастният ученик ясно разбира какво иска, има голяма мотивация и резултатите от обучението имат положителна стойност.

Менталната аритметика за възрастни удължава младостта на ума. Курсовете за възрастни по ментална аритметика вече активно се използват в европейските страни като превантивна мярка срещу развитието на заболявания като сенилна деменция, болестта на Алцхаймер. И смисълът не е само в тренировката на двете полукълба. Заниманията повдигат самочувствието, изпълват живота със смисъл и събуждат когнитивно вълнение. А жизненият потенциал на всяка възраст зависи от отношението на човека към себе си и какво прави.

7 съвета за практикуване на ментална аритметика за възрастни

Вече знаете, че менталната аритметика е, способността да правите изчисления в главата си и колко е важно да я владеете. Но защо е важно? Тъй като менталната аритметика е свързана с чувството към числата или това е способността да се манипулират числата в главата на човека по различни начини, за да се правят изчисления. Доказано е, че чувството за число в замяна предсказва успеха на ученика по алгебра. По същество това, което правим с променливите в алгебрата, е същото като това, което учениците могат да научат да правят с числа в по-ниските класове.

Хората с чувство към числата, могат да използват всякакави числа и то много гъвкаво. Те са в състояние да ги разглобяват и сглобяват по различни начини, за да правят изчисления. Това е доста подобно на възможността да играете с думи, за да правите интересни изречения, или да играете с акорди и мелодии, за да правите песни.

Но менталната аритметика за възрастни или смисълът на числата не е само за математически игри, а точно обратното! Всеки може да научи основите на смятането на ум и това ще направи ученето по математика и алгебра много по-лесно! Очакваме децата ни да научат много английски думи и да могат да използват тези думи по много различни начини, за да образуват изречения. Така че защо да не очакваме да направят същото и с числата? И те могат, стига да им бъдат показани основите на менталната аритметика и да бъдат доказани с примери за това как се случва. Така че нека да преминем към практическата част на това занимание, а именно стратегии за усвояване на менталната аритметика.

1. “9-трикът”.

За да добавите 9 към произволно число, първо добавете 10 и след това извадете 1. Представете си, че числото 9 иска да бъде 10, а това означава, че от някъде трябва да дойде 1. Тогава другото число, което дава 1, става с едно по-малко. Например, променяме събираемите 9 + 7 на 10 + 6, което е много по-лесно за решаване.

Но този “трик” се разширява. Можете ли да измислите лесен начин да съберете 76 + 99? Променете го на 75 + 100. Какво ще кажете за 385 + 999?

Как бихте събрали 39 + 28 в главата си? Нека 39 се превърне в 40, което намалява 28 на 27. Задачата вече е 40 + 27. Още един начин е чрез мислене за компенсация: 39 е с едно по-малко от 40, а 28 е с две по-малко от 30. И така, сумата им е с три по-малко от 70.

2. Комбинирани двойки + 1.

Всички помним  двойките от 1 + 1 до 9 + 9. След това, много други факти за добавяне са на върха на пръстите ни: онези, които можем да наречем „двойни плюс още един“. Например 5 + 6 е само едно повече от 5 + 5, или 9 + 8 е само едно повече от 8 + 8.

3. Използвайте допълнителни разсъждения, когато добавяте по-големи числа.

След като вече знаете, че 7 + 8 = 15, вие също ще можете да направите и всички тези допълнителни разсъждения на ум:

 • 70 + 80 е 15 десетки или 150;
 • 700 + 800 е 15 стотици, или 1500;
 • 27 + 8 е 20 и 15, което е 35. Или помислете по следния начин: тъй като 7 + 8 е с пет повече от десет, тогава 27 + 8 е с пет повече от следващите десет.

4. Изваждайте, като събирате.

Това е много важен принцип, основан на връзката между събиране и изваждане. Няма да имате нужда да помните техники за изваждане, ако може да използвате този принцип. Например, за да намерите 8 – 6, помислете: Шест плюс кое число прави 8? С други думи, помислете за липсващото събираемо на числото 6 + ___ = 8. Отговорът на това е и отговорът на 8 – 6.

Този принцип е особено полезен при изваждания като 13 – 7, 17 – 8, 16 – 9 и други основни факти за изваждане, където минутата е между 10 и 20. Но можете да го използвате и в множество други ситуации. Например 63 – 52 е по-лесно да се реши чрез мислене за събиране: 52 + 11 прави 63, така че отговорът на 63 – 52 е 11.

5. Пет пъти по число.

Обръщайки вниманието ни към умножението сега, ето един чудесен трик, за който може би не знаете. За да намерите 5 пъти произволно число, първо умножете това число по десет, след което вземете половината от това. Например 5 × 48 може да се намери, като се умножи 10 × 48 = 480 и се вземе половината от резултата, което ни дава 240. Разбира се, можете да използвате тази стратегия и за такива факти за умножение като 5 × 7 или 5 × 9 .

6. Четири и осем пъти число.

Ако можете да удвоите числата, вече знаете отговора! За да намерите четирикратно число, удвоете това число два пъти. Например, какво е 4 × 59? Първо намерете двойно 59, което е 118. След това удвоете това и получавате 236.

По същия начин, осем пъти число просто означава удвояване три пъти. Като пример да намериш 8 × 35 означава да удвоиш 35, за да получиш 70, да удвоиш 70, за да получиш 140, и (още веднъж) да удвоиш 140, за да получиш 280. Но може би е по-добре да преобразувате 8 × 35 в 4 × 70 удвояваш веднъж първия коефициент и наполовина другия, което е лесно да се реши, за да бъде 280.

7. Умножете на части.

Тази стратегия е много проста и всъщност е основата за стандартния алгоритъм за умножение. Можете да намерите 3 × 74 мислено, като умножите 3 × 70 и 3 × 4 и съберете резултатите. Получаваме 210 + 12 = 222. Друг пример: 6 × 218 е 6 × 200 и 6 × 10 и 6 × 8, което е 1200 + 60 + 48 = 1308.

Надяваме се тези малки стратегии или принципи да ви вдъхновят не само да учите ментална аритметика, но и да я използвате в ежедневието си. Никога не е късно да започнете да играете с числа!