Skillception

Обучение и дресировка на кучета

Всяко куче се нуждае от възпитание. Необучените кучета не се подчиняват на стопанина, развалят различни предмети в къщата, ходят до […]

Обучението на кучета 2

Всяко куче се нуждае от възпитание. Необучените кучета не се подчиняват на стопанина, развалят различни предмети в къщата, ходят до тоалетна навсякъде, бягат по време на разходка, гонят котки и други кучета и като цяло създават много неприятности и проблеми на стопанина си. За да се държи възпитано Вашето куче, да изпълнява дадените му команди, да разбира мястото си в къщата и да слуша по време на разходка, има нужда от обучението на кучета.

Какво включва обучението на кучета

Обучението на кучета включва то да се научи да изпълнява различни команди.

Най-простите и често срещани команди са: „Седни“, „Легни“, „Стани“, „До мен“, „Ела тук“, „Долу“, „Стой“, „Дай лапа“, „Фу!“ и т.н.

Когато кучето изпълни очакването Ви, насърчете доброто постижение с лакомство.

Най-добре е да учите кучето си на команди навън. Желателно е да изберете място, което е спокойно и просторно. Важно е също мястото да е познато на домашния Ви любимец.

Добре е наблизо да няма други животни, които да разсейват кучето. Присъствието на непознати също е нежелателно. Кучето трябва да бъде напълно увлечено от собственика и да бъде максимално концентрирано върху Вашия глас, а не върху външни звуци.

Колко време е добре да тренирате кучето

Препоръчително е да обучавате кучето си всеки ден. Продължителността на първите уроци е 30-40 минути, а в бъдеще времето се увеличава до 1-1,5 часа. Ако се обучава кученце на възраст под 6 месеца, продължителността на уроците не бива да надвишава 15-20 минути.

Ако собственикът има възможност да запише кучето си за обучение в специализиран клуб, можете да се договорите за 1-2 занятия седмично. Собственикът може да следи процеса на обучение, да запаметява различни нюанси, а през другите дни да обучава животното самостоятелно у дома, усъвършенствайки уменията, придобити от кучето.

На каква възраст можете да започнете да тренирате кученцето у дома

Някои експерти препоръчват да започнете обучението на кучета от 6-7 месеца. Въпреки това, според опитни развъдчици, много породи кучета са готови за обучение още на 3-4-месечна възраст. Кученцата се поддават добре на обучение, бързо се обучават и запомнят добре командите. Те ще растат умни и послушни кучета.

Подготовка за обучение: откъде да започнете

За да доведе обучението на кучета до положителни резултати, се нуждаете от правилната подготовка за учебния процес. Трябва да започнете с подготовката на кучето.

Препоръки за подготовка на Вашето куче за тренировка

1. Преди тренировка не хранете кучето, защото след хранене то трябва да си почине. Активното движение на пълен стомах може да увеличава вероятността от волвулус и други проблеми със стомашно-чревния тракт.

2. Преди обучение собственикът трябва да установи контакт с кучето, да си поиграе с него, да го погали.

3. За да може кучето да се концентрира напълно върху учебния процес, първо трябва да го пуснете до тоалетната, за да задоволи естествените нужди.

4. За да тренирате куче на улицата, ще са Ви нужни: мека кожена яка, каишка (дължина от 1 до 15 метра), лакомство за мотивация и насърчение за изпълнение на команди. Кучетата от средни и големи породи също ще се нуждаят и от намордник.

Основни правила и методи за обучение на кучета

Има някои правила и методи за обучение, които ще Ви помогнат да възпитате всички необходими качества на домашни любимци.

Основни правила за обучение на кучета

1. Трябва да научите кучето на команди.

2. Трябва да обучавате кучето си в добро настроение. Отрицателните емоции и раздразнителността на собственика няма да позволят да установите приятелски контакт с кучето и да постигнете положителни резултати в обучението.

3. Обмислете програмата за обучение, като вземете предвид естеството на Вашия домашен любимец

4. Обучението може да се прави само, когато кучето е в добра физическа форма.

5. Завършете тренировката с похвала за всеки успех и, разбира се, не забравяйте да наградите кучето си с любимото му лакомство. Тя определено ще го оцени и ще очаква с нетърпение следващия урок.