Skillception

Ползи и ефективност на коучинга

Ползи и ефективност на коучинга                                „Този, който гледа извън себе си, спи, този, който започва да гледа в себе си, […]

Ползи и ефективност на коучинга

Ползи и ефективност на коучинга                               

„Този, който гледа извън себе си, спи,

този, който започва да гледа в себе си, се събужда.“

                                                                  Карл-Густав Юнг

Ползи и ефективност на коучинга.

Коучингът е насочен към постигане на истински желан резултат. Треньорът няма нужда да се справя с вашите минали проблеми в продължение на години. Вие и треньорът работите бързо и ефективно за постигане на определени малки резултати и промени по време на всяка сесия. Малките промени водят до големи промени.

Коучингът стимулира вашето ефективно самообучение. В края на краищата треньорът не само ви помага при решаването на определен проблем, но също така ви помага да се научите как да решавате такива проблеми сами.

Докато общувате с Вашия треньор, нивото ви на информираност се увеличава значително. Повечето хора могат да постигнат това ниво на информираност само с помощта на коуч. Това изисква няколко месеца редовни срещи с треньора, съзнателна и целенасочена работа върху себе си.

В резултат на това осъзнавате своите модели на поведение и съзнателно избирате най-оптималното поведение в точното време. Знаете мотивацията си и знаете как да я увеличите. Знаете и прилагате успешните за вас стратегии.

Как работи коучингът

Коучинг технологията, която работи ефективно, се изпълнява с:

Треньорска позиция

Професионалният треньор ви слуша от неутрална позиция сякаш няма собствено мнение и опит по дискутирания въпрос. Той не съветва нищо, не налага нищо, не оценява нищо и не решава нищо вместо Вас. Той не се опитва да разбере вашата ситуация вместо вас. Неговата задача е вие ​​да го разберете. Треньорът отразява вашата реалност като огледало.

Безусловна вяра във вашия успех

Вашият треньор наистина вярва във вас и вашите възможности. Той е сигурен, че можете да го направите. Тази вяра Ви отвежда извън границите на конвенционалното мислене.

Доверие и откритост

Атмосферата на доверие, откритост и искреност ви позволяват да работите на дълбоко ниво.

Синергичен ефект

Синергичният ефект означава, че общият ефект е далеч по-добър от вашите самостоятелни усилия. Вие и треньорът сте един отбор. Като такъв имате много повече ресурси, вяра и подкрепа, когато работите заедно. Движите се заедно към желаната от вас посока.

И, разбира се, задължително е да споменем за вашата отговорност за живота ви.

По какво коучингът се различава от терапията и консултирането

„Коучингът се фокусира върху бъдещите възможности, не минали грешки.“   Уитмор

Терапевтът обикновено работи с негативно минало, травма, проблеми и причини.

Дейностите на треньора са насочени към резултати, към реален и бърз ефект, треньорът ви потапя във вашето положително бъдеще. Вие сте фокусирани върху вашите цели, ресурси и възможности. В резултат, получавате точно това, за което мислите.

За разлика от консултантите, треньорът не ви предлага готови решения. По принцип той не трябва да разбира спецификата на вашето искане. Треньорът може да работи с всяка ваша заявка.

Вие сами намирате своя най-ефективен начин да постигнете това, което искате. Никой друг не може да го направи по-добре от вас!