Skillception

Ползи от ментална аритметика

Ментална аритметика означава, да правиш изчисления в главата си, без да имаш нужда от хартия, химикалка или калкулатор. Това умение, […]

ползи от ментална аритметика 5

Ментална аритметика означава, да правиш изчисления в главата си, без да имаш нужда от хартия, химикалка или калкулатор. Това умение, може да се опише и като манипулиране на числата в ума. Всъщност, всички ние практикуваме ментална математика всеки ден. Например, когато мислите колко време е останало, до каря на часът по математика или при изчисляване на броя спирки до училище или пък колко точки са необходими, за да спечелим игра.

Менталната аритметика е много полезно умение и все пак остава едно от най-слабо развитите у хората. С използването на калкулаторите, достъпни толкова лесно в телефоните и таблетите в наши дни, хората рядко изчисляват нещо на ум и това е довело до загубата на много важни свойства и умения на мозъка ни.

Менталната аритметика е едно от основните умения за децата в училищна възраст.

Нека да видим няколко причини и ползи от ментална аритметика, поради които е толкова важна:

  • Стимулира мозъка: Практикуването на ментална аритметика поддържа мозъка ни остър и увеличава способностите за учене. Докато математическите умения трябва да бъдат задача на левия раздел на мозъка, менталната аритметика стимулира десния дял на мозъка. Който е отговорен за въображението, визуализацията и креативността. Правенето на математика мислено изисква човек да мисли за творчески решения. Както и да визуализира числата, което включва използване на десния раздел на мозъка.
  • Подобрява уменията за наблюдение: Помага за изграждане на връзка между различни неща, а в този случай, числа. Човек осъзнава как взаимодействат числата помежду си, което е важно умение, необходимо за любовта към математиката. Математическите концепции са изградени една върху друга и разбирането на числата е важно за разбирането на сложни понятия.
  • Памет: Менталната аритметика до голяма степен разчита на паметта. Така че, ако трябва да разберете колко са 12% от 300; първо ще направите 10% от 300 = 30; след това 2% от 300 = 6 и след това ще съберете двата резултата. Така че 12% от 300 е 36. Може да изглежда предизвикателно в началото, но в крайна сметка ще се справите.
  • Самочувствие: От само себе си се разбира, че ще изглеждате готино пред приятелите си, ако можете да изчислите 38% от 490, без да използвате калкулатор. Уменията по ментална аритметкиа изграждат вашето самочувствие и уважение.
  • Подобрява психичното здраве: Скорошно проучване показва, че менталната аритметика стимулира област на мозъка, наречена дорсолатерална префронтална кора, за която вече се знае, че е свързана с депресия и тревожност. Това проучване предполага, че колкото по-активна е дорсолатералната префронтална кора на човек, толкова по-вероятно е той или тя да адаптират мислите си за емоционално трудни ситуации.
  • Приложенията са многобройни: Приложенията на менталната математика в ежедневието са безброй. От това да се уверите, че няма да бъдете измамени при пазаруване на хранителни стоки на пазара, до бюджетиране за следващата ви ваканция. Ако се замислите, приложенията на математиката са навсякъде, което прави ползите от ментална аритметика, практични и здравословни.

Ние от Skillception.com ви помагаме да намерите курсове по менатална аритметика и ви помагаме в избора ви, спрямо зададените от вас критерии. Какво чакате, сметнете го на ум!

Прочете повече за причините да изберете ментална аритметика.