Skillception

Решаващи лидерски умения по време на криза

Подготовката и работата в екип са от съществено значение при справяне с извънредна ситуация. Пандемията от COVID-19, ясно носи със […]

лидерски умения

Подготовката и работата в екип са от съществено значение при справяне с извънредна ситуация.

Пандемията от COVID-19, ясно носи със себе си и глобална, финансова криза. Прекъсването на веригата на доставки, забраните за пътуване и променящото се поведение на потребителите, заплашват бизнес организациите и националните икономики. В този период на криза, организационните лидери ще трябва да се активизират, за да успокоят и насочат клиентите, доставчиците, заинтересованите страни и служителите.

Управлението на такава бърза и сложна криза обаче е изпълнено с риск за вашата репутация и вашата организация и трябва да се подхожда внимателно и честно.

„Бъдете в никакъв вид илюзия: Наистина лоша криза може да разруши вас, вашата лична и професионална репутация, както и репутацията на вашата организация“, заяви Крис Филипсборн, управляващ партньор в лондонския офис на Kreab Worldwide, глобална компания за стратегически комуникации. „И може абсолютно да унищожи огромни количества стойност.“

Компаниите, които не се справят добре с кризите, могат да загубят клиентите и доверието си и да видят значително понижение в стойността на акционерите и цените на акциите, заяви Джонатан Хемус, управляващ директор на Insignia, консултантска служба за управление на кризи в Бирмингам във Великобритания.

Докато тази криза се развива, финансовите ръководители ще играят ключови роли, тъй като почти всичко се върти около парите и финансовото оцеляване на компанията. Финансовите лидери „са склонни да ви върнат обратно до крайната линия, склонни са да са гласът на реализма и са склонни да ви върнат към реалността, че трябва да плащате на хората си в края на всеки месец“, заяви Philipsborn.

Лидерски умения по време на криза

Но лидерите често правят грешки, след като кризата настъпи. Те не приемат „стратегически поглед върху ситуацията“, отбеляза Хемус. Те често не успяват да се справят с проблема достатъчно бързо и след това се сблъскват с медийна пожар. Или пренебрегват да говорят с ключови заинтересовани страни – служители, инвеститори и клиенти – докато не е късно.

„Във всяка криза всеки от заинтересованите страни очаква лидерите и компанията да се грижат, а неуспехът да ви покаже грижа бързо намалява доверието“, казва Хелио Фред Гарсия, президент на фирмата за управление на кризи Logos Consulting Group в Ню Йорк и автор на книгата The Агония на решението: Психическа готовност и лидерство в криза.

И така, как вие като финансов лидер реагирате в реално време на криза като разпространението в света на новия коронавирус? Отвъд основната програма за подготвяне на риска за вашата компания, какви умения и способности трябва да притежавате лично? Тези три експерти по комуникация предлагат следното:

Психическа готовност и лидерски умения

Преди да настъпи дебат, трябва да сте психологически готови, което е фино настроено състояние на подготовка за това как да се справите с катаклизма. „Най-голямата грешка, която правят лидерите е, че не са психически готови, когато се случи кризата“, отбеляза Гарсия.

Когато това стане, трябва да можете бързо да овладеете паниката, „защото паниката води до лошо вземане на решения, а понякога и до парализа“, каза той. Трябва също така да можете да избягвате реактивността или да обвинявате другите за злоупотребата, както обичайните грешки. И трябва да сте смирени. „Арогантността е токсичен лидерски белег в криза“, добави той.

Умения за изграждане на екип. По време на криза също трябва да се „обградите с правилните хора и хора, на които имате доверие – и трябва предварително да разберете кои са тези хора“, посъветва Philipsborn. Уверете се, че работите с други лидери в организацията, за да разработите стратегически план и да общувате редовно между екипа, за да се придържате към стратегията.

Аналитични умения и умения за вземане на решения

При катастрофа лидерски умения на компаниите ще бъдат бомбардирани с информация, някои от които спекулативни, неточни или конфликтни. Ще ви трябват добри аналитични умения, за да осмислите този шум, а финансовите лидери често, естествено, поемат тази роля.

Трябва да „установите какво е вярно, кое е важно и какви са последиците от тази информация, за да се ръководи при вземането на решения“, каза Хемус. Освен това трябва да притежавате стабилни организационни умения и умения за вземане на решения, за да можете да помогнете на компанията да избегне объркване и да предприеме най-добрия начин на действие. „Най-лошото решение изобщо не е действие“, отбеляза той. „Тогава ще откриете, че кризата ви управлява, вместо да управлявате кризата.“

Емоционална интелигентност. По време на криза е жизненоважно вие или друг лидер да изразите съпричастност към заинтересованите страни и да имате възможност да виждате ситуацията от техните перспективи, каза Хемус. Освен това трябва внимателно да слушате останалата част от екипа за управление на кризи, за да разберете гледната точка на другите. Не можете да научите тези умения чрез задължително обучение, но ако не сте съпричастни или добър слушател, помогнете да идентифицирате някого от вашия вътрешен екип за управление на кризи, който най-добре притежава това умение.

Комуникационна експертиза

Ръководителите, по-специално изпълнителните директори и финансовите директори, трябва да общуват ефективно със заинтересованите страни и обществеността. За да помогнат, да повлияят чрез лидерски умения на хода на действие след криза и да гарантират, че гласът на компанията се чува. Новините се разпространяват бързо, отчасти благодарение на социалните медии. „Във всички кризи комуникацията е половината от решението“, каза Хемус. „Другата половина на решението е да коригира всичко, което се е объркало.“

Установяване на репутация. Изграждането на взаимоотношения – със служители, акционери и клиенти – е от решаващо значение за мениджърите и лидерите. Поставете силен акцент върху установяването на приятелство, съгласие и подкрепа с тези заинтересовани страни, които имат най-голямо значение. „Трябва да създадете банка за добра воля в добри времена, за да се възползвате от момента, когато кризата удари – и най-добрите лидери знаят това“, каза Филипсборн.