Skillception

Техники за памет и по-ефективно учене

 „Как мога да запомням всичко, докато уча?“ – Това е въпрос, който си задават милиони ученици по света, особенно когато […]

Техники за памет

 „Как мога да запомням всичко, докато уча?“ – Това е въпрос, който си задават милиони ученици по света, особенно когато дойде време за важен тест или студентски изпит.

Преди да задълбаем в темата, нека направим най-важнто уточнение още тук – запомнянето на материала няма да ви донесе успех. За да се представите най-добре в училище, е важно да сте сигурни, че имате смислено разбиране на даден предмет или тема.

Въпреки това, ученето изисква от учениците да използват памет, за да запомнят идеи, концепции и материали, които са от висока важност за успеха в изпитния ден. Така че, въпреки че не трябва да разчитате на наизустняване на тестовия материал в предната вечер, можете да предприемете стъпки, за да подобрите паметта си и да се възползвате максимално от учебните си сесии.

КАК МОГА ДА ПОДОБРЯ ПАМЕТТА СИ ЗА УЧЕНЕ?

Техники за памет 1

Всичко изисква практика. Много ученици се борят със запомнянето на факти и материали, защото просто не отделят време да работят върху ума си редовно. Тъй като учебният материал става все по-труден с напредване на учебника, учениците откриват, че умът им е неподготвен да се справи с информацията. Вместо да питат как да запомнят по-бързо материалите за изпити, учениците и студентите трябва да се научат как да използват паметта си по-ефективно, докато учат. Какъв е отговорът ли? – Редовни учебни сесии.

Колкото по-редовно преглеждате материала, толкова по-добре можете да тренирате ума си да запомня това, което сте изучавали с много по-голяма точност.

Освен редовното преглеждане на материала от учебника, има и някои хакове за памет, които можете да използвате, за да подобрите припомнянето си за следващия тест.

8 ЛЕСНИ ТЕХНИКИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ПАМЕТТА

Изпробвайте тези хакове за запаметяване, като те ще ви помогнат да упражнявате ума си и да подобрите усвояването на учебния материал.

1. Организирайте пространството около вас.

За да подобрите паметта си, трябва да можете да се фокусирате. Разсейването от всякакъв вид ще попречи на това, така че се уверете, че пространството около вас е чисто от безпорядък и разполага с всички материали, от които се нуждаете за учебната ви сесия.

2. Визуализирайте информацияа.

Използвайте методът на Локи. Това е техника, при която визуализирате къща, свързвайки стаите в къщата с частици информация. Новата информация влиза в нова стая. Отворете едно чекмедже, за да намерите математическа формула или отворете килера, за да намерите името на поет. С практита на този метод, може да се постигне изключително дългосрочно запомняне, тъй като методът наподобява много на начинът по който подреждаме вещите си в дома. След като знаем къде би трябвало да бъде даден предмет в къщата, вече знаем какво ще намерим, като отворим вратата. Следователно визуализацията на получаваната информация, отключва фото паметта на мозъка ни и прави запомнянето по-лесно.

3. Използвате съкращения е мнемоника.

Създавайте модели и думи с информацията, която трябва да запомните. Свързването на първата буква на всеки елемент с дума, фраза или рима може да улесни запомнянето на информацията. Тези трикове са особено полезни за запомняне на списъци и подредена информация.

4. Свързвайте имента на хората с конкретни белези или изображения.

Припомнянето на имена може да бъде по-лесно чрез свързване на изображения и имена по умен, уникален начин. Например, може да запомните имената на българските революционери, като свържете името им с черта на лицето или емблематична снимка. За кого се сещате, ако погледнете корабът „Радецки“, или си представите скачащ лъв? (Христо Ботев, Васил Левски)

5. Верижна техника.

Създайте история или изречение около малко информация, за да може да бъде по-лесно запомнена. Например, може да запомнете реда на планетите, като разкажете приказка за това, как те отиват на разходка в планината. Историята може да бъде глупава и забавна, но несъмнено ще улесни запомнянето й.

6. Учете се докато се упражнявате.

Научете уроците си, като ги изиграете. Използването на жестове с ръце и други движения може да ви помогне да запомните по-добре информацията с мускулна памет. Ако не можете да се движите, докато учите, използвайте въображението си, за да го изиграете в ума си.

7. Учете на различни места.

Вашата памет може да бъде задействана от различни знаци около вас. Ако имате проблеми със запомнянето на урока, който изучавате, опитайте да се преместите на ново място, за да помогнете на информацията да изпъкне в съзнанието ви.

8. Припомнете си материала.

Припомняйте уроците, който сте изучавали няколко дни след учебната сесия. Направете си бележка на ум за всичко, което сте забравили и прегледайте тези области отново.

УЧЕНЕТО НЕ Е САМО ЗА ЗАПОМНЯНЕ

Не забравяйте, че е важно да използвате тези техники за учене в допълнение към други добри навици за обучение, като правилно управление на времето и организация. Това ще ви помогне да сте сигурни, че не просто запаметявате материала, а работите за по-задълбочено разбиране на темата.

Разберете повече за Метода Монтесори.