Skillception

Топ 10 причини, защо трябва да научите Linux

Живеем в технологична ера, в която всеки ден се появяват нови технологии и инструменти. За да съответстват на пазарната конкуренция, […]

защо трябва да научите Linux

Живеем в технологична ера, в която всеки ден се появяват нови технологии и инструменти. За да съответстват на пазарната конкуренция, съществуващите инструменти осигуряват постоянни актуализации, за да се уверят, че отговарят на текущите пазарни тенденции. Така че в тази статия ще се съсредоточим върху това защо Linux е най-добрата платформа за промяна на кариерата или започване на кариерата.

Също така ще обсъдим причините защо Linux трябва да бъде предпочитан пред друг патентован софтуер, като Windows и Mac.

Следните точки ще ви помогнат да разберете основните причини или предимства на използването на тази платформа в сравнение с други, а също така ще оцени колко полезно би било това за кариерата ви.

Ако анализираме тенденцията на използване на Linux, тя може да бъде класифицирана като платформа, която обикновено се използва за сървърите и не е съвместима с отделните потребители, т.е. на настолни компютри за лична употреба.

Но в днешно време платформата на Linux е преминала през няколко промени и модификации на потребителския интерфейс и сега е подходяща и за лична употреба, т.е. настолни компютри. Използва се от много хора по света без никакви проблеми.

Топ 10 причини защо трябва да научите Linux

1. Висока сигурност

Инсталирането на Linux на вашия компютър е проста задача и предпазва вашата система от вредни вируси и злонамерен софтуер. Основният важен аспект на тези типове платформи е „сигурност“ и при изграждането на платформата на Linux това е взето под внимание. Linux е по-стабилен в сравнение с платформата Windows.

Така че, ако сте инсталирали някакви програми на трети страни на вашето устройство, тогава има възможност програмата да промени вашите системни настройки и да промени конфигурационните настройки, като по този начин да доведе до ненужни вируси и злонамерен софтуер.

Също така, за да се затегне защитният слой, препоръчително е да се добави антивирусен софтуер ClamAV към платформата на Linux, където ще бъде полезно да се поддържат стандарти за висока сигурност.

Освен това Linux е с отворен код, т.е.изходният код е наличен и повечето ентусиасти вече са го изтествали напълно и всички недостатъци вече са били идентифицирани.

Тъй като Linux е с отворен код, значи е безплатно и потребителите не трябва да плащат нито стотинка по отношение на разходите за лицензиране на софтуер. Всичко, от което се нуждае, е компютър, от който можете да получите достъп до него и да инсталирате допълнително софтуера.

2. Висока стабилност.

Платформата Linux е известна със стабилността си и потребителите не изпитват чести сривове. Скоростта не се влошава с течение на времето. Скоростта на обработка ще бъде точно същата по време на инсталацията и скоростта ще бъде същата след няколко години употреба.

За разлика от платформата Windows, скоростта на обработка се влошава с течение на времето. Така че единствената опция, която остава е, да преинсталирате операционната система и всичкият друг софтуер.

Времето за работа на Linux сървърите е, много високо в сравнение с Windows сървърите. За всеки пластир или актуализация сървърът на Windows се нуждае от рестартиране, но сървърите на Linux изобщо не се нуждаят от това.

Уеб сървърите, базирани на Linux, се използват широко поради това естество и се считат за най-големия брой сървъри, работещи в интернет.

3. Лесна поддръжка.

За всяка актуализация на софтуера с платформата Linux може лесно да се справите, тъй като това не изисква рестартиране, защото тя има централно хранилище за софтуер, което е в състояние да инсталира софтуера и да го пази. За разлика от платформата на Windows за всяка актуализация хардуерът се променя или може да поддържа до известна степен.

 Така че в аспектът на поддръжка, платформата на Linux е по-благоприятен за потребителите на Linux и също няма допълнителни разходи, свързани с това.

Така че това е удобно за потребители, за студенти и нови ученици, защото не се нуждае от Hi-Fi система, за да се започне. Обхватът за изучаване обаче е, много повече, защото има много налични ресурси за използване.

4. Работи на всеки хардуер.

С новата версия на Windows OS хардуерът остарява и техническите спецификации вече не съответстват на актуализациите на софтуера. Така че, за да използвате оптимално актуализациите, е, задължително да включите най-новия хардуер.

Съвсем различно е, когато става въпрос за платформата Linux, където тя е в състояние да използва собствените си ресурси по възможно най-добрия начин.

Процесът на инсталиране е, много лесен и всеки тип потребител може да избере различните модули, които Linux може да предложи и да продължи с инсталационния процес.

Не е задължително потребителите да използват най-новите хардуерни конфигурации, Linux може дори да работи на стари хардуерни конфигурационни системи. По този начин това е достъпно за учене от студенти и нови ентусиасти.

5. Безплатно е.

Linux е напълно безплатен и потребителите не трябва да плащат за нищо. Всички софтуерни нужди са изпълнени както за обикновен потребител, така и за напреднал потребител. За практическо използване на софтуера се предлагат много безплатни учебни книги.

Тъй като това е напълно безплатно, предприятията могат да използват този софтуер и могат да намалят разходите си за ИТ, като ги използват ефективно.

Най-добре е студентската общност да започне и да използва оптимално безплатната възможност, защото това е най-добрият начин да се започне от нулата.

6. Отворен код.

Софтуерът на Linux попада в категорията FOSS. (т.е. безплатен и софтуер с отворен код). Също така кодът е универсално достъпен за всички потребители, ако искат да разработят нещо ново, използвайки платформата.

Ако софтуерът е собственост, тогава няма въпрос за наличност на код и потребителите също няма да могат да се справят с кода. Много различни версии на Linux вече са създадени от различни страни, някои от приложенията, за които се грижи, са отбраната, комуникациите и други.

За хора, които търсят промяна в кариерата или изграждат кариера в киберсигурността, тогава Linux се счита за една от най-добрите платформи, с които да започнат. Изграждането на приложения за киберсигурност е много лесно на тази платформа. Всъщност Индия има своя собствена версия на Linux, наречена BOSS (Bharat Operating System Solutions).

Следващата вълна от манията е към хакерство, приложения за киберсигурност и изкуствен интелект. Всички тези платформи могат да бъдат постигнати с помощта на софтуер за Linux. Така че прекарването на време и обучението на тази платформа определено ще ви помогне да преодолеете следващата голяма крачка пред вас.

7. Лесна употреба и гъвкавост.

Първоначално, когато Linux беше наличен на пазара, той придоби популярността, че този софтуер е само за Geeks, но през последните няколко години ентусиаст е измислил лесен за употреба графичен потребителски интерфейс (GUI). С този удобен за потребителя графичен интерфейс повечето потребители започнаха да приемат този софтуер, по-добре.

За всеки случай, ако вече сте използвали Windows, не се притеснявайте. Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате wine (т.е. Windows емулатор). С помощта на този емулатор ще можете да стартирате всички приложения на Linux без никакви проблеми.

Ако се занимавате с разработване на видео игри, тогава Linux също поддържа това крило. Ако трябва да инсталирате игра, която изисква Windows платформа, тогава всичко, което трябва да направите е, приложението „PlayonLinux“ и можете да започнете да играете игри и на Linux машина.

Бариерата за наличието на машини само с Windows вече не съществува и всеки е започнал да използва компютри, базирани на Linux.

8. Персонализиране.

Софтуерът на Linux е известен със своята персонализация. Операционната система предлага широка гама от опции и интерфейс на командния ред. Използвайки този интерфейс на командния ред, много мощни приложения могат да бъдат изпълнени и много задачи могат да бъдат автоматизирани, където рутинната поддръжка се извършва чрез процес на автоматизация.

9. Образование и подкрепа.

Това определено е добър вариант за учениците да научат и разберат основите на операционната система и по-нататъшно изграждане на решения, използвайки същата платформа, като решават местни проблеми.

Достъпна е, има силна поддръжка онлайн и видеоклипове за обучение, където те могат да се обучават безплатно. На всички въпроси може да се отговори чрез формуляри за поддръжка, където повечето потребители са активни.

Ако не сте програмист, можете също да допринесете за Linux общността чрез тестване или чрез включване в процеса на документиране.

Този инструмент може да се използва широко в университети и училища. Където ръководството не трябва да плаща никаква лицензионна такса за използването му.

10. Подкрепа на общността.

Най-добрата част от общността на Linux е, че това има активна общност. Достъпна е онлайн и през повечето време те подхранват младите таланти, като предоставят необходимата помощ.

По-горе листнахме няколко причини, поради които софтуерът на Linux придоби широка популярност на пазара на софтуер. Това определено е добър аспект за него, тъй като е свободно достъпен за индивида. A също така е налична и много онлайн помощ. Ако и вие търсите обучение на Linux, тогава Skillception е правилното място да го намерите.

Прочетете повече за 10 умения, за да бъдеш програмист