Skillception

Топ 10 умения за счетоводители

Колко от вас са наясно с нужните умения за счетоводители и успешна кариера в счетоводството? За много хора да си […]

умения за счетоводители

Колко от вас са наясно с нужните умения за счетоводители и успешна кариера в счетоводството? За много хора да си счетоводител не звучи като най-желаната професия, но всъщност счетоводителят е в основата на всеки бизнес.

Независимо от това колко голяма става компанията ви, нуждата от счетоводен отдел винаги ще съществува. Може би фокусът ще се измести към одита или финансовият мениджмънт или пък към данъците, но счетоводителят, остава в основата на отчетността.

За тези от вас, които се чувстват комфортно в счетоводната зона, тук ще намерите най-важните умения за счетоводители, нужни за вашия успех.

Умения за счетоводители. Иновативност

Счетовдството е незаменим инструмент за бизнеса още от първият ден. Няма проект, който да е успешен без солидната подкрепа на цифрите. Иновативността е нужна, защото светът на бизнеса се променя постоянно, а с него и изискванията за счетоводно отчитане. Често рекрутърите търсят кандидати със свежи идеи и желание да внесат оптимизации в счетоводната дейност.

  • Разбиране

Ръка за ръка с иновативността, върви и нуждата от това да разбирате сферата в която ще работите. Асимилирането на нова информаця, учасването в изпълнението на проекти, както и срещите с клиенти, са в основата на вашите ежедневни задължения. Така, когато имате въпроси ще може да зададете правилните такива, което е от съществено значение за качеството на вашата работа.

Комуникация

Както във всяка друга индустрия, нуждата от комуникация е съществена и за счетоводството. Счетоводителите трябва да предават сложна информация по възможно най-директният начин. Независимо дали сте зает във външна счетоводна къща или действате директно от името на бизнеса или пък сте част от вътрешният счетоводен отдел на фирмата, вие със сигурност ще работите с колеги, а това предполага комуникация. Бъдете сигурни, че оценката на това умение започва, веднага щом бъдете назначени на работа.

  • Търговска информираност

Всъщност малко е изненадващо, че хората забравят за тази част. Докато някои умения са основополагащи и са лесни за придобиване, умението да поддържате търговска информираност е от решаващо значение. В основата на търговстата информираност стои знанието за това къде е позициониран бизнесът, как се влияе от икономически, социални и политически промени, както и какви са идеите за бъдещо развитие. Всичко се свежда до това да познавате същността на бизнеса.

  • Ентусиазъм

Както при всяка друга професия, ентусиазмът е нещото, което се търси от рекрутърите. Способността ви да внасяте енергия в екипа и да сте отдадени напълно на работата си е от решаващо значение за успеха ви. Ентусиазмът е заразен – с него демонстрирате, че имате воля да се учите.

Инициативност

В съчетание с разбиране на бизнеса и ентусиазъм, инициативността е абсолютно необходима. С инициативността вие доказвате, че може да работите независимо, имате собствено мнение и сте способни да поемате отговорности. Инициативността е важно качество, ако искате един ден да бъдете счетоводител на свободна практика.

  • Почтеност

Всички хора симпатизират на определени отбори или марки. В повечето случаи причината се свежда до нищо друго освен доверието. В тази връзка, трябва да се отнасяте към кариерата си по същият начин. Вие искате хората да ви се доверяват, а почтеността ви е валутата, с която да си послужите. С по-голямото доверие идват и по големите възможности. Изграждайки доверие у хората с вашата почтеност, вие всъщност градите стабилни основи за по-добро бъдеще.

  • Устойчивост

Когато започенете работа като счетоводите за първи път, със сигурност ще ви натоварят с не чак толкова интересни задачи. След това ще увеличават натоварването ви все повече и ще ви струва, че е твърде много. Способността ви да се справяте с големите натоварвания и кратките срокове ще покаже на работодателите, че на вас може да се разчита и ще издържите на напрежението. Устойчивостта ви е умение, което ще ви позволи да запазите себе си по време на трудни моменти.

  • Стабилност

Въпреки че това умение не е релевантно още в началото на вашата кариера, все пак трябва да го придобите по време на професионалния ви опит. Всъщност едно от основите качества, които придобивате докато работите като счетоводител, е гъвкавостта. Не се залъгвайте от това, че всеки ще иска гъвкавост от вас, а градете стабилни и фундаментални навици. Гъвкавостта е необходимо качество, но всеки работотадел ще иска от вас стабилни практики и доказани методи.

    10. Международен опит

И на края, желанието ви да придобиете международен опит ще ви донесе нужната увереност в работата. Международният опит не е нещо, което трябва да имате още в началото на кариерата си, но със сигурност е нещо, което ще ви донесе конкурентно предимство. Дори в момента да не работите в международна компания, имайте предвид, че винаги може да се наложи и да работите с международни клиенти.