Skillception

Уроци по пиано за деца и как това развива таланта

Уроци по пиано за деца Дали родителите са твърде натрапчиви, когато искат да „наложат“ любовта към музиката и на децата […]

Уроци по пиано за деца

Уроци по пиано за деца

Дали родителите са твърде натрапчиви, когато искат да „наложат“ любовта към музиката и на децата си? Мнозина се страхуват, че ако подтикнат децата си да ходят на уроци по пиано, те ги принуждават да правят нещо, което не искат.

Ако започнем да говорим за родители, които очакват твърде много от децата си, дискусията ще бъде безкрайна. Но дали случаят е такъв, когато записвате детето си на уроци по пиано? Не е задължително. Няма да настоявате да бъдат следващият Рахманинов. Няма да ги сравнявате с други деца и няма да очаквате да впечатляват с изпълненията си. Просто ги мотивирайте да практикуват и ще ги видите да се влюбват в музиката.

Занимания като уроци по пиано за деца още от ранна детска възраст влияят добре върху развитието на детето. Ако небрежно се занимавате с тази дейност и не я налагате като натиск върху детето си, то ще придобие огромна стойност.

Чудите ли се какви са тези предимства?

1. Вашето дете ще стане помузикално

Чрез невроизображения учените са открили, че мозъкът на майсторите пианисти е силно развит музикално. Музикалността е умение и талант, което може да бъде развито от практиката до известна степен. Детето ви не трябва да се превръща във велик пианист. Те все пак ще станат по-музикални, отколкото са в момента, ако им позволите да ходят на уроци по пиано.

Ако не друго, поне ще научат какво е хубава музика. Това води до добър вкус към музиката, който остава за цял живот.

2. Уроците по пиано ще им помогнат да се фокусират

Дори и най-простата музика изисква фокус при възпроизвеждане. Вашето дете ще трябва да задържи вниманието си върху всяка отделна нота и да поддържа необходимия ритъм едновременно. Но когато те влязат в практиката, фокусът не е напрежение. Това е състояние на ума, което ги поглъща.

Добрият учител по пиано ще вдъхнови детето ви да остане фокусирано от началото до самия край на композицията. Това е умение, което може да бъде предадено на всичко друго, което прави детето ви.

3. Практикуването на пиано подобрява техните двигателни умения

За да свири композиция на пиано, детето ви ще разглежда нотите и ще ги свири с ръце. За целта първо ще погледнат ръцете си. Но с практиката тялото им научава къде са правилните ключове. И така, те просто гледат нотите и ръцете играят без помощта на очите.

И двете ръце свирят различни ноти, така че трябва да работят самостоятелно. Очите гледат едновременно нотите за двете ръце, а мозъкът разпределя правилния ред във всяка ръка. Звучи толкова сложно, когато пишеш за това. Но ние говорим за прости двигателни умения, които мозъкът на детето може да развие интуитивно с известна практика.

4. Свиренето на пиано намалява стреса

Има композиция за всякакви настроения. Ако детето ви се чувства тъжно, то може да изсвири бавна, меланхолична композиция. Ако са спокойни, могат да свирят пролетния валс на Шопен. Ако се чувстват тревожни, могат да свирят нещо „по-ядосано“.

Пианото е проводник за емоции. Изследователите установяват, че практиката с пиано подобрява настроението и качеството на живот при възрастните. Но това е случаят и с децата. Когато карате музиката да се случва със собствените ви ръце, няма как да не се чувствате добре от нея. Няма значение колко си млад или на колко години си!

5. Възпроизвеждането на музика прави децата по-умни

Не казваме, че родителите трябва да настояват децата си да бъдат по-интелигентни и да изразяват недоволство от средните резултати. Просто казваме, че детето ви може да развие по-добър интелект, ако го вдъхновите да пуска музика. Ключът е във „вдъхнови“. Не забравяйте: децата не трябва да се чувстват притиснати.

Изследователи са установили, че свиренето на инструмент може да повиши коефициента на интелигентност както при възрастни, така и при деца. Всеки инструмент работи, но пианото е толкова удивително, че всеки, който го свири, ще ви каже същото: няма инструмент, който да се сравнява с него. Плюс това, пианото е един от най-лесните инструменти за игра на начинаещи. Те просто натискат клавиш и той връща звук.

Намерете добър учител по пиано – няма да съжалявате

С търпелив и опитен учител, който да ги преведе през това пътешествие, детето ви ще се влюби в пианото. Те ще се влюбят в класическата музика и това е любов, която остава за цял живот.

Но не става въпрос само за развиване на артистична личност. Също така става въпрос за мозъчните функции, които тази практика подобрява. Вашето дете ще развие по-добри двигателни функции, интелигентност и фокус. Това е страхотно, нали?

Рисуване с пръсти за деца – забавление и ползи.