Skillception

Уроци по програмиране на Python – 11 съвета за начинаещи

Уроци по програмиране на Python Толкова сме развълнувани, че сте решили да тръгнете по пътя на изучаването на Python! Един […]

програмиране на Python

Уроци по програмиране на Python

Толкова сме развълнувани, че сте решили да тръгнете по пътя на изучаването на Python! Един от най-често срещаните въпроси, които се срещат в интернет, е: „Кой е най-добрият начин да науча Python?“

Вярваме, че първата стъпка в изучаването на който и да е език за програмиране, е да се уверите, че разбирате как да го научите. Да се ​​научиш как да учиш е може би най-критичното умение, свързано с компютърното програмиране.

Защо знанието как да учиш е толкова важно? Отговорът е прост. С развитието на езиците за програмиране се създават библиотеки и се надграждат инструменти. Да знаеш как да учиш ще бъде от съществено значение, за да се справиш с тези промени и да станеш успешен програмист.

В тази статия ще предложим няколко учебни стратегии, които ще ти помогнат да започнеш своето пътуване, за да станеш рок звезда в програмирането на Python!

Залепете текста по-долу на бюрото си и се придържайте към точките.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да прогресирате, от начинаещи ентусиасти на програмиране на Python до напреднали:

Съвет 1: Кодирайте всеки ден

Последователността е много важна, когато изучавате нов език. Препоръчваме да се ангажирате с кодирането всеки ден. Може да е трудно да се повярва, но мускулната памет играе голяма роля в програмирането. Ангажирането с ежедневното кодиране наистина ще помогне за развитието на тази мускулна памет. Макар че в началото може да изглежда обезсърчително, помислете да започнете с малко, например с 25 минути всеки ден и да увеличавате времето постепенно.

Съвет 2: Записвайте си

Докато напредвате по пътя си като нов програмист на Python, може да се чудите дали да не си правите бележки. Да, това ще ви трябва! Всъщност изследванията показват, че воденето на бележки на ръка е най-полезно за дългосрочното запомняне. Това ще бъде особено полезно за тези, които работят с цел да станат закоравели програмисти на пълен работен ден, тъй като много интервюта ще включват писане на код на дъска.

След като започнете да работите по малки проекти и програми, писането на ръка също може да ви помогне да планирате кода си, преди да преминете към компютъра. Можете да спестите много време, ако напишете кои функции и клъстари ще ви трябват, както и как ще си взаимодействат.

Съвет 3: Направете го интерактивно!

Независимо дали научавате за основни структури от данни на Python (низове, списъци, речници и т.н.) за първи път или отстранявате грешки в приложение, интерактивната обвивка на Python ще бъде един от най-добрите ви инструменти за обучение.

За да използвате интерактивната среда на Python (наричана също понякога „Python REPL“), първо се уверете, че Python е инсталиран на вашия компютър. Може да потърсите урок, който ще ви помогне да го направите. За да активирате интерактивната среда на Python, просто отворете терминала си и стартирайте python или python3 в зависимост от вашата инсталация.

След като знаете как да стартирате средата, ето няколко примера за това как можете да използвате средата, когато учите:

Научете какви операции могат да бъдат извършени върху елемент с помощта на dir ():

>>> 

>>> my_string = ‘I am a string’

>>> dir(my_string)

[‘__add__’, …, ‘upper’, ‘zfill’]  # Truncated for readability

Елементите, върнати в dir() са всички методи (например, действия), които може да прилагате към елементите. Например:

>>> 

>>> my_string.upper()

>>> ‘I AM A STRING’

Забележете, че извикахме метода upper (). Можете ли да видите какво прави? Това прави всички букви в низа главни! Научете повече за тези вградени методи в урок за „Манипулиране на низове“.

Научете типа на елемента:

>>> 

>>> type(my_string)

>>> str

Използвайте вградената функция за помощ в Python, за да видите пълната документация:

>>> 

>>> help(str)

Импортирайте библиотеки и се заиграйте с тях:

>>> 

>>> from datetime import datetime

>>> dir(datetime)

[‘__add__’, …, ‘weekday’, ‘year’]  # Truncated for readability

>>> datetime.now()

datetime.datetime(2018, 3, 14, 23, 44, 50, 851904)

Стартирайте shell команди:

>>> 

>>> import os

>>> os.system(‘ls’)

python_hw1.py python_hw2.py README.txt

Съвет 4: Правете почивки

Когато учите, е важно да се отдръпнете и да усвоите концепциите. Техниката Pomodoro се използва широко и може да помогне: работите в продължение на 25 минути, правите кратка почивка и след това повтаряте процеса. Правенето на почивки е от решаващо значение за провеждането на ефективна учебна сесия, особено когато приемате много нова информация.

Прекъсванията са особено важни, когато отстранявате грешки. Ако ударите грешка и не можете да разберете какво се случва, направете почивка. Отдалечете се от компютъра си, разходете се или разговаряйте с приятел.

При програмирането вашият код трябва да спазва точно правилата на даден език и логика, така че е възможно дори липсата на кавички да наруши всичко. Свежите очи правят голяма разлика.

Съвет 5: Станете хедхънтър за грешки

Говорейки за удряне на бъг, това е практически неизбежно, след като започнете да пишете сложни програми, които ще гъмжат от грешки в кода. Това се случва на всички програмисти! Не позволявайте на бъговете да ви разочароват. Вместо това приемете тези моменти с гордост и мислете за себе си като за ловец на грешки.

При отстраняване на грешки е важно да имате методологичен подход, който да ви помогне да откриете къде нещата се развалят. Преглеждайте вашия код в реда, в който се изпълнява и се уверявате, че всяка част работи. Това е чудесен начин за проверка.

След като имате представа къде може да се повредят нещата, вмъкнете следния ред код във вашия pdb за импортиране на скриптове; pdb.set_trace () и го стартирайте. Това е дебъгерът на Python и ще ви отведе в интерактивен режим. Дебъгерът може да се стартира и от командния ред с python -m pdb <my_file.py>.

Направете го съвместно

След като нещата започнат да се получават, ускорете обучението си чрез сътрудничество. Ето няколко стратегии, които да ви помогнат да извлечете максимума от работата с другите.

Съвет 6: Обградете се с други хора, които учат Python

Въпреки че кодирането може да изглежда като самотна дейност, всъщност работи най-добре, когато работите заедно. Изключително важно е, когато се научавате да кодирате в Python, да се обграждате с други хора, които също учат. Това ще ви позволи да споделите съветите и триковете, които научавате по пътя.

Не се притеснявайте, ако не познавате никого. Има много начини да се срещнете с други, които са запалени по изучаването на програмиране на Python! Намерете местни събития или се присъединете към PythonistaCafe, партньорска учебна общност за ентусиасти на Python като вас!

Съвет 7: Преподавайте

Казват, че най-добрият начин да научите нещо е да го научите. Това е вярно, когато изучавате Python. Има много начини да направите това: бяла дъска с други любители на Python, писане на публикации в блога, обясняващи ново научени концепции, записване на видеоклипове, в които обяснявате нещо, което сте научили или просто разговор със себе си на компютъра. Всяка от тези стратегии ще затвърди вашето разбиране, както и ще разкрие всякакви пропуски във вашето разбиране.

Съвет 8: Програмирайте по двойки

Програмирането по двойки е техника, която включва двама разработчици, работещи на една работна станция, за да изпълнят задача. Двамата разработчици превключват между „водач“ и „навигатор“. „Шофьорът“ пише кода, докато „навигаторът“ помага за насочване на решаването на проблема и преглежда кода, както е написан. Превключвайте често, за да се възползвате и от двете страни.

Програмирането по двойки има много предимства: дава ви шанс някой не само да прегледа кода ви, но и да види как някой друг може да мисли за проблем. Излагането на множество идеи и начини на мислене ще ви помогне при решаването на проблеми, когато се върнете към кодирането сами.

Съвет 9: Задавайте „ДОБРИ“ въпроси

Хората винаги казват, че няма такова нещо като лош въпрос, но що се отнася до програмирането е възможно да зададете въпрос лошо. Когато търсите помощ от някой, който има малък или никакъв контекст по проблема, който се опитвате да разрешите, най-добре е да зададете така наречените „Good“ въпроси, като следвате тази абревиатура:

• G: Дайте контекст на това, което се опитвате да направите, ясно описвайки проблема.

• O: Очертайте нещата, които вече сте опитали, за да разрешите проблема.

• O: Направете най-доброто предположение за това какъв може да е проблемът. Това помага на човека, който ви помага, не само да разбере какво мислите, но и да разберете, че сте направили някакво мислене сами.

• D: Демонстрирайте какво се случва. Включете кода, съобщение за грешка при проследяване и обяснение на изпълнените от вас стъпки, довели до грешката. По този начин лицето, което помага, не трябва да се опитва да пресъздаде проблема.

Добрите въпроси могат да спестят много време. Пропускането на някоя от тези стъпки може да доведе до разговори напред и назад, които могат да причинят конфликт. Като начинаещ, искате да сте сигурни, че задавате добри въпроси, така че се упражнявайте да общувате със себе си, за да може, хората които ви помагат, да продължат да ви помагат с радост.

Направете нещо

Повечето, ако не всички, разработчици на Python, с които говорите, ще ви кажат, че за да научите Python, трябва да се научите, като се упражнявате практически. Правенето на упражнения може да ви отведе само по-далече в уменията ви: вие научавате най-много, докато градите нещо.

Съвет 10: Създайте нещо, каквото и да е!

За начинаещи има много малко упражнения, които наистина ще ви помогнат да станете уверени с Python, както и да развиете мускулната памет, за която говорихме по-горе. След като разберете добре основните структури от данни (низове, списъци, речници, набори), обектно-ориентирано програмиране и класове за писане, е време да започнете да изграждате!

Какво изграждате не е толкова важно, колкото как го изграждате. Пътят към това да създадете нещо, наистина е това, което ще ви научи най-много. Можете да научите толкова много само от четене на статии и курсове по Python. Повечето от вашето обучение ще дойде от използването на Python за изграждане на нещо. Проблемите, които ще решите, ще ви научат на много неща в програмирането.

Има много списъци с идеи за проекти за начинаещи на Python. Ето няколко идеи, които да опитате:

• Игра за познаване на числа;

• Просто приложение за калкулатор;

• Симулатор на хвърляне на зарове;

Съвет 11: Допринесете за отворения код

В модела с отворен код изходният код на софтуера е достъпен публично и всеки може да си сътрудничи. Има много библиотеки на Python, които са проекти с отворен код и взимат принос. Освен това много компании публикуват проекти с отворен код. Това означава, че можете да работите с код, написан и произведен от инженерите, работещи в тези компании.

Приносът към проект с отворен код при програмиране на Python е чудесен начин за създаване на изключително ценно учебно преживяване. Да приемем, че сте решили да подадете заявка за коригиране на грешка: изпращате „заявка за изтегляне“, за да бъде корекцията ви коригирана в кода.

След това ръководителите на проекти ще прегледат работата ви, като предоставят коментари и предложения. Това ще ви позволи да научите най-добрите практики за програмиране на Python, както и да практикувате комуникация с други разработчици.

Направете стъпката и започнете да учите!

След като вече имате тези стратегии за обучение, сте готови да започнете своето пътуване с Python! Използвайте съветите по-горе като истинска пътна карта за обучение за начинаещи на Python! Намерете подходящ курс по програмиране на Python в Skillception.com.

Весело кодиране!