Skillception

14-те умения, от които се нуждаете, за да станете страхотен фотограф

Какво те прави добър фотограф? Всеки иска да заснеме страхотни снимки на най-важните за нас моменти. Никой не тръгва с […]

фотограф 4

Какво те прави добър фотограф?

Всеки иска да заснеме страхотни снимки на най-важните за нас моменти. Никой не тръгва с фотоапарата си да направи лоша снимка, нали? И все пак малко хора предприемат нужните стъпки, за да научат онова, което отличава посредствените фотографи от големите фотографи. Които снимат снимки, които наистина вдъхновяват.

 И така, какви умения са необходими, за да бъдеш страхотен фотограф? Великите фотографи притежават силна комбинация от технически умения. Тте знаят как да използват функциите на камерата и творчески умения (те знаят как да заснемат сцена, която предава усещане). Овладяването на тези 14 умения може да изстреля вашата фотография от амятьорската среда, чак до стените на известните галерии.

Технически умения за фотографи

Фотографите с добри технически умения знаят и разбират как функционира оборудването им, било то за камера или декори. Те разбират основните принципи на фотографията. Като например осветление, експонация, фокус и знаят как да избегнат често срещани грешки. Като преекспониране, трептене на фотоапарата и замъглено фокусиране.

Ето някои основни технически умения, които са важни за усвояване от фотограф:

Дръжте фотоапарата си с добра стойка.

Ако сте разочаровани от треперещия фокус и размазаните снимки, може да си струва да обърнете внимание на стойката си, докато държите камерата. По-голямата стабилност в стойката ви ще увеличи остротата на вашите снимки. Като ще ви позволи да снимате при по-ниски скорости на снимане и по-слабо осветление.

Опитайте тези техники за стойката ви, докатато снимате, за да увеличите стабилността си:

• Застанете с раздалечени крака на ширината на раменете и стъпете здраво.

• Дръжте лявата си ръка под обектива, а не отстрани на обектива. Дръжте здраво с широко разтворени пръсти, опитвайки се да създадете сякаш „маса“ за стабилизиране на обектива.

• Дръжте дясната си ръка върху камерата с достатъчно натиск, така че да притисне леко челото и веждата ви. Не е необходимо да бъде смазващо притискане, но достатъчно напрежение, за да държите камерата неподвижна до лицето ви.

• Дръжте лактите си прибрани и горната част на ръцете стегнати до гърдите.

• Задръжте дъха си или издишайте, преди да натиснете спусъка.

Целта е да се контролира възможно най-много от движението. Оценете сцеплението на камерата, като гледате себе си как снимате в огледало или накарайте приятел да ви направи снимка, докато вие снимате.

2. Винаги настройвайте осветлението си.

Без светлина няма снимка. След като се научите да държите фотоапарата правилно, следващото умение за овладяване са техническите аспекти на осветлението. Разбирането как камерата ви осветява е разликата между бледата снимка от 80-десеития рожден ден на баба ви и корицата на модно списание.

Добрите технически фотографи прекарват няколко секунди във внимателно преценяване на светлината, преди да заснемат момента. Откъде идва осветлението, отпред, отзад или отстрани? Твърдо, меко или равномерно е осветлението? Има ли ярка светлина, която създава сянка върху обекта? Ако се движа, как това променя сянката? Веднага щом определите условията на осветление, можете да започнете да използвате инструментите във вашата камера, като ISO, експозиция и баланс на бялото, за да поемете по-голям контрол върху това как камерата ви ще използва тази светлина в крайното изображение.

3. Разберете как да получите добър фокус.

Третото умение, което всички технически грамотни фотографи трябва да овладеят е, как да постигнат остър и ясен фокус върху обекта. Дали проблемите с фокуса идват от замъгляването на камерата, когато премествате камерата и едновременно с това, натискате за снимка или от използването на твърде ниска скорост на кадъра – скоростта е твърде ниска, за да замрази движението в сцената, разбирането как да фокусирате обектива е от решаващо значение.

Тъй като ще натрупвате все повече опит с вашия DSLR, важно е да решите дали искате да кажете на камерата върху какво да се фокусира всеки път или искате камерата ви сама да „отгатне“ какво да постави на фокус. Регулирането на настройките за „автофокус“ ​​(AF) на вашия фотоапарат и функции като AI Servo, което позволява на камерата да продължи да проследява фокуса на обект, докато се движите около кадъра, или изпробването на нови аксесоари за снимане като моноподи и стативи, ще ви помогне в заснемането на невероятни снимки.

4. Прочетете ръководството на камерата.

Въпреки че това изглежда просто, очевидно, може да се изненадате колко фотографи изваждат камерата от кутията и започват да снимат, без дори да погледнат ръководството. Въпреки че е възможно да правите страхотни снимки по този начин, можете почти 100% да гарантирате, че ще пропуснете и функциите на камерата, които биха могли да ви помогнат да правите по-добри снимки.

Технически добрите фотографи, прекарват известно време във внимателно четене на ръководството. Ако не разбирате функция, потърсете онлайн статии или видеоклипове за вашия модел камера. Още по-добре, създайте няколко примерни изображения с различни настройки, за да практикувате това, което е в ръководството.

5. Грижете се добре за оборудването си.

Добрите фотографи се грижат добре за своите обективи и корпуси на фотоапаратите. Няма нищо по-лошо от това да видите великолепен залез на плажа, осеян с пръстови отпечатъци или петънца. Камерите са скъпа инвестиция и ако искате вашите да правят красиви изображения, трябва да им покажете малко любов.

Това са някои добри умения за поддръжка на камерата, които практикуват всички технически грамотни фотографи:

• Използвайте каишката на камерата. Ако каишката на производителя не работи добре за вас, намерете друга, така че никога да не изпуснете камерата си по време на снимки.

• Използвайте капачките на обектива. Няма как прахът и дъждът да не попаднат в обектив, когато той не е прикрепен към тялото на фотоапарата. Ако нямате прикрепен обектив, не забравяйте да използвате и капачката на тялото на фотоапарата.

• Не докосвайте обектива си, колкото и изкушаващо да е, за да премахнете тази мръсотия.

• Почистете мръсотията и влагата от тялото възможно най-скоро. Визьорът и LCD дисплеят са често срещани места за натрупване, което по-късно попада в обектива.

• Никога не изваждайте картите с памет, докато камерата е включена.

• Използвайте духалка или четка с мек косъм, за да почистите възможно най-много прах и мръсотия от лещите.

Творчески умения

След като овладеете основните технически умения по-горе, е време да разгледате някои от творческите умения, които притежават великите фотографи. Въпреки че е важно как диафрагмата ви, скоростта на затвора и експонацията работят заедно, за да създадат изображение, е важно, да се знае, че фотографията също изисква известно разбиране на основната композиция, внимание към детайлите и око за разказване на истории.

6. Научете основните правила за композиция.

Световноизвестни фотографи и художници могат да прекарват часове в лекции за „добра“ и „лоша“ композиция. Може да бъде полезно да четете книги за фотография и да провеждате семинари за подобряване на композицията, но ако започнете с тези 4 елемента на композиция, ще бъдете на път да овладеете основните творчески умения на страхотната фотография.

  1. Правилото на третините – Един от най-бързите начини да подобрите композицията си е разбирането на правилото на третините. Представете си, че използвате четири линии (две вертикални и две хоризонтални), за да разделите рамката си на мрежа от девет секции. Правилото на третините препоръчва да поставите вашите обекти или точки на интерес по пресечните точки на решетката. Проучванията показват, че очите на хората естествено гравитират повече към точките на пресичане, а не към центъра и намират снимикте в които е използвано правилото на третините за по-привлекателни. Използването на правилото на третините е силно препоръчително при заснемане на портрети. Много DSLR камери вече имат възможност да разделят LCD екрана на мрежа, за да ви помогнат да практикувате и да научите как да композирате изображения, които следват правилото на третините.
  2. Симетрия – Щом един добър творчески фотограф научи правилото на третините, той се научава и как да нарушава това правилото. Друг начин да рамкирате изображение с привлекателен поглед е да използвате силен симетричен баланс. Наричан още формален баланс, той включва подреждане на обекта в центъра, хоризонтално и вертикално, а след това разделяне на изображението, така че двете страни на рамката да имат еднакъв визуален акцент. Резултатите могат да бъдат поразителни, особено за пейзажи и архитектурни снимки.
  3. Фон – Третият елемент от композицията е фон. Прекарването на няколко секунди в изследване на това, което стои зад обекта ви и в решаването му колко добавя или намалява от изображението е добро умение на творчески (и технически) фотограф. Регулирането на дълбочината на рязкост или една стъпка наляво или надясно може драстично да промени фона и композицията на снимката.
  4. Опростяване – Един последен елемент от композицията, който може да добави много усет към изображенията, е опростяването. Във фотографията опростяването включва свеждане на всички останали елементи в рамката до абсолютно необходимото. Премахването на допълнителен фон, изрязването на разсейващи фактори или увеличаването, така че обектът да запълни кадъра, са всички творчески умения, които могат да опростят и предадат по-добре историята в крайното изображение.

7. Изберете най-добрия ъгъл за снимане.

По някаква причина начинаещите фотографи приемат, че всички снимки трябва да се правят изправени и на удобно разстояние и право пред обекта. Бърза техника за овладяване на по-добро творчество във вашите снимки е да промените ъгъла, от който снимате. За обекти с очи, винаги се опитвайте да снимате на нивото на очите на обекта или отдолу. За други обекти, опитайте да снимате отгоре, на нивото на земята или далеч от едната или другата страна. Експериментирайте с това творческо умение, като правите снимки на една и съща тема от различни ъгли. Подредете изображенията едно до друго и проучете как емоцията и връзката ви с всяко изображение се променят в зависимост от ъгъла.

8. Обърнете внимание на всички части на рамката (ъгли, граници, изрязване).

Фотографите с добри творчески умения знаят, че трябва да обърнат внимание на цялата рамка, а не само на обекта. Прекарайте известно време в гледане на любимите си изображения и обърнете специално внимание на ръбовете на рамката. Какво има в ъглите? Обектът е рамкиран с хубава рамка от поне 2/3 от площа? Изрязан ли е обектът близо до ръбовете на рамката, изрязани ли са ненужни части от обекта?

Малко внимание към детайлите, не само към обекта, но и към фона и ръбовете на рамката, може да направи голямата разлика в качеството и привлекателността на изображението.

9. Научете как да улавяте движението.

Начинаещите фотографи често се чувстват най-удобно да снимат неподвижни обекти като, цветя, пейзажи, пози за портрети и т.н. След като вече се чувствате по-удобно с фотоапарата и с композицията, научаването да заснемате обекти в движение е следващата стъпка към превръщането ви в страхотен фотограф. Ако погледнете научната фотография с диви животни и портрети, година след година тези изображения създават завладяващи истории, като улавят движение в неподвижно изображение. Нашият мозък може да запълни пропуските в случващото се, защото фотографът се възползва от възможността да заснеме сцената, както се е случила, вместо да инсценира сцената. Необходим е повече технически опит, за да се овладее тази творческа техника, но това може да направи голяма разлика в разказването на историите на готовите ви изображения.

10. Практикувайте постоянно.

Питате се – коя е най-голямата разлика между добър фотограф и страхотен фотограф? Великите фотографи никога не са на повече от няколко крачки от камерата си. Снимането всеки ден и носенето на фотоапарата, където и да отидете, може да преобрази вашата фотография. Няма причина в дигиталната ера да не правите хиляди изображения и да ги изучавате. Разходите и ресурсите на филма вече не ни затрудняват в творческия процес.

Ами ако имате добри творчески умения за фотография, но нямате технически умения?

Лесно е да се идентифицира фотограф с добри творчески умения, които се нуждаят от малко практика с техническите аспекти на камерата. Те често правят коментари за това колко разочароващо е, когато изображението, което са видели във визьора, не се оказва  добре заснето в крайния продукт.

Творческите фотографи без технически опит имат голяма енергия и движение в снимките, но могат да изпитат неща като плоска експозиция, липса на наситени цветове или изобилие от изображения, които не са добре фокусирани. За щастие, техническите умения са лесни за научаване с правилното количество практика.

Опитайте тези техники, за да научите нужните ви технически умения с вашия фотоапарат. Практикувайте седмица или две, фокусирайки се върху едно конкретно умение, разгледайте резултатите и развийте усет за това как тази техника се вписва в по-големия творчески процес. За да научите по-добри технически умения, използвайте ръководството на фотоапарата като ръководство. Преминете бавно през всеки раздел, практикувайте техническите умения и си правете бележки за различните настройки, които опитвате. Разгледайте тези снимки, след това се върнете и снимайте още. Използвайте уебсайтове за фотография и Google Images, за да разгледате примерни снимки. След това се върнете и снимайте. Техническите умения се подобряват само чрез практика.

Какво правите, ако имате добри технически умения за фотография, но нямате творчески умения?

Такива изображения също са лесни за разпознаване сред останалите. Техническите фотографи могат да ви разкажат и най-малките подробности за камерата, настройки, условия на осветление, скорости на оборудването и т.н., но техните изображения не успяват да разкажат историята на заснетите от тях сцени. В края на деня фотографите с добри технически умения и недоразвити творчески умения се чувстват сякаш вършат всичко както трябва, но не разбират точно какво търсят в галерията си.

Дори и да имате технически предимства, решението е абсолютно същото – системна практика. Вместо да се фокусирате върху ръководството на фотоапарата, вземете книга за композиция на фотография и практикувайте няколко творчески упражнения, за да стимулирате тази част от мозъка ви да поеме повече контрол, когато снимате. Вместо да се фокусирате върху f-стоповете и ISO, планирайте практически сесии, при които снимате от различни ъгли или като използвате техники като правилото на третините и симетрията. Разгледайте изображенията, след това се върнете и снимайте още. Просто не спирайте да практикувате, за да развиете най-добрите творчески и композиционни умения.

Ето и няколко умения, които са добре доши в допълнение към всичко описано по-горе.

Следващият раздел от умения всъщност не попада нито в техническите, нито в творческите умения на страхотните фотографи, но определено може да ви бъдат полезни, докато се научите да правите най-добрите изображения.

11. Добра комуникация.

  • Както в повечето аспекти на живота, добрата комуникация, когато използвате камера, може да бъде от значение. Ако например, снимате портрети, трябва да знаете как да общувате ефективно с обекта си със смислени и лесни за разбиране инструкции (напр. „Осветлението е малко по-добро, ако пристъпите два сантиметра по-близо до стената“ срещу „Приближете се, ей така тук.”) Ако комуникирате правилно, тов означава, че ще получавате перфектния кадър и няма да разочаровате обекта си. Същото важи и когато снимате  тълпи от хора или трябва да помолите някой да се отдръпне, за да се получи желания от вас кадър. Комуникирането на това, което възнамерявате да направите и защо искате да го направите, е процес който трябва да се осъвършенства.

12. Разбиране на редактирането.

Може да се напише цяла статия за техническите и творческите умения на доброто редактиране на фотография. Тук ще споменем само като напомняне, че докато по-голямата част от работата се случва с камерата, познаването на вашия начин за редактиране на софтуер е част от фотографията на 21 -ви век. Качеството на вашите изображения може да се движи напред, само като научите какви видове грешки могат да бъдат коригирани (прашинки, баланс на бялото и т.н.) и какви неща не могат лесно да бъдат поправени със софтуера за редактиране (прекомерна експозиция, размазан фокус, пръст в рамка и др.)

13. Бъдете отворени за критика.

Едно нещо, което приближава добрия фотограф към страхотен фотограф, е да показвате вашите изображения на някой с повече опит и знание. Когато сте отворени за обратна връзка, можете да научите за техническите и творчески умения, които все още ви остават да развиете, а също така можете да получите положителната подкрепа за това, което всъщност се получева добре във вашите снимки. Намерете доверен приятел или фотограф, който е готов да отдели известно време, за да ви помогне да подобрите занаята си.

14. Търпение и постоянство.

За да бъдете фотограф, просто трябва да правите снимки. Ама много снимки. Практикувайте да снимате неинтересни неща или да снимате едно и също нещо от толкова много различни технически и творчески аспекти, колкото можете да се сетите. Практикувайте да снимате едни и същи пейзажи през различно време на деня. Прекарайте време с тези изображения и научете какво харесвате и не харесвате, за да помогнете за развитието на вашия стил. След това се върнете и заснемайте още.

Прочете повече за статията ни, затова колко трудно е да станеш експерт или изобщо трудно ли е?!