Skillception

4 умения за бармани, които ще ви помогнат да успеете в живота

4 умения за бармани, които ще Ви помогнат да успеете в живота Независимо дали го знаете или не, уменията на […]

4 умения за барман

4 умения за бармани, които ще Ви помогнат да успеете в живота

Независимо дали го знаете или не, уменията на бармана са много ценни. Добре, а сега може би си задавете въпроса, колко полезни могат да бъдат тези умения в други сфери на живота? Причините, които правят уменията на бармана полезни в живота, са основно две.

Първата е, защото всички знаем, че работата в хотелиерството и ресторантьорството, прави хората по-широко скроени и отворени към нуждите на хората. Барманската професия, ще ви научи на смирение, увереност, социална умения, да цените труда си и най-вече да сте организирани. Всички тези умения се основополагат по време на всеки курс за барман, който може да сте или искате да запишете.

Също така сме сигурни, че не един човек е преживялвал точно такъв вид трансформация.

За пример, може да се даде изказването на дългогодишният барман и сервитьор Алекс Спинели, който e казал: „Всеки трябва да работи в ресторант в даден момент от живота си. Учи ви много на смирение, съпричастност, човечност, социалните стандарти и най-важното, упоритата работа и как да се отнасяте към клиентите и колегите.“

Дори световно известните бизнесмени и инвеститори, Тим Ферис и Крис Сака, говорят за това как техният опит в барманската професия, оформя това, което са те днес.

Втората причина, поради която уменията на бармана са важини е, че за много хора, барманската професия, не е за цял живот.

Въпреки любовта ви към барманството, трябва да осъзнаете, че някои хора не искат да го правят завинаги. Има много бармани, които искат да преминат към нещо друго, но те не са сигурни как техните умения са свързани с други професии.

Важна бележка!

Преди да стигнем до конкретните набори от 4 умения за бармани, важно е да осъзнаем, че тези умения не са гарантирани, че ще бъдат придобити по време на работа. Теоретично е възможно някой да работи като барман в продължение на десетилетие и да не развива нито едно от тях. Въпреки че това е изключително малко вероятно, все пак е възможно.

Но защо?

Защото в края на краищата, всичко зависи от вас. Това, че сте барман, не означава, че ще развиете свръх социални умения или непоклатима работна етика. Ако искате да развиете тези умения, трябва да вложите много усърдна и целенасочена работа. Да бъдеш барман, ви дава перфектната платформа да научите и развиете тези умения, но вие все още трябва да положите съзнателни усилия за да ставате все по-добри. С други думи, не бъдете мързеливи!

След всичко казано до тук, става ясно, че така или иначе ще развиете тези умения до известна степен по естествен път, дори и да не работите целенасочено върху тях. Това е така, защото когато сте зад бара ще бъдете изложени на определени ситуации, които ще ви принуждават да подобрявате уменията си.

Въпреки това, съзнателната работа по тях ще ви помогне да развиете тези умения на барман, много по-бързо и до много по-висока степен на владеене. Тук е важно да се каже, че този вид опит за подобряване в професията, ще ви послужи още по-добре, докато напредвате в живота си. Имайте това в предвид и със сигурност ще се справите добре.

Големите 4

След проведено проучване сред доказани специалисти в областта на хотелиерството, относно уменията, които ви учи барманството и как тези умения се пренасят в други области на живота, са установени 4 открояващи се умения, които хората развиват най-много.

Тези 4 умения за бармани са:

• Социални умения;

• Работна етика;

• Организационни умения;

• Знание/Любознателност.

В рамките на тези 4 набора от умения има много други под-умения, за които ще говорим по-долу. Но тези „големи 4“ трябва да ви дадат обща представа за това, какво може да очаквате да научите като бармани и как те са свързани с други професии и кариери.

За много от вас, тези умения може да изглеждат напълно непознати, но превръщането ви барман ще промени това и уменията ще ви служат добре. Ако сте посещавали курсове за барман, тогава със сигурност сте наясно, колко важни са тези умения.

Социални умения

Сред големите 4 умения за бармани, социалните умения са най-практични и трудни за скриване, ако не ги притежавате. Барманите са заобиколени от хора всеки ден и нощ, а основната цел на тяхната работа е да обслужват клиентите, доколкото е възможно. Това изисква определено ниво на компетентност в общуването и взаимодействие с околните. Тази категория умения е доста широка, така че има много други под-умения, които научавате с нея.

Социалните умения включват:

• Комуникативни умения (водене на разговор с други хора);

• Умения за грижа към клиента;

• Умения за продажби (убеждаване, препродажба, препоръки и др.);

• Дипломация (изкуството да се справяш с хората по по-деликатен начин. Например, помислете за работа с буйни пияници или клиенти, които се чувстат нещастни);

• Смирение (Справянето с нещастни и груби клиенти ви учи как да не се приемате твърде сериозно)

• Способността да работите в екип (барманството е колективен спорт и е от съществено значение да работите заедно колегите си, за да бъде поредната, натоварена нощ, успешна);

• Коучинг/менторски умения (познайте кой трябва да обучава новия колега, когато имате прилично количество бармански опит?).

Както бихте очаквали, тези умения са ценни, не само в професионален аспект, но и в живота, като цяло. Те са полезни в повечето области на нашия живот, защото повечето от това, което правим, изисква от нас да взаимодействаме с хората около нас. Независимо дали става въпрос за пазаруване на хранителни стоки, тренировка във фитнеса, събиране с приятели или стартиране на бизнес, винаги, всичко е свързано с общуване с други хора. Следователно, колкото по-добре овледеете социалните умения, толкова по-симпатични ставате и толкова повече възможности ще ви бъдат предоставени.

Като бармани, получавате заплата за развиване на тези умения и това е една от най-добрите и полезни части от работата.

Работна етика

Винаги има какво да се свърши! Това е мотото на бармана.

Не е тайна, че барманите работят усилено. Дълги часове, късни нощи, стоене на крака цяла нощ, справяне със стреса, постоянно почистване и миене, справяне с недоволни клиенти, груби клиенти и др. Да, работата на професионалните бармани е, тежка. Не ви казваме това, за да ви възпира от барманство. Казваме го, защото това да се научим на усърдна работа е важен житейски урок. Може и да не искате да го научите, но упоритата работа е основна съставка за всички форми на постиженията. Ако не е така, тогава всеки би могъл/би постигнал всичко.

Така че колкото по-рано развиете силна работна етика, толкова по-добре. Барманството и хотелиерството ще ви научат (почти ще ви принудят) да научите стойността на упорития труд. И ще станете по-успешен човек, точно пради тази причина.

По-конкретно, ще развиете устойчивост, ще се научите как да поемате инициатива и да правите нещата, без да ви се казва. Ще развиете силна воля, за да правите неща когато не искате да ги правите, а това ще ви научи как да изпълнявате задълженията си под натиск и стрес.

Организационни умения

Що се отнася до ефективната работа зад бара, организационните умения са това, което ви прави играч. Ако сте дезорганизирани, нощта може да приключи за вас, много бързо. Организацията се отнася до няколко неща. Това включва прецизно и ефективно организиране на баровото оборудване, бутилки и други продукти зад бара, така че да се намират лесно, да се поддържат чисти и бързо да се вземат, когато сте заети. Организационните умения включват управление на собственото ви време и определяне на приоритетите на най-важните задачи, когато има милион и 1 неща за вършене.

Организационните умения включват вземане на бързи и точни решения под натиск, но същото така това означава и да знаете кога и къде може да бъркате с решенията си. Това трябва да правят барманите, когато работят в барове с голям обем и висока интензивност. Ако не го направят, работният процес ще се срине, а с това и бизнесът. Не е изненадващо, че уменията за организация са ценни както в личен, така и в професионален смисъл. Колкото по-организирани сте, толкова повече можете да свършите и приоритизирането ще ви помогне да изпълните първо по-важните задачи. Комбинирайте това със силна работна етика и ще се превърнете в абсолютно оръжие на всяка арена!

Бележка: Малко вероятно е да се научите да бъдете силно организирани, освен ако не работите някъде с висока интензивност и голям обем от клиенти. Главно, защото в баровете с ниска интензивност и с малък обем не е нужно да сте невероятно организирани.

Но ако работите като барман в среда с висока интензивност ще бъдете принудени да развиете силни организационни умения. Това е най-бързият начин да научите тези умения.

Знание/любознателност

Няма съмнение, че научавате много за хранително-вкусовата промишленост, когато работите като барман. Научавате за коктейли, спиртни напитки, бира, вино, храна и дори за кафе и чай. Този вид знания ви прави чудесен кандидат за редица професии извън барманството, но все още в хранително-вкусовата промишленост.

Ще обърнем повече внимание към конкретни професии по-долу, но е добре да имате това предвид, когато научавате за тези неща, защото това ви дава още една основателна причина, поради която първо трябва да ги научите. Като допълнителен, положителен ефект, може да преподавате на приятелите си за храна и алкохол, което е забавно да се прави в социални ситуации. Хората обичат да учат за сетивата си и какво те всъщност пият/ядат, така че поне това знание създава чудесни теми за разговор.

Колко използваеми са тези умения в други професии?

В традиционния смисъл, уменията, които разгледахме по-горе, не се пренасят директно в други професии. Например, би било трудно да убедите болница, че сте готови да бъдете лекар само, защото притежавате тези умения. Независимо от това колко добре се справяте в комуникацията с хора, все пак се нуждаете от медицинска степен, за да станете лекар.

Но в по-общ смисъл е лесно да се види колко полезни са тези умения, независимо какво правите. В основата си, барманството ви учи на „житейски умения“, защото научавате за хората, себе си, трудолюбието, как да организирате себе си и заобикалящата ви среда и научавате за света около вас. Това е една от причините хората да препоръчват барманството толкова силно, защото научавате набор от умения, които се отнасят до повечето аспекти на живота.

Но що се отнася до кариерата, с какво всъщност ви помагат тези умения?

Нека да помислим за тези неща сега.

Специфични професии

Когато търсите работа след барманство, може да търсите нова работа в бранша или да търсите нещо извън бранша. Между тези два варианта, имате повече възможности, когато търсите нещо в бранша, защото можете да използвате натрупаните знания като барман на новата си позиция.

Трябва да се има на предвид, че доста често хората получават бърнаут от индустрията и искат да преминат към нещо различно. За съжаление, хотелиерската индустрия може да ви докара до тази неприятна ситуация. Бърнаутът е нещо истинско и много от модерните професии са в състояние да ви докарат до такова състояние. Ако и вие страдате от състояние на бърнаут, тогава, може би е време да смените бранша или бизнеса. Може да намерите нова професия, в която да се влюбите, или просто да осъзнаете, че това да си барман, не е толкова лошо, колкото сте си мислили. Но за да стигнете до някое от тези заключения, трябва да експериментирате с различни задачи, а така и ще си гарантирате, че няма да работите нещо, което не ви харесва.

Нека разгледаме няколко опционални професии, където уменията на бармана са от първостепенно значение.

Мениджър на бар или цял обект

Преминаването към мениджър на бара или друг вид работен обект, е най-логичната прогресия, която барманите обикновено правят. Очевидно, барманството ви подготвя отлично за този вид позиция, защото вече работите зад бара, научавате как той работи и работите с мениджъри, които учат вас как да го правите.

Сомелиер

Уморени ли сте от бара? Може би обичате вино и обичате да предоставяте изключително обслужване на клиентите? Да станеш сомелиер може да е нещото за вас. Това е чудесна позиция, ако обичате да аранжирате маси и обичате вино, защото това е всичко, което ще правите. Курс за сомелиер ще ви даде отлична основа за бъдещата професия.

Разходките из помещението на хотела или ресторанта като сервитьор или сомелиер също може да бъде освежаваща промяна за вас, когато ви е станало твърде скучно да седите зад бара, но все още харесвате индустрията. Ще можете да се разхождате по-често из работното мястото и няма да ви се налага да правите толкова много почистване.

Търговски представител

Търговският представител може да се определи като продавач или търговец. Те представляват марка/компания и техните продукти в бранша, като се грижат за баровете и ресторантите, които предлагат техните продукти. Те също се опитват и „продават“, своите продукти на барове и ресторанти, които в момента не складират техните продукти.

Това е едно от най-добрите работни места, достъпни за бармани, които се чувстват изгорени от сферата на услугите. Като търговски представители, вече няма да сте част от хотелиерството или ресторантьорството, но все още ще работите в рамките на бизнеса с храни и напитки, което означава, че можете да приложите натрупаните знания в работата си.

Можете да представлявате алкохолни марки, марки за бира, марки вина, марки кафе, марки чай и др. Тук имате опции, а за тези опции ще научите още по времето когато преминавате през курса за бармани.

Бар консултант

Ако някога сте гледали телевизионния сериал Bar Rescue, с участието на Джон Тафер, знаете какво е бар консултант. Джон Тафер е бар консултант и това всъщност означава, че той помага на барове, които не се справят много добре, да се организират и да станат по-успешни.

Опитът ви като барман може ясно да бъде използван тук и може да се превърне в доста изгодно начинание, ако работите усилено за това разбира се. Ако търсите да направите нещо по-предприемаческо/да работите за себе си, това е чудесен вариант. Може да разберете повече за този тип дейност като се свържете с други ментори и коучове с опит в бар консултирането.

Собственик на бар

Това е мечтата на повечето бармани, а именно, един ден да притежават собствен бар и да решават как всичко трябва да се направи и организира. Разбира се, най-вероятно, това е което всички искат, но на практика са ви нужни пари, за да отворите бар.

Един начин да решите този проблем е, да си партнирате с инвеститор, където той осигурява капитала, а вие вършите работата. Разбира се, това означава, че ще споделяте собствеността с някой друг. Но това е добро начало и поне вие ​​ще отговаряте и ще работите за себе си. Ако и вие проявявате интерес към това как да организирате собствения си бар, тогава курсовете за бармани ще ви подготвят добре за този момент.

Продажби

Ако искате да напуснете индустрията изцяло, работата в продажбите е най-очевидният вариант. Социалните умения са в основата на продажбите и както бе споменато по-горе, барманите обикновено имат силни социални умения. Ако още не сте сигурни, че притежавате тези умения, посещението на курсове за барман, е най-добрият начин да започнете.

Под продажби, се има на предвид за работна позиция, ориентирана към хората, където по същество е необходимо да продавате нещо. Това може да е по телефона или на място, при клиента или в офиса на фирмата в която работите. Можете да работите в кол център, като борсов посредник, представител на недвижими имоти, подбор на персонал, застраховане, технически продажби и др.

Има много позиции за експерт продавачи и барманството ви подготвя изключително добре за тях. Това всъщност е работата, при която хиляди бармани мигрират, след като приключат с барманството.

Предприемачество

Всичко, от което се нуждаете, е волята да искате да опитате и да го направите сами.

Подобно на продажбите, барманството и курсовете за бармани, ви подготвят добре за живота на предприемач. Помага ви да развиете устойчивостта, необходима за преодоляване на трудните времена, уменията на хората да продават вашите идеи и необходимата работна етика, за да се извлече всичко.

Можете да започнете бизнес в бранша (да си варите бира, да продавате тениски, да продавате предварително смесени коктейли, компания за коктейли и др.). Или можете да започнете нещо съвсем различно.

Научете други умения

И накрая, трябва да отбележим, че това, че сте барман, който не е ходил в университет или е работил в друга индустрия преди, не означава, че трябва да се ограничавате само до професии в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

В днешно време е лесно да се научат професионални умения, онлайн. Можете да посещавате курсове от световна класа, които са достъпни онлайн, а с помоща на skillception.com може да откриете курсове за барман или други курсове, само с няколко клика. Това означава, че можете да станете разумно компетентни в определени умения за кратък период от време, стига да изберете правилните за вас обучения.

Например, ако искате да станете програмист, можете да научите как да кодирате за 6 месеца до точката, в която сте достатъчно добри, за да започнете работа по програмиране. Това със сигурност звучи доста примамливо, а със skillception ще откриете и запишете точното обучение за целта.

Затова не използвайте липсата ви на образование или опит като оправдание за слаб успех в кариерата ви. Обученията са достъпни, гъвкави и може да откриете ментор или коуч във всеки един момент, което ще даде тласък в живота ви.

Ако искате нещо достатъчно силно и сте положили достатъчно усилия, можете да постигнете почти всичко. И ако вие сте опитен барман, със сигурност сте развили умението си за работна етика, което е предпоставка за постигането на усех в живота и професията.