Skillception

5 начина да подобрите емоционалното си благосъстояние

Хората трябва да обърнат по-голямо внимание на емоционалното си здраве на работното място. Един от основните проблеми на бизнеса са […]

Ментална аритметика за възрастни

Хората трябва да обърнат по-голямо внимание на емоционалното си здраве на работното място.

Един от основните проблеми на бизнеса са прегарянето и отсъствията на служителите. Въпреки че компаниите все повече инвестират в уелнес програми и инициативи, хората в крайна сметка трябва да поемат отговорност за себе си. Специалистите, които обикновено работят в среда с много стрес, пренебрегването на емоционалното благосъстояние може да има катастрофални последици – включително лошо представяне и влошаване на психичното здраве.

Емоционалното благосъстояние е част от психичното здраве и това е способността да разбираме и управляваме своите емоции, внимание и поведение, за да се справим с ежедневните задачи.

Когато емоционалното благосъстояние е компрометирано на работното място, служителите могат да завършат с диагноза като депресия, тревожност, биполярно разстройство на настроението и т.н. Въпреки това този резултат лесно може да бъде избегнат.

Ето пет практически начина, чрез които служителите могат да поддържат емоционалното си здраве.

Развийте вашето самосъзнание

Ерик Крюгер, основател на The Mental Performance Lab, консултантска компания със седалище в Южна Африка, обяснява, че професионалистите трябва да „притежават собственото си благосъстояние“. „Това изисква да развиете силна наблюдателност за това къде сте и да знаете собствената си емоционална температура, така да се каже, да можете да оценявате емоционалното си състояние“, каза той. „Въпреки че това звучи очевидно, много е лесно да станем слепи за това как всъщност се чувстваме – преди всичко, защото сме склонни да работим на автопилот през целия ден. И все пак единственият начин, който наистина можете да промените, е с постоянно самоосъзнаване. „

Подредете работното си пространство

Работната ни среда играе основна роля да подпомогне или да увреди емоционалното ни състояние. Когато около нас има много визуални стимули, те претоварват зрителната система и следователно мозъка. Чистото организирано работно пространство е задължително – не само за ефективността, но и за здравето на мозъка. Също така, погледнете вашия десктоп. Ако имате твърде много икони на десктопа, движещи се скрийнсейвъри и множество отворени страници, то те могат постоянно да ви разсейват… по-малкото е повече!

Отделете време за почивка

Въпреки че посещението на фитнес или йога студио може да направи чудеса за вашето настроение, отделянето на време за почивка е също важно. Висока ефективност и емоционално благосъстояние могат да съществуват само когато има баланс между стрес и почивка. Когато отделяте време за почивка, вие изграждате собствената си способност да се справяте ефективно с основните фактори, които предизвикват стрес.

Овладейте изкуството на саморегулирането

Повечето специалисти страдат от сетивно претоварване, защото мозъкът е постоянно бомбардиран от сетивни стимули. За да се предотврати това претоварване да не носи стрес, служителите трябва да се научат как да се саморегулират. Това е способността да се успокои и организира мозъкът, като се използват сетивни действия. Например движете се, протягайте се и обядвайте далеч от бюрото си. Движението има способността да успокоява и организира емоциите, създавайки бързо зареждане на тялото и мозъка.

Бъдете позитивни и създаващи доверие

Когато изброява петте ключови динамики, които правят екипите му успешни, Google определя „психологическата безопасност“ като най-важен фактор. Според професора от Харвардското бизнес училище Ейми Едмондсън, която въвежда термина, „психологическата безопасност е вяра, че човек няма да бъде наказан или унижен, ако споделя идеи, въпроси, притеснения или грешки.“ Постигането на психологическа безопасност е основен аспект на емоционално благосъстояние, но това не зависи просто от лидерите и мениджърите.

Всеки в рамките на дадена организация трябва да поеме отговорност за изграждането на психологическа безопасност. Това означава хората да се въздържат от клюки и негативни оценки. За собственото си благополучие трябва да създават доверие, тъй като това допринася за положителна и по-прозрачна среда за всички.