Skillception

Невербална комуникация

Невербална комуникация – това е общуване, обмен на информация без помощта на думи. Това са жестове, изражения на лицето, различни […]

Невербална комуникация

Невербална комуникация – това е общуване, обмен на информация без помощта на думи.

Това са жестове, изражения на лицето, различни сигнални и знакови системи. По аналогия всички тези методи на невербална комуникация понякога се наричат ​ езици – първични и вторични или естествени и изкуствени.

Каква е разликата между първичен и вторичен език?

В първичните езици сигналите директно означават смисъл. Във вторичните езици определени думи са кодирани от сигнали и отвъд думите разбираме значенията.

Например изражението на лицето е първичен език, мимиките ни означават някакво състояние, дават съобщение. Но Морзовата азбука е вторичен език. Защото знаците на азбуката на Морз предават букви и думи, а чрез тях идва смисълът.

От всички средства за невербална комуникация, разбира се, основната роля в нашата комуникация играят първичните, естествени невербални езици – жестове, изражение на лицето. Или както ги наричат още, език на тялото.

Езикът на тялото може да разкаже много за чувствата и намеренията на комуникиращите.

Езикът на човешките пози и движения може да изпраща сигнали както от биологичен, така и от културен характер. Например позата „лотос“ може да е знак за индийската култура. А клякането на автобусната спирка може да е знак за принадлежност към престъпния свят, тъй като тази поза е излязла от затворническите килии и се е разпространила като „модерна“ в подрастващата субкултура.

Като цяло езикът на тялото включва четири метода за предаване на информация.

1. Жестове – начин да използвате ръцете символично, знаково. Например поканващо да махнете с ръка от другия край на залата, привличайки вниманието. Или да завъртите ръката си до слепоочието, или да направите дразнещ жест. Аплодисментите са жест на поздрав или благодарност.

Някои жестове следва да се припишат на вторичния език. Това е не само езикът на глухите, но и професионалният език с жестове и мимики. Например режисьорът, когато вижда, че времето на репортажа изтича, дава на своя телевизионен журналист специален знак – той го завърта пред себе си с китка с изпънат показалец, сякаш рисува кръг, което означава: приключване.

2. Мимики – начин за използване на изражения на лицето. Човек е в състояние да различи и интерпретира най-фините движения на лицевите мускули. Изражението на лицето трябва да включва и сигналите, подадени с очи. Например жените флиртуват, стрелкайки с очи.

3. Положение на тялото – начин на поведение

Предаваните с тялото знаци са много важни за първата среща, когато някакви аспекти на личността, характера все още не са имали време да се проявят.

4. Тактилна комуникация: докосване, потупване и др. Използването на тактилни елементи на общуване говори за взаимоотношения, статус и степен на приятелство. При близките хора се изразява в прегръдки, целувки.