Skillception

Какво е лайф коучинг?

Какво е лайф коучинг? Лайф коучинг е вид уелнес професионалист, който помага на хората да напредват в живота си, за […]

лайф коучинг

Какво е лайф коучинг?

Лайф коучинг е вид уелнес професионалист, който помага на хората да напредват в живота си, за да постигнат по-голяма удовлетвореност. Лайф треньорите помагат на своите клиенти за подобряване на техните взаимоотношения, кариера и ежедневен живот.

Лайф коучингът ви помога да изясните целите си, да идентифицирате пречките, които ви задържат, и след това да измислите стратегии за преодоляване на всяко препятствие. При създаването на тези стратегии лайф коучовете ви насочват към вашите уникални умения и дарби. Коучът ви помага да се възползвате максимално от силните си страни. Важно е да разберете, че лайф коучингът предоставя необходимата подкрепа за постигане на дълготрайна промяна.

Кой трябва да помисли за работа с лайф коуч?

Много хора се обръщат към лайф коучинга за съвети и насоки, свързани със значителна промяна в живота им, като например стартиране на нова работа. В много случаи обаче хората се обръщат към житейските треньори просто за помощ в изграждането на по-щастлив и смислен живот.

Има редица индикации, че работата с лайф коуч би могла да бъде полезна за вас. Тези признаци включват:

• Честа раздразнителност;

• Високи нива на стрес и/или тревожност;

• Невъзможност за прекъсване на лошите навици;

• Липса на удовлетворение във вашия социален живот;

• Постоянно чувство на недоволство в работата;

• Усещане за липса на креативност.

През последните години лайф треньорите придобиха значително присъствие в живота на хората. Всъщност нарастващ брой творци, мениджъри и предприемачи сега се обединяват с треньори, за да постигнат успех в професионалния и личния си живот.

Видове лайф коучинг

Какво е лайф коучинг image 2

Някои лайф коучове възприемат по-общ, всеобхватен подход, но има и много специалисти, които се фокусират върху подпомагането на хората в определени области. Някои от различните видове лайф коучинги включват:

• Тренинг за пристрастяване и трезвеност;

• Бизнес, екзекютив и лидерски коучинг;

• Кариерно консултиране;

• Коучинг за запознанства и отношения;

• Трениране по диета и фитнес;

• Коучинг за разводи;

• Коучинг за семеен живот;

• Финансов коучинг;

• Здравен и уелнес треньор;

• Коучинг на житейски умения;

• Коучинг за психично здраве;

• Коучинг на духовност;

• Спортен треньор.

Каква е разликата между лайф коуч и терапевт?

Въпреки че може да има някои припокривания в ползите от работата с лайф коуч и участието в психотерапия с лицензиран терапевт, тези професионалисти имат различни роли и служат на уникални цели.

За разлика от лайф коучовете, терапевтите и други специалисти в областта на психичното здраве се фокусират върху изцелението, лечението на психични заболявания и помагат на хората да работят върху травми и други проблеми от миналото си. Докато работата с лайф треньор може да ви помогне да се справите с определени нерешени проблеми, то те не могат да лекуват разстройства на настроението, тревожни разстройства, пристрастяване или други психични заболявания.

Терапевти

• Може да лекува психични заболявания;

• Имат професионална степен и са лицензирани в определена област;

• Придържат се към етичните кодекси;

Лайф коучове

• Не могат да лекуват психични заболявания;

• Не се нуждаят от официална медицинска квалификация или медицинско академично обучение;

• Не се изисква да спазват законите за лекарска тайна, но спазват принципите на професионалната тайна.

Терапевтите имат диплома и са лицензирани специалисти по психично здраве. Те трябва да следват етичен кодекс и да се придържат към разпоредбите относно поверителността и продължаващото обучение.

Какво е лайф коучинг image 3

Лайф треньорите, от друга страна, също се ръководят от професионални и етични кодекси, но те не са задължително медицински лица.

Поради тази причина лайф коучът никога не трябва да се разглежда като заместител на специалист по психично здраве.

Ако изпитвате симптоми на проблем с психичното здраве (като чувство за безнадеждност, затруднена концентрация, нарушение на съня и нарушение на настроението), е от решаващо значение да се консултирате със здравен специалист възможно най-скоро.

Какво може да направи за вас лайф коучът

Едно от основните предимства на работата с лайф коуч е способността да придобиете нова, информирана перспектива за проблемите, с които се сблъсквате. В допълнение към предлагането на нова представа за предизвикателствата, лайф треньорът може да ви помогне да се борите с негативните модели, които биха могли да попречат на вашия успех.

Много хора разглеждат работата с лайф коуч като средство за преодоляване на разликата между настоящите ви обстоятелства и живота, който бихте искали да водите. По-долу са някои от положителните резултати, които биха могли да се получат от обединяването на сили с лайф треньор:

• По-добър баланс между работа и личен живот;

• Премахване на дългогодишните страхове и тревоги;

• Засилено творчество;

• По-голяма финансова сигурност;

• Подобрени комуникативни умения;

• По-задоволителен трудов живот;

• По-здрави отношения с приятели и семейство.

Освен това хората често се срещат с треньори за да преодолеят бариери, които могат да попречат на намирането на половинката в живота. Много хора също се обръщат към лайф коучинга за помощ при идентифицирането на тяхната страст и определянето на идеалната им кариера.

Тъй като сесиите обикновено се провеждат редовно за продължителен период от време, лайф треньорите могат да гарантират, че техните клиенти прилагат необходимото усилие, за да претърпят значителни промени.

За голям брой клиенти даването на обратна връзка е едно от основните предимства на работата с лайф коуч.

Заедно с осигуряването на подкрепа и мотивация, необходими за поддържане на инерцията, треньорите могат да наблюдават кога клиентът е заседнал или трябва да калибрира целите си. В резултат на това клиентите често постигат тези цели по-бързо и ефективно, отколкото биха го направили, ако работят самостоятелно.

Въздействие на лайф коучовете

Въпреки че хората могат да съобщават за субективни ползи, след като са преминали през лайф коучинг сесия, има и проучвания, които показват, че лайф коучингът може да бъде от полза в редица области:

• Направено проучване установяна, че както индивидуалното, така и груповото обучение, е от полза за намаляване на отлагането и подобряване на постигането на целите.

• Друго подобно проучване установява, че лайф коучингът дава обещаващи резултати за подобряване на самоефективността и самоуправлението.

• Изследване от 2020 г., публикувано във Frontiers in Psychology, е установило, че базираните на коучинг лидерски намеси, могат да бъдат ефективни за подобряване на благосъстоянието и подобряване на функционирането на организациите.

Изследванията също така показват, че лайф коучнигът може да има редица други положителни ефекти, включително подобрения в гледната точка и подобряване на саморефлексията. Това може също да помогне за подобряване на цялостното психично здраве и качеството на живот.

Няколко съвета, свързани с лайф коучинга

Сесиите за лайф коучинг могат да приемат много различни форми. Например някои лайф треньори се срещат лично с клиентите си, докато други провеждат сесиите си по телефона или по Skype.

Ако мислите да работите с лайф коуч, имайте предвид, че от вас зависи да решите върху какво бихте искали да се съсредоточите във вашите коучинг сесии. Всяка сесия трябва да ви кара да се чувствате овластени и приповдигнати, така че е от решаващо значение да намерите треньор, чийто стил и философия резонират с вас.

За помощ при намирането на квалифициран лайф треньор skillception.com е вашият най-добър пратньор.

Потенциални проблеми с лайф коучнига

Преди да се видите с лайф треньор, има няколко потенциални клопки, за които трябва да следите:

• Не очаквайте незабавни резултати. Вашият лайф коуч може да ви помогне да правите планове, да решавате проблеми и да работите за постигане на целите си, но е важно да запомните, че тези неща отнемат време. Може да е много полезно, ако си поставите някои краткосрочни и дългосрочни цели, за които да работите.

• Помислете дали вашият треньор е подходящ за вашите нужди. Не всички лайф коучове приемат един и същ подход към даден проблем, така че това, което очаквате от процеса, може да има много общо с типа взаимоотношения, които имате с вашия треньор. Потърсете треньор, който е подходящ за работа с вашия тип личност и подход за решаване на проблеми.

• Не се обръщайте към лайф коучове, които  се занимават със сериозни проблеми, свързани с психичното здраве. Ако изпитвате симптоми на психично състояние като депресия или тревожност, трябва да говорите с Вашия лекар или терапевт, за да обсъдите възможностите за лечение. Лайф треньорите могат да предложат съвети, които могат да подобрят вашето благосъстояние, но това не означава, че могат да осигурят лечение на психичното здраве.

История на лайф коучинга

Като формална област, коучингът е сравнително млада, но има корени в много по-стари дисциплини. Коучингът се основава на области, които включват движението на човешкия потенциал от 60-те години, обучение на лидери, образование за възрастни, личностно развитие и множество области на психологията.

Лайф коучингът официално се появява през 80-те години, увеличава популярността си през 90-те години и продължава да нараства и до днес. Някои от най-ранните лайф коучове са се фокусирали върху планирането на живота, но в крайна сметка сферата се е разрастнала, за да обхване и други жизнени области, включително личните взаимоотношения, финанси, кариера, здраве и цялостно благосъстояние.

Често задавани въпроси

Какво да очаквам от лайф коучинг сесия?Отговор: Всеки лайф коуч ви насърчава да си поставяте цели и да определите как ще измервате вашия личен и професионален успех. Вие определяте дневния ред, а той служи като обективна страна, която ще ви помогне да се фокусирате и да сте на правлияния път. Лайф коучът ви помага да преодолеете старите бариери и да развиете нови практики, за да можете да постигнете желаните цели.
Заслужават ли си да работя с лайф коуч?Отговор: Въпреки че наемането на треньор може да бъде мощно решение, което да ви помогне да решите проблеми или да постигнете цели, това не е чудо. Наемането на лайф коуч вероятно няма да си струва парите, когато вие, просто искате някой да изслуша проблема ви и да изследва чувствата ви. Вместо това може да се нуждаете от терапевт.
Има ли търсене на лайф коучове?Отговор: Международната федерация по коучинг казва, че броят на треньорите, оценен в световен мащаб, е нараснал с 33%, от 53 300 на 71 000, от 2015 г. до 2020 г. Броят ще продължи да се разширява, според BLS, която предвижда ръст на работните места от 8% до 2029 г.
Какви въпроси задава лайф треньорът?Отговор: Разпечатайте тази публикация и я запазете при себе си, за да сте подготвени.
• Любопитен съм; мога ли да ви задам няколко въпроса?
• Кое е най-страхотното нещо, което ти се случи тази седмица?
• Как се промени тази седмица?
• Какво постигна тази седмица?
• На какво обръщаше внимание?
• Какво научи?
• Кой друг ще се възползва?
• За какво си благодарен?
Колко време е продължава една лайф коучниг сесия?Отговор: Лайф коучинг сесията може да продължи от пет минути до два или три часа. Повечето тренировъчни сесии вероятно попадат в диапазона от 30 до 60 минути. Но някои треньори предлагат бързи сесии, а други предпочитат по-дълги маратонски сесии, които продължават два часа или повече.