Skillception

Какво е Монтесори?

Какво е Монтесори? 10 ключови принципа, които всички родители трябва да знаят. Училището трябва да се обърне към природата на […]

Какво е Монтесори

Какво е Монтесори? 10 ключови принципа, които всички родители трябва да знаят.

Училището трябва да се обърне към природата на децата вместо да се бори с нея.

С над 4000 училища по Монтесори в САЩ и още хиляди в Европа сега, „Монтесори“ се е превърнало в битова дума. Но макар да е доста известен метод като алтернативна форма на обучение, около него често все още витае тайнственост. Трудно е да се опише, дори за тези, чиито деца посещават училище в Монтесори.

И така, какво представлява Монтесори?

Какво е Монтесори? Методът на Монтесори за обучение е разработен от Мария Монтесори, първата жена италиански лекар, в началото на 20 век. Тя използва обучението си като учен и лекар, за да наблюдава внимателно децата и проектира училище, предназначено да се обърне към тяхната природа, вместо да се бори с нея.

Например, ако децата обичат да се движат, защо да не проектират училище, което да им позволява да се движат, вместо постоянно да се борят да ги държат на местата им? Това е въпросът, който тя зададе.

Тя отне всички предварителни идеи за това как трябва да изглежда училището и проектира класната стая и материалите въз основа на наблюдението за децата в тяхното естествено състояние. Училищата, създадени въз основа на нейните наблюдения, стават известни като Монтесори училища.

Ето 10 основни принципа на обучението по Монтесори, за да Ви дадем по-добра представа за това какво е Монтесори и дали може да е подходящо за Вашите деца.

1. Учене чрез опит

Децата в училищата по Монтесори учат, като работят със специално проектирани материали. Вместо да запомнят факти по математика, те започват с преброяване и добавяне на конкретни материали. Те използват малки предмети и набор от дървени букви, известни като подвижна азбука, за да се научат да четат и пишат. Мария Монтесори отбеляза, че децата трябва да се движат и да се учат чрез преживявания, а не чрез седене и слушане на учител.

2. Класни стаи със смесена възраст

В класните стаи на Монтесори се включват смесени възрасти и смесени нива на умения. Обикновено разделени на тригодишни групи (напр. 3-6 годишни, 6-9 годишни). Обучението от връстници се насърчава докато малките се учат от наблюдение на по-големите си приятели, а по-големите деца затвърждават своите знания и придобиват ценни лидерски умения като дават уроци на по-малките деца.

3. Непрекъсната работа

Всички автентични Монтесори училища имат дълги, непрекъснати работни периоди (обикновено 2-3 часа в зависимост от възрастта). Вместо да имат 30 минути за математика и след това 30 минути за език, децата имат дълъг сутрешен и следобеден работен период в една класна стая, която включва всички предмети. Този дълъг период от време позволява на децата да се занимават дълбоко с материалите и да достигнат висока концентрация.

4. Академичност

В допълнение към математиката, езика и науката, Монтесори училищата включват две други академични области: практически живот и сензорност.

Практическият живот се състои от упражнения, които да помогнат на децата да усвоят умения, използвани в ежедневието. За малките деца това включва внимателно наливане на вода, завързване на обувките и търкане по маса. За по-големите деца това включва неща като бюджетиране и стартиране на малък бизнес.

Сензорната област е образованието на сетивата и е най-разпространена в класните стаи за малки деца. Монтесори вярва, че децата се учат чрез сетивата си и има материали, специално създадени да им помогнат да усъвършенстват обонянието, слуха и т.н.

5. Ролята на учителя

Учителката по Монтесори понякога се нарича по-скоро водач, отколкото учител и това отразява нейната нетрадиционна роля.

Работата на учителя по Монтесори е да наблюдава децата и да ги запознава с академичните материали в точното време. Често е трудно да се намери в класната стая, тъй като тя обикновено работи индивидуално с всяко дете, вместо да стои в предната част на стаята и да говори с цялата група. Мария Монтесори възприема ролята на учителя като предоставяне на инструмент на децата за учене, вместо изливане на знания и факти в тях.

6. Свобода, но с граници

Работата в училище в Монтесори е насочена към деца. Учителят дава на детето урок по материал, който не е използвал досега, но след това детето може самостоятелно да избере да работи върху него, когато пожелае.

Децата в класната стая на Монтесори избират къде да седнат и върху какво да работят, под ръководството на учител. Детето няма да има право да танцува из стаята и да разсейва приятелите си или само да рисува по цял ден, но то може да избере дали да работи по математика или език, или да седне на маса или на пода.

7. Образование на цялото дете

Монтесори се фокусира върху обучението на цялото дете, включително физическо, духовно, социално, умствено и емоционално образование. Това означава, че може да откриете 3-годишно монтесори, което внимателно се разхожда по линия, докато носи чаша вода, научавайки се да контролира тялото си и движенията си. Може да откриете дете, което медитира или прави йога, а може да видите друго да се упражнява да умножава и разделя наблизо. Всеки от тези компоненти се счита за еднакво важен.

8. Индивидуална учебна програма

Ако клас в Монтесори има 25 различни ученици, всеки от тези 25 ще бъде на различно академично ниво, което се наблюдава и проследява от учителя. Вместо да дават групови уроци, учителите по Монтесори дават индивидуални уроци на всеки ученик в зависимост от конкретното му ниво и нужди.

Това е възможно, тъй като децата до голяма степен работят самостоятелно, прекарвайки голяма част от деня, практикувайки и усъвършенствайки работата, по която вече са получили урок.

9. Подготвена среда

В Монтесори класните стаи се наричат ​​„подготвена среда“. Това означава, че те са проектирани с всичко, което децата имат нужда да изследват и учат самостоятелно. Те са изпълнени с ниски рафтове и красиви материали, за да примами децата да искат да учат и работят.

Учителите по Монтесори наблюдават децата и решават каква работа да поставят на рафтовете, за да отговорят на интересите и нуждите на децата по това време.

Монтесори класните стаи също са много по-минималистични от традиционните класни стаи, особено за малки деца. Те са пълни с приглушени цветове и естествена светлина, за да стимулират концентрацията. Всичко в класната стая има определено място на рафт, където му е мястото, а работата е внимателно организирана, за да помогне на децата да развият чувство за ред.

10. Мирно образование

Мария Монтесори е живяла по време на световни войни и глобални сътресения. Може би поради тази причина тя е поставила голям акцент върху образованието за мир.

Тя вярва, че бъдещето на света зависи от това, че ние учим децата си на важността на мира, и тази вяра все още е отразена в училищата по Монтесори днес. Има голям акцент върху общността както общността в класната стая, така и по-широката глобална общност, от която сме част. Децата научават за света, а също така научават инструменти за успокояване и провеждане на мирно разрешаване на конфликти.

Ако искате да видите как изглежда това в действие, посетете училище по Монтесори. Много училища по Монтесори приветстват посетителите, ако се интересуват от лично наблюдение на класната стая. Там, на място, можете да се убедите в метода и да размерте точно какво е Монтесори.

Прочете кои са топ 10 причина да изпратите детето си в скаутски лагер.