Skillception

Топ 10 причини да изпратите детето си в скаутски лагер

Всички сме чували са скаутски лагери. Те са изключетло популярни в Щатите и набират все по-голяма популярност и в България. […]

скаутски лагер

Всички сме чували са скаутски лагери. Те са изключетло популярни в Щатите и набират все по-голяма популярност и в България. Могат да се изтъкнат стотици причини, защо ходенето на скаутски лагер е интересно или полезно, но може би най-доброто нещо е да наблюдаваш как хората растат с течение на времето. Можете да гледате как срамежливият 8-годишен скаут се превръща в 18-годишен водач, който не се притеснява да води с песен и да се прави на глупак за радост на 300 души. Ето и нашите 10 най-важни причини да изпратите детето си в скаутски лагер през лятото.

10. Така те ще изпитват носталгия и ще я преодолеят

В даден момент от живота си всички ние изпитваме носталгия към дома. Децата, които отиват на скаутски лагер, са склонни да го изпитат по-рано и обикновено се случва около добри хора, които познават. Алтернативата за много деца е да изпитат носталгия, когато влязат в университет, но това може да се окаже неловко. Може би и вие си спомняте как сте пускали сълзи в тъга по дома, но нека признаем, че щеше да е по-лесно, ако вече бяхте преживели носталгията преди. Тук е мястото да кажем, че скаутските лидери ще подкрепят и разсеят детето ви, за да превъзмогнат мъката, заедно.

9. В скаутски лагер децата ще придобият увереност

Новината за отиване на скаутски лагер, може и да подейства обезсърчително за детето. Първоначално ще се изнервят и ще си внушат, че това е краят на света за тях. Ще започнат да си представят как нещо много лошо им се случва в палатката, като например, голям паяк, който се опитва да ги изяде. Смейте се, но това ви чака и вас. В този момнет децата могат да ви кажат и от какво още ги е страх и какво мислят, че не могат да направят.

И знаете ли какво, опитен разузнавач или старши разузнавач, на когото имат доверие, ще им докаже, че могат всичко. И да, бъдете сигурни, че ще го направят.

Тази увереност няма да се изпари, щом се приберат от лагера, а придобитият опит ще им помага и за напред за справяне с трудностите в училище. Всъщност, увереността и приятното чувство от това, че можеш, остава за цял живот.

8. Ще се движат

Обикновено скаутските лагери са продължителни и се правят много преходи. Това е по-скоро функция, отколкото грешка. Разхождането по пътеките в лагера дава на децата малко време да се замислят. Също така могат да отидат да плуват, да практикуват скално катерене, каране на кану, бягане или друг спорт.

Всичко това е по-здравословно за тях, отколкото да симулират някоя от тези дейности на PlayStation.

7. Децата ще опитат нови неща

Скаутският лагер е „шампионската лига“ на легерите. Там децата могат да направят всички неща, които са мислели, че ще направят, когато се регистрират.

Може би това ще бъде стрелба с лък, каране на кану или пък виене на кошници. Ощо повече, те ще бъдат изложени на всякакви неща, които вероятно никога не биха изпитали у дома или в училище. Могат да се научат на скално катерене, ще се пеят песни и дори могат да правят скечове пред стотици хора.

6. Ще придобият самоувереност

Оказва се, че най-добрият начин да се научите как да правите нещата за себе си е … да правите неща за себе си. Децата ще трябва да се грижат за собствените си неща. Мама няма да е там, за да им почисти стаята.

Те ще научат, че да останеш буден до полунощ в разговор с приятелите си е забавно в неделя вечер, но че ще платиш за това в понеделник сутринта. Те също така ще имат опит да управляват собствените си пари за първи път. Когато стигнат до скаутския лагер с определена сума пари, ще трябва да измислят как да ги похарчат най-добре в рамките на една седмица.

И това се превръща в следващата точка, скаутският лагер е …

5. Това е безопасно място за провал

Все пак всичко се случва. Децата може и да не успеят да получат някоя скаутска значка, да изгубят скаутската кърпа или пък да им излезе мазол. Също така може да похарчат всичките си пари за бонбони през първия ден и да не им остане нищо до края на седмицата и всъщност няма да гладуват.

В живота нещата се объркват.

И пак ще са добре. Там ще има хора, които да им помогнат и подкрепят.

Ще научат, че малките пречки в живота не са краят на света.

4. Децата ще се учат на умения

Те ще се научат да се грижат за другите. Делегирането на важни задачи на другите е трудна концепция за възрастните. Но е жизненоважно за постигането на всяка голяма, полезна цел. Това е умение, което децата ще усвоят в скаутския лагер. Те ще се научат как да управляват другите – как да съставят списък със задачи, които да изпълняват и да ги съчетаят с подходящите хора за работата.

Скаутският лагер учи на много неща – от строителни умения до животоспасяване, кошничарство, кану-каяк или стрелба с лък. Преди всичко, за много от тях това ще е първият път, когато всъщност ще успеят да изберат това, което искат да научат. Децата всъщност ще определят свои собствени графици. Придобитите умения могат да бъдат използвани за хоби или кариера, на която ще се радват до края на живота си.

3. Скаутският лагер е най-приятелското място на Земята

Да ни извинява Дисниленд, но скаутският лагер е най-приветливото място, на което можете да изпратите детето си през лятото. Всички са склонни да бъдат в отлично настроение. Децата правят това, което са чакали с нетърпение през цялата година. Персоналът има най-добрата работа в живота си. А доброволците са на почивка. Това е идеалната формула за добро прекарване. Разбира се, понякога може да вали, но все пак лошият ден в лагера е по-добър от добрия ден в офиса, училището или почти навсякъде.

2. Ще видят света по различен начин

По време на скаутския лагер, децата ще се запознаят с много различни хора и от много народности. Всъщност, може да се запознаят с хора от всеки континент. Едно е да прочетете за хора от другия край на планетата в книга или да ги видите по телевизията, но получавате различна перспектива, когато всъщност прекарвате времето си с тях като приятели.

Също така, децата ще могат да преодолеят собствените си предрасъдаци и да се отворят към другите. Когато няма стени, вие сте склонни да бъдете отворени за нови идеи. Можете да седнете тихо и да слушате птиците, дърветата и вятъра … и имате време да помислите. Тогава си мислите „Време е да разбера нещата“.

1. Създават приятели за цял живот

Ще се сблъскат с хора отвсякъде и ще се научат да намират прилики. Ще открият, че пеят песни, правят скечове и разказват вицове с хора, с които иначе никога не биха могли да влязат в контакт. Когато лагерувате с хора, бързате да разберете своите прилики и разлики. Скаутският лагер е едно от чудесните места за споделяне на опит, които изгражда силни приятелства.

И ето ви още едно предимство в бонус към горните 10 – скаутският лагер е забавен!

Ако сте разбрали то 10 предимства да изпратите детето си в скаутски лагер, запознайте се и с това – кога детето ни трябва да посети логопед.