Skillception

Какво е НЛП коучинг?

Какво е НЛП коучинг? Невро-лингвистичното програмиране, или НЛП ( NLP coaching), използва силата на езика, за да разруши психическите бариери, […]

Какво е НЛП коучинг

Какво е НЛП коучинг?

Невро-лингвистичното програмиране, или НЛП ( NLP coaching), използва силата на езика, за да разруши психическите бариери, които несъзнателно си създаваме. Когато „да следваш мечтите си“ и да постигнеш пълния си потенциал може да изглежда невъзможно, един сертифициран НЛП коуч може да използва тази техника, за да ти помогне да осъзнаеш, че единственото нещо, което те задържа в живота, си ти.

„Невро“, което означава нерв, се отнася до начина, по който събираме информация от външния свят, използвайки нашите пет сетива. „Лингвистично“ е изучаването на езика, отнасящо се до начина, по който осмисляме споменатата информация, като я организираме в структурата на езика. И накрая, „програмирането“ е нашият начин да контролираме нещо. Това се отнася до това как интерпретираме света и как контролираме ежедневните си действия, избори и поведения.

Какво е НЛП коучинг и как работи?

НЛП се счита за един от най-полезните и достъпни инструменти, идващи от съвременната психология и може да помогне при:

• управление на стреса;

• подобряване на чувството за съпричастност;

• подобряване на комуникативните умения;

• разрешаване на деструктивни модели на взаимоотношения.

НЛП ни учи как промяната в начина, по който възприемаме света, може да ни накара да се приспособим и адаптираме поведението си, за да живеем живота, за който мечтаем. НЛП коучът ще насърчи клиентите да трансформират ограничаващите себеубеждения и да се изнесат от зоните си на комфорт. Прекъсването на бариерите и поемането на шансове само помага да се развие по-пълен, щастлив и безкрайно по-удовлетворяващ живот.

НЛП коучинг image 1

Техниката е разработена през 1972 г. от Джон Гриндър и Ричард Бандлър. Очаровани от човешкото съвършенство, те решават да разгледат работата на Фриц Перлс, психотерапевтът, стоящ зад гещалт терапията, Вирджиния Сатир (майката на семейната терапия) и Милтън Ериксън, първият терапевт, който използва хипноза за медицински цели.

Докато НЛП е обширна и сложна практика, основните идеи зад нея могат да бъдат разделени на три части – субективност, карти и език.

НЛП и субективност

Представете си следната ситуация: двама души са съкратени от работа. Поради липсата на работа в нито едно от сегашните им местоположения и двамата са принудени да се изнесат от района, в търсене на нови възможности.

Единият човек първоначално е разстроен от неочакваната загуба, но е свикнал с идеята. Той се възползва максимално от свободното време, като търси нов дом и излиза, за да се среща с нов социален кръг. Новата работа е за по-малко пари, но районът е по-евтин, така че остават пари за досега недостъпен лукс. След като обмисли ситуацията, този човек успява да превърне потенциалния удар по неговата увереност и източника на безпокойство в нещо положително, ново преживяване.

Вторият човек обаче не се справя добре. Съкращението е било силен удар по самочувствието му и чувства, че новата работа е стъпка назад и е признак на провал. Тази загуба на самочувствие и самоуважение предизвика разсейване и скоро е време да направи големия ход. Този човек е бил в състояние на тъга твърде дълго и е бил принуден да вземе бързо решение да се премести в по-малък дом от първоначално планираното. Този човек продължава да се чувства сам и ядосан от ситуацията, в която е поставен.

Изводът от тази история е, че независимо от това, което се случва с човек през живота му, начинът, по който възприема ситуацията, влияе върху преживяването.

Но наистина ли е толкова лесно да промените гледната си точка за света? И какво определя как виждаме живота си?

НЛП карти (модели)

NLP картите (известни също като модели) са следващият компонент зад техниката. Идеята е, че всеки от нас има уникална карта, маркираща пътуването на живота ни.

Практикуващите НЛП коучинг използват идеята за картите, за да илюстрират как можем да виждаме само собствените си изображения на света, а не самия свят. Помислете за това, сякаш всички носим очила, които показват само определени части на света. Дори ако двама души стоят рамо до рамо и са свидетели на едно и също събитие, и двамата ще излязат с различно преживяване. Независимо дали сме наясно с това или не, всяко събитие в живота ни влияе по някакъв начин на бъдещето ни. Това може да са нашите убеждения, поведения, реакции или решения, които взимаме, но всеко от тях ще повлияе на нашето бъдеще.

Това разбиране е от основно значение за НЛП коучинга. Треньорът ще използва НЛП, за да разбере как и защо клиентите се връщат  назад или „се забиват в коловоза“. Някои може да се чувстват ограничени, сякаш им липсва умение или си струва да постигнат целите си. Макар че това може да не е техният избор, може да е резултат от нещо, което се е случило в миналото. Грубо отхвърляне, лична загуба или може би публично смущение може да са оставили отпечатък върху тяхната карта, което им пречи да продължават напред в бъдеще.

Език и НЛП

Последната теория зад NLP коучинга е, че коучът трябва да разшири границите на картата ни, като препрограмира нашите системи за вътрешен контрол. Езикът ни дава способността да формулираме, изразяваме и съобщаваме мислите си. Той структурира нашия свят и значението и асоциациите на думите не само за описание, но и за оформяне на света около нас.

Чрез промяна на използването на езика, човек може да разшири границите на своите карти и да направи първите стъпки, за да започне промените, които иска да направи. Например помислете за думата „неуспех“, какво означава това за вас?

НЛП коучинг image 3

За някои думата може да представлява разочарование, тъга и да предизвика усещането за потъване в стомаха. Тези асоциации могат да променят начина, по който ще реагирате на провал или риск от провал в бъдеще. Други обаче могат да свържат думата с ново начало и възможност за друг жизнен опит.

Чрез промяна в начина, по който различните думи и асоциации оформят речниковата мрежа на човек, те могат да започнат да променят начина си на мислене и възприятието си за света.

Какво прави НЛП коучът?

Хората предават чувствата си по различни начини. Повечето от тези чувства всъщност се предават несъзнателно, било то чрез тона, силата на звука, темпото, изражението на лицето, езика на тялото и думите.

Практикуващите НЛП са обучени да разпознават тези фини, несъзнателни улики, за да могат да разберат как се чувства клиентът им. Коучът може да идентифицира самоналожените ограничения, които клиентите са си поставили, чрез разкриване на менталната карта на клиента и работа с тях, за да продължи напред.

Трите най-често срещани типа ограничаващи вярвания включват:

• безнадеждност;

• безполезност;

• безпомощност.

Лесно е хората да се настроят за провал, ако постоянно мислят негативно. Убежденията като „Не съм достатъчно добър“ или „Други хора са по-добри от мен“ могат да ограничат опита и шанса за постижение.

В НЛП вярванията се третират като това, което наричаме предположения, а не като факти или истини. По същество имате съзнателен избор за това в какво вярвате и ако не харесвате резултатите, които получавате от дадено убеждение, имате гъвкавостта да го промените. – „Лайф коучът“, Крис Купър.

Обикновено НЛП треньорът се справя с тези ограничаващи убеждения като задава поредица от въпроси като:

• Защо вярвате, че не заслужавате щастие или успех?

• Защо не можете да успеете?

• Какво ви пречи да сбъднете мечтите си?

Отговорите могат да помогнат да се разкрият чувствата, които причиняват ограничаващите вярвания. След това НЛП коучът ще започне да изследва и да оспорва ограниченията с надеждата да промени негативния мисловен модел на клиента.

Какво да очаквате от НЛП коучинг сесия?

Докато методите, използвани от професионалистите, ще се различават, стандартната тренировъчна сесия на НЛП ще следва същия, основен модел. Първоначално практикуващият ще попита какво искате да промените и проблемите, които искате да преодолеете. Те ще обръщат голямо внимание на това, което казвате и как го казвате, като приспособяват сесията към вашите отговори.

След това НЛП коуча ще работи с вас чрез редица упражнения, за да състави вашата „житейска карта“. Те ще започнат да въвеждат нови мисловни процеси, за да ви помогнат да разширите границите си.

Обикновено коучът ви дава упражнения, които да практикувате у дома. Това ще ви помогне да свикнете с техниките, научени в коучинг сесията на НЛП. Докато основните неврологични промени ще са настъпили по време на сесията, може да отнеме време, за ги осмислите. Нормално е промените да прогресират с течение на времето, когато се върнете към ежедневието си.

Коучът може да ви помоли, да запишете как сте се чувствали преди, по време и след коучинг сесиите. Това е с цел да можете и вие, и коучът ви да погледнете назад към резултатите и да ги анализирате. Също така ще отбележите всички промени, които сте забелязали от началото на сесиите и ще запишете всички упражнения вкъщи, които сте изпълнили. Когато сте готови, вие и НЛП треньорът ви, ще вземете решите за следващия етап от живота ви и каква промяна да започнете.

Смята се, че НЛП коучингът се превръща в популярна техника, защото се фокусира върху бъдещето. Той работи за изследване на бъдещи възможности и решения, вместо да ви насърчава да изкопавате минали спомени или преживявания. Тренирането на НЛП е свързано с добавяне на възможности и разширяване на възприятията, вместо да се спираме на негативите.

За какво се използва НЛП?

Невролингвистичното програмиране често се разглежда като „набор от инструменти за ума“ и поради това НЛП се използва за подобряване на всички области от живота на човека. Известно е, че е особено ефективен за подобряване на следните ситуации:

Тревожност и стрес

Коучингът по НЛП може да бъде ефективен метод за борба със стреса и безпокойството, защото идентифицира мисловните модели, които може да са причина за натиска. Веднага щом тези несъзнателни мисловни модели бъдат разпознати, те могат да бъдат предизвикани.

Здраве и благополучие

Една от най-важните идеи, подкрепящи НЛП, е, че умът и тялото са тясно свързани. При упражнения например хората ще изпитват положителна умствена и физическа енергия. Чрез подобряване на начина, по който подхождаме и мислим за света, можем да подобрим здравето и благосъстоянието на нашите тела.

Страхове и фобии

НЛП методът е добре известен със своята ефективност за подпомагане на хората да се справят със страховете и фобиите. Подобно на безпокойството и стреса, НЛП може да разкрие мисловния процес зад често ‘ирационалния’ страх. НЛП може да помогне да се промени начина, по който човек мисли и се чувства за това, което му е причинило страх, така че вече да не се страхува.

Връзки

Връзките се основават на комуникация и проблемите често възникват когато хората не общуват или изразяват как се чувстват в действителност. НЛП може да помогне на човек да осъзнае по-добре как общува. Разбирането на това може да помогне на хората да приемат, че другите могат да имат различни възгледи: едно мнение не е погрешно или правилно. С обучението по НЛП практикуващите се надяват, че чрез развиване на умения за съпричастност (емпатия), човек по-лесно ще изгради силни и дълготрайни връзки.

Доверие

Обичайно е хората да виждат в НЛП коучинга начин за освобождаване от собственото си съмнение и ограничения. Използваните техники могат да помогнат на човека да разчупи старите навици и вярвания и да придобие нови възможности. НЛП коучингът е ефективен за повишаване на доверието на индивида, като го учи как да взема решения въз основа на мечтите си, а не на страховете.

Бизнес

НЛП методът е отличен инструмент за разбиране на хората и техните начини за комуникация. От гледна точка на бизнеса, изучаването на тези съвети от треньор по НЛП ще помогне на човек да подобри начина си на комуникация, подобрявайки способността му да съпреживява и да преговаря с колеги, служители и мениджъри.

Намерете подходящия бизнес или лайф коуч, с нас!

Често задавани въпроси

Какво правят НЛП треньорите?Отговор: НЛП коучът ще насърчи клиентите да трансформират ограничаващите себеубеждения и да излязат от зоната си на комфорт. Събарянето на бариерите и поемането на шансове само помага да се развие по-пълен, щастлив и безкрайно по-удовлетворяващ живот. НЛП техниката е разработена през 1972 г. от Джон Гриндър и Ричард Бандлър.
Дискредитиран ли е НЛП методът?Отговор: НЛП методът е възприет от някои хипнотерапевти, а също и от компании, които провеждат семинари, предлагани на пазара като лидерско обучение за бизнеса и държавните агенции. Няма научни доказателства в подкрепа на твърденията на защитниците на НЛП теорията и като цяло НЛП е дискредитирано като псевдонаука.
Може ли да прилагате НЛП върху себе си?Отговор: Да правиш НЛП върху себе си е като да играеш сам тенис. Можете да го направите, но това е много бавен процес. Проблемът е, че не можете да бъдете на две места наведнъж. Не можете да сте в главата си, да имате чувствата, които създават състоянието, с което искате да работите и в същото време да сте извън себе си, анализирайки какво може да се случва.
Наистина ли работи НЛП?Отговор: Като цяло има малко доказателства за ефективността на НЛП, при лечение на състояния, свързани със здравето, включително тревожни разстройства, управление на теглото и злоупотреба с вещества. Но това се дължи на ограниченото количество и качество на наличните научни изследвания, а не на доказателствата, които показват, че НЛП метода не работи.
Колко време отнема обучение по НЛП?Отговор: Кратък отговор – 130 часа Колко време продължава пълна НЛП програма? Общата продължителност на обучението по НЛП е 7 модула за обучение и един модул за сертифициране или 130 часа обучение. Всеки модул трае два дни и половина (обикновено петък следобед и уикенд).