Skillception

Как да увеличите социалната си интелигентност

Как да увеличите социалната си интелигентност Хората със социална интелигентност могат да усетят как се чувстват другите хора, да знаят […]

социална интелигентност

Как да увеличите социалната си интелигентност

Хората със социална интелигентност могат да усетят как се чувстват другите хора, да знаят интуитивно какво да кажат в социални ситуации и да изглеждат самоуверени, дори в по-голяма тълпа. Може да мислите, че тези хора притежават специални умения, но това, което те наистина притежават, е социална интелигентност.

Теорията за социална интелигентност е изведена за първи път от американския психолог Едуард Торндайк през 1920 г. Той определя социалната интелигентност като „Способността да се разбират и управляват мъже и жени, момчета и момичета и да се действа разумно в човешките отношения“. Никой не се ражда социално интелигентен. Вместо това включва набор от умения, които човек усвоява с течение на времето.

Признаци на социална интелигентност

Хората, които са социално интелигентни, показват основните черти, които им помагат да общуват и да се свързват с другите.

Ефективно слушане: Човек, който притежава социална интелигентност, не слуша само, за да отговори, но наистина обръща внимание на това, което казва събеседника. Другите хора в разговора се отдалечават, чувствайки се, че са разбрани и че са установили връзка.

Разговорни умения: Ходилили сте някога на стенд ъп шоу? Хората там притежават умения за разговор, които им позволяват да водят дискусия практически с всеки. Те са тактични, подходящи, хумористични и искрени в тези разговори и помнят подробности за хората, които позволяват на диалога да бъде по-смислен.

Управление на репутацията: Социално интелигентните хора отчитат впечатлението, което правят върху други хора. Смятан за един от най-сложните елементи на социалната интелигентност, управлението на репутацията изисква внимателен баланс. Човек трябва внимателно да създава впечатление у друг човек, докато все още е автентичен.

Липса на спорове: Хората със социална интелигентност разбират, че аргументирането или доказването на аргументи, като кара друго лице да се чувства зле, не е начинът, по който трябва да се работи. Те не отхвърлят направо идеите на друг човек, а по-скоро ги слушат с отворен ум, дори когато това не е идея, с която те лично са съгласни.

Как да развием социална интелигентност

Докато някои хора може да развиват социална интелигентност, без особена трудност, то други трябва да работят, за да я развият. За щастие определени стратегии могат да помогнат на човек да изгради социални умения. Следните тактики могат да ви помогнат да развиете социална интелигентност:

• Обърнете внимание какво (и кой) е около вас. Социално интелигентните хора са наблюдателни и обръщат внимание на фините социални подсказки от хората около тях. Ако смятате, че някой в ​​живота ви има силни умения за комуникация с хора, наблюдавайте как взаимодействат с другите.

Работете за повишаване на вашата емоционална интелигентност

Въпреки че е подобна на социалната интелигентност, емоционалната интелигентност е по-скоро за това как контролирате собствените си емоции и как съчувствате на другите. Това изисква разпознаване, когато изпитвате емоция, което ще ви помогне да разпознаете тази емоция в другите, и да ги регулирате по подходящ начин. Емоционално интелигентен човек може да разпознава и контролира негативни чувства, като разочарование или гняв, когато е в социална обстановка

• Уважавайте културните различия. Нещо повече, търсете културни различия, за да можете да ги разберете. Въпреки че повечето хора учат умения на хората от семейството, приятелите и общността, която ги заобикаля, социално интелигентен човек разбира, че другите могат да имат различни реакции и обичаи въз основа на възпитанието си.

• Практикувайте активно слушане. Развийте социалната си интелигентност, като работите върху комуникационните си умения, което изисква активно слушане. Не прекъсвайте. Отделете време да помислите какво казва някой друг, преди да отговорите. Вслушайте се в размишленията в това, което казват другите, което може да ви даде улики за това какво всъщност означават.

• Оценявайте важните хора в живота си. Социално интелигентните хора имат дълбоки взаимоотношения с хора, които са значими за тях. Обърнете внимание на емоциите на вашия съпруг и деца, приятели, колеги и други връстници. Ако пренебрегнете най-близките хора в живота си, пропускате знаците как да се свържете с тях.

В заключение

Социалната интелигентност не е лесна за овладяване, ако беше, никога нямаше да има нов неудобен разговор в офиса или на парти. Работата за силна социална интелигентност обаче може да доведе до по-богат живот или поне до по-лесно намиране на няколко нови приятели.

Проучете социалните ситуации. Обърнете внимание на това, което хората правят добре и грешките, които искате да избегнете. След това помислете какво искате да правите по различен начин в следващата социална ситуация, в която влизате.

Бъдете инициативни за подобряване на уменията си. И помнете, че понякога ще бъркате. Учете се от своите неуспехи, както и от успехите си.