Skillception

Кога да потърсим детски психолог

Всички деца имат емоционални възходи и падения. Тези периоди се свързват с динамична промяна в настроението, проблеми с приятели или […]

детски психолог

Всички деца имат емоционални възходи и падения. Тези периоди се свързват с динамична промяна в настроението, проблеми с приятели или лоши оценки в училище.

Но как да разберете дали детето ви се бори с нещо по-сериозно и кога трябва да потърсите помощ от детски психолог?

Някои борби са нещо нормално

Докато децата растат се очаква известно емоционално безпокойство, свързано със социални и училищни затруднения. Много детски психолози определят тези явления като „неравности по пътя.“

Тези нормални предизвикателства в развитието може да изискват от детето ви да промени перспективите си или да научи нови умения. В повечето случаи, ако предложите подкрепа, чувствителност и търпение, детето ви може да го разбере.

Когато първите проблеми се появят, е препоръчително родителите първо да се опитат да слушат и разберат притесненията на детето си.

Естествено е да искате да действате бързо и да решите проблема, но децата просто трябва да знаят, че са чути и разбрани. Препоръчително е да се използват фрази като „Разбирам, че ти е трудно“ или „Забелязвам, че напоследък нещо те тревожи“.

Ще бъдете изненадани докъде може да стигнете, докато се опитвате да разберете тревогите на детето си и така да му помогнете да се почувства чуто. Тогава децата стават по-възприемчиви за съветите ви и се отпускат да споделят повече.

Кога да се потърси помощ от детски психолог

детски психолог

И все пак това, което изглежда като нормална детска трудност, понякога може да се превърне в нещо по-сериозно. Психолозите казват, че трябва да се притеснявате, ако детето ви:

1. Има проблеми в множество области на живота като семейни взаимоотношения, академични постижения, развлекателни дейности и приятелства.

2. Започва да се чувства спад в самочувствието, по-малко уверено или по-малко ефективно.

3. Проявява прекомерна тревога за бъдещето.

4. Изразява безнадеждност.

5. Оттегля се от семейство, приятели или дейности, на които той или тя са се радвали.

6. Има значителна промяна в навиците на съня или апетита.

7. Проявява често лошо поведение.

8. Има повтарящо се саморазрушително поведение като дърпане на коса, раздиране или прорязване на кожата.

9. Разговаря за или се ангажира с някакъв вид самонараняване.

10. Прави коментари като „Иска ми се да не бях тук“ или „Никой не би се интересувал, ако избягам“.

11. Разговаря изрично за самоубийство.

Детските психолози препоръчват на родителите да се доверят на вътрешното си усещане. Вие познавате детето си най-добре. Ако имате чувството, че нещо не е наред, доверете се на този инстинкт. Винаги е по-добре да се уверите, че всичко е наред, пред това да откриете проблема твърде късно.

Как да подходите

Не се страхувайте да говорите по темата с детето си. Често, ако просто кажете на детето си: „ Чувстваш ли, че имаш нужда от помощ? “, то ще отвърне: „ Да, ще ми помогнеш ли?“

Родителите често са изненадани от желанието на децата им да получат допълнителна помощ.

Тази помощ може да е толкова близо, колкото и вашият педиатър. Педиатрите често са много добри в това да помогнат на родителите да разграничат кое е и какво не е нормално и така внасят успокоение. Ако е необходимо, вашият педиатър може да ви насочи към подходящ детски психолог или да препоръча други варианти за терапия.

Понякога родителите предполагат, че лечението на психичното здраве ще означава лекуване или хоспитализация за детето им. Но дори когато проблемите не са сериозни, терапията с детски психолог може да помогне на детето и семейството да усвоят нови умения и стратегии за справяне с пробеми. В повечето случаи първата стъпка към успешното лечение е да се отърсите от идеята, че посещението при детски психолог е нещо лошо.

Независимо дали детето ви се нуждае от помощ, за да се ориентира в нормалните предизвикателства на живота или се бори с нещо по-сериозно, търсенето на помощ от детски психолог, може да улесни и подкрепи живота на всички вас.

С какви проблеми се справят детските психолози?

Психичните заболявания могат да се проявят на всяка възраст. Когато се случи, това може да засегне директно човека и тези, които са най-близо до него. Когато повечето от нас размишляват върху видовете психични разстройства, обикновено си мислим какво може да се случи с децата ни, когато станат по-големи. Способността да разпознавате детските психологически разстройства наистина може да има ефект върху всички замесени страни, но понякога може да е трудно да се видят.

Когато детето страда от психично разстройство, за родителя често може да бъде трудно да го разпознае. В много случаи става въпрос за непознаване на признаците и симптомите на тези нарушения, така че те просто пропускат всички маркери, които децата им показват. Дори и да видят, че има проблеми, родителите просто могат да ги окачествят като нормално поведение. Важно е да се знае, че повечето деца не са в състояние да съобщят или говорят за тези проблеми с родителите си. Възможно е дори да има случаи, когато родителите не искат да признаят, че детето има проблем, било поради страх от последващо лечение или защото просто не могат да го обработят психически.

детска психология

Има много различни детски психични разстройства и те могат да варират значително при всяко дете. Някои деца ще проявят класическите симптоми на разстройството, а други може да отидат в обратната посока. Освен това един проблем може да доведе до друг, така че понякога е трудно да се знае откъде да започнем. За да ви помогне, всеки дестски психолог ще се опита да изолира възможностите за пораждане на проблема и да определи към коя категория спада психичното разстройво. Можем да разгледаме някои от най-често срещаните детски психологични разстройства по–долу:

Тревожност

Този тип разстройство може да приеме много различни форми. Някои хора биха очаквали, че това е проблем с безпокойството директно, но те могат да го покажат чрез обсесивно-компулсивно разстройство, социална фобия или дори посттравматично разстройство. Разбира се, напълно нормално е детето да изпитва известна степен на тревожност, но когато се превърне в разстройство, то се нуждае от детски психолог и подходящо лечение.

Разстройства на утистичния спектър

Това е едно от най-неразбраните разстройства на детската психология, но за съжаление се среща доста често. Типично, известено като Аутизъм, обикновено се появява, когато детето навърши 3 години. Някои деца ще изпитват тежки симптоми, които могат да бъдат много трудни за контролиране, но дори и да са леки, те могат да повлияят на способността на детето да общува с другите.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Това също е проблем, който се наблюдава все по-често и може да бъде трудно предизвикателство както за детето, така и за възрастния. Включва способността на детето да обръща внимание и някои от тях могат да бъдат импулсивни или хиперактивни. Всяко дете ще има свои собствени симптоми, като някои показват всички тях, а други показват само един.

Хранене

Има многобройни хранителни разстройства, които могат да засегнат децата както в ранна възраст, така и докато продължават да остаряват. Анорексията е често срещано хранително разстройство, но децата могат да се сблъскат и с преяждане или булимия. В някои случаи тези нарушения могат да бъдат животозастрашаващи и детето трябва да получи подходящите грижи, когато бъде диагностицирано.

Шизофрения

Това е психично заболяване, което може да бъде доста тежко. Включва човек, който не може да овладее реалността, нещо, известно като психоза. Този проблем има тенденция да се проявява по-често при тийнейджъри или докато преминават през 20-те си години, но също така може да се случи по всяко време.

Нарушения на настроението

Съществуват и редица проблеми, които попадат в тази категория. Биполярното разстройство и депресията попадат под тази конкретна диагноза. Повечето деца ще се чувстват подтиснати от време на време, но когато имат клинична депресия, това е проблем, който трябва да се реши. Тук ролята на детския психолог е от решаващо значение.

Понякога не е въпрос на диагностициране на конкретния проблем, който детето ви може да изпитва, а просто на разпознаване, че първоначално има проблем. Когато видим, че тези проблеми се появяват, тогава можем да потърсим помощ от детски психолог за диагностициране на детските психични разстройства, ако те съществуват във вашия случай, разбира се.

Един от най-често срещаните предупредителни знаци

Един от най-често срещаните предупредителни знаци за проблем е, ако се променя поведението на детето. Разбира се, има някои деца, които могат да бъдат повлияни от родителската грижа и те могат да преминат през различни промени в ранните си години. Но когато промените са внезапни и драстични, тогава е хубаво да се обърнете към детски психолог. По подобен начин промените в настроението често показват, че има проблем, който е готов да ескалира. Това може да включва сериозни промени в настроението или дълбока тъга, която продължава минимум 2 седмици. Някои деца се затварят в себе си и може да не искат да общуват с никого, включително с приятелите си.

Кога да се обърнем към детски психолог

Децата могат да проявяват физически симптоми, когато се опитват да се справят с едно от тези детски психологични разстройства. Те могат да включват здравословни проблеми, като болки в стомаха или главоболие. В допълнение, някои от тези психични състояния могат да накарат детето да си навреди физически. Някои от често срещаните случаи са, когато детето започне да се самоизгаря или  самонаранява чрез порязвания. Децата също могат да отслабнат неочаквано и това може да е признак на хранително разстройство или някое от другите психологически разстройства. Ако случаят с вашето дете е подобен, тогава не отлагайте посещението при детски психолог.

Злоупотребата с вещества при децата

Друг проблем, от който страдат много деца, е злоупотребата с вещества. Някои деца ще се обърнат към алкохола или наркотиците в опит да се справят с чувствата, които изпитват. Някои хора смятат, че това е и разстройство, но обикновено това е признак на нещо друго, което се случва зад кулисите.

Ако има нещо, което трябва да знаете за тези видове нарушения, това е фактът, че те могат да се случат на всяко дете по всяко време. Много родители са шокирани от това, което детето им преживява през тези трудни времена. Възможността да разпознаете симптомите е първата стъпка в получаването на помощта, от която се нуждае вашето дете, и по пътя му към възстановяване. Никога не се страхувайте да потърсите помощ от детски психолог.

Често задавани въпроси

Какво се случва на среща с детски психолог?Отговор: Психологът ще иска да знае за всякакви трудности или предизвикателства, с които се сблъсква детето. Те ще попитат детето ви за редица възможни симптоми, а също и за всички медицински или предишни проблеми с психичното здраве. Първоначалното посещение ще се различава в зависимост от възрастта на детето и ситуацията.
Какво точно прави детският психолог?Отговор: Като цяло детският психолог може да работи с деца и техните първоначални лекуващи, за да изследва, оценява и евентуално да третира проблеми в развитието. Детските психолози също могат да работят с деца, които имат тежки психически, емоционални или социални проблеми.
Условия на труд и околна среда, при детските психолози.Отговор: Детските психолози обикновено работят седнали в собствените си кабинети, където приемат своите пациенти или клиенти. Те са в чести контакти с други, много от които може да са нещастни или нестабилни, но детските психолози обикновено работят сами.
Трябва ли детето ми да посещава терапевт или психолог?Отговор: Ако детето се нуждае от емоционална подкрепа, изслушване и помощ за справяне с много силни чувства, терапевтът и психологът може да са еднакво добър избор. Както терапевтите, така и психолозите имат подобно обучение за това как да предоставят този вид консултации.
Кога детето трябва да посещава психолог?Отговор: Ако смятате, че кризите са трудни за справяне, потърсете професионална помощ. Ще научите техники за управление на поведението на детето си. Вашето дете може да се научи да потушава кризите и да подобрява отношенията си с вас.