Skillception

Рисуване за деца и как това помага на детето ви

Може би много пъти сте искали да рисувате заедно с детето си или да го изпратите на курс по рисуване […]

Рисуване за деца

Може би много пъти сте искали да рисувате заедно с детето си или да го изпратите на курс по рисуване за деца. В същото време, ако детето ви е още в предучилищна възраст, вие много добре знаете колко трудно може да се окаже това занимание. В повечето случаи не може да задържите вниманието на детето върху рисуването, а още по-малко пък да контролирате бъркотията око вас. Боята е навсякъде и изисква време, за да я подготвите, след това да я почистите и не само от детето, но и от повърхностите.

Но знаете ли, че рисуването за деца, буквално кара мозъчетата им да се развиват?

Много родители работят с децата си още от предучилищна възраст, като се опитват да четат приказки, разказват по картинки, дори се опитват да изградят математически умения.

Тези умения и дейности са необходими и полезни за вашето дете, но като добавите творческа игра и дейности (като рисуване), ще помогнете за цялостния растеж на целия мозък на вашето дете.

Ето и 10 причини, защо да използвате рисуване за деца още от предучилищна възраст:

1. Рисуването е упражнение за мозъка.

Творческите дейности като рисуване използват различна част от мозъка от четенето и/или математиката. Дясната страна на мозъка е нашата творческа половина и отговаря за визуалните умения и разбирането на това, което виждаме през очите си (като тази способност все още се развива в предучилищна възраст). Креативните занимания с игра и рисуване помагат да се упражни дясното мозъчно полукълбо на вашето дете, което води до цялостно здравословно развитие на мозъка.

2. Вашето дете се научава как да изразява собствените си чувства, като трансформира идеите си и чувства си върху хартия.

3. Рисуването изгражда самочувствие.

Предоставяйки отворени техники за рисуване, детето ви няма правилен или грешен начин да рисува. Акцентът е върху процеса, така че всяко дете се чувства успешно, независимо от нивото на уменията или етапа на развитие.

4. Вашето дете се научава как да взема решения и да решава проблеми.

Докато детето ви работи и рисува, то прави избор относно собствените си произведения на изкуството.

5. Рисуването помага за облекчаване на стреса.

Точно както възрастните, и децата в предучилищна възраст се стресират. Рисуването за деца е един от начините, по които детето ви може да намали стреса, и по здравословен начин да изрази своите чувства.

6. Рисуването помага за развитието на мускулния контрол.

Работата с четка или малък инструмент помага за развитието на фината моторика (контрол на малките мускули). Докато работите върху големи листове хартия или върху статива, това помага да се развие голям контрол на мускулите. Рисуването също помага да се развие и координацията на очите на вашето дете.

7. Рисуването е сетивно преживяване.

Детето ви изгражда база от знания за различни сензорни преживявания, като това какво е усещането за докосване на хартията с рисуване с пръст или какво е да преместите четката с ръка по хартията. Сензорните преживявания са важни, защото помага на детето ви да изследва и разбере света около него.

8. Рисуването предоставя възможност на детето ви да изпита причините и последиците.

Докато рисува, детето ви също експериментира и мисли като учен. Позволете на детето си да смесва цветовете заедно, за да опита нови комбинации от боя и цветове.

9. Рисуването помага за развитието на говорните умения.

Често пъти децата нямат търпение да споделят с вас за тяхнана картина. Не забравяйте да не познаете какво мислите, че детето ви е нарисувало, а по-скоро го попитайте: „Разкажи ми какво нарисува“. Като задавате въпроси с отворен край, това ще помогне да се разгърнат и развият мисленето и словесните умения на вашето дете.

10. Детето ще изгради самочувствие.

Вашето дете ще се гордее и припознава с рисунките си (дори и на вас да ви прилича на нелогична драсканица).

След като вече знаете как рисуването за деца помага на детете ви, какво чакате? Намерете най-удобното място за рисуване за деца на skillception.com.

Разберете повече за метода Монтесори – какво представлява и кои са 10-те принципа, които всеки родител трябва да знае.