Skillception

Колко дълго трябва да се медитира?

Медитация може да бъде ценна практика за хора от всякакъв произход, но да знаете колко време трябва да медитирате всеки […]

медитация

Медитация може да бъде ценна практика за хора от всякакъв произход, но да знаете колко време трябва да медитирате всеки ден, може да бъде предизвикателство. Добра идея е да започнете с кракта сесия и постепенно да увеличавате времето. Започването бавно ще ви помогне да избегнете разочарованието или обезсърчаването, ако не получите резултатите, които искате в самото начало.

Започнете с кратки сесии, които по-късно може да удължите, след като се почувствате комфортно с медитацията. Може да бъде изкушаващо да се опитвате да медитирате с часове в момент, когато опитвате за първи път, но е много по-добре да практикувате последователно с по-кратки сесии, отколкото да се опитвате да се пришпорвате още в началото. В идеалния случай винаги трябва да чувствате по-дълбоко осъзнаване на себе си и може би дори освежени и отпуснати след сесията на медитация, а не изцедени или изтощени.

Не забравяйте, че медитацията е практика за цял живот. Ще отнеме известно време, докато умът и тялото намерят утеха в изкуството на медитацията, така че не се чувствайте зле, ако отнеме много време, за да изпитате пълните предимства на медитирането. Всъщност това е изключително често и никога не трябва да се обезкуражавате, ако е необходимо време, за да видите резултатите.

Колко дълго трябва да медитирате, за да видите резултати?

Според проучване от 2018 г., публикувано в Behavioral Brain Research, медитацията по 13 минути на ден в продължение на осем седмици води до намалено състояние на негативно настроение, повишено внимание, работна памет, памет за разпознаване и намалена обща тревожност. Проучването е установило също, че участниците, които медитират в продължение на осем седмици, са имали по-значими резултати от тези, които медитират в продължение на четири седмици.

Въпреки че тук нямаме точна наука, изглежда, че за да видите ползите от медитацията, трябва да се стремите към сесии, поне по 10 минути на ден. Въпреки това, всеки човек ще реагира по различен начин на медитацията, така че е важно да тествате по-дълги периоди на медитация, ако изглежда, че 10 минути нямат ефект за вас.

Колко дълго трябва да медитира начинаещ практикуващ?

Препоръчително е,  когато сте начинаещ да се медитира поне пет минути на ден. Започването само с пет минути ще ви позволи да свикнете с практиката. Това също така ще ви помогне да се ангажирате с практиката си за медитация, без да създавате прекалено голям натиск, което помага за намаляване на нивата на стрес, правейки медитацията по-достъпна за начинаещи.

Започването с пет минути на ден също ще ви помогне да развиете по-добро усещане за това кога да медитирате. Ако пет минути ви се струват твърде дълги, опитайте да започнете с по-малко време и добавяйте още по една минута всяка седмица, докато накрая стигнете до желания период от време.

Достатъчни ли са 10 минути медитация на ден?

Ако се чудите дали само 10 минути медитация са достатъчни, това зависи от вашата цел и стил на медитация. Ако сте начинаещ и искате да намалите стреса, тогава 10 минути трябва да са достатъчни.

Въпреки това, ако искате да се съсредоточите повече върху спокойствието и повишената концентрация, тогава до 30 минути може да са по-добри, тъй като ще имате време за някои леки разтягания, както и за дихателни техники. Независимо дали решите да медитирате за 10 минути или 30, уверете се, че го правите всеки ден, тъй като това ще ви помогне да тренирате ума си и да станете по-осъзнати през целия ден.

Колко пъти на ден трябва да медитирате?

В идеалния случай би било най-добре да медитирате поне веднъж на ден. Последователността е най-важното нещо, върху което трябва да се съсредоточите, когато сте начинаещ. Проучванията показват, че хората, които медитират ежедневно, са по-склонни да се придържат към рутината си и да се възползват повече от медитацията, отколкото тези, които не го правят.

Кога трябва да се медитира?

Най-доброто време от деня за медитация зависи от няколко фактора, включително вашия график. Уверете се, че сте избрали време, когато се чувствате най-добре и е най-вероятно да се придържате към рутината си.

По-добре ли е да се медитира сутрин след събуждане? Отговорът е и да и не. Зависи какъв тип медитация се опитвате да практикувате.

Много хора смятат, че сутрешната медитация е най-добра по две причини:

  • Първо – това е приятен начин да започнете деня, като сте внимателни и практикувате самообслужване;
  • Второ, дава ви малко време за себе си, преди да се потопите в ежедневието си.

За разлика от това, може да предпочетете да медитирате следобед или през нощта, защото това е тихо време за практикуване. Това също помага да се балансира цялата информация, която сте приемали през деня.

Като цяло има ползи от практикуването на медитация по различно време на деня. Изпробвайте различно време и вижте кое работи най-добре за вас.

Колко дълго трябва да се медитира за справяне със стреса?

Ако живеете с голяма доза стрес, намаляването на стреса, базирано на вниманието (MBSR) е вид медитация, която може да ви помогне. Разработена е от Джон Кабат-Зин, тази програма, подкрепена от изследвания, е предназначена да бъде завършена в продължение на осем седмици и включва ежедневни 45-минутни сесии, за да ви помогне да намалите стреса и тревожността. Може да откриете отворени курсове или сесии по тази програма в Skillception.com.

Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Psychosomatic Research, съобщава за систематичен преглед на MBSR. Изследователите откриват, че „резултатите показват големи ефекти върху стреса, умерени ефекти върху тревожността, депресията, дистреса, качеството на живот и бърнаута.

Въпреки че резултатите от проучването са обещаващи, MBSR включва ангажиране за 45 минути на ден практика на майндфулнес, което може да не е практично за някои хора. Друг подход може да бъде да обмислите отделянето на 45 минути на вашата практика на по-малки интервали от по 10-минутни, но разтеглени през целия ден.

Колко често трябва да се медитира?

По отношение на това колко често трябва да медитирате, всъщност, зависи от вас самите. Някои хора се възползват от практика по веднъж на ден. Докато други предпочитат кратка сесия сутрин и втора такава през вечерта.

Медитирането повече от веднъж на ден може да ви помогне да управлявате прекомерното мислене. И да поддържате ума си спокоен и устойчив на стрес през целия ден. Важно е да опитате различни методи и да видите какво работи за вас, преди да го добавите към ежедневния си график.

Мненията за това, колко пъти трябва да се медитира се различават между учителите и традициите, но едно нещо е ясно: Не насилвайте нищо. Медитацията е свързана с проверка на себе си и вашите нужди, а не натискане извън вашите граници.

Колко време отнема на медитация, за да повлияе на мозъка ни?

По отношение на това колко време е необходимо, за да промените мозъка си, изследванията все още се появяват. Въпреки това, проучване, публикувано в списание Neuroscience and Biobehavioral Reviews, установява, че обучението за майндфулнес всъщност може да причини физически промени в мозъка, когато се използва за определен период от време.

Като се има предвид това, не всички учители по медитация биха се съгласили. Времето, необходимо на медитацията, за да промени мозъка ви, е от значение. Вместо това те биха казали, че дори само няколко минути всеки ден могат да имат незабавни ползи. И да ви помогнат да станете по-внимателни през целия си ден.

Ако сега започвате с медитация, няма нужда да се насилвате с практика по медитация в продължение на часове. Дори ако имате само 10 минути, които да отделите по време на обедната си почивка или преди лягане. Това е достатъчно време тялото и ума ви да изпитат ползите от медитацията и вашата мотивация.