Skillception

Какво е мотивация?

Какво е мотивация? Мотивацията е процесът, който инициира, насочва и поддържа целенасочено поведение. Това е, което ви кара да действате, […]

Какво е мотивация

Какво е мотивация?

Мотивацията е процесът, който инициира, насочва и поддържа целенасочено поведение. Това е, което ви кара да действате, независимо дали получавате чаша вода, за да намалите жаждата си или четете книга за придобиване на знания.

Мотивацията включва биологични, емоционални, социални и когнитивни сили, които активират поведението. Във всекидневната употреба терминът „мотивация“ често се използва, за да опише защо човек прави нещо. Той е движещата сила на човешките действия.

Мотивацията не се отнася само до факторите, които активират поведението; той включва и факторите, които ръководят и поддържат тези целенасочени действия (макар че такива мотиви рядко се наблюдават пряко). В резултат на това често се налага да правим изводи за причините, поради които хората правят нещата, които правят, въз основа на наблюдаемо поведение.

Какво точно се крие зад мотивацията и защо ни кара да действаме? Психолозите предлагат различни теории за мотивацията, включително теория на задвижването, теория на инстинкта и хуманистична теория (като йерархията на потребностите на Маслоу). Реалността е, че има много различни сили, които ръководят и насочват мотивацията ни.

Видове мотивация

Какво е мотивация. Различните видове мотивация често се описват като външни или вътрешни:

• Външните мотивации са тези, които възникват извън индивида и често включват награди като трофеи, пари, социално признание или похвала.

• Вътрешните мотивации са онези, които възникват от нас самите, като например да се реши сложна кръстословица само за лично удовлетворение от решаването на даден проблем.

Приложение на мотивацията

Има много различни приложения за мотивация. Тя служи като водеща сила за цялото човешко поведение, но разбирането на това как работи и факторите, които могат да окажат въздействие върху мотивацията, имат огромна важност.

Например, ако разбирате как работи мотивацията, тогава може да:

• Помогнете за подобряване на ефективността на хората, докато работят за постигане на целите;

• Помогнете на хората да предприемат действия;

• Насърчавате хората да се занимават със здравословно поведение;

• Помогнете на хората да избягват нездравословно или дезадаптивно поведение като поемане на риск и пристрастяване;

• Помогнете на хората да чувстват живота си под контрол:

• Подобрете общото благосъстояние и щастие;

Как въздейства мотивацията

Всеки, който някога е имал цел (като да иска да отслабне с 20 килограма или да избяга маратон), вероятно веднага разбира, че просто желанието да постигнеш нещо не е достатъчно. Постигането на такава цел изисква способността да упорствате през препятствия и издръжливост, за да продължите въпреки трудностите.

Има три основни компонента на мотивацията: активиране, постоянство и интензивност

Активирането включва решение за започване на поведение, например записване в клас по психология.

Постоянството е непрекъснатото усилие към целта, въпреки че пречките могат да съществуват. Пример за постоянство би било да се вземат повече курсове по психология, за да се спечели степен, въпреки че се изисква значителна инвестиция на време, енергия и ресурси.

Интензивността може да се види в концентрацията и енергичността, които се влагат в преследването на дадена цел. Например, един ученик може да минава класовете без много усилия, докато друг ученик ще учи редовно, ще участва в дискусии и ще се възползва от възможностите за изследване извън клас. Първият ученик няма интензивност, докато вторият преследва образователните си цели с по-голяма интензивност.

Степента на всеки от тези компоненти на мотивация може да повлияе върху това дали постигате целта си или не. Силното активиране например означава, че е по-вероятно да започнете да преследвате цел. Постоянството и интензивността ще определят дали продължавате да работите за постигането на тази цел и колко усилия отделяте за постигането й.

Съвети за мотивация

Всички хора изпитват колебания в мотивацията и силата на волята си. Понякога може да се почувствате запалени и силно подтикнати да постигнете целите си, докато в други случаи може да се чувствате безразлични или несигурни какво искате или как да го постигнете.

Дори ако се чувствате слабо мотивирани, има стъпки, които можете да предприемете, за да продължите напред. Някои неща, които можете да направите, включват:

• Коригирайте целите си, за да се съсредоточите върху неща, които наистина са важни за вас;

• Ако се справяте с нещо, което е твърде голямо или преобладаващо, разбийте го на по-малки стъпки и опитайте да насочите вниманието си към постигането на тази първа стъпка, по пътя към напредъка;

• Проверете увереността си;

• Напомнете си какво сте постигнали в миналото и къде се крият силните ви страни;

• Ако има неща, за които се чувствате несигурни, опитайте се да направите подобрения в тези области, така че да се чувствате по-квалифицирани и способни.

Потенциални пречки пред мотивацията

Какво е мотивация. Има няколко неща, за които трябва да внимавате и които могат да навредят на мотивацията ви. Те включват:

• Бързи корекции или мислене „всичко или нищо“. Лесно е да се почувствате немотивирани, ако не можете да поправите нещо веднага или ако не можете да го получите наведнъж. Напомнете си, че постигането на целите ви отнема време.

• Мислейки, че един размер е подходящ за всички. Това, че подход или метод е работил за някой друг, не означава, че ще работи и за вас. Ако нещо не ви помага да постигнете целите си или ви кара да се чувствате немотивирани, потърсете неща, които ще работят по-добре за вас.

Говорете с Вашия лекар, ако чувствате симптоми на апатия и лошо настроение, които продължават повече от две седмици. Понякога постоянната липса на мотивация може да бъде свързана със състояние на психичното здраве като депресия.

История на мотивацията

Кои са нещата, които всъщност ни мотивират да действаме? През цялата история психолозите предлагат различни теории, за да обяснят какво мотивира човешкото поведение. Сега следват някои от основните теории за мотивацията.

Инстинкти

Теорията за мотивацията на инстинкта предполага, че поведението се мотивира от инстинкти, които са фиксирани и вродени модели на поведение. Психолози, включително Уилям Джеймс, Зигмунд Фройд и Уилям Макдугал, са предложили редица основни човешки двигатели, които мотивират поведението. Такива инстинкти могат да включват биологични инстинкти, които са важни за оцеляването на организма, като страх, чистота и любов.

Задвижвания и нужди

Много от вашите поведения, като хранене, пиене и сън, са мотивирани от биологията. Имате биологична нужда от храна, вода и сън. Следователно вие сте мотивирани да ядете, да пиете и да спите. Теорията на задвижването предполага, че хората имат основни биологични двигатели и че поведението е мотивирано от необходимостта да се изпълнят тези двигатели.

Нива на възбуда

Теорията за мотивация на възбудата предполага, че хората са мотивирани да се занимават с поведения, които им помагат да поддържат оптималното си ниво на възбуда. Човек с ниска нужда от възбуда може да се занимава с релаксиращи дейности, като четене на книга, докато тези с висока нужда от възбуда могат да бъдат мотивирани да се включат във вълнуващо, търсещо вълнение поведение, като мотоциклетни състезания.

В заключение на това Какво е мотивация

Разбирането на мотивацията е важно в много области на живота, от родителството до работното място. Може би искате да поставите най-добрите цели и да създадете правилните системи за възнаграждения, които да мотивират другите, както и да увеличите собствената си мотивация.

Познаването на мотивиращите фактори и манипулирането им се използва в маркетинга и други аспекти на индустриалната психология. Това е област, в която има много митове, и всеки може да се възползва от знанието какво работи и кое не.