Skillception

Роботика за деца

Защо да изберем роботика за деца Роботика за деца е практически и забавен начин, по който децата да научат STEM […]

роботика за деца

Защо да изберем роботика за деца

Роботика за деца е практически и забавен начин, по който децата да научат STEM концепции, като им позволят да правят свои собствени роботи. Роботиката е клон на технологията, който се занимава с производството, програмирането и проектирането на роботи. За нас, родителите, това определение звучи твърде сложно и техническо. В същност най-вероятно едва можем да си представим и видим ползата от това да позволим на децата си да се занимават с работни комплекти и различни роботи за деца.

Повечето от нас всъщност не могат да кажат, че са се сблъсквали с този клон на науката в ежедневието си. Освен няколкото филма за Терминатор, които сме гледали. До скоро всички смятахме, че роботиката е нещо, което могат да правят само инженерите.

Време е всички ние да се фокусираме и да запомним една важна точка.

  • Въпреки че не можем да обхванем всичко важно около роботиката и това как работи тя, не бива да лишаваме децата си от възможонстта да се докоснат до тази напреднала наука и технология.

Гортата точка е особено вярна днес. Педагозите и производителите на играчки са преопаковали роботиката в нещо забавно и образователно. От нас зависи да се възползваме от шанса да запознаем децата си с технология, която вече може да се преподава по най-забавния и ангажиращ начин.

За да можем ние, родителите, да насочваме децата си, трябва да научим и за роботиката за деца.

Ето няколко неща, които трябва да направим:

• Информирайте се по-добре за комплектите роботи за деца – защо е полезно и защо комплектите роботи са добри подаръци за децата.

• Научете защо роботизираните играчки, игри и приложения сега се считат за образователни инструменти.

• Разберете как да представите роботиката за деца, по начин, който да грабне вниманието.

• Вземете информирано решение по отношение на избора на подходящите комплекти роботи и играчки за вашите деца.

Надяваме се, че всички можем да видим как роботиката влияе положително на развитието на нашите деца. А какво ще кажете вие? Вече обмисляте ли къде да запишете детето си на обучение по роботика за деца? Направете го с помощта на skillception.com.

Още информация за Катерене за деца

Факти за роботиката

Роботика за деца. Роботът е изкуствен агент, което означава, че действа като заместител на човека, правейки неща, за които е предназначен. Роботика за деца – идеално занимание детето Ви да се впусне в света на роботите от филмите.

Роботите обикновено са машини, контролирани от компютърна програма или електронни схеми. Те могат да бъдат пряко контролирани от хората. Роботите могат да бъдат проектирани да приличат на хора, като в този случай поведението им може да внушава интелигентност или мисъл. Повечето роботи вършат определена работа и не приличат на хора, и могат да бъдат проектирани под различни форми.

Във фантастиката обаче роботите обикновено приличат на хората и изглежда сякаш имат свой собствен живот. В сферата на фантастиката има много издадени книги, филми и видео игри с роботи, като може би най-известното произведение, е „Аз, роботът“ на Исак Азимов. Това е и една от причините роботика за деца да бъде популярно занимание.

История на роботиката

Хората отдавна се интересуват от изграждането на машини, които да вършат някаква работа за нас. Но отнема време и пари, за да се изгради само една машина, така че ранните идеи за създаването на роботи, са си останали само идеи, които в миналото са ползвани за развлечение на богатите хора. Леонардо да Винчи проектира машина с форма на човек, изглеждаща като рицар още през 1464 г. Тази машина е проектирана да се управлява чрез въжета и колела. По късно други инженери мечтатали са нарисували механичен човек. През 1920 г. Карел Чапек е написал история за тях и използва дума от чешки език, свързана с „работа“: робот.

Най-успешните дизайни на роботи през 20 век не са направени така, че да приличат на хора. Те са предназначени за ежедневна употреба. Джордж Девол е направил първия от тях, Unimate, през далечната 1954 г., с една ръка и една длан. General Motors го закупили през 1960 г., а още на следващата година роботът започва работа във фабрика в Ню Джърси. Работата му е била да вдига и подрежда парчета метал, които били твърде горещи, за да могат хората да ги пипат. Инженерите са имали възможност да го програмират и да го препрограмират, ако трябва.

Модерни роботи

Роботите имат много приложения. Много фабрики използват роботи, за да вършат тежка работа бързо и без много грешки. Те не приличат на хора, защото са създадени да извършват конкретна дейност. Това са така наречените „индустриални“ роботи. Например някои роботи са създадени, за да намират и обезвреждат бомби. Ако нещо по време на обезвреждането се обърка, тогава роботът може да бъде повреден или унищожен, което е много по-добре от това на негово място да е човек. Има и роботи, които помагат вкъщи, например да вакумират продукти или да управляват косачката за трева. Такив тип роботи трябва да бъдат програмирани за конкретната работа, за която са създадени.

Изключително важно значение имат няколко роботи, които извършват операции на места в тялото на човек, където човешката ръка е твърде голяма или нестабилна, за да оперира.

Планетоходите са роботи за изследване на далечни планети. Тъй като отнема много време за изпращане на радиосигнал от Земята до друга планета, роботите вършат голяма част от работата си сами, без команди от Земята.

Въпреки напредването на технологиите, хората все още си представят роботите под формата на човек с два крака, две ръце и глава. В тази връзка, ASIMO е един такъв робот. Той  помага на учените да се научат как да проектират и програмират роботи. Вълнуващото при ASIMO е, че може да ходи, което не е лесно за програмиране.

Видове роботи

Автономни роботи – роботи, които не се контролират от хората:

• Аеробот – робот, способен на независим полет на други планети;

• Андроид – хуманоиден робот, наподобяваща формата на човек;

• Automaton (Автомат) – ранен самоуправляващ се робот, изпълняващ абсолютно едни и същи действия, отново и отново;

• Автономно превозно средство – превозно средство, оборудвано със система за автопилот, която е способна да шофира от една точка до друга, без намеса на човек;

• Ballbot (Болбот) – динамично стабилен мобилен робот, проектиран да балансира върху едно сферично колело (т.е. топка);

• Киборг – известен също като кибернетичен организъм, същество с биологични и изкуствени (например електронни, механични или роботизирани) части

• Робот за обезвреждане на експлозивни боеприпаси – мобилен робот, предназначен да оцени дали даден обект съдържа експлозиви. Някои носят детонатори, които могат да бъдат поставени върху обекта и активирани след оттеглянето на робота;

• Гиноид – хуманоиден робот, проектиран да прилича на жена;

• Hexapod (проходилка) – шесткрак ходещ робот, използващ обикновен локомотор, подобен на насекомо;

• Индустриален робот – препрограмируем, многофункционален манипулатор, предназначен за преместване на материали, части, инструменти или специализирани устройства чрез променливи програмирани движения за изпълнение на различни задачи;

3D принтер;

• Робот насекомо (Insect robot) – малък робот, създаден да имитира поведение на насекомите, а не сложно човешко поведение;

• Микробот – микроскопични роботи, предназначени да влизат в човешкото тяло и да лекуват болести;

• Военен робот – екзо костюм, който може да се слее със своя потребител за подобрена сила, скорост, управление и др.;

• Мобилен робот – самоходен и самостоятелен робот, който е в състояние да се движи по механично необвързан курс;

  • Круизна ракета – управлявана от роботи ракета, която носи експлозивен полезен товар;

• Робот за музикално забавление – робот, създаден за изпълнение на музикални забавления чрез свирене на поръчкови инструменти или инструменти, разработени от човек;

• Нанобот – същото като микробот, но по-малък. Компонентите са на или близо до мащаба на нанометър (10–9 метра);

• Протетичен робот – програмируем манипулатор или устройство, заместващо липсващ човешки крайник;

• Роувър – робот с колела, предназначен да ходи по терена на други планети;

• Сервизен робот – машини, които разширяват човешките възможности;

• Snakebot – робот или роботизиран компонент, наподобяващ пипало или хобот на слон, където се използват много малки изпълнителни механизми, които позволяват непрекъснато извито движение на роботен компонент с много степени на свобода. Това обикновено се прилага за роботи със змийска ръка, които я използват като гъвкав манипулатор. По-рядко приложение е snakebot, където целият робот е мобилен и подобен на змия, за да се получи достъп през тесни пространства;

• Хирургичен робот – дистанционен манипулатор, използван за безкръвни операции;

• Ходещ робот – робот, способен да се движи чрез ходене. Поради трудностите с баланса, двукраките ходещи роботи досега са били рядкост и повечето ходещи роботи са изобретявани с много крака, като насекомите.

По режим на движение

Мобилните роботи могат да бъдат класифицирани по:

Средата, в която пътуват:

Земни или още домашни роботи. Те са най-често колесни, но включват и роботи с два или повече крака (хуманоидни или наподобяващи животни или насекоми).

  • Въздушните роботи обикновено се наричат безпилотни летателни апарати (БЛА).
  • Подводните роботи обикновено се наричат автономни подводни превозни средства (AUV).
  • Полярни роботи, предназначени за навигация в ледена среда, изпълнена с пукнатини

Устройството, което използват за придвижване, главно:

Роботи с крака – човекоподобни крака (т.е. андроид) или животински крака:

  • Пеещи роботи;
  • Колесни роботи.

Източни и западни гледни точки за роботиката

Как Изтока мисли за роботите

Приблизително половината от всички роботи в света са в Азия, 32% в Европа и 16% в Северна Америка, 1% в Австралазия и 1% в Африка. 30% от всички роботи в света са в Япония. Япония има най-много роботи от всички страни в света и е лидер в световната индустрия по роботика. За Япония всъщност се казва, че е роботизираната столица на света.

В Япония и Южна Корея нагласите за бъдещите роботи са предимно положителни. Положителното приемане на роботи там може да се дължи отчасти на известния анимационен робот „Астробой“. Китай споделя мнения за роботиката, които са подобни на тези на Япония и Южна Корея, но Китай е зад Америка и Европа в развитието на роботи. Източноазиатският възглед е, че роботите трябва да са приблизително равни на хората. Те смятат, че роботите могат да се грижат за възрастни хора, да учат деца или да служат като асистенти. Популярното мнение на Източна Азия е, че би било добре роботите да станат по-популярни и по-напреднали. Тази гледна точка е противоположна на популярната западна такава.

„Това е откриването на епоха, в която човешки същества и роботи могат да съществуват едновременно“, казва японската фирма Mitsubishi за един от многото подобни на човека роботи в Япония. Южнокорейското министерство на информацията и комуникациите прогнозира, че всяко южнокорейско домакинство ще има робот между 2015 и 2020 г.

Как Запада мисли за роботите

Западните общества са по-склонни да бъдат против или дори да се страхуват от развитието на роботи. Научнофантастичните филми и други истории често ги показват като опасни бунтовници срещу човечеството.

Западът разглежда роботите като „заплаха“ за бъдещето на хората, което се дължи до голяма степен на религиозното влияние на авраамическите религии, при което създаването на машини, които могат да мислят за себе си, почти биха играли ролята на Бог. Очевидно тези граници не са ясни, но има съществена разлика между двете идеологии.

Закони на роботите

Писателят Исак Азимов разказа много истории за роботи, които имат трите закона на роботиката, за да предпазят хората от роботите.

1. Роботът не може да нарани човек или чрез бездействие да позволи човек да бъде наранен.

2. Роботът трябва да се подчинява на заповедите, дадени му от хората, освен когато такива заповеди биха били в противоречие с Първия закон.

3. Роботът трябва да защитава собственото си съществуване, стига такава защита да не противоречи на Първия или Втория закон.

Роботите не са били истински, когато Исак ги е измислил и следователно, тези закони не са прилагани в реалния живот. В днешния свят обаче роботите са по-сложни и един ден може да са необходими истински закони, подобно на първоначалните три закона на Исак Азимов.

За тези закони се говори във видеоигрите Megaman. Южна Корея е първата държава в света, която е създала официални закони за роботите.

Често задавани въпроси

Защо децата трябва да учат роботика?Отговор: Роботиката ще помогне за придобиване на известни познания по програмиране, които ще помогнат за разбирането как работят различните роботи около нас. Задачата за създаване и програмиране на ваши собствени роботи е доста предизвикателна. Препятсвията в работата, докато се създава един робот, помагат да се развие постоянството у децата.
Какви са основите на роботиката?Отговор: Роботиката е поддомен на инженерството и науката, който включва машиностроене, електротехника, компютърни науки и други. Роботиката се занимава с проектиране, изграждане, експлоатация и използване на роботи и компютърни системи за тяхното управление, сензорна обратна връзка и обработка на информация.
Какво всъщност е роботиката?Отговор: Роботизиране, проектиране, конструкция и използване на машини (роботи) за изпълнение на задачи, изпълнявани традиционно от хората. Роботите се използват широко в такива индустрии като автомобилното производство за изпълнение на прости повтарящи се задачи и в индустрии, където работата трябва да се извършва в опасна за хората среда.
Защо се нуждаем от роботика?Отговор: Роботизираната технология влияе на всеки аспект на работата и дома. Роботиката има потенциал да промени положително живота и трудовите практики, да повиши нивата на ефективност и безопасност, както и да осигури подобрени нива на обслужване. В тези много индустрии, роботиката вече е в основата на заетостта.
Защо бъдещето е в роботиката?Отговор: Роботите ще ускорят процеса на персонализирано обучение. NAO, хуманоидният робот, вече създава връзки със студенти от цял свят. Този робот притежава важни сетива за естествено взаимодействие, включително движение, слушане, говорене и комуникация. Роботите ще имат дълбоко въздействие върху работното място в бъдещето.