Skillception

Катерене за деца

Катерене за деца: Кога е най-доброто време да започнете? Качват ли се децата ви по мебели рафтове? Може би е […]

Катерене за деца

Катерене за деца: Кога е най-доброто време да започнете?

Качват ли се децата ви по мебели рафтове? Може би е време да обмислите някои по-подходящи места за катерене за деца, където те могат да се научат как да го направят, но с подходящо оборудвани! Скалното катерене е вълнуващ спорт, който може да се практикува на закрито или на открито. Освен това има големи предимства. Като увеличаване силата на движение, гъвкавостта и осигуряване на тренировка за цяло тяло. И тъй като това е толкова вълнуващо и забавно занимание, е чудесно за деца.

Въпреки че всички напрягания и височини може да ви дават представа, че това може да не е безопасен спорт за деца, катеренето за деца всъщност е статистически доказано по-безопасно от традиционни спортове, като например хокей и ръгби. Разбира се, както при всички приключенски спортове, адекватната подготовка и ръководство е от първостепенно значение. И разбира се, децата трябва да спазват строги инструкции, особено малките деца, които бързат с катеренето. Но можете да бъдете спокойни, че ще го харесат и това ще им помогне в изграждането както на здраво тяло, така и на здрав ум.

На каква възраст децата могат да започнат да се катерят?

Официално курсовете по катерене за деца обикновено изискват децата да са на 5 или повече години, за да започнат да тренират. Това е така, защото 5 е възрастта, на която децата могат да започнат да следват инструкциите и да имат по-голяма автономност. Няма обаче действително физическо изискване, което да спира децата да започват по-рано. Въпреки че трябва да бъдат наблюдавани, децата на 2 години вече имат достатъчно двигателни умения, за да започнат да придобиват основни движения под формата на игра. Разбира се, на толкова млада възраст те винаги се нуждаят от подходящия надзор и компания на родителите си.

Какви са ползите от скалното катерене в ранна възраст?

Както катеренето на закрито, така и на открито предлагат много предимства на всеки, който практикува този спорт. Тъй като децата развиват телата и двигателните си умения, практикуването на скално катерене в толкова ранна възраст може да бъде особено полезно за тяхното развитие. Позволява им да изграждат сила в ръцете, краката и торса, помага за координация, баланс и стабилност. „Какъв е следващият ход?“, е въпрос, който те ще се научат да си задават сами и да си отговарят. Освен това катеренето учи децата на търпение, увереност, доверие и повишава концентрацията им. Все пак е препоръчително да не очаквате твърде много от младите алпинисти.

Съветваме родителите да не очакват твърде много от децата си. За деца до около 10-годишна възраст катеренето няма да бъде основна цел. Децата искат да играят и ако спрат да се справят добре, губят интерес към заниманието. Добре е да оставите всичко да си върви. Добре е, родителите да се присъединят към децата си, без значение дали имат опит или не. Родителят винаги е най-добрият модел за подражание на всяко дете.

И наистина, друг чудесен аспект на скалното катерене за децата е, че те могат да се насладят на заниманието с родителите, братята и сестрите си. Програми като обучение за скално катерене на закрито за семейства са чудесен начин родителите да изградят връзка с децата си. Това е толкова забавно занимание за всички възрасти и всеки, който участва, има шанса да му се наслади.

Не на последно място и със сигурност не на последно място, катеренето на открито дава възможност на децата да си взаимодействат с пустинната среда. В свят, който все повече се десенсибилизира към природата, излагането на деца на приключения на открито е чудесен начин да ги отдалечите от таблетите и да излязат на слънце.

От какво се състои програмата за скално катерене за деца?

Преподаването на деца на умения за скално катерене включва различни стъпки. За начало трябва да се запознаят със сензацията. За целта програмите позволяват на децата да се катерят ниско, за да получат усещането за вертикално движение на стената, например при боулдъринг. На този етап все още не е необходимо те да бъдат обезопасени с въже. След това, след първи подход към стената, се показва на децата как да свикнат с колан за катерене.

За забавление, децата могат да бъдат полюлявани в колана, за да свикват с него и след това да бъдат свалени надолу.

Последният етап от обучението се състои в обяснение първо на някои техники за безопасност. Включително как да поставите ръцете и краката си, така че слизането по въже от всякаква височина да е безопасно. И след това се показват някои основни техники за катерене, които децата могат да практикуват!

На закрито или на открито?

Има предимства както за открито, така и за катерене на закрито. Катеренето на закрито е чудесно за децата. Защото им осигурява по-контролирана среда, за да започнат да придобиват умения. Изкачването на открито обаче им дава шанс да взаимодействат с природата и да общуват с околната среда на различно ниво. Препоръчително е да започнете на закрито и след това да работите за изграждане на необходимите техники и увереност, необходими за изкачване на открито.

Ако започнете с катерене на закрито, децата могат по-добре да видят къде да поставят ръцете и краката си. И често местата за задържане по стените на закрити спортни зали за катерене са маркирани в цвят или моделирани като животни и други привлекателни форми. Освен това децата са под по-голям надзор. А детските зали обикновено имат ъгли за катерене, така че детето може по-лесно да комбинира изкачването по стената и с игра.

Освен това, въпреки че е по-красиво сред природата, когато се катерите с деца, намирането на правилните пътеки и стени, на които те могат да се чувстват комфортно, не винаги е толкова лесно. Ето защо е много важно да им дадете подходящи инструкции първо в залата за катерене. И след това да ги заведете с опитен водач на открито.

Скалното катерене за деца е вълнуващ спорт с много предимства за цялото семейство, независимо от възрастта. Той е чудесен за изграждане както на силно тяло, така и на ум. Като същевременно подобрява отношението към себе си, към другите и към природата. Не забравяйте да разгледате многото летни лагери и опции за катерене, представени на skillception.com, и започнете да планирате вашето приключение!

Тук можете да прочетете повече за програмиране за деца!