Skillception

Говорене пред публика

Способността за говорене пред публика, способността да се привлече вниманието на аудитория към себе си е велико изкуство, което не […]

Говорене пред публика

Способността за говорене пред публика, способността да се привлече вниманието на аудитория към себе си е велико изкуство, което не е подвластно на всички. За това как да се държим по време на публична реч, ще говорим в нашата статия.


И така, всички подготвителни моменти са минали, речта е готова и е репетирана. Остава само да отворите вратата към залата, да влезете и да започнете да говорите. Стоп. Сега започва най-важното. Всичко се отразява на публиката, дори как влизате в стаята. Поза, жестове – всичко това се възприема от хората на подсъзнателно ниво. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да бъдете успешни.
Една от първите задачи на оратора е да привлече вниманието. Това изисква смелост и яркост.


Успешен старт за говорене пред публика


Когато влезете в аудиторията, движете се уверено. Вървете с обичайната си походка, това ще убеди присъстващите, че сте стабилни. Не забравяйте да се усмихнете леко на публиката и да влезете в пряк зрителен контакт с нея. Стойте с отворени рамене и вдигната глава.


Не бързайте веднага да започнете да говорите. Не забравяйте да направите пауза. Използвайте паузата колкото смятате за необходимо, за да се подготвите психологически и да настроите публиката да общува с Вас. Ако сте много притеснени, направете няколко дълбоки вдишвания, преди да излезете.


След това внимателно разгледайте залата, погледнете цялата аудитория. Обърнете внимание на някои от присъстващите, които ще станат Вашите визуални точки на подкрепа.


Жестове, поза, изражение на лицето


Вашите изражения и жестове на лицето дават на човека много повече впечатления от всичко, което казвате. С жестове ще се съсредоточите върху важността на информацията. Има три правила: първо – не слагайте ръце в джобовете си; второ – не ги крийте зад гърба си; трето – не ги заемайте с чужди предмети. Ръцете са помощници, които винаги трябва да бъдат свободни и готови да се обединят в едно цяло с Вашите мисли.


Тон, думи, реакция


Многократното повторение на прости изразителни и ярки фрази, допринасят за успеха на публичното изказване.
Не демонстрирайте превъзходство или лекомислие при общуване с публиката, не говорете „отвисоко“ с менторски тон. Спокойствие, доброжелателност и лекота с усмивка.
Отнесете се сериозно към отговорите на поставените Ви въпроси – отговорите предоставят възможност за пореден път да подчертаете основните моменти на Вашата реч.
Приключвайки говоренето, погледнете в очите публиката и кажете нещо приятно, демонстрирайки удовлетворението си от общуването си с нея.