Skillception

Емоционалната интелигентност като противоречива концепция

Емоционалната интелигентност е противоречива концепция. Някои го наричат ​​недостатъчно научен. Други виждат в емоционалната интелигентност ключа към успеха във всички […]

Интересът към емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност е противоречива концепция. Някои го наричат ​​недостатъчно научен. Други виждат в емоционалната интелигентност ключа към успеха във всички области на живота. От повишаване на заплатите до щастливи взаимоотношения. Така ли е?

Интересът към емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност се отнася до способността на човек да възприема собствените си емоции и да управлява чувствата си, за да решава ефективно проблемите. Интересът към емоционалната интелигентност възниква в началото на 20 век поради неспособността на класическите тестове за интелигентност (коефициент на интелигентност) да обяснят особеностите на мотивацията и поведението на хората.

Въпреки това, дори древните гърци са мислили за емоционалната интелигентност, вярвайки че мъдър човек е този, който е в състояние да съчетае ума, логиката и емоциите. Въпреки факта, че това беше преди две хиляди и половина години, въпросът за човешките емоции остана същият.

Още през 1870 г. в книгата „За изразяването на емоциите в човека и животните“ Чарлз Дарвин прави опит да изследва човешките емоции чрез външни прояви. Концепцията за емоционална интелигентност в нейния съвременен смисъл възниква в началото на 20 век. През 1920 г. американският психолог Едуард Торндайк за първи път въвежда концепцията за социална интелигентност като способността на човек да действа разумно във взаимоотношения с хората. През 1983 г. Хауърд Гардънър предлага теорията за множествения интелект, разделяща интелекта на вътрешен (неговите емоции) и междуличностен (емоции на другите). Журналистът Даниел Големан популяризира концепцията, като публикува книгата „Емоционална интелигентност“ през 1995 г.

Проучванията показват, че има няколко диагнози на емоционалната интелигентност.:

   1.Моделът на способността, който разглежда емоциите като генетично вградено качество или талант, които могат да бъдат обективно измерени, като способността за математика или езици.

               2.Моделът на „чертата на емоционалната интелигентност“ счита, че е невъзможно да се оцени количествено емоциите. Програмата изучава възприятието на човека към собствените му емоции, което позволява на изпитвания да оцени чувствата си, преминавайки теста.