Skillception

Защо и кога да използвате Node.js

Събирането на технологичен стек за проект е, трудна задача сама по себе си. Изборът на правилните езици за програмиране, инструменти […]

Node.js

Събирането на технологичен стек за проект е, трудна задача сама по себе си. Изборът на правилните езици за програмиране, инструменти и платформи може да определи много аспекти на бъдещото функциониране на приложението. От простотата на разработката до производителността и ефективността. Следователно е, от решаващо значение да направите правилния избор още в началото.

Ако имате предвид проект за уеб приложение, най-вероятно оценявате плюсовете и минусите на изграждането на вашия стек около JavaScript и инструментите, които го използват. Рано или късно ще се сетите за платформата за развитие на бекенда и със сигурност ще попаднете на Node.js платформа.

Какво е Node.js платформа? За какво се използва Node.js? Защо да използвате Node.js?

Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси, за да ви помогнем да решите дали тази среда е подходяща и за вашия проект.

Какво е Node.js?

Първо, защо изобщо сте мислили за Node.js? Най-вероятно, защото вашият дивелопърски е казал така. И защо вашият екип би препоръчал Node.js? Най-вероятно, защото виждат предимствата на „JavaScript навсякъде“. Да, това е най-революционното нещо за Node.js. Това е първата по рода си среда, поддържаща JavaScript както от страна на клиента, така и от страна на сървъра.

Но какво означава това от практическа гледна точка?

Проучването на потребителите на Node.js разкрива, че тази технология е оказала положително въздействие върху бизнеса на респондентите. Главно чрез повишена производителност или удовлетвореност на програмистите и намалени разходи за разработка. Но какви са причините зад тези констатации?

Възможността да се използва JavaScript за писане както на интерфейса, така и на бекънда е в основата на множество предимства на Node.js:

• Лесна крива на обучение. Познаването на JavaScript дава на разработчика добър старт с Node.js. Разбира се, трябва да знаете принципите на развитие на бекенда, но познаването на езика за програмиране ще опрости много нещата.

Голяма общност. Node.js, като проект с отворен код, насърчава подкрепата и приноса, насочени към подобряването и приемането на платформата. Това е мисията на неговата основа, предназначена за непрекъснато развитие и подобряване на Node.js. Следователно можете да сте сигурни, че от една страна Node.js винаги се подобрява, а от друга страна вече има много ресурси за многократна употреба.

• Здрав. Използването на Node.js позволява организиране на пълен JavaScript стек за разработка, гарантиращ скоростта и производителността на приложението.

Мащабируемост. Това е истинско бижу на средата за разработка на Node.js. Тъй като позволява създаването на приложения, които лесно могат да се развиват с вашия бизнес. Node.js работи чудесно в системи, използващи архитектура на микроуслуги или контейнеризация. Където мащабируемостта и гъвкавостта могат да бъдат постигнати бързо и лесно.

Страхотна екосистема. Прегледайте npm (мениджър на пакети Node.js) за 650 000 безплатни пакета код, които можете да използвате повторно с Node.js.

Това са само някои от предимствата на Node.js като среда за разработка. Можете да прочетете повече за силните страни на Node.js като запишете курс чрез skillception.com.

Освен това популярността на Node.js е, подтикнало създаването на цяла линия от Node.js рамки. Предназначени да опростят уеб разработката, използвайки тази среда.

Също така, можете да прочетете за някои страхотни функции на Node.js в следващия раздел.

Какви са специфичните функции на Node.js?

Ето няколко вълнуващи функции на Node.js, които трябва да знаете:

• Неблокиращ I/O. Основната идея на тази функция е, да се избягват неща като синхронни нишки, които стартират отделна нишка за всяка заявка и блокират целия процес.

Вместо да помага на уеб сървъра да стартира отделни нишки, Node.js платформа позволява работа с така наречените единични нишки, които се обработват една след друга. Това помага да се отървете от синхронизирането между нишките и да премахнете свързаните с него проблеми.

• Либув. Libuv е многоплатформена „C” библиотека, предназначена главно за използване в средата Node.js. Това е точно компонентът, който позволява безкрайната обработка на единични нишки.

За да бъдем точни, Libuv създава група от до четири нишки, които са обработени едновременно. Освен това той изпраща заявки до операционната система, която се грижи за времето.

Мениджър на пакети на възли. Node Package Manager, известен също като npm е, мениджърът на пакети по подразбиране за Node.js. Въпреки че получавате много полезни модули, когато инсталирате за първи път Node.js, можете по-добре да настроите системата според вашите нужди с помощта на Node Package Manager.

Базата му от пакети, както безплатни, така и платени, се нарича npm Registry. Днес милиони програмисти по целия свят разчитат на npm Registry. Който обслужва около 125 милиарда заявки при впечатляващите 6 петабайта на месец. Според npmjs.com, регистърът npm е имал около 1 милион пакета през лятото на 2019 г. През април 2020 г. фирмата, която стои зад мениджъра на пакети Node, обявява, че този брой вече е надхвърлил границата от 1,3 милиона.

Има ли недостатъци на Node.js?

В същото време, макар да споменахме страхотните неща, които Node.js носи на уеб разработката. За да бъдем честни, трябва да засегнем и недостатъците на Node.js, тъй като нищо не е перфектно.

• Еднопоточни процеси. По своята същност Node.js може да обработва само една команда наведнъж. Блокирането на други процеси обаче се избягва чрез внедряването на асинхронен механизъм, позволяващ изпълнението на няколко прости задачи едновременно. Въпреки това, сложните изчисления, изискващи много ресурси за обработка, могат да блокират потока и да причинят забавяне.

Лошо качество на инструментите с отворен код. Да, споменахме npm като предимство на Node.js, но той има и обратната страна. Въпреки че броят на модулите и пакетите, налични в системния регистър е голям и определено има много за избор. Някои пакети могат да бъдат с ниско качество или с лошо документиране. Това няма нищо общо с качеството на основния код на Node.js, докато внесените инструменти понякога могат да бъдат некачествени.

За какво се използва Node.js платформа?

Тъй като очертахме предимствата и недостатъците на Node.js, нека да видим как те се превръщат в практически аспекти. Ще се опитаме да определим кога да използваме Node.js. За какво се използва Node.js в уеб разработката, за да постигнем най-добрата производителност на приложението.

Приложения в реално време. Тъй като установихме, че Node.js може да осигури голяма скорост и производителност. Един от уроците на Node.js от учебника е съобщение в реално време или чат. Средата може да поддържа голям трафик от множество кратки съобщения или стаи за чат. Когато съобщенията се показват на много потребители едновременно.

IoT приложения. Node.js също е отличен инструмент за изпълнение на проекти за разработка на IoT.

Първо, Node js е бърз и мощен и следователно може да обработва големи потоци от данни. Второ, можете лесно да интегрирате Node.js с IoT протоколи (интеграцията с MQTT и WebSockets може да бъде добър пример). И накрая, Node Package Manager, описан накратко по-горе, има значителен брой полезни IoT модули. Които помагат за изпълнение на най-амбициозните IoT проекти.

Това са само няколко причини, поради които някои големи марки, включително Microsoft, вече използват Node.js за целите си на разработване на IOT.

Инструменти за сътрудничество. Този пример за използване на Node.js също е свързан със способността му да обработва потоци в реално време. Би трябвало да сте чували за Trello, което е приложение за управление на проекти. Което е доста популярно сред компаниите за разработка на софтуер. Е, Trello е разработен на базата на Node.js и се е възползвал от неговия неблокиращ модел, задвижван от събития. Node.js платформа е чудесен за приложения, изискващи незабавни актуализации, като различни инструменти за сътрудничество и пакети за онлайн документация.

• Приложения за поточно предаване на данни. Терминът „стрийминг“ означава точно това, изпращане на големи количества данни в по-малки пакети вместо в една партида. Тази способност е особено критична за аудио или видео стрийминг приложения. Node.js е идеално подходящ за тази задача с вградени модули, поддържащи поточно предаване на данни. И позволяващи създаването както на четливи, така и на записваеми потоци от данни. Ако добавим и това, че Netflix, глобален доставчик на медийни услуги, използва Node.js. Може да получите представа колко мощна е тази среда.

Приложения, разчитащи на мащабируемост. Превъзходната мащабируемост, поддържана от Node.js, отговаря на въпроса „защо Node.js“ е, супер за приложенията, които  изискват да издържат на високи пикови натоварвания. Това е причината, поради която Uber избра Node.js, за да разработи своето приложение. Глобалната таксиметрова мрежа винаги се разраства и разширява присъствието си. В същото време естеството на таксиметровия бизнес причинява високи пикове на търсенето по време на празниците. Node.js се справя доста добре с тези предизвикателства.

Кога Node.js не е добра идея?

Въпреки че има доста случаи на използване, на които Node.js пасва идеално. Има ситуации, когато трябва да потърсите други платформи, тъй като Node.js няма да осигури най-добрата производителност.

Приложения с тежки изчисления от страна на сървъра. Тъй като Node.js използва само едно ядро ​​на процесора, тежките изчисления на сървъра ще блокират всички други заявки. В този случай управляваният от събития неблокиращ I/O модел, който е най-силната страна на Node.js, ще стане безполезен. И производителността на приложението ще пострада.

CRUD приложения. В този случай използването на Node.js платформа не означава автоматично лоша производителност. Ако обаче изграждате просто CRUD приложение с данни, идващи директно от сървъра и не е необходим API. Node.js може да е прекомерен, тъй като мощните му функции просто ще бъдат пропиляни.

• Сървърни уеб приложения с релационни бази данни. Причината за лошата производителност на Node.js в този случай е, че неговата релационна база данни и инструментите не са толкова напреднали. Колкото тези, създадени за други платформи. Последните новини обаче показват, че най-новата версия на Sequelize ORM може да запълни тази празнина. И да създаде възможности за използване на Node.js с релационни бази данни.

Други съображения, които трябва да запомните при избора на Node.js

Както виждате, има доста случаи, при които използването на Node.js ще увеличи производителността и надеждността на вашето приложение. В същото време, когато се замисляме, защо използваме Node.js в уеб разработката, трябва да споменем и други аспекти. Които принадлежат на организационните, а не на техническите въпроси.

Разбира се, когато избирате технологичния стек за вашия проект, трябва да помислите и за ангажиране на опитни професионалисти. Които познават избраните от вас инструменти и платформи и могат да ги използват в максимална полза за вашето приложение. Ако вече имате Node.js pro на борда, всичко е готово. Ако обаче технологията е подходяща за вашата идея, но все пак трябва да намерите хората, които да работят с нея, имаме някои добри новини за вас.

Проучването за разработчици на Stack Overflow от 2020 г. показва, че почти 52% от професионалните разработчици посочват Node.js платформа сред технологиите, които използват в работата си.

За стартиращи компании това означава, че на пазара има доста професионалисти по Node.js платформа. И няма да е проблем да намерите такъв за вашия екип.  Освен това има и друг момент, който трябва да вземете предвид, докато избирате технологиите и търсите разработчици, които да поканите във вашия екип. А именно, процентите на професионалистите на Node.js. Има няколко модела за наемане, които можете да използвате, за да съберете екипа си.

Ако искате да наемете разработчици на Node.js на пълен работен ден, имайте предвид, че средната заплата на такъв професионалист ще бъде около 85 000 лв на година. В същото време можете да изберете да ангажирате разработчици на Node.js на свободна практика. Като по този начин спестите разходите за техните ваканции, болнични, офис администрация и обезщетения за служители. В този случай базиран в България фрийлансър на Node.js ще таксува средно около 40-60 лв. на час. Въпреки това, по-рентабилно решение може да бъде аутсорсинг на вашето развитие в съседни на България страни. Което доказано осигурява същото високо качество на малко по-ниски темпове.

В заключение за Node.js

Както виждате, Node.js е мощен инструмент, показващ отлична производителност в много случаи. Списъкът с примери за приложение на Node.js е доста дълъг. Вашият проект може да се възползва от използването на тази технология.

Освен това огромната общност на Node.js непрекъснато работи за подобряване на платформата. И може да стане, така че случаите, когато Node.js не е най-добрият избор, да останат в миналото. Ако искате да следите най-новите новини от JavaScript вселената. И по-специално за развитието на Node.js и други полезни инструменти, абонирайте се за нашия блог.