Skillception

Използването на емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност  е проблем с интелигентността, свързан със способността да разпознаваме, използваме, разбираме и управляваме чувствата на хората. Както собствените си емоции, […]

Използването на емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност  е проблем с интелигентността, свързан със способността да разпознаваме, използваме, разбираме и управляваме чувствата на хората. Както собствените си емоции, така и на другите. Това е основно умение не само за ефективен живот и сферата на „частните” отношения, но и за работа и социални дейности.

               ‘‘Емоционално компетентните хора – тези, които знаят как да контролират чувствата си, четат тези на другите и се отнасят ефективно към тях, се оказват в предимство във всички области на живота. Както в интимните отношения, така и в схващането на имплицитните правила, водещи до политически успех “. Това изказване на Даниел Големан илюстрира колко емоционална интелигентност, способността да знаете как да управлявате емоционалния живот. Използвайки го като основа за мотивация и поведение, представлява едно от най-важните умения във всички области от живота на човек.

Когато говорим за използването на емоционална интелигентност, ние основно се отнасяме до способността за:

               1. задържане на импулс;

               2. да бъдем наясно с емоциите си;

               3. да четем настроенията на другите;

               4. да управляваме емоциите, участващи във връзката с другите.

Ето защо емоционалната интелигентност отразява друго значение на понятието какво означава „да бъдеш интелигентен“, свързано със способността да бъдеш в контакт с вътрешния свят на човек.

Познаването на емоциите ви означава да можете да осъзнавате себе си. Както настроенията си, така и мислите си за него. Самосъзнанието ни позволява да спрем действията. Разпознаването и размишляването върху преживените емоции ни позволява да избягваме да действаме импулсивно, „без да мислим“, като вместо това калибрираме поведенческия си отговор.

Използването на емоционална интелигентност означава да знаете как да понасяте най-интензивните емоции, като ги балансирате с другите. Без да станете плячка на непреодолима емоционална буря. Това не означава отричане или потискане на емоциите, а способност да ги разпознавате и търпите.

Нашата нервна система, чрез огледалната невронна система , е естествено предразположена да влезе в емоционален резонанс с другите. Знанието как да управляваме емоциите, ни позволява да съкровим тази способност, която имаме, с невроналната си система. Въпрос е да се упражнява съществен емпатичен капацитет, което означава да участвате в качеството, но не и в количеството, на емоционалното преживяване на другия.