Skillception

Йога за деца

Всички занем колко заети могат да бъдат модерните деца. Те ходят на училище по цял ден, имат извънкласни занимания и […]

Йога за деца

Всички занем колко заети могат да бъдат модерните деца. Те ходят на училище по цял ден, имат извънкласни занимания и домашни за вечерта. Трябва да прекарват време със семейството си и имат още извънкласни занимания през почивните дни. А сега сигурно се чудите, дали да ги запишете и на йога за деца.

Практикуването на йога е важно за децата поради много от същите причини, поради които е важно и за възрастните. Йога помага на децата да се отпуснат, да облекчат стреса и безпокойството, да спят по-добре. Както и да подобрят емоционалната регулация, да увеличат съпричастността и да подобрят настроението си.

Практикуването на йога за деца също ги учи как да бъдат по-внимателни. Което се оказва само един от многото начини, по които можем да работим върху вниманието на децата.

Като възрастни, стресът е нещо, за което знаем и се адаптирали към него – от натиск от страна на връстници до вземане на SAT. Както и от кандидатстване в университете до получаване на първата ни истинска работа. Стресът е просто неразделна част от живота ни.

За децата обаче, справянето със стреса е нещо, за което тепърва се учат и често не знаят какво е или как да се справят. От нас зависи да им предоставим ефективни и подходящи инструменти, които да им помогнат да управляват емоциите си.

Не сте сигурни в ефекта от йога за деца? Вижте тези често срещани митове за детската йога, за да ви помогнат да научите повече за това какво всъщност е йога за деца!

Ето 9 невероятни ефекта от йога за деца:

1. Йога подобрява паметта и когнитивното функциониране

Йога помага за подобряване на паметта и когнитивните функции, като създава вътрешен фокус. Практикуването на йога изисква концентрация както на ума, така и на тялото. Трябва да обърнем внимание на движението на телата ни и как дишането ни се координира с тези движения.

Някои йога пози, особено балансиращите пози, изискват да се концентрирате повече в изпълнението.

Когато децата практикуват йога, те по същество практикуват способността си да се фокусират върху задачата. В ежедневието им това води до по-добър фокус и когнитивно функциониране в училище. Това от своя страна води до подобрени академични постижения.

2. Йогата подобрява социалните отношения

Йога обикновено се разглежда като индивидуална дейност. Макар че това е отчасти вярно, в йога има социален компонент. Ходим на уроци по йога с други хора и участваме в йога общността, където можем да споделим нашия опит с другите.

За децата цялата йога практика е социална. Йога за деца обикновено включва песни, игри и други забавни дейности. Тези дейности карат децата да се движат заедно и да се учат едно от друго. Особено с йога пози, изискващи партньор. Това създава положителна, ангажираща среда, в която децата могат да се забавляват. Както и да говорят помежду си, и да се научат да си имат доверие.

Йога помага и за насърчаване на доброто самочувствие и съпричастност сред децата, което се изразява в по-положителни отношения с другите. Така децата предават позитивното отношение към себе си и върху другите.

3. Йога за деца подобрява съня

Раздвижването на тялото преди лягане е отличен начин за подобряване на съня. Когато сме стресирани или претоварени, телата ни са напрегнати, а съзнанието ни пълно, намалявайки способността ни да спим добре. Това важи и за децата.

Склонни сме да мислим, че на децата е лесно, и че не се чувстват стресирани, но това просто не е вярно. Децата не са стресирани от финанси или да ходят на работа навреме, но са стресирани от училищната си дейност и връзките им с връстници.

Практикуването на йога помага на децата да облекчат стреса, като използват дишането си, за да успокоят ума и нервната система. Физическата практика на йога за деца също помага за облекчаване на напрежението и освобождаване на негативни емоции, задържани физически в тялото, като им помага да заспиват по-бързо и да спят по-дълго.

4. Йога подобрява силата и контрола на дишането

Йога отнема малко сила – както психически, така и физически. Когато се практикува редовно, забелязваме много физически и когнитивни промени в себе си, особено повишена гъвкавост, сила на горната част на тялото и умствена яснота. Цялата тази новооткрита сила има много общо с дъха.

Когато дишаме тежко или бързо, ние увеличаваме мускулното напрежение, намаляваме фокуса и засилваме реакцията си „бий се или бягай“, а това има вредно въздействие върху съзнанието и телата ни.

Преподаването на техники за правилно дишане и изграждането на физическа и психическа сила от най-ранна възраст помага да се намалят шансовете за затлъстяване, депресия и депресивни симптоми, както и повишава самочувствието и подобрява общото благосъстояние.

5. Йога за деца повишава решителността и постоянството

Йога е забавна дейност за деца в несъстезателна среда, в която те могат да научат нови йога пози и дихателни техники. Когато нещо е забавно за децата, те винаги искат да знаят повече.

Децата също обичат чувството, което получават, когато овладеят нещото, което мислят, че не могат да направят. Например, поза гарван. Въпреки че е толкова забавно децата да практикуват, може и да е трудно. Но когато се научат как да практикуват позата и продължават да я практикуват, те са много развълнувани и искат да покажат на всички новото нещо, което са научили в часовете по йога!

Тази решителност и постоянство води до чувството на вълнение. Когато това се случи, децата ще направят всичко, за да запазят това чувство. В ежедневния си живот децата ще научат, че придържането към нещо дори когато е трудно, се отплаща и те ще искат да внесат това чувство на вълнение в други области от живота си.

6. Йога подобрява самоконтрола

Самоконтролът е способността да разпознавате и променяте поведението, мислите и емоциите си въз основа на ситуацията. Уменията за самоконтрол помагат на децата да решават проблеми и да се приспособяват към нови предизвикателства, както и помагат да се поставят и постигнат както краткосрочни, така и дългосрочни цели.

Като обръщаме внимание на умовете и телата си, ние гледаме навътре в нас, за да разберем по-добре мислите и чувствата си. Практикуването на йога помага на децата да разберат и управляват емоциите си въз основа на ситуацията.

Например ако едно дете е разочаровано в училище, е по-малко вероятно да обърне внимание на някакъв нов материал, поради което не запазва тази информация и изостава в час.

Но като се научат на самоконтрол и да разпознават от какво се нуждаят в определени ситуации, децата могат да се научат да управляват емоциите си и да се справят със ситуацията ефективно и по подходящ начин.

7. Йога подобрява независимостта и уменията за разрешаване на проблеми

Както бе споменато по-горе, йога за деца е както социална, така и индивидуална дейност. Едно от предимствата на практикуването на такава дейност, която е както индивидуална, така и социална, е че помага на децата да разпознаят какво означават „индивидуален“ и „социален“.

Децата рядко правят нещата сами. Все пак те са деца! От нас възрастните зависи да вземем повечето решения вместо тях. Все пак е важно те да се научат как да правят нещата сами. Практикуването на йога е чудесен начин да въведете независимост на децата си, защото тяхната практика и това, което те извличат от тяхната практика, е тяхна и само тяхна.

Като насърчаваме независимостта на практика, ние също помагаме на децата да развият своите умения за справяне с проблеми. Като деца те ще имат подкрепата на семейството си и комфорта на това да са в позната среда. Но това се променя с израстването им в юношеска и зряла възраст – натиск от страна на връстници, завършване на гимназия, приемане в университет и получаване на първата им истинска работа.

Важно е децата да се научат как да бъдат независими и да се справят сами, докато имат подкрепата и насоките от околните. В противен случай те ще останат без инструменти за справяне с проблеми, когато дойде време те да бъдат сами.

8. Йога за деца подобрява настроението

Както всяко физическо упражнение, практикуването на йога за деца помага на децата да освободят своите негативни мисли и чувства, да внесат умствена яснота и да се чувстват по-добре със себе си. Когато правим нещо физическо като йога, ние освобождаваме ендорфини, създавайки усещане за спокойствие и щастие.

Йога за деца също е забавно занимание, при което децата могат да бъдат глупави, да играят игри и да бъдат с приятелите си в неконкурентна среда, като същевременно научат толкова много за себе си!

9. Йога намалява стреса и безпокойството

Подобряването на настроението означава и намаляване на стреса и безпокойството. Същите тези ендорфини, които повишават настроението и влияят, също намаляват стреса и безпокойството.

Знаете ли, че физически задържаме негативни емоции в телата си, обикновено в областта на шията и кръста? Понякога изпитването на негативни емоции е нещо добро, но само в малки дози.

За децата е важно да ги научим на баланса между отрицателните и положителните емоции. Когато сме готови да се освободим от целия този негатив, практикуването на йога помага за намаляване на стреса и безпокойството като облекчава напрежението в тялото, освобождавайки натрупания негатив, който децата са съхранявали в телата си.

В заключение

Всички тези предимства показват ясно, че йога за деца е важен инструмент за физическото, психическото и духовното благосъстояние на нашите деца. Практикуването на йога е нещо, което правим за себе си като възрастни, за да ни помогне да се отпуснем и да намалим стреса. Защо не трябва да правим същото и за нашите деца?

Разберете кои са предимствата на уроците по пиано за деца.