Skillception

Какви са видовете онлайн обучение?

Какви са видовете онлайн обучение? Знаете ли всички форми на онлайн обучение и видовете онлайн обучение? Прочетете, за да знаете […]

видовете онлайн обучение

Какви са видовете онлайн обучение?

Знаете ли всички форми на онлайн обучение и видовете онлайн обучение? Прочетете, за да знаете за различните форми, и как различните формати за онлайн обучение могат да помогнат при обучението на работната сила.

Нека започнем с бюфетите за хранене и блок масите. Може да ги обичате или да ги мразите, но не можете да ги игнорирате. Сигурно вече се чудите какво общо има бюфетът с онлайн обучението? Е, и двете неща са удобни и двете предлагат разнообразие! Онлайн обучението, за разлика от обучението, ръководено от инструктори, не се ограничава само до един метод на провеждане.

Какви са различните форми на онлайн обучение, от които да избирате?

• Уеб базирано обучение;

• Уебинари и виртуални класни стаи;

• Видео базирано обучение;

• Съвместно обучение;

• Персонализирано електронно обучение;

• Мобилно обучение;

• Микроучение.

В днешно време разпознаваме безброй режими за провеждане на оналйн обучение, които могат да се използват в зависимост от субекта и профила на обучаемия. А сега може да напълните чинията си с обучения, които имат вкуса, който точно вие харесвате. Точно както всяко ястие си има совй вкус, нали?

Видове онлайн обучение

1. WEB базирано обучение

Видовете онлайн обучение. Тази форма на обучение е достъпна чрез web браузъри или корпоративната интернет система. Най-добрата част от този режим на онлайн обучение е, че обучаемите могат да получат достъп до него със свое собствено темпо в рамките на определеното време. Освен това не е необходимо да пътуват до учебния център, за да присъстват на обучението.

Съвместимостта на уеб браузърите с видео, аудио, анимация и други мултимедийни елементи го прави удобен за ползване носител за онлайн обучение. От друга страна обучаемият трябва да има определен набор от системни изисквания (например софтуер или хардуер).

Днес най-популярният формат за web базирано обучение е HTML5, уеб формат с отворен код, който бързо замества .XML и .FLA. Това се дължи на предстоящото постепенно прекратяване на Flash, който отдавна е любим на разработчиците на eLearning. И така, сега е моментът да разработите всичките си курсове за електронно обучение във формат HTML5 и да конвертирате всички съществуващи, базирани на Flash, курсове в HTML5.

2. Уебинари и виртуални класни стаи

Уебинар е тренировъчна сесия или семинар, провеждан в мрежата чрез софтуер за видеоконференции. От друга страна, виртуалната класна стая е подобна на традиционната класна стая, с изключение на това, че инструкторът и обучаемите влизат на практика от различни места.

И двата метода за онлайн обучение предлагат комбинация от синхронно и асинхронно обучение, което позволява на служителите да си сътрудничат, дискутират и учат със своите връстници и лидери на мисли по целия свят.

3. Видео-базирано обучение

В този режим обучението се предоставя чрез ангажиращи видеоклипове, които привличат вниманието на обучаемия, който има достатъчно традиционно онлайн обучение. Видеоклиповете могат да включват анимации, документирани казуси, интервюта и препоръки на експерти или записи на рабтнен плот, на компютър. Тези онлайн учебни материали могат да бъдат достъпни по всяко време и от всяко място, което позволява на обучаващите се да гледат видеоклипа толкова пъти, колкото искат. Не на последно място, може да  учите със свое собствено темпо.

Видеоклиповете, които са богати на графики и използват текст, пестеливо ангажират учащите по-добре. Според статията „Видео срещу текст: Перспективата на мозъка“, публикувана в Psychology Today, човешкият мозък може да обработва видеоклипове 60 000 пъти по-бързо от текста, превръщайки тази среда в „задължителен“ компонент на стратегията за обучение на организацията.

4. Съвместно обучение

Знаем, че се учим по-добре докато взаимодействаме с другите. Ученето в сътрудничество се фокусира върху изграждането на сътрудничество и насърчаване на взаимодействието между учащите, техните връстници, инструктори и други експерти в областта. Ученето в сътрудничество не е задължително да бъде офлайн; всъщност онлайн социалните мрежи играят важна роля за свързването на разнообразна и глобална работна сила. Платформите за социално обучение като дискусионни дъски, чат стаи, месинджъри и т.н. присъстват в повечето системи за управление на обучението, насърчавайки служителите да обсъждат и споделят идеи и мнения.

Свързването чрез социални медийни платформи като Facebook, Twitter и LinkedIn също дава на служителите възможности да получат най-новата информация за актуални теми.

5. Персонализирано електронно обучение

Персонализираните курсове за електронно обучение са създадени специално за целевата аудитория в съответствие с даденото съдържание и бизнес изисквания. За разлика от готовите курсове, те не са „универсални за всички“, нито пък идват с такса за лицензиране на потребител. Тези онлайн курсове за обучение са разработени от нулата с комбинираните усилия на експерти по предметни въпроси (МСП), дизайнери на обучения и разработчици на учебни програми.

Въпреки че много организации имат вътрешни екипи, които могат да разработят такива курсове, повечето смятат, че е по-добре да възложат на външни изпълнители разработването на персонализирани курсове за електронно обучение, поради проблеми с мащабируемостта и сложността на процеса на разработка.

6. Мобилно обучение

Мобилните устройства са част от видовете онлайн обучение и предизвикаха революция в начина, по който виждаме и възприемаме нещата. Лесният достъп до всяка информация по всяко време може лесно да се използва за обучение на служителите. Това доведе до мобилния формат за обучение или м-обучение, който бързо набира популярност.

Мобилното обучение предоставя информация на учащите, която може да бъде достъпна дистанционно чрез техните мобилни устройства. Много компании сега следват политиката „Донесете собствено устройство“ (BYOD) и m-Learning се оказа благодат за такива служители. Тази политика също така позволи мобилното обучение да се превърне в независим онлайн формат за обучение, докато по-рано то се използваше само като част от редовна програма за електронно обучение.

7. Микроучение

Както подсказва името, тази методология за обучение извежда обучението на микро ниво, като разделя информацията на малки смилаеми учебни късчета. За разлика от редовните курсове за електронно обучение, микроучението се занимава само с една учебна цел на курс. Това позволява на обучаемите да се съсредоточат върху конкретна информация и също така улеснява укрепването на знанията. Микроучението, обединено с мобилно обучение или социално обучение, може да бъде още по-ефективно при ангажирането на учащите и подобряване на задържането на знания.

Нека обобщим до тук!

Неоспоримо е, че онлайн обучението, проведено чрез който и да е формат от гореизброените, може да остави силно впечатление в съзнанието на учащите. Също така организациите могат силно да се възползват от онлайн обучението. И все пак не е нужно да се придържате само към едната или другата форма на обучение. Можете да смесвате и съчетавате, и да излезете със смесено решение за обучение, което най-добре отговаря на нуждите на вашите ученици.