Skillception

Какви са стратегиите за бизнес промяна?

Какви са стратегиите за бизнес промяна? Стратегиите за бизнес промяна, известни също като стратегии за управление на промяната, са планове […]

бизнес промяна

Какви са стратегиите за бизнес промяна?

Стратегиите за бизнес промяна, известни също като стратегии за управление на промяната, са планове за действие, които помагат на организациите да се трансформират, развиват и адаптират към промени, възможности и смущения, които вероятно ще се развият в бъдеще. Принципите на стратегиите за бизнес промяна се фокусират върху уменията и компетенциите, необходими за сканиране на бизнес пейзажа, откриване на възможности и уязвимости, вземане на решения, формулиране на ясен план за действие и успешното му изпълнение.

В съвременния свят, където технологичните предпочитания на клиентите, както и политическите, икономическите и социалните фактори оказват влияние върху бизнес пейзажа, от жизненоважно значение е организациите да имат гъвкавостта да се възползват от възможностите и да избягват заплахите. Много хора се страхуват от промяната. Стратегиите за бизнес промяна се стремят да облекчат този дискомфорт, като предоставят на компаниите пътна карта, която ще им помогне да процъфтяват по време на ключови преходи.

Промяната е жизненоважна за организациите да останат конкурентоспособни на пазара и да се развиват. Ето защо включването на стратегии за бизнес промяна е от съществено значение за подходящата подготовка на лидерите и техните служители за това, което предстои.

Бизнесът трябва да се справи с безкраен цикъл на промяна. Един от ключовите фактори за успех в бизнеса е способността или да се адаптирате към промяната или да бъдете разрушител и да създадете промяна, която работи във ваша полза. В бизнес средата има много променливи и сили, които оказват влияние върху нуждата на организацията от промяна, но ние обичаме да казваме „карайте или се возете“. Това означава, че имате избор: можете да реагирате на промяна, която ви е наложена или да бъдете инициативни и да оформите промяната, която предстои.

Какви фактори влияят върху стратегиите за бизнес промяна?

Има редица фактори, които принуждават лидерите да включат стратегии за прилагане на промяната:

Вътрешно-структурни промени

Преходи като сливания и придобивания или разширявания изискват от компаниите да пренастроят своите стратегии и мисии. Това може да включва промени в управлението и/или обединяване на конкретни отдели, за да позволи на бизнеса да се справи по-добре с нуждите на клиентите и изискванията на пазара.

Конкуренция

Организациите не искат да бъдат обграждани от конкуренти, независимо от формата или размера, който приемат. Те могат да бъдат съществуващи съперници, нововъзникващи конкуренти или хитри заместители на вашия продукт или услуга. В променящия се икономически пейзаж не би трябвало да е изненада, че понякога бизнесът решава да преструктурира своята марка, ценности или продукти, а дори понякога прави драматични промени в своята индустрия. Тъй като решенията на конкурентите се променят, вие трябва да се променяте също. Това е единственият начин да се поддържа устойчиво конкурентно предимство и това може да изисква промени в посоката или фокуса, като създаване на нови или иновативни концепции, процеси или партньорства.

Общество и култура

Потребностите, вкусовете и проблемите на клиентите са в постоянен поток. Трябва да сте наясно с тези промени и да сте готови да се развивате и преоткривате, за да се възползвате от възможностите и да избегнете нежелани рискове. Всеки тип организация трябва да бъде достатъчно гъвкава, за да се върти и променя посоката с цел, да постигне желаните резултати.

Технология

Тъй като технологиите непрекъснато се развиват и разширяват, вашата компания трябва да е в крак с разработките, които могат да подобрят вашите системи, процеси, комуникации, продукти и услуги. Променящите се организации са любопитни и обхващат обучение, експерименти и растеж. За да бъдат успешни, организациите трябва да поемат премерени рискове, докато изграждат и създават бъдещето.

Какви са петте подхода за ускоряване на стратегията за бизнес промяна?

Има няколко стратегии за управление на бизнес промените, които лидерите използват, за да оптимизират разпределението на ресурсите, да се ориентират и управляват ефективно промяната и реално да пренасочват бизнеса си в желаната посока, докато претърпяват бизнес промени:

1. Срещи за привеждане в съответствие.

В основата си, стратегиите за управление на бизнес промените са свързани с разговори. Успехът зависи от събирането на правилните хора, които да изследват предизвикателства и проблеми, както и възможности и предимства. Тези сесии позволяват на екипа или екипите на ръководството на предприятието в рамките на която и да е функция или ниво в бизнеса да задават приоритети, да избират инициативи, които да се преследват и да създават разказ за бъдещата посока, който може да бъде преведен и приложен в целия бизнес. Първоначалното планиране или „грубо рамкиране“ на плана за действие започва тук. След като започне, екипът за стратегия за промяна на бизнеса ще отговаря за завършването на работата и снабдяването и осигуряването на необходимите ресурси и финансиране. На всеки шест месеца ще е необходима опреснителна среща, за да се пренастрои екипът и да се направят корекции на курса, ако е необходимо.

2. Форум за резултатите

Придружител на най-важните срещи за съгласуване, които определят посоката на предприятието, е нещо, наречено „форум за резултатите“. Това е мястото, където екипите за стратегия за промяна на бизнеса се държат отговорни за напредъка и където се очертават пречките и отговорите, за да се гарантира устойчив успех с ключови инициативи и конкретни проекти. Тези форуми имат за цел да насърчат полезни, конструктивни разговори, както и да осигурят надзор, необходим за постигане на желаните резултати с желаното темпо.

Форумът за резултати е идеалното място за обсъждане на брутални факти и тежки реалности. Той предоставя начин за водене на смели разговори за инициативи за промяна, които трябва да се ускорят, както и обсъждане на необходимата подкрепа за това. Форумът също така дава възможност да се реши дали има смисъл да „натискате спирачките“ за някои инициативи или дори да се откажете от някаква работа по стратегически промени, която вече не отговаря на общата стратегия на бизнеса.

3. Промяна на културата

Откровено казано, възприемането на промяната и новите бизнес стратегии изисква различно мислене и е важно да се каже, че всеки член на организацията е отговорен за приноса към инициативите за промяна и стратегическата визия на организация по някакъв начин. Тази работа не е домейн само на топ мениджмънта.

За да постигне истинско сцепление, всеки трябва да действа според промяната. Всеки трябва да определи как се вписва и защо има значение за бизнеса и стратегиите за промяна. Всъщност всеки трябва да премисли и да начертае своя собствен план за действие за промяна, който е синхронизиран и подкрепя стратегията за промяна на организацията. Всеки е решение на нечий проблем; всички ние имаме клиенти и заинтересовани страни, които да обслужваме, така че всички ние трябва да се променяме, адаптираме и трансформираме. Това трябва да е явление за цялото предприятие, включено в ДНК и мисленето на всеки член на организацията.

4. Учене

За да бъде успешен със стратегиите за бизнес промяна, бизнесът трябва да предостави на хората възможности за обучение, които им позволяват да развият нови умения и компетенции и да се научат как да използват инструментите и шаблоните, които помагат на хората на всички нива да станат агенти за стратегическа промяна. Много хора са естествено устойчиви на промяна; те се привързват към статуквото и се страхуват от рисковете, които могат да съпътстват смяната. Някои инструкции за това как да бъдем малко по-смели, креативни, иновативни и продуктивни помагат на хората да се подготвят психически и да станат защитници на промяната.

Хората трябва да бъдат окуражени и насърчавани да експериментират, да се качат на „балкона“ и да видят стратегиите за бизнес промяна и личния им принос към тези инициативи от гледна точка на общата картина. Всеки трябва да мисли като инвеститор и да определи кога и къде може да поеме интелигентни рискове, които ще му помогнат да трансформират и подобрят организацията, за да може да бъде по-издръжлива и пъргава в динамична бизнес среда.

5. Управляващ орган

Независимо дали става въпрос за личен интерес, неразбиране или ниска толерантност към промяната, някои хора упорито се противопоставят на промените, които бизнесът изисква. Понякога организациите нямат време да подготвят адекватно членовете на персонала за промяна.

В тези ситуации фирмите често избират да извършват промените бързо чрез принудителни стратегии като извършване на трансфери или съкращения. Тази стратегия ще ви помогне да постигнете това, от което се нуждаете в рамките на определен период от време, но бъдете предупредени: този подход може да породи недоволство и да наруши репутацията ви.

Когато възникнат неочаквани събития, организационните лидери трябва да установят и поддържат стратегии за бизнес промяна. Оставайки силни, чрез приемането на дискомфорт, може да създадете компания, вкоренена в успеха.

Към Коучинг и Коучинг подход