Skillception

Какво е йога? Видове и стилове на йогата

Има седем основни чакри, всяка със собствен фокус: • Сахасрара: Чакрата с хиляди пелети или „короната“- представлява състоянието на чистото […]

стилове на йогата

Има седем основни чакри, всяка със собствен фокус:

• Сахасрара: Чакрата с хиляди пелети или „короната“- представлява състоянието на чистото съзнание. Тази чакра е разположена в короната на главата и цветът и е бял или виолетов. Сахасрара носи смисъла на вътрешната мъдрост и физическата смърт.

• Аджна: „Командата“ или „чакрата на трето око“ е място за среща между два важни енергийни потока в тялото. Аджна отговаря на цветовете виолетово, индиго или наситено синьо, въпреки че традиционните йога практикуващи го описват като бяло. Аджна чакрата е свързана с хипофизната жлеза, която движи растежа и развитието.

• Вишудха: червеният и синият цвят представляват „особено чистата“ или „гърлената“ чакра. Практикуващите смятат, че тази чакра е домът на речта, слуха и метаболизма.

• Анахата: Чакрата „освобождение” или „сърце” се отнася до зелените и розовите цветове. Основните въпроси, свързани с анахата, включват сложни емоции, състрадание, нежност, безусловна любов, равновесие, отхвърляне и благополучие.

• Манипура: Жълтото представлява чакрата на „бижутата“ или „пъпа“. Практикуващите свързват тази чакра с храносмилателната система, както и личната сила, страх, безпокойство, развиващи се мнения и тенденции към интровертна личност.

• Свадхистхана: Практикуващите твърдят, че „собствената основа“ или „тазовата“ чакра е домът на репродуктивните органи, пикочно-половата система и надбъбречната жлеза.

• Муладхара: „Коренната опора“ или „коренната чакра“ е в основата на гръбначния стълб, в областта на опашната кост. Твърди се, че съдържа естествените ни пориви, свързани с храната, съня, секса и оцеляването, както и източника на избягване и страх.

Видове

Съвременната йога има набор от стилове на йогата, подходящи за всички, независимо от желания резултат.

Съвременната йога се е развила с фокус върху упражненията, силата, гъвкавостта и дишането. Тя може да помогне за повишаване на физическото и психическото благосъстояние.

Има много стилове йога, но нито един стил не е по-автентичен или превъзхождащ друг. Ключът е да изберете клас, подходящ за вашето ниво на физическа способност.

Видове и стилове на йогата могат да включват:

Ащанга йога: Този тип йога използва древни учения за йога. Въпреки това този вид става популярен през 70-те години. Ащанга прилага шест установени последователности на пози, които бързо свързват всяко движение с дишането.

Бикрам йога: Известна също като „гореща“ йога, Бикрам се среща в помещения с изкуствено отопление при температури от близо 40.5 градуса и 40 процента влажност. Състои се от 26 пози и последователност от две дихателни упражнения.

Хатха йога: Това е общ термин за всеки тип йога, който учи на физически пози. Класовете „Хатха“ обикновено служат като нежно въведение в основните йога пози.

Айенгар йога: Този тип се фокусира върху намирането на правилното подравняване във всяка поза, използвайки редица подпори, като блокове, одеяла, ремъци, столове и подложки.

Дживамукти йога: Дживамукти означава „освобождение, докато живееш“. Този тип се появява през 1984 г. и включва духовни учения и практики, които се фокусират върху бързия поток между позите, а не върху самите пози.

Този фокус се нарича виняса. Всеки клас има тема, която се изследва чрез йога писания, песнопения, медитация, асана, пранаяма и музика. Дживамукти йога може да бъде физически интензивна.

Още видове йога

Крипалу йога: Този тип учи практикуващите да познават, приемат и учат от тялото. Ученик на Крипалу се научава да намира собственото си ниво на практика, като гледа навътре. Класовете обикновено започват с дихателни упражнения и нежни разтягания, последвани от поредица от индивидуални пози и финална релаксация.

Кундалини йога: Кундалини означава „навита като змия“. Кундалини йога е система за медитация, която има за цел да освободи заседнатала енергия.

Класът обикновено започва с пеене и завършва с пеене. Между това той включва асана, пранаяма и медитация, персонализирани да създадат специфичен резултат.

Пауър йога: В края на 80-те години практикуващите са разработили този активен и атлетичен вид йога, базиран на традиционната аштанга система.

Шивананда: Това е система, базирана на философия от пет точки. Тази философия поддържа, че правилното дишане, релаксация, диета, упражнения и позитивно мислене работят заедно, за да формират здравословен йогически начин на живот. Обикновено използва същите 12 основни асани, подредени от поздрави към слънцето и пози на савасана.

Вини йога: Вини йога може да се адаптира към всеки човек, независимо от физическите му възможности. Учителите на Вини йога изискват задълбочено обучение и са склонни да бъдат експерти по анатомия и йога терапия.

Ин: Това е тиха, медитативна йога практика, наричана още даоистка йога. Ин йога позволява освобождаване на напрежението в ключовите стави, включително: глезените, колене, ханш, целия гръб, врат, рамене.

Позите Ин са пасивни, което означава, че гравитацията поема по-голямата част от силата и усилията.

Пренатална йога: Пренаталната йога използва пози, които практикуващите са създали за бременни хора. Той може да подпомогне на майките да се върнат във форма след бременност, както и да поддържа здравна бременност.

Възстановяваща йога: Това е релаксиращ метод на йога. Човек прекарва възстановителен час по йога в четири или пет прости пози, използвайки подпори като одеяла и подложки, за да потъне в дълбока релаксация, без да полага усилия за задържане на позата.

Рискове и странични ефекти

Йога няма странични ефекти и е безопасна за хората, когато добре обучен инструктор ръководи практиката.

Нараняването, дължащо се на йога, е рядка пречка за продължаване на практиката, а тежкото нараняване поради йога е рядкост. Обмислете обаче няколко фактора преди да започнете.

Всяка бремнена жена или хора с текущо медицинско състояние, като високо кръвно налягане, глаукома или ишиас, трябва да говори със своя лекар преди да практикува йога. Може да се наложи да променят или избягват някои йога пози.

Начинаещите трябва да избягват екстремни пози и трудни техники, като стойка на глава, позиция на лотос и силно дишане.

Когато използвате йога за управление на състояние, не заменяйте конвенционалната медицинска помощ с йога. Не отлагайте посещението при доктор или приемането на медикаменти за успокоение на болката или друг медицински проблем.

За вкъщи

Кои стилове на йогата стават за практикуване от вкъщи? Йога е практика от пет хилядолетия, която се е променила с течение на времето. Съвременната йога се фокусира върху участъци и пози, предназначени да стимулират вътрешния мир и физическата енергия.

Древната йога е била по-малко свързана с фитнеса, а повече с умствения фокус и разширяване на духовната енергия. Йога сутрата, която сега се смята за основополагащото ръководство за практикуване на йога, влиза в практиката преди 2000 години.

Има много различни видове йога в зависимост от това, което хората искат от нея, и текущото ниво на физическа подготовка на човек. Някои хора обаче избират да заменят конвенционалното лечение с йога практики и това може да попречи на човек да получи необходимите грижи.

Хората с определени медицински състояния, като ишиас, трябва да подхождат към йога бавно и с повишено внимание.

Обсъдете с вашия лекар и инструктора по йога най-добрия начин да започнете да практикувате йога. В повечето случаи клас „Йога за начинаещи“ ще предлага поредица от ниско интензивни позиции, които ще ви позволят да оцените своята гъвкавост и издръжливост.

Колко добре понасяте този уводен клас може да насочи какви други йога практики можете да изследвате. Не забравяйте, че целта на съвременните стилове на йогата, е да се съсредоточите върху здравето си, така че правете това, което чувствате най-подходящо за вашето ниво на физическа възможност.