Skillception

Какво е логическо програмиране

Логическо програмиране е, програмна парадигма, която се основава на логиката. Това означава, че езикът за логическо програмиране има изречения, които […]

логическо програмиране

Логическо програмиране е, програмна парадигма, която се основава на логиката. Това означава, че езикът за логическо програмиране има изречения, които следват логиката, така че да изразяват факти и правила. Изчисляването с помощта на логическо програмиране се извършва чрез логически изводи въз основа на всички налични данни. За да могат компютърните програми да използват логическо програмиране, трябва да има база от съществуваща логика, наречена предикати. Предикатите се използват за изграждане на атомни формули или атоми, в които се посочват истински факти. Предикати и атоми се използват за създаване на формули и извършване на заявки. Логическите езици най-често разчитат на заявки, за да покажат съответните данни. Тези заявки могат да съществуват като част от машинното обучение, което може да се изпълнява без необходимост от ръчна намеса.

Начало на логическото програмиране

Има няколко различни езика за логическо програмиране. Най -разпространеният език, Prolog (от френския programmation en logique, или програмиране в логиката). Може също да взаимодейства с други езици за програмиране като Java и C. Освен че е най-популярният език за логическо програмиране, Prolog също е един от първите такива езици. С първата програма prolog, създадена през 70 -те години на миналия век за използване с интерпретации. Prolog е разработен с помощта на логика от първи ред, наречена още предикатна логика. Която позволява използването на променливи, а не на предложения. Prolog използва изкуствен интелект (AI), за да помогне за формирането на своите заключения. И може бързо да обработва големи количества данни. Prolog може да се изпълнява със или без ръчно въвеждане. Което означава, че в него може да бъде програмиран да работи автоматично като част от обработката на данни.

Логическото програмиране и особено Prolog могат да помогнат на бизнеса и организациите чрез:

Обработка на естествен език: Обработката на естествен език (NLP) позволява по-доброто взаимодействие между хората и компютрите. NLP може да слуша човешки език в реално време и след това да го обработва и превежда за компютри. Това позволява на технологиите да разбират естествения език. НЛП обаче не се ограничава само до говоримия език. Вместо това, NLP може да се използва и за четене и разбиране на документация, както във физически печат, така и от програми за текстообработка. NLP се използва от технологии като Amazon Alexa и Google Home за обработка и разбиране на устни инструкции, както и от имейл приложения за филтриране на спам имейли и предупреждение за опити за фишинг.

Управление на база данни: Логическото програмиране може да се използва за създаване, поддържане и запитване на бази данни NoSQL. Логическото програмиране може да създаде подредени бази данни от „големи данни“. Програмирането може да идентифицира коя информация е, програмирана като подходяща и да я съхранява в съответната област. След това потребителите могат да попитат тези бази данни с конкретни въпроси, като например „Кой е най-добрият маршрут, за да стигнете до Пловдив“, а логическите езици могат бързо да пресяват всички данни, да извършват анализи и връща съответния резултат, без да изисква допълнителна работа от потребителя.

Предсказващ анализ: С големи масиви от данни логическите езици могат да търсят несъответствия или области на диференциация, за да правят прогнози. Това може да бъде полезно при идентифициране на потенциално опасни дейности (като например каране на колело по време на гръмотевична буря) или за прогнозиране на повреди на промишлени машини. Логическото програмиране, може да се използва и за анализ на снимки и прогнози около изображенията, като например предсказване на идентичността на обектите в сателитни снимки или разпознаване на моделите, които отличават кратерите от обикновените земни маси.

За да научите повече за езиците за логическо програмиране, потърсете най-удобният за вас курс с помощта на skillception.com.