Skillception

Какво е менторство?

Наставничеството или още познато като менторството е взаимна и съвместна по желание връзка. Която най-често възниква между старши и младши […]

менторството

Наставничеството или още познато като менторството е взаимна и съвместна по желание връзка. Която най-често възниква между старши и младши служител с цел растеж, обучение и кариерно развитие на наставлявания. Често наставникът и наставляваният са вътрешни лица в организацията и се набляга на организационни цели. Култура, кариерни цели, съвети за професионално развитие и баланс между професионалния и личния живот. Ефективните наставници често действат като модели за подражание на своите наставлявани. И им предоставят насоки, които да им помогнат да постигнат целите си.

Менторството може да бъде официално или неформално. В неформална среда наставляваните си поставят цели, но те обикновено не са измерими и отношенията са неструктурирани. За официални наставнически взаимоотношения има определени и измерими цели, определени и поставени с определени изисквания.

Защо е важно менторството?

Добрият ментор може да помогне на наставлявания да стане по-ефективен в работата. Да усвои нови умения, да развие по-голяма увереност и да вземе по-добри решения за цялостното им кариерно израстване.

Менторите съобщават и за много ползи, включително удовлетворение от това да видят как другите се развиват; разширени перспективи за поколения и култура; укрепване на технически, лидерски и междуличностни умения; и продължава да изпитва нови идеи и прозрения.

Менторски модели и техники.

Индивидуално менторство: Този тип менторство е най-традиционният от всички видове менторство. В този тип участват само менторът и наставляваният.

Групово менторство: В този модел един или няколко наставници работят с група наставлявани. Училищата и младежките програми често прилагат този модел. Защото може да няма достатъчно време или ресурси, за да има по един наставник за всеки участник.

Менторство от връстници: Участниците в този модел са от една и съща роля или отдел или имат споделен или подобен опит, независимо дали в техния професионален или личен живот. Тези връстници се срещат, за да предложат подкрепа помежду си. Това може да бъде групова или индивидуална менторска връзка.

Дистанционно или електронно менторство: С такава усъвършенствана технология отношенията на менторство вече не трябва да бъдат лице в лице. Използвайки онлайн софтуер или дори имейл. Участниците в този тип наставничество могат да се свържат на практика, без да губят личното си докосване.

Обратно менторство: Тази наставническа връзка е отклонена от традиционния модел. Вместо старши професионалист, наставник на по-млад служител, младши служител наставник на по-старши професионалист. Тази връзка обикновено е за по-младия или по-млад професионалист да преподава уменията или ново приложение или технология на по-възрастния.

Бързо менторство: Този тип менторство е игра на скоростни срещи и обикновено се случва като част от корпоративно събитие или конференция. Наставляваният провежда поредица индивидуални разговори с набор от различни ментори. Обикновено преминава от един ментор към следващия след кратка среща. Наставникът трябва да е подготвен с въпроси за съвет от професионалисти от по-високо ниво.

Къде да намерим ментор? – в Skillception.com

Запишете се в програма за менторство: Ако участвате в официална програма за менторство, ще бъдете свързани с ментор. Те могат да бъдат във вашата организация. Социална група или мрежа от възпитаници от вашите alma maters или организация за професионално развитие, в която сте член.

Попитайте вашия отдел човешки ресурси. Уговорете среща с вашия мениджър или директор човешки ресурси. И ги помолете да ви свържат с вътрешен старши ръководител или директор. Направете списък на вашите цели и вашите задължения от наставника, планиран предварително, и го предайте на вашия HR мениджър.

Намерете професионалист (и), когото уважавате. Създайте списък от пет до 10 души, на които се възхищавате и с които сте искате да се учите. Помислете какво в техния опит най-много уважавате и се възхищавате. Може да имате повече от един ментор за различни набори от умения, които искате да развиете по-нататък. Например, може да има един човек, на когото да се възхищавате и да го искате като ментор в публичното говорене. Друг за писане или публикуване и друг за развитие на лидерството.

Попитайте доверен приятел или колега

Вземете съвпадение с някой в ​​мрежата на ваш приятел или колега. За предпочитане човекът, който познава целевият ментор. Ви познава много добре и може да предаде амбициите и целите ви на потенциалния ви ментор. Също така е за предпочитане да имате някой предвид или някой, когото преди сте срещали или познавате в някакво качество.

Включете се в група за ATD: Много групи имат официални програми за наставничество, които се предлагат като предимство на членството. Като цяло групите са чудесен начин да изградите мрежата си и да създадете местни кариерни връзки, включително ментори.

Внимавайте, когато молите шефа си да ви бъде ментор. Докато шефът ви изглежда естествено подходящ в много случаи, може да има много недостатъци от това  да имате шефа ви за наставник. Например шефът ви може да не ви каже честно, че напускане на компанията е най-добрият вариант за кариерно израстване. Или може да не ви подтикнат да поискате повишение поради липса на бюджет. Не забравяйте, че менторството е фокусирано върху дългосрочния растеж, а не върху ежедневните резултати.

Не питайте случайни непознати в LinkedIn или на конференции, на които присъствате, да ви бъдат ментор. Уверете се, че сте свързани по някакъв начин с този човек, освен сляпо възхищение.

Изграждане на вашите менторски умения

Независимо дали искате да бъдете наставляван, да стартирате програма за менторството във вашата организация или сами да станете ментор, необходимо е първо да определите какви са целите ви, кои са хората които смятата, че са подходящи да ги комуникирате и не на последно място, не се страхувайте да искате помощ.

Кои митовете на коучинга – прочетете повече тук