Skillception

Какво е паметта?

Какво е паметта? Паметта се отнася до процесите, които се използват за придобиване, съхраняване, задържане и по-късно извличане на информация. […]

Kakvo e pametta

Какво е паметта?

Паметта се отнася до процесите, които се използват за придобиване, съхраняване, задържане и по-късно извличане на информация. В паметта има три основни процеса: кодиране, съхранение и извличане.

Какво е паметта? Човешката памет включва способността както да съхраняваме, така и да възстановяваме информацията, която сме научили или преживели. Както всички знаем обаче това не е безупречен процес. Понякога забравяме или си спомняме нещата твърде късно. Това е така, защото информацията не е кодирана правилно.

Проблемите с паметта могат да варират от незначителни неприятности, като забравяне къде сте оставили ключовете на колата си, до големи заболявания, като болестта на Алцхаймер и други видове деменция, които засягат качеството на живот и способността за функциониране на мозъка.

Изследването на човешката памет е предмет на науката и философията в продължение на хиляди години и се е превърнало в една от основните теми, интересуващи когнитивната психология.

Как се формират спомените

За да се формират нови спомени, информацията трябва да бъде променена в използваема форма, което се случва чрез процеса, известен като кодиране. След като информацията бъде успешно кодирана, тя трябва да се съхранява в паметта за по-нататъшно използване.

Голяма част от тази съхранена памет се намира извън нашето съзнание през повечето време, освен когато всъщност трябва да я използваме. Процесът на извличане ни позволява да внесем съхранени спомени в съзнателно състояние.

Колко траят спомените?

Някои спомени са много кратки, дълги само секунди, и ни позволяват да приемаме сензорна информация за света около нас.

Краткосрочните спомени са малко по-дълги и продължават около 20 до 30 секунди. Тези спомени се състоят най-вече от информацията, върху която в момента се фокусираме и мислим.

И накрая, някои спомени са способни да издържат много по-дълго, с продължителност дни, седмици, месеци или дори десетилетия. Повечето от тези дългосрочни спомени се намират извън непосредственото ни съзнание, но ние можем да ги привлечем в съзнание, когато са необходими.

Използване на памет

За да използвате информацията, която е кодирана в паметта, тя първо трябва да бъде извлечена. Има много фактори, които могат да повлияят на извличането на спомени, като например вида на използваната информация и наличните реплики за извличане.

Разбира се, този процес не винаги е перфектен. Чувствали ли сте някога, че имате отговор на въпрос точно на върха на езика си, но не сте могли да го изречете? Това е пример за объркващ проблем за извличане на паметта, известен като lethologica или феномен на върха на езика.

Организиране на паметта

Възможността за достъп и извличане на информация от дългосрочната памет ни позволява действително да използваме тези спомени за вземане на решения, взаимодействие с други хора и решаване на проблеми. Но как е организирана информацията в паметта?

Един от начините да се мисли за организацията на паметта е известен като семантичен мрежов модел. Този модел предполага, че определени тригери активират свързани спомени. Споменът за конкретно място може да активира спомени за свързани неща, които са се случили на това място. Например мисленето за конкретно училище може да предизвика спомени за посещение на уроци, учене и общуване с връстници.

Видове памет

Въпреки че са предложени няколко различни модела на паметта, сценичният модел на паметта често се използва за обяснение на основната структура и функция на паметта. Първоначално предложена през 1968 г. от Ричард Аткинсън и Ричард Шифрин, тази теория очертава три отделни етапа на паметта: сензорна памет, краткосрочна памет и дългосрочна памет.

Сензорна памет

Сензорната памет е най-ранният етап от паметта. По време на този етап сензорната информация от околната среда се съхранява за много кратък период от време, обикновено за не повече от половин секунда за визуална информация, и 3 или 4 секунди за слухова информация. Ние обръщаме внимание само на някои аспекти на тази сензорна памет, позволявайки част от тази информация да премине в следващия етап: краткосрочна памет.

Краткосрочна памет

Краткосрочната памет, известна още като активна памет, е информацията, с която в момента сме наясно или мислим. Във фройдистката психология тази памет би била наричана съзнателен ум. Обръщането на внимание на сензорните спомени генерира информация в краткосрочната памет.

Въпреки че много от нашите краткосрочни спомени бързо се забравят, присъствието на тази информация му позволява да продължи към следващия етап: дългосрочна памет. Повечето от информацията, съхранявана в активната памет, ще се съхранява за около 20 до 30 секунди.

Терминът „краткосрочна памет“ често се използва взаимозаменяемо с „работна памет“, който се отнася до процесите, които се използват за временно съхраняване, организиране и манипулиране на информация.

Дългосрочна памет

Дългосрочната памет се отнася до продължаващото съхранение на информация. Във фройдистката психология дългосрочната памет би се наричала предсъзнателно и несъзнавано. Тази информация е до голяма степен извън нашето съзнание, но може да бъде извикана в работната памет, за да се използва при нужда. Припомнянето на част от тази информация е доста лесно, докато други спомени са много по-трудни за достъп.

Загуба на памет

Забравянето е изненадващо често събитие. Просто помислете колко често забравяте нечие име или сте пропуснали важна среща. Защо забравяме информация, която сме научили в миналото? Има четири основни обяснения защо се случва забравянето:

• Несъхранение

• Смущения

• Мотивирано забравяне

• Неуспешно извличане

Изследванията показват, че един от критичните фактори, които влияят на отказа на паметта, е времето. Информацията често се забравя бързо, особено ако хората не преглеждат и репетират активно информацията.

Понякога информацията просто се губи от паметта, а в други случаи изобщо никога не се съхранява правилно. Понякога спомените се съревновават помежду си, което затруднява запомнянето на определена информация. В други случаи хората активно се опитват да забравят неща, които просто не искат да запомнят.

Съвети за добра памет

Без значение колко голяма е паметта ви, вероятно има няколко неща, които можете да направите, за да я направите още по-добра. За щастие когнитивните психолози са открили редица техники, които могат да помогнат за подобряване на паметта:

• Запишете го. Актът на писане с химикал и хартия помага за имплантирането на паметта в мозъка ви и може да служи като напомняне или справка по-късно.

• Придайте значение на нещата. Можете да запомните нещо по-лесно, ако му придадете значение. Например, ако свържете човек, когото току-що срещнете, с някого, когото вече познавате, може би ще можете да запомните името му по-лесно.

• Повторете го. Повторението помага на паметта да се кодира извън краткосрочната ви памет.

• Групирайте го. Информацията, която е категоризирана, става по-лесна за запомняне и извличане. Например помислете за следната група думи: бюро, ябълка, рафт за книги, червено, слива, маса, зелено, ананас, лилаво, стол, праскова, жълто. Прекарайте няколко секунди, за да ги прочетете, след това погледнете настрани и се опитайте да си припомните и изброите тези думи. Как групирахте думите, когато ги изброихте? Повечето хора ще направят списък, като използват три различни категории: цвят, мебели и плодове.

В допълнение към тези техники, поддържането на мозъка ви здрав чрез упражнения редовно, поддържане на социални връзки, управление на стреса и извършване на предизвикателни дейности (като решаване на кръстословици или игра на инструмент) е доказано, че помага за увеличаване на паметта.

Да обобщим дотук какво е паметта

Човешката памет е сложен процес, който изследователите все още се опитват да разберат по-добре. Нашите спомени ни правят това, което сме, но процесът не е перфектен. Въпреки че сме способни да запомним удивително количество информация, ние също сме податливи на грешки.

Прочетете още статии от категорията Лична ефективност