Skillception

Какво е щастие?

Какво е щастие? Щастието е емоционално състояние, характеризиращо се с чувство на радост, удовлетворение, доволство и удовлетворение. Щастието има много […]

Какво е щастие

Какво е щастие?

Щастието е емоционално състояние, характеризиращо се с чувство на радост, удовлетворение, доволство и удовлетворение. Щастието има много различни определения и често се описва като включващо положителни емоции и удовлетворение от живота.

Когато повечето хора говорят за щастие, те могат да говорят за това как се чувстват в настоящия момент. Или да имат предвид по-общо усещане за това как се чувстват в живота като цяло.

Какво е щастие? Тъй като щастието има тенденция да бъде толкова широко дефиниран термин, психолозите и други социални учени обикновено използват термина „субективно благополучие“, когато говорят за това емоционално състояние. Точно както звучи, субективното благополучие има тенденция да се фокусира върху цялостните лични чувства на индивида за живота му в настоящето.

Двата ключови компонента на щастието (или субективното благополучие) са:

Балансът на емоциите: Всеки изпитва както положителни, така и отрицателни емоции, чувства и настроения. Щастието обикновено е свързано с изживяването на повече положителни чувства, отколкото негативни.

Удовлетвореност от живота: Това се отнася до това колко сте доволни от различни области от живота си. Включително вашите взаимоотношения, работа, постижения и други неща, които смятате за важни.

Как да разберете дали сте щастливи

Възприятията за щастие могат да се различават при отделните хора. Има някои ключови признаци, които психолозите търсят, когато измерват и оценяват щастието.

Някои ключови признаци на щастие включват:

• Чувствате се така сякаш живеете живота, който сте искали;

• Усещане, че условията в живота ви са добри;

• Усещане, че сте постигнали (или ще постигнете) това, което искате в живота;

• Чувствате се доволни от живота си;

• Чувствате се положително повече от негативно;

Едно важно нещо, което трябва да запомните, е че щастието не е състояние на постоянна еуфория. Вместо това щастието е цялостно усещане за изживяване на повече положителни емоции, отколкото негативни.

Щастливите хора все още изпитват от време на време цялата гама от човешки емоции – гняв, разочарование, скука, самота и дори тъга. Но дори когато са изправени пред дискомфорт, те имат основното чувство за оптимизъм, че нещата ще се подобрят. Както и че ще могат да се справят със случващото се и ще могат отново да се чувстват щастливи.

Видове щастие

Има много различни начини да се определи  щастие. Например древногръцкият философ Аристотел е направил разлика между два различни вида щастие: хедония и евдемония.

Хедония: Хедоничното щастие произлиза от удоволствието. Най-често се свързва с правенето на това, което се чувства за добре. Грижа за себе си, изпълнение на желанията, изпитване на удоволствие и чувство на удовлетворение.

Евдемония: Този вид щастие произлиза от търсенето на добродетел и смисъл. Важни компоненти на евдемоничното благополучие, включително усещането, че животът ви има смисъл, стойност и цел. Той е свързан по-скоро с изпълнение на отговорности, инвестиране в дългосрочни цели. Грижа за благосъстоянието на другите хора и отговаряне на личните идеали.

Хедонията и евдемонията

Днес хедонията и евдемонията са по-известни в психологията съответно като удоволствие и смисъл. Съвсем наскоро психолозите предлагат добавянето на третия компонент, който се отнася до ангажираността. Това са чувства на ангажираност и участие в различни области на живота.

Изследванията показват, че щастливите хора са склонни да се класират доста високо по евдемонично удовлетворение от живота и по-добре от средното по своето хедонично удовлетворение от живота.

Всички те могат да играят важна роля в цялостното преживяване на щастието, въпреки че относителната стойност на всяко от тях може да бъде силно субективна. Някои дейности могат да бъдат както приятни, така и значими, докато други могат да повлияят по един или друг начин.

Например доброволчеството за кауза, в която вярвате, може да е по-смислено, отколкото приятно. Гледането на любимото ви телевизионно предаване, от друга страна, може да се класира по-ниско по смисъл и по-високо по удоволствие.

Някои видове щастие, които могат да попаднат в тези три основни категории, включват:

Радост: Често относително кратко чувство, което се усеща в настоящия момент;

Вълнение: щастливо чувство, което включва очакване на нещо с положително очакване;

Благодарност: Позитивна емоция, включваща благодарност и признателност;

Гордост: Чувство на удовлетворение от нещо, което сте постигнали;

Оптимизъм: Това е начин на гледане на живота с позитивна, оптимистична перспектива;

Съдържание: Този тип щастие включва чувство на удовлетворение;

Какво да правим, за да сме щастливи

Докато някои хора са склонни да бъдат естествено по-щастливи, има неща, които можете да направите, за да развиете чувството си за щастие.

Преследвайте вътрешни цели

Постигането на цели, които сте вътрешно мотивирани да преследвате, особено тези, които са фокусирани върху личностния растеж и общността, могат да помогнат за стимулиране на щастието. Изследванията показват, че преследването на тези видове вътрешно мотивирани цели може да увеличи щастието повече, отколкото преследването на външни цели като спечелване на пари или статут.

Наслаждавай се на момента

Проучванията показват, че хората са склонни да печелят прекалено много – те се фокусират толкова върху натрупването на неща, че губят представа, че всъщност се наслаждават на това, което правят.

Така че, вместо да попадате в капана на безсмисленото натрупване в ущърб на собственото си щастие, съсредоточете се върху практикуването на благодарност за нещата, които имате и се наслаждавайте на процеса, докато вървите.

Преструктуриране на отрицателните мисли

Когато се окажете затънали в песимистичен възглед или изпитвате негативизъм, потърсете начини, по които можете да преформулирате мислите си по по-позитивен начин.

Хората имат естествена пристрастност към негативизъм или склонност да обръщат повече внимание на лошите неща, отколкото на добрите неща. Това може да окаже влияние върху всичко – от това как взимате решения до това как формирате впечатления от други хора. Отхвърлянето на положителното – когнитивно изкривяване, при което хората се фокусират върху негативното и пренебрегват положителното – също може да допринесе за негативните мисли.

Преоформянето на тези негативни възприятия не е свързано с игнориране на лошото. Вместо това означава да се опитате да вземете по-балансиран, реалистичен поглед върху събитията. Позволява ви да забелязвате модели в мисленето си и след това да предизвиквате негативни мисли.

Въздействие на щастието

Доказано е, че щастието предсказва положителни резултати в много различни области на живота.

• Положителните емоции увеличават удовлетворението от живота.

• Щастието помага на хората да изградят по-силни умения за справяне и емоционални ресурси.

• Положителните емоции са свързани с по-добро здраве и дълголетие. Едно проучване установи, че хората, които изпитват повече положителни емоции, отколкото негативни, са по-склонни да оцелеят за период от 13 години.

• Положителните чувства повишават устойчивостта. Устойчивостта помага на хората по-добре да се справят със стреса и да се върнат по-добре, когато са изправени пред неуспехи. Например едно проучване установява, че по-щастливите хора са склонни да имат по-ниски нива на хормона на стреса кортизол и че тези ползи са склонни да продължат с времето.

• Хората, които съобщават, че имат положително състояние на благосъстояние, са по-склонни да участват в здравословно поведение като ядене на плодове и зеленчуци, и редовно физическо натоварване.

• Да бъдеш щастлив може да ти помогне да се разболяваш по-рядко. По-щастливите психични състояния са свързани с повишен имунитет.

Подобряване на вашето щастие

Изглежда, че някои хора имат естествено по-висока изходна база за щастие – едно мащабно проучване с повече от 2000 близнаци предполага, че около 50% от общото удовлетворение от живота се дължи на генетиката, 10% на външните събития и 40% на отделните дейности.

Макар да не сте в състояние да контролирате какво е вашето „основно ниво“ на щастие, има неща, които можете да направите, за да направите живота си по-щастлив и по-пълноценен. Дори и най-щастливите хора могат да се чувстват отпаднали от време на време и щастието е нещо, което всички хора трябва да преследват съзнателно.

Правете редовни упражнения

Упражненията са полезни както за тялото, така и за ума. Физическата активност е свързана с редица физически и психологически ползи, включително подобрено настроение. Многобройни проучвания показват, че редовното упражнение може да играе роля за предотвратяване на симптомите на депресия, но доказателствата също така сочат, че може да помогне и на хората да станат по-щастливи.

В един анализ на минали изследвания за връзката между физическата активност и щастието изследователите откриха постоянна положителна връзка.

Дори малкото упражнение дават тласък на щастието – хората, които са били физически активни по-малко от 10 минути на ден или които са тренирали само веднъж седмично, са имали по-високи нива на щастие от хората, които никога не са спортували.

Покажете благодарност

В поредно проучване, участниците са били помолени да се занимават с писане в продължение на 10 до 20 минути всяка вечер преди лягане. Някои са били инструктирани да пишат за ежедневни неприятности, някои за неутрални събития, а други за неща, за които са благодарни. Резултатите установяват, че хората, които са писали за благодарността, са повишили положителните емоции, повишили субективното щастие и са подобрили удовлетворението от живота.

Както предполагат авторите на изследването, поддържането на списък с благодарности е относително лесен, достъпен, прост и приятен начин да повишите настроението си. Опитайте да отделяте по няколко минути всяка вечер, за да записвате или да мислите за неща от живота си, за които сте благодарни.

Намерете смисъл на целта

Изследванията са установили, че хората, които се чувстват така сякаш имат цел, имат по-добро благосъстояние и се чувстват по-изпълнени. Чувството за цел включва възприемането на живота ви като цели, насока и смисъл. Това може да помогне за подобряване на щастието, като насърчава по-здравословно поведение.

Някои неща, които можете да направите, за да намерите смисъл, включват:

• Изследвайте вашите интереси и страсти;

• Участвайте в просоциални и алтруистични каузи;

• Работете за справяне с несправедливостите;

• Потърсете нови неща, за които може да искате да научите повече.

Чувство за цел се влияе от различни фактори, но също така е нещо, което можете да култивирате. Включва намирането на цел, на която държите много, която ще ви накара да се включите в продуктивни, положителни действия, за да работите за постигането на тази цел.

Предизвикателства в търсене на щастието

Докато търсенето на щастие е важно, има моменти, когато търсенето на удовлетворение от живота не достига. Някои предизвикателства, за които трябва да внимавате, включват:

Оценяване на грешните неща

Парите може да не са в състояние да купят щастие, но има изследвания, че харченето на пари за неща като преживявания може да ви направи по-щастливи, отколкото да ги харчите за материални притежания.

Например едно проучване установи, че харченето на пари за неща, които купуват време – като харчене на пари за спестяващи време услуги – може да увеличи щастието и удовлетворението от живота.

Вместо да надценявате неща като пари, статут или материални притежания, преследването на цели, които водят до повече свободно време или приятни преживявания, може да има по-висока награда за щастие.

Не търсене на социална подкрепа

Социалната подкрепа означава да имате приятели и близки, към които можете да се обърнете за подкрепа. Изследванията са установили, че възприеманата социална подкрепа играе важна роля за субективното благосъстояние. Например едно проучване установило, че възприятията за социална подкрепа са отговорни за 43% от нивото на щастие на човек.

Важно е да запомните, че що се отнася до социалната подкрепа, качеството е по-важно от количеството. Наличието само на няколко много близки и доверени приятели ще има по-голямо въздействие върху цялостното ви щастие, отколкото да имате много случайни познати.

Мисленето за щастие като крайна точка

Какво е щастие? Щастието не е цел, която можете просто да постигнете и да свършите. Това е постоянно преследване, което изисква непрекъснато възпитание и поддръжка.

Също е вярно, че хората които са склонни най-много да ценят щастието, също са склонни да се чувстват най-малко доволни от живота си. По същество щастието се превръща в толкова висока цел, че става практически непостижимо.

Какво е щастие? Оценяването на щастието може да бъде самоунищожително, защото колкото повече хората ценят щастието, толкова по-вероятно е те да се почувстват разочаровани.

Може би урокът е да не превърнете нещо в толкова широко определено като „щастие“ като своя цел. Вместо това се съсредоточете върху изграждането и култивирането на вида живот и взаимоотношения, които носят удовлетворение и удовлетворение във вашия живот.

Също така е важно да помислите как вие лично определяте щастието. Щастието е широк термин, който означава различни неща за различните хора. Вместо да гледате на щастието като на крайна точка, може да е по-полезно да помислите какво всъщност означава щастието за вас и след това да работите върху малките неща, които ще ви помогнат да станете по-щастливи. Това може да направи постигането на тези цели по-управляемо и по-малко натоварващо.

История на щастието

Щастието отдавна е признато като критична част от здравето и благосъстоянието. „Стремежът към щастие“ дори е даден като неотменно право в Декларацията за независимост на САЩ. Нашето разбиране за това какво ще донесе щастие обаче се е изменило с течение на времето.

Психолозите също така предлагат редица различни теории, за да обяснят как хората преживяват и преследват щастието. Тези теории включват:

Пирамидата на нуждите на Маслоу

Пирамидата на потребностите предполага, че хората са мотивирани да преследват все по-сложни нужди. След като бъдат задоволени основни нужди, хората са мотивирани от повече психологически и емоционални нужди.

На върха на йерархията е необходимостта от самоактуализация или нуждата от постигане на пълния потенциал на човека. Теорията също така подчертава значението на пиковите преживявания или трансцендентни моменти, в които човек изпитва дълбоко разбиране, щастие и радост.

Позитивна психология

Стремежът към щастие е от основно значение в областта на позитивната психология. Психолозите, които изучават положителна психология, се интересуват от изучаването на начини за повишаване на позитивността и помагат на хората да живеят по-щастлив и по-удовлетворяващ живот. Това е отговорът на това какво е щастие.

Вместо да се фокусира върху психичните патологии, позитивната психология се стреми да намери начини да помогне на хората, общностите и обществата да подобрят положителните емоции и да постигнат по-голямо щастие.