Skillception

Какво означава терминът „изместване“ в психологията?

Отбранителни механизми Когато хората имат негативни емоции или импулси, те често търсят начини да се справят с тези нежелани чувства. […]

защитни механизми

Отбранителни механизми

Когато хората имат негативни емоции или импулси, те често търсят начини да се справят с тези нежелани чувства. За разлика от съзнателните стратегии за справяне, които използваме за управление на ежедневния стрес, защитните механизми действат на изцяло несъзнавано ниво

Изместването, подобно на много други психологически защитни механизми, често се случва подсъзнателно, тоест човек не е наясно, че го прави.

Тези защитни механизми са един от начините умът несъзнателно да се опитва да намали тревожността и да възстанови емоционалния баланс. Психологическите защити действат без нашето съзнателно решение, за да ни помогнат да се справим със заплашителни хора, неща или среда. Може да не сме наясно с тези чувства и пориви, но те все още влияят на поведението ни и могат да предизвикат безпокойство.

Когато използваме изместване, умът ни усеща, че реагирането на първоизточника на нашето разочарование може да бъде неприемливо, а дори и опасно. Вместо това ни намира по-малко застрашаващ обект, който може да служи като по-безопасен изход за нашите негативни чувства.

Сублимация

Зигмунд Фройд вярва, че определен подтип на изместване, наречен сублимация, служи като важен източник на творчество и вдъхновение. Сублимацията включва изместване на неприемливи сексуални нагони към несексуални дейности, които са продуктивни и социално приемливи, като работа и творчество. Сублимирането осигурява конструктивен изход за неприемливи нагони.

История

Дъщерята на Зигмунд Фройд, Анна Фройд била една от първите психолози, които направили списък на защитни механизми. Изместването обаче не бил в списъка на оригиналните защитни механизми, включени в нейната книга „Его и механизмите на отбраната“ (първоначално публикувана в Германия през 1936 г.) 7

По-късно Анна Фройд заявява, че въпреки че нейният списък очертава няколко видни защити, тя вярва, че той далеч не е окончателен. Следващите пионери в психологията определят изместването като важен механизъм за защита на егото.

Изследвания

Изследванията за валидността на изместването са разнопосочни. Например, проучване от 1998 г. предполага, че изместването е слабо подкрепено от емпирични доказателства. По-късно, направени изследвания през 2015 г. обаче подкрепят теория. Тя доказва, че състоянията на физическа и емоционална възбуда са склонни да се пренасят от една ситуация в друга.

Например, докато може да се сдържате в социална обстановка, защото реагирането би било неподходящо, подтискането на чувствата ви няма да ги накара да изчезнат. Емоционалното ви състояние ще остане същото. По-късно може да се окажете в обстановка, където можете да реагирате с по-малко последствия. Като по това време ще освободите чувствата, които сте потиснали.

Други проучвания също предлагат широка подкрепа за защитните механизми, включително изместването, като важни за човешкото здраве и взаимоотношения. Разглеждайки данните от 70-годишно обширно проучване, група изследователи установяват, че психологическите защитни механизми могат да повлияят върху тялото, както и върху ума.

В своя доклад, публикуван през 2013 г., изследователите заявяват, че субектите в тяхното проучване, които използват адаптивни защитни механизми (включително изместване) в средата на живота си, имат по-добро физическо здраве, по-късно в през живота си. Изследователите предполагат, че зрялата защита играе ключова роля за създаването на солидни и подкрепящи социални взаимоотношения. Те допринасят за подобряване на физическото здраве.

Как работи изместването

Представете си, че сте били порицани от вашия мениджър по време на работа. Да изразите гнева или разочарованието си директно на шефа си, би било не само неразумно, но дори може да ви коства работата. Вместо това задържате (или потискате) емоциите си до края на деня.

Веднага щом се приберете вкъщи, можете да развихрите гнева си върху нищо неподозиращия съквартирант. Може също да се окажете свръхреагиращи на задействащо събитие, като пакост на вашите деца или лошо поведение. По-често задействащото събитие е относително незначителено. Вашата реакция е несъразмерна, а дори и прекалено силна и не на място.

Гневът, който изпитвахте към шефа си, в крайна сметка се освобождава, но по косвен начин. Последиците от крещенето на съквартиранта или мъмренето на децата ви вероятно ще бъдат по-малко тежки, отколкото ако сте показали разочарованието си директно пред шефа или колегите си. Обектът или човекът, който става обект на изместени чувства, може да варира. Но обикновено се избира, защото е по-малко заплашителен (или дори безсилен).

Ако някога сте проявявали негативни чувства към приятел, член на семейството или дори напълно непознат, когато сте били разстроени от нещо друго, тогава сте използвали изместването като защитен механизъм (дори и да не сте били наясно с това).

Примери за изместване

Ето няколко измислени сценария (много от които може да ви звучат или да ви се струват познати), които илюстрират изместване:

• Служителят бива порицат от шефа си за лошото му представяне по време на презентация. Служителят напуска работа, за да обядва в местен ресторант, където крещи на сервитьора, поради малка грешка с поръчката му или забавяне.

• Разочаровани сте от половинката си, защото тя не ви е помагала в домакинските задължения. Когато помолите децата си да започнат с домакинска си работа и те реагират с хленчене, гневът ви избухва. Викате им и ги обвинявате, че никога не са помагали в къщата.

• Жена е привлечена от най-добрия приятел на съпруга си, но знае, че аферата с него биха имали катастрофални последици. Вместо това желанието, което изпитва, е несъзнателно изместено и те развиват сексуален фетиш, който действа като предпазни очила, правещи така, че този човек да изглежда просто, като най-добър приятел, към когото няма сексуално влечение.

• Загубвате работата си и трудно намирате нова. Страхувайки се, че няма да можете да платите сметките си, вие започвате да предавате разочарованието и чувството си на неуспех на имигрантите във вашата общност, като ги обвинявате за неспособността да си намерите работа.

Непредвидени последици

Изместването може да предизвика неволна верижна реакция. Изместената агресия например може да се превърне в цикъл. Например, представете си служител, който е ядосан на шефа си. Той излива гнева си върху половинката си, когато се прибере в къщи. Вече ядосан, съпругът може да бъде раздразнителен с децата си. На свой ред децата могат да изразят разочарованията си едно на друго.

Изместената междуличностна агресия също може да доведе до предразсъдъци към конкретни социални групи. Например някои учени твърдят, че враждебността, която германците изпитват към еврейския народ след Първата световна война, може да е пример за изместени чувства на гняв заради икономическите последици от войната.

Вместо да насочат колективния си гняв към собствените си действия или собственото си правителство, хората пренасочват гнева си към група хора, които смятаха за по-малко заплашителна цел. Това явление е известно още като изкупително жертвоприношение.

Характеристики

Защитните механизми са много често срещани и обикновено са нормален аспект на ежедневното функциониране. Изместването като защита ни помага да насочваме емоции и пориви, които биха могли да се считат за неподходящи или вредни за по-здрави, безопасни или продуктивни обекти.

Когато се използват по подходящ начин, защитите като изместването ни предпазват от негативни чувства, помагат за свеждане до минимум на разочарованието, защита на самочувствието ни и управление на нивата на стрес.

Но защитните механизми като изместването също могат да бъдат безполезни, ако хората разчитат твърде много на тях или когато водят до проблемно поведение и взаимодействие с другите. Прекалената употреба на тези механизми е свързана с психологически стрес и лошо функциониране.

Изместването служи като начин за пренасочване на чувствата, но също така има потенциал да причини вреда. Има няколко фактора, които влияят върху това как и кога се случва изместването.

Възраст

Малките деца са по-директни в изразяването на чувствата си. Следователно те са по-склонни да изразят своите негативни емоции към първоначалната цел (независимо от целесъобразността на отговора).

Например, 4-годишно дете вероятно ще говори по-силно на родител, когато е разстроено. От друга страна, 14-годишно дете може да измести разочарованието си от родител, като се бие с по-млад брат или сестра.

Интензивност

Силно разстроените пориви или чувства могат да доведат до по-големи прояви на емоции към заместващата цел. Например, неподходящ порив (като желанието да се удари някого) може да се изрази като силно заредена емоционална изблик (като например крещене на съпруг).

Честота

Повечето хора са изпитали изваждането на негативните си емоции на вторична цел. Въпреки че изместването може да бъде нормален отговор, но може да премине границата до неадаптивно или дори обидно поведение. Ако човек разчита на изместването като защитен механизъм, за да се справи с всичките си емоционални разстройства, е по-малко вероятно да бъде безполезно и да причини вреда.

Какво можеш да правиш

Прекаленото разчитане на разселване или друг защитен механизъм може да бъде проблематично или най-малкото безполезно. Ако сте загрижени за използването на изместването като защитен механизъм, това е нещо, към което можете да се обърнете по време на срещата ви с терапевт. Или съветник като част от психотерапията. Ето няколко начина, по които можете да разгледате собственото си поведение. Според тях ще разберете по-добре дали използвате изместване по полезен начин.

Оценете

Една от първите стъпки е и една от най-трудните. Наблюдение на поведението и действията ви и определяне дали изместването може да ги причини. Изместването не е нещо, което може лесно да се види. Често е възможно да се правят заключения въз основа на това, което можете да изследвате за собственото си поведение.

На този етап може да бъде полезно да работите с терапевт. Те могат да гледат на вашето поведение от „външна“ гледна точка и да ви помогнат да видите нещата от по-обективна перспектива. Терапевтът е в състояние да стане свидетел (и да посочи) противоречията между вашето поведение и вашите думи, език на тялото или други сигнали.

Например, може да кажете на терапевта си, че нямате нищо против съпругът ви да работи късно вечер и уикендите. Но в същото време езикът на тялото ви и речта ви може да предполагат друго. Докато споделяте повече за поведението си, може да стане ясно, че когато вечер се държите зле с децата си, това наистина е знак за разочарованието, което изпитвате към половинката си.

Отразете

Отражението е стратегия, която терапевтите могат да ви помогнат да разпознаете кога използвате защитни механизми като изместване. С тази стратегия Вашият терапевт отразява чувствата Ви обратно по начин, който Ви насърчава да обмислите какво сте направили или казали.

Целта на използването на техниката на размисъл е да разкриете скрити притеснения или притеснения, които са изиграли роля във вашето поведение.

Например, докато разказвате на терапевта си за изразяване на гняв към колега, може да разкриете една от основните си грижи, че вашият нов мениджър не разпознава вашите таланти и усилия. Вместо да изразявате емоциите си на шефа си (заплашителна цел), вие изливате разочарованието си върху вашия колега (по-малко заплашителна цел).

Рамка

След като започнете да разпознавате епизоди на нездравословно изместване в собствения си живот, следващата стъпка е да потърсите целенасочени начини да промените вашето мислене и поведение. Например, ако крещите на половинката си, защото измествате разочарованията си от работа, спрете, отстъпете и отделете малко време, за да си върнете контрола.

Когато откриете, че участвате в неадаптивно поведение, причинено от изместване, опитайте се да прекроите ситуацията и да намерите по-здравословен изход за вашите чувства.

Направете съзнателни усилия да пренасочите негативните си чувства към подходяща цел. Алтернативните обекти могат да включват писане за ситуация и как се чувствате, участие в спорт или физически упражнения или ангажиране в продуктивно хоби.

И на края за изместването като защитен механизъм в психологията

Подобно на други психологически механизми на защита, изместването може да бъде нормален и здравословен начин за справяне с несъзнаваните негативни емоции. Въпреки това, прекаленото разчитане на изместването като начин за справяне с негативните чувства може да бъде безполезно и дори разрушително, особено ако изразявате разочарованието си върху беззащитни хора около вас.

Може да е трудно да разпознаем собственото си изместване, ако се притеснявате от това как използвате този защитен механизъм, сесия с терапевт може да ви помогне да разберете кога действията, думите или поведението ви наистина са защитен механизъм. След като се научите да разпознавате изместването, можете да предприемете стъпки, за да оспорите защитния механизъм и да намерите по-ефективни начини за справяне.